София отново е най-добрият град за живеене

София е най-добрият град за живеене. Столицата получава този приз за трети път. Това стана на церемонията в НДК в присъствието на президента.

Обратно в новината

Коментари - София отново е най-добрият град за живеене | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредното нагласено проучване :).

преселението от провинцията, както и липсата им на адаптация към условията на големия град/ само толкова за сега!/, е както араби и другите неинтегрирани за европа!

Браво на София ,браво на госпожа Фандъкова!Искрено се радвам на хубавите промени в столицата,но София не е България!Там живеят не повече от 15% от населението на страната.Ами провинцията!

Грешка! В София живеят около 2,5 милиона от около общо 7 за цяла България, което прави 36%.

Важно навсякъде в България да е хубаво за живеене, както е в Германия.Но е непостижимо.Такъв ни е "материала".

От всички кочини, най-подредената.

София е най-голямото гето на балканите.

Идеята е внушението, че повсеместно се живее в степени и аспекти на "добре" да размие представата, че не се живее.

Ах,колко е мазен този чехълчо!!!

Ех, софето-софето. Сега да можеше да прекарате един канал, ч от Варна, я от Бургас до Панчарево - Уаааааааааа. Ама не би. А пък отдавана кметът на Бургас се пъчи, а и бати Бойко го разхожда къде ли не, но най-добрия град за живеене е град Бургас и в най скоро време г-н Николов ББ ще го "бутне" някъде и бургазлии може да гризнат дръвчето, но дотогова - сифето - сори ..... пътувайте към Бургас, и се кефете на магистралата, 357 км, за 2 часа се вземат, без излизането от София и оттам на Приморско....

1. Брутална мръсотия, макар че кметицата се постара в някои отношения - изчисти например перфектно Южния парк преди няколко години, но свинете и говедата, които населяват селото, го превърнаха отново в кочина и обор. 2. Глутници от псета, понякога доста нападателни и кръвожадни - в целия град. 3. Няколко цигански гета - само минете край Овча купел 1, за да видите за каква потресаваща мръсотия става въпрос, коне се разхождат свободно около блоковете от близките цигански бараки, псета. 4. Въздухът е много замърсен, особено около Орлов мост и булеварда към магистралата. 5. Придвижването е отврат отвсякъде, задръствания зверски - особено когато завали сняг или изпраска някой як дъжд. 6. Много яка престъпност, наркомани и какво ли не, нелегални и полулегални емигранти с разни цветове. Още доста може да се пише за "най-добрия град за живеене" в РБ.

Ало, г-сине, много станахме, не си присвоявайте марки....то аман от тролове

Абе умнико, ти ще се задавиш от собствената си плюнка, по-спокойно. Трябва да си оксиженист без маска, за да не виждаш промените. Това, че ББ строи, това може и Л.П го може. Сега, че някой други от Правителството ги намерил по пътя на магистралата е друг въпрос, но такива му са възможностите на човека, толкова си може, но пак повтарям , това е друга бира....

Тц, тц, тц, Представям си какво е по другите градове... Горките провинционалисти...

София е един от най-бързо развиващите се градове в света. Прогресът е невероятен. За хора прекарали целия си живот тук, това е радостно. Неприятен е огромния наплив от провинцията, но хората оценяват предимствата на столицата и никой не може да ги спира.

lu4ka

"София е един от най-бързо развиващите се градове в света." - Не се излагай.

Всъщност ти се излагаш с неадекватни реплики. Тази международна класация беше публикувана само преди дни.

японски турист? невиждащо възторжен - задръствания, прахоляк и мръсен въздух и безумно движещи се провинциални автомобили и и и... добър за провинциалистите!

Огромния наплив от провинцията го има, защото София е столица. Който не иска провинциалисти, следва да не иска града да е столица. Ама не, те от правителството не щяха да се изместят малко от центъра, камо ли от града ще го направят. И в центъра става гъчкано щото цяла България трябва да се влачи там за разни документи. И високия стандарт се дължи в голяма степен именно на тези хора, които идват и волю неволю си оставят парите в Сф

това е ирония, нали? Софията, милата, само като я видиш отгоре е като село!Летището е като вятърна мелница и е смешно, и е жалко, и е толкова мизерно като кацнеш в Софията! Аз си я обичам по мой си начин, липсвала ми е и ще ми липсва...но не е мястото! Въпреки, че си я харесвам понякога...

