Спасители издирват пострадал турист при връх Ботев

Спасители издирват пострадал турист в района на връх Ботев, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) за Дир.бг.

Обратно в новината

Коментари - Спасители издирват пострадал турист при връх Ботев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Четирите момчета в момента са в метеорологичната станция и са добре. Загубилият се Генчо Генов все още не е намерен.Версията, че е тръгнал за хижа Плевен отпадна защото спасителите не са го намерили по този маршрут. Предполага се, че Генчо се намира някъде на южният склон, където е по-благоприятно, и ще пренощува там. Това е написал един от групата на фейсбук профила си: panayot marev

Много е страшно и вече е зима и студено, дана о Господ му помогне.. Но аз бях на Витоша в ниската част , преди седмица при добре познат маршрут и вече в 17-30 беше тъмно , падаше мъгла става тъмно като в рог , още полвин час и нямаше да имаме никакъв ориентир, уплаших се , нямах фенер..

Дано го намерят по-скоро човека. Много време мина.

Мда... В момента не виждам метео станцията на Ботев, но на Бузлоджа вятъра в момента е 57км/ч. Песимист съм. Щом не са го намерили досега... Това е Северния Джендем, не случайно се казва така.

Какви хора сте вие?! Хора или зверове?! За чувства като човечност и загриженост чували ли сте? Питате какво тьрсят момчетата в планината по това време - бягат от такива като вас. Направо сьм отвратена.

Достойни, недостойни това е положението. В природата, макар вече и доста цивилизована, в известна степен все още важи естествения подбор. Безполезната, и негодна за нищо измет дава фира и никой не може да я спаси от собствената и глупост и инфантилност.

Ото Скорцени.... хахахахах. Изразите които ползваш не са достойни. Ти въобще нормален ли си?????? Може би в лудницата има интернет???

В интернет трябва да направят лудница - Фейсбук за луди и да не се мешат -

Заравя се в снега и утре слиза. Дано да се е поуспокоило времето утре. Утре ще го намерят. Щом е екипиран е добре.

Предполагам, че вече е пукнал от хипотермия. Иначе вече да са го намерили. Ако има късмет, няма и да го намерят, и ще го изплюскат хищниците. Поне близките няма да кихат кинти за погребение.

Никакъв шанс при този вятър, независимо от екипировката.

Никога не съм го разбирал този особен вид булгаристански идиотизъм. Да вървиш с часове до някоя хижа с раница на гърба, за да се напиеш като свиня и да пукнеш като куче в някой тупрак. Можеш спокойно да се нафиркаш до козирката в кварталната кръчма а ако паднеш пред блока все някой ще се спъне в теб и ще те прибере.

Бас държа, че тези юнаци са били пияни като кирки когато са тръгнали в това лошо време от хижата да качават Юмрукчал.На трезви глави едва ли биха го направили. И горе пиянките в един момент се усетили, че едната пиянка я е изяла липсата. Другото го пише в статията.

Скорцени,ти си "пълен идиот", колега-но идиот,който познава добре планината и човешките възможности /т.е тези на съвременния градски човек/. От доста време ми прави впечатление запознатостта ти с всички аспекти на "екстремалния туризъм". Не съм на твоето мнение по много теми-мирогледа ни се различава доста,най-меко казано, но уважавам познанията ти за планината и гражданчетата,попаднали в нея. Зад нихилизма и привидния ти "хитлеризъм" стои истински българин- "чешит", върно е, но убеден съм, ти би избрал правилната за държавата и народа страна. Планината е оставила отпечатъка си върху теб, просто ти още не си го осмислил напълно. В теб,колега,има много повече от привидния ти нихилизъм.Убеден съм, че един ден ще застанеш зад идеали, които "патриотарите", биещи се в гърдите, ще са предали отдавна.

+, но само за първата фраза!!!

Супер малоумно е групата да се разделя. При ясно време как да е, ама в този случай не бива. Някой бързак тръгва напред, отклонява се и после ходи го търси. А би трябвало всички да спират и да се изчакват дори когато някой си връзва връзките.

Не четеш, изостаналият е бил ранен, а не изгубен. Според мен са постъпили адекватно - стигнали са до най-близкото място от където да извикат помощ. Грешно или не, по-добре е един да загине, вместо четирима.

Бас държа, че "изостаналият" е бил пиян като талпа. И другарчетата му също. За това не са разбрали, че пиянката го няма.

