Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на Коста Конкордия

Италиански прокурори поискаха Франческо Скетино, капитан на "Коста Конкордия", да бъде осъден на 26 години и 3 месеца затвор за корабокрушението на лайнера.

Обратно в новината

Коментари - Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на Коста Конкордия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Аз пристигнах пред пристанището, направих маневрата и застанах на кея и приготвих кораба за товарене.Товарих три дена,завърших товаренето и направих маневрата за отплаване.Тъкмо излязох от пристанището и ЗАСЕДНАХМЕ.За повече от 30 години на море съм се нсгледал на какви ли не лекета с капитански пагони.Просто системата е такава на самите корабособственици, че трудно се отърваваш от такива гнусни самозабравили се парчета.Не трябва да се ходи много далече.Взрива на българския танкер "Места" на 7 ми Май 2001 година.Капитан Вълкан Симеонов е един от първите в спасителната лодка.Легендите за велики капитани са в миналото.Преди на дървените кораби са плавали железни капитани, а сега на железните са дървени.Разбира се, че това не се отнася за всички клапитани.Много са и класните мъже на мостика, но е крайно време да има строга система която да следи за психичното здраве и за отношението на капитаните към работа и екипаж.Както капитана дава перформънс репорт за всеки член на екипажа при завършване на контракта, така и всеки моряк в дебрифига си би трябвало да може да даде оценка за отношението на капитана към работа и екипаж.

За 34-те, които уби тоя ,няма даже и по една година затвор за всеки мъртвец! Жалка работа!

Тоя нали го прекръстиха официално бе в медиите на Кретино.

Дааа... бидейки капитан, под чиито заповеди става всичко на този кораб и с действията или бездействията си е причинил корабокрушение - той трябва да се увери, че е направено всичко възможно за спасяването на останалите живи на борда. И тогава да помисли за своето спасяване. Никой не очаква от капитаните да потъват с корабите си, хванали руля както Смит на Титаник, но този направо е забравил че е капитана на кораба и е действал като редови пасажер. Всъщност италианските войници през ВСВ се прочуват с това, че едва видели врага бързат да вдигнат ръце и се предават на цели войскови части, точно както са били изпратени на фронта, с все новичкото си снаряжение. Явно слънцето, маслините и бамбините правят животеца по мил.

Сигурен съм, че има свестни италиански капитани, но аз съм работил под ръководството на един двама. Лекета от класа. Гърци - същата работа. Не случайно се шегуват моряците, че всеки грък е капитан и то най-добрия. Надути и смешно човечета. Както изглеждат такива лигльвци и са. Виждал съм с очите си как Капитан италианец и стаф капитан италианец (двамата най-главни на кораба) се пощипват по задниците уж на майтап, ама някакси не им ходи на положението (не бяха обратни). И така с тези. величието му го набута в скалите а цената платиха хора които са невинни.

А на нашият ферибот се сбиха капитан и старши помошник за една кривогледа хърватка.Панаира го направиха пред всички!Това не са моряци а боклуци.

аз пък няма да му се извиня. заради неговите осъзнати действия жертвите са многократно повече, а е доказано дезертирал от поста си. Капитанът е цар и господар на кораба, но не само като права.

Един анекдот по случая. Съдят едно циганче, че откраднало кон и го продало. То разказало случая така. Седя на едно дърво, изведнъж задуха силен вятър и аз паднах на гърба на един кон, който случайно беше отдолу. Той се уплаши и като побягна, се спря точно на пазара. А защо го продаде, попитал съдията. Въобще не съм го продавал-само го трампих за пари. В обясненията си капитана, не се различава много от циганчето.

Ей тоя, ако беше в Бълагия, щяха да го оневинят и сега щеше да си лежи присъдата на някой плаж. Учете се от колегите си по света ГОСПОДА НАРОДНИ СЪДИИ.

А той, решил, и да потрети, на беллата молдофска бамбина, НО, Нещо зациклил, И , кораба нещо заседнал и, нати сига, ибане в гз ! Дано да няма негъри в панделата, да нго мисла, че както е загладен..? баба Тодорка

Е па глей го бе бабо Тудорке, младо е още капитанчето. Хич бива ли така?

Не се подигравайте със съдбата на човека... Не сте бил на негово място... Страх? Защо не? Къде пише, че той не трябва да се спасява?

това не е 'някакъв човек'. този е приел поста 'капитан'. ако не ме разбираш - сигурно си от тези, които биха оправдали когото и да е. иначе, никаква подигравка, да ходи в затвора.

Този е обида за капитанското съслови

Извинявайте в кой документ точно е записано ,че триябва да напусне последен ? 2.Какво точно значи Бог да се смили ,защото ние не Нима не прозира предрешеност на процеса? 3. Значи ли че прокурора не изпълнява поръчка ?