хахаххахахахахахахахахахаха, това някакъв психотрилар сигурно. кой малоумен го е избрал?! като видя само че кончита вурст нашенски вариант поднася табелата ми се повръща.

Първият срещнат глупак може да критикува, да хули и да осъжда. Точно това и правят глупаците.

какво е софия - вземи един бетонен квартал от които и да е български град, умножи го 100 пъти - и ето ти софията... много мразя да ходя там когато ми се налага и няма нищо общо с хората. какви хора живеят в софия - ами българи, какви, на всякаде сме си едни и същи. но много ни прецака руското строителство и планиране (пътища, блокове, квартали, и т.н.). за това малките провинциялни градове са много по-добри за живот - русе, велико търново, стара загора, плевен; дори пловдив и варна. градчета с характер. но, като ни е скапана държавата и няма работа в тези градчета - хората бягат към софия. няма как да ги вини човек, хляб трябва да се слага на масата... а това за култура, магазини и какво ли не - интернета вече премахна тези граници. ако искаш нещо да купиш и го няма в твоя град - Speedy го носи на другия ден :)

За някои е по-добра София, за други - Варна, Русе, Бургас... Трети предпочитат по-малките селища. Затова хора има навсякъде. На кой каквото му харесва и го счита за по-подходящо. Това е нормално и добре.

Я направо да се върне крепостничеството. Ако някой се осмели да напусне родното си място, разстрел или поне бой с тояга на местния площад. Ако някой се изкаже срещу местния феодал (мутра), да му се реже езика и да отива в концлагер. Що за нахалство е някакви провинциялисти да нарушават рахата на кореняците от люлин, младост, надежда и обеля. Как може да им пречат да ходят до центъра с десетгодишните си таралясници.

lu4ka

Да се върне, защото откакто паднаха визите за орките, в София стана страшно за живеене.

Софиянец съм. Раждан, живял неколко десетки години в този град. И? Да ми разправят, че София е най-добрият град за живеене??? Тотална мръсотия, развъдник на бездомни кучета, които ги местят от Люлин в Младост и обратно няколко пъти годишно (по програми, наши фирми), "елитни" квартали като Лозенец с най много наркомани на глава от население, люлинските дилъри и надежденските тарикати, "великолепният" център - като минеш срещу ЦУМ посока Женския пазар - невероятната красота на реституирани къщи - отдолу магазини под наем, 2-ри етаж някакви иракчани, китайци и невероятен брой индоевропейски българи, най-отгоре - покривът паднал и наслагали найлони/кашони! Кметицата от Самоков, дет само компири никнат, президентът - нема нужда, а и банкянско говедо премиер. Резуултат - имало метро - СОФИЯ ЦЕНТЪР НА ПРОСВЕТАТА! ОТ МЕН ДА ЗНАЕТЕ - ОТ СОФИЯ СЛЕД 10-ТИНА ГОДИНИ ЩЕ ИМА ЖИВОТ САМО ОКОЛО МЕТРОТО!

Напълно съм съгласен,въпреки че не съм от София.Не искам да обиждам софиянци,но градът е много далеч от това,което трябва да е една европейска столица.Тротоарите "джвакат",колите те пръскат,когато вали,кал,грозни панелни сгради,бездомни кучета на всяка крачка...Разбира се има и хубави страни,но е дразнещо,когато някой се изпъчи и каже -аз съм софиянец,очаквайки едва ли не да му отдадеш почест.Само не разбрах,какво толкова срамно има кметицата да е от Самоков.Едва ли е дошла от Самоков преди 5 години,така че сигурно е запозната с проблемите на града.Както и да е,хубаво е да има и трезво мислещи софиянци и да не се раздухва някаква изкуствена вражда София-провинция.И без това останахме толкова малко.

lu4ka

"Аз съм софиянец" обикновено го казва някой комплексар, роден в село Лиляче, Врачанско.

Аз също съм софиянец и подобни глупости ме възмущават. Очевидно е, че положителните промени са забележителни. И това е поради доброто управление и относително малкия процент червени боклуци. Това се отнася до голяма степен и за останалите големи градове.

По полека със Самоков де! Може само компири да никнат в полето, но града е мн по чист и приветлив от столицата. Само шопите да ни нямаше там...

Това някаква шега ли е!?! Тия от снимката съвсем са се побъркали и нас ни вземат за луди! Скоро ше е ваща, паплач дупетатска и продажна...

е превърната в кошмар от тия на снимката, с агресивна, некомпетентност, алчност и безгранична простотия. Те мразят този град и никога няма да жевеят в него а в луксозните си вили, които купуват от безкрайните си кражби, далавери и злоупотреба с власт.

Не знам . Много се напълни с коли в последните 25 години. Особено в последните 10-15. От гледна точка на трафик и инфраструктура е много зле. Да не говорим за кварталите. Тези граничещите с платените зони. Там за паркиране е непосилно. За мен беше добре, а сега става зле града.

Формулировката е грешна! В Булгаристания може да се избира само "най-малко лошото място за живеене", добро няма!

С какво се занимава герберската паплач по цял ден. От пусто в празно.

Тимон като го попиташ откъде е и се скри.

А ти пък кой си?

човека от Приморско ,забрави ли?

Не мога да разбера по какъв критерий си ги раздават тия награди Навсякъде мърсотия.дупки.разбити улици.ПЪЛНА СКРЪБ И КАЛ ПО ГЪРБА

Живея доста надалеко от "най-добрият град за живеене" и слава богу. Но преди време се налагаше често да пътувам натам. С нощувки в Банкя заради тишината и чистия въздух. Но сутрин навлизайки в бойното поле София от запад, незабравимо впечатление ми правеше изгряващото точно насреща анемично слънце, неможещо да пробие гъстия градски смог. Точно заради тази тъжна картинка съжалявам всички наблъскали се там, които си вярват че са попаднали в центъра на вселената и водят качествен живот.

А ти от къде си?

LeGrandTulup

Добруджа

А ти откъде си бе,софиянец.Кой район на Люлин или Надежда ти е резиденцията от където властваш над простолюдието.

Купуваш си къща на село и гледаш овче ,кози ,кошери и т.н ,40 хилки на година се връзват ,пък и лентяйстваш и нямаш работно време.А иначе в София какво да правя ,да имам работодател ли ,който да ми пили на главата за мизерни парици.

Има ли пазар на туй що си написал ?

Верна е ,стига да намериш купувач за меда и животните ,по желание и овчар.

че то цяла България се изнесе в София...

Чета много софиянци от панелните комплекси да скачат срещу пришълците.Уважаеми столичани,ако ще вървите по стъпките на Ню Йорк,трябва да приемете,че градът ви като един от световните центрове ще се напълни с хора от всякъде.Това са мегаполисите,може да нямате небостъргачите на Ню Йорк или Хонг Конг,но пък си имате свинарниците в Люлин и Обеля.То така се тръгва,стъпка по стъпка.Първо ще дойдат селяните,после мултимилиардерите от цял свят и накрая София ще стане като Сингапур и вашите бракувани панелки ще струват десетки милиони.Бъдете космополити,както приляга на всеки жител на този панелен шедьовър под Витоша.

Право в десятката! :)

Много ми е интересно тия които пишат против София поне да казват от кой град са ,незнам защо не споменават родното си място нещо да не ги е срам?

Приморско ,срам ме че плачем от срам ,само чакам туристите и да трупам парици ,че последните 6 месеца не съм барал работа.

Тимон ти откъдеси ,щото нали си зафиянец пришълец и вече си много важен.

Някой

Тогава какво лаеш против София живей си живота и чакай тази година туристи ,

Какво ти дреме от кои градове са цялата държава мрази СФ. Така,че няма значение от къде са.