все ще се намерят и такива образи като теб!Никъде, разбира се, не е записано, че капитанът напуска последен, но ясно е записано, че при крушение, капитанът организира, ръководи и координира евакуацията на кораба! А как би я свършил тази работа като слезе на брега, преди това? А колкото до думите на Прокурора, то той говори от името на прокуратурата, а не на съдиите т.е. че ОБВИНЕНИЕТО няма да "смекчи" искането си за наказание! Прави разликите!

До доказване на противното не е прието да дава изевление дори и прокурора защото формира общественото мнение! 2. Ако поровиш малко по случеят "Ерика" пактакива разбирачи в това число и властите в Испания плюха капитана - грък , но след 9години когато завърши последното дело на специлизираният съд в Стразбург се установи че нещата не седият точно така , но никой от разбичачите като теб и драскачите които се упражняваха потемата не писаха нищо, защо ли ?

и когато лодката го откарала до брега се свестил и видял как един мармот увива шоколада в станьол...

Този лаф че изтърка още преди 90-те:) Мърмото:)

Ще лежи 26 години и направо ще съживи удавените... Тъпанарщини. Къде спят компаниите, когато избират и назначават кадри? Това е умело прикривания въпрос.

Абе той на "тризъбеца" ми падна, затова така побягна към брега

Това трябва да си голям майстор,че да потопиш такъв голям лайнер без никакъв проблем,не всеки би го направил това като Франческо Скетино.

Може да се е изказал като "боклук", но все пак присъдата е прекалено голяма. Направил е глупост. Вероятно безотговорна. Но можеше и нищо да не се случи и никога да не чуем за това. Все пак това не е умишлено деяние. Странно ми е, че сумират годините, като в САЩ. В България се съди по най-тежкото провинение, като другите се взимат в предвид при определянето на границата на присъдата. Примерно ако в закона е предвидено 10-15 години затвор. Ако няма никакво друго провинение, може да получи 10 години. Но с другите да стигне и 15 години.

Я се замисли. Загинали са 32-ма души. Не ти го пожелавам, разбира се, но представи си, че там е бил твой близък - дете, брат, родител .... Тогава пак ли щеше да мислиш, че е голяма присъдата ?

Извинявай, но в момента разни съдят България, защото им дават доживотни присъди без право на замяна, което било в противоречия с изисквания на ЕС. Убийци при признаване на престъпление не лажат повече от 20 години. А те са отишли да убият някого например. Този не е отишъл да блъсне кораба. Присъдите със затвор се дават по 2 причини. За наказание за провинението и за отвеждане от обществото, защото е опасен. Мислиш ли, че този пак ще хване кораб и ще се блъсне отново? Затова дори тук за причинена смърт с ПТП, дори не влизат в затвора понякого, което не го считам за правилно. Например онзи кънкьор Ставийски. Но и когато ги осъждат ги осъждат на примерно над 2 години, но не като при убийци да почват по закон от 20. Разликата между умишлено и неумишлено деяние се наказва примерно 10 пъти повече. Онези извършващи умишлено престъпление, са престъпници в главите си и като ги пуснеш, пак ще убиват или друго. Докато тук причината е глупост, самоувереност, безотговорност. Но не може да очакваш пак да извършат същото. Май имаше един причинил повторно ПТП със смърт тук и го осъдиха на 7 години затвор. Но няма нуждата от извеждане от обществото. Има нуждата от наказание. По българските закони при същите искани години по провинения, щяха да го накажат за най-тежкото или 14 години затвор. Колкото искали прокурорите за най-тежкото провинение. Ако ги беше убил тези 32 хора умишлено, щеше да е много, много повече.

Как ще е неумишлено деяние? Докарал е кораба до скалите за да угоди на някакъв тъпанар - готвач, да се направи на интересен на някого на брега. Както тук идиотите си подсвиркват от колите из града "ето, виж ме, аз съм".

Точно така. Този е като подсвиркващите от колите. И като причинят ПТП със смърт, получават условни присъди или най-много 2 години затвор. И с какво са по-добри от този? С нищо. Аз не казвам че не трябва да лежи, а че е много. Има огромна разлика, между условната присъда и 26 години затвор, за сравними провинения.

Тези много черногледи бе , нашето момче Брендо ги хлъзна с една шхуна бело , отказа им двадесетте календара обещетение . И те сега всичко за техното момче , за една не-съобразена скорост и за това че отишъл да вика помощ след аварията 26 години и три месеца през които евентуално може да ползва отпуск . А уж те ручаха жабетата ......

По-голяма глупост не бях чел. Едва ли не при накланянето на кораба е паднал без да иска в спасителна лодка и тя го е откарала на брега.

е срам за всички капитани на кораби! Защо го съдят 3 години след случая? Работата беше ясна още първите три часа след инцидента!

Така ще да е било! Корабът се наклонил, човекът паднал направо в една лодка, която си запалила двигателя и го отнесла на брега, въпреки усилията му да се върне на борда!

Паднал на спасителна лодка, която го отнесла до брега - късметлия...