В "широкия център" всеки ден виждам клошари, мангали, бездомни животни и тинейджъри, които се държат тотално неадекватно. Това е 80% от живите същества, които срещам. Останалите 20% се разделят,както следва: 10% - гълъби и бълхи,като се затопли и 10% - други странни твари (хора и животини), та и аз между тях:) Е, какво му е Убавото на София?! В провинцията, наистина, е доста по-пусто и вяло, но такава мизерия като тук не се вижда.

Добър за живеене ?!?!? Няма такъв град в България ... пък за селата изобщо да не говорим!

Ограничи хора като мислене живеят там ,нямат акъл да изкарат пари занимаване със земеделие ,мислят си че парите са като се завреш и работиш като вол за 500 лева .Това наистина е резил ,защото бедността е наистина голяма. хубаво да идеш и да преспиш една вечер в хотел с екзотични танцьорки -стриптизьорки.Това е хубавото на този град да намериш платена любов ,посред зима ,,когато на морето е мъртвило.

Ако махнат човекоподобните може и да стане

пишман софиянците пак коментират столицата, а тези които сме от нея, отдавна сме я напуснали.

Що коментираш тогава?

За да остане София един привлекателен град за живеене час по-скоро върнете жителството. Има много положителни примери по света където успешно се практикува модела с жителството където не може всеки своеволно постоянно да местоживее без да отговаря на определени критерии. Изсипал се селяка под наем, я плаща я не плаща на наемодателя /колко хора изгоряха от некоректни наематели/ а претендира за работно място, за място на децата му по детски градини и училища, за безплатно паркиране в центъра , за редовен и чист градски транспорт ... а в същото време не плаща никакви данъци към столична община, включително не плаща на наемодателя такса смет , но изхвърля боклуци и претендира улиците да са чисти. Е стана циганска работа - изисквания и претенции много но без да даваш твоя принос за общността.Затова жители на столицата освен кореняк софиянците да стават само хора сключили брак с местен жител или хора придобили недвижим имот в София и плащащи данъците си тук.

Я кажи къде се практикува жителството, че нещо не моем ти вдЕнеМ на мисълта брато?

Не се пени толкова.Помислил ли си защо селяка се изсипа в София.....още трябва да дойда за да се усетите къде е заровено кучето...то вече започна да мирише.

fusa

наи-голямата простотя ддето бях чувал от 1989

София е по гнусна от Тошово време. леле па центъра.. добре, че направиха метро да не драска раята колата с разни тенекета ръждясали..

На първо място трябва София да се отърве от селяндурите. Не знам как, ако ще държавата да им подарява земеделски земи да бачкат, но трябва да се отървем от тази краста защото продължава съсипването на града. Фъндъка да ходи да става кмет на Самоков! Селяндури, моля ви се спрете да нахлувате, че като ви гледам натъпкани като свине в автобусите ми става жал за вас.

Всички са селяни, някои обаче са дошли в 1870, други през 1950, трети през 2010. България е нация от селяци. Комунистите изтрепаха де що е останало нещо читаво от турското и византийското.

Мани кво са изтрепали, а ни взеха къщите срещу апартаменти , където земята е на общината.

Ти пък кой си, че да казваш кой къде да живее. С нищо не си по различен от циганите в сливенското гето, които казаха на онази псевдожурналистка да се маха.

Ти с това си изказване се показа най-голям селяндур :D Велик си, паметник да ти вдигнат до този на Васил Левски, който между другото не е софиянец като теб...

Драги т.нар. "кореняци", първо, да ви поясня - София, когато с фалшиво гласуване сменя В.Търново като столица, в калното бедно поле между Витоша и Стара планина са живеели в няколко села общо 15 хиляди жители (Подуене, Горна баня, Орландовци и др.). По същото време други градове у нас, като В.Търново, Шумен, Плевен, Бургас, Варна, Пловдив, дори Пазарджик, са с далеч повече жители, средно по около 30 до 40 хиляди. В един от коментарите някакъв полуграмотен "кореняк" се изхвърля, че бил 10-то поколение софиянец, тоест, произходът му е от калните села, споменати по-горе. Въобще, смешните напъни на тези "софиянци" да пъчат гърдите, са толкова нелепи, че могат само смях да предизвикват. Питам ги: кое е по-добро, да живееш в порутената панелка в Младост 8, и да вониш като пор в претъпкания трамвай, или да си "селянин", но от Арбанаси, Жеравна, Боженци, Широка лъка??? Та, драги кореняко, твоята панелка струва колкото кучешката колибка във всяка къща в Арбанаси!!! Да не говорим за нелепото нашествие на всякакви лумпени в София, където живеят напълно ненужни за днешната икономика на България хора - никакво производство, никакъв градивен труд, пълно с чиновници и безделници, които за съжаление дърпат от бюджета огромни ресурси за измислени фондацийки, дружества, асоциации и прочие тъпотии, полза от които никаква!!! Та, драги кореняци, споко, и се скривайте в панелката. А ако искате, елате на гости на селяните в Арбанаси, Жеравна, Боженци или Широка лъка.

Добре бе благороднико изтрий си гумените цървули и седни да пиеш шлокавица кой ти иска мнението.

Въпросите ти, драги сънароднико, са непоследователни и нямат логическа връзка. Какво значи някой да е по-добре в панелка, отколкото в къща в Арбанаси? Как измерваш "по-доброто"? А ние ходим и в Боженци, и в Широка лъка, и в любимото ти Арбанаси... И аз лично не се оплаквам. Добре се чувствам тук, където съм и никак не ме е срам, че съм се родила в София, както и родителите ми, а също и техните. Цял живот сме работили така, както работят и хората в ... хайде стига вече с това Арбанаси... като в Плевен, Шумен или Хасково.

Трябва да съм луд за да се заселя в София. За сметка на това оценявам близостта на тази клоака. Но се ограничвам да си купувам по периодично чисто нови коли, навместо заселване там. За съжаление това се оформи като център на оцеляването на последните останали българи след 25 години демокрация. Жал ми е за хората принудени без избор да се заселят в София за да оцелеят, това е голата истина. Вие си се биите в гърдите колко сте велики кореняци. Аз се боря да създам работни места извън София и по възможност със същите заплати. Поне няколко човека да не изживяват ежедневния ужас в София. Не мога да проумея как този "град" е избран за най доброто място за живеене, реално той може да се бори за приза най гадно място за живеене.

Роско бе, кой каза, че бил офейкал в Халкидики, че го е страх от Цветан Василев.

Много потискащо е като град ,особено в метрото ако някой се е возил ,след това ти е едно потискащо и това метро наистина може да отключи депресиите в хората и да се увеличат самоубийствата.Не знам дали се мисли в тази посока ,но едва ли като знам че Герб превзеха държавата.

хубав град София, преди тия от Бизнеспарковата мафия да я съсипят.

С една дума за София МИЗЕРИЯ

управата се гъбарка със столичани.. да ги погалим и ние отдоле.. да им стане ощи по убаво..

тия два селтака от снимката.

Хаха нали и Плевнелиев стана столичанин ли ,или още какъв с неговите къщи навсякъде по света.

София отново е най-добрият град за осакатявване и умиране!

град, в които изяждането на човек от кучета се смята за природно явление. мерси

Аз си харесвам града ,София е хубав град .нормално е град с размерите на София да има проблеми но такива проблеми имат всички по големи градове в Европа .

Няма асфалт бе човек. Ремонтират Витошка, а на Асен ями... ние имаме най-калпавия градоначалник с най-много пари.

Някой

Добре де я кажи кой от всички кметове след 1989г е по добър от нея.

Ами така де! Кочина ама с метро.

Фъндъка да се вози на метрото, аз искам да шофирам из улици, но скоро няма да има такива и ще започна да шофирам в тунелите на метрото.

Стига бе снайпер Фандъкова си е кмет на място до сега София не е имала по читав кмет .

magit@abv.bg

То какви кметове е имала въобще София? Не може ти да си софиянец и да се радваш на факта, че учителка по руски от ГЕРБ родена в Самоков е кмет. То се вижда селянията по асфалта. Моля ти се...