Дано намерят човека. Господ да го пази през ветровитата нощ.

Ако се е натикал в Джендема със сигурност ще даде фира. Утре ще го прочетеш в "обновената" статия.

Момчетата са ми приятели, а вие сте ужасни хора, всеки от тях е с голям опит и стаж в планината, знам и вярвам, че ще посрещнем Коледа всички заедно!

Мая, освен да се молим...Сутринта се отказах от преход на много по-ниска височина точно заради времето. Горе на Ботев може и вече да е късно.

Молете се. Зер, Господ помага на пияния...

Приятел в нужда се познава. В буря и мъгла групата не трябва да се цепи. Трябва да вървят "в индийска нишка" (казва предводителя на команчите) или "стъпка в стъпка" (както казваме планинарите). Никакво отклонение. През 10-15 мин. спираме и се преброяваме. Темпото - според най-слабия (бавния). Ако трябва, помагаме му: облекчаваме му раницата, дърпаме го с късо въженце и др.п. Търсиме и чакаме съдействие без да го изоставяме. Съдействие - може да е ПКСС, снегомобила на връх Ботев и др.п. Пет души са с пет мобилни телефона. Редуват се в ползването им. А сам човек има само една батерия. Сред петима, някой може да е със смарт у-во и GPS. Нямаш си за идея какво чудо е да предадеш на 112 точни GPS координати. И посред нощ ще го намерят. Петима, ако са опитни планинари, могат да изградят и убежище (снежна пещера, иглу, заслон или нещо подобно). Сам човек, с навехнат крак в снежна буря и мъгла се намира в изключително критична ситуация. Можеш, само със свито сърце да чакаш следващите новини. Дано му се размине.

Всичко хубаво, но като по учебник. Вятърът на 1200м беше ураганен, представям се какво е било на северния склон на Ботев, трудно се стои прав, какви строежи, заслони и иглута?! Абсолютно невъзможно! Има предел, след който положението е или се спасяваш или оставаш и геройски загиваш с пострадалия. Освен това районът е лавинен, какви стъпки в стъпки?! Минималната дистанция е 25 метра! Грешка е, че въобще са тръгнали.

А дано ама на дали...

Всичко хубаво, планина-катерене-адреналин, ама кому е нужно да доказваш нещо в такова време?

Само че до вчера времето беше разкошно в планината, възможно е и днес, когато са тръгнали да е било хубаво...

времето не го владеете вие. това е

А на "хубавците" с идиотското мислене, че пострадал човек не трябва да се спасява, ще им кажа, че нещо подобно може да ви се случи и посред лято и на полето и навсякъде. Съдбата не пита, кога и къде ще имаш нужда от спасяване. Поклон на хората - спасители, а мижитурките само животозастрашаващо събитие може да ги отърси от вродената глупост, за съжаление!

Фактът, че са тръгнали само локалните спасители, които между другото са големи ХОРА, говори, че човекът е казал ясно къде е, но е безпомощен. Искрено се надявам информацията да я вярна и да са го намерили вече, защото тази нощ няма да оцелее горе.

'Той е жив, но с изкълчен крак. Спасители го свалят към равнината, от където ще го поемат лекари. ' ЕЙ ДИРА, ЩО ЛЪЖЕТЕ ? В МОМЕНТА ПО ТВ КАЗВАТ, ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ГО ОТКРИЛИ.

Изглежда се укрива.

а сега де!!

Абе що тормозят човека ами не го оставят на спокойствие да си умре? Никъде вече няма спокойствие.

Преди три часа се прибрах оттам и мога само да кажа, че времето там е зверско. Ако не го намерят до три-четири часа, отпиши го. Освен ако хората, били с него, не му помогнат. Ама то е до опит, желание, екипировка, умения и т.н.

Това баирджиите са големи олигофрени! Тръгнали на макя си да дирят оная работа в това гадно време, ами да въведат застраховка планина, инак изобщо да не ги спасяват!

Отдавна има планинска застраховка.

Да бе,те и селяните като теб тръгнали към София да пазарувате в това гадно време,ама най-добре да ви оставят да се изпотрепете по -пътищата,таман по-малко олигофрени ще се раждате

Постът ти логично води до извода, че ти пък си кореняк софиянец, който си тръгва към село, да се зареди с буркани и дамаджани от мама и тате....

Фчера бай Серто, а днес, турис..! А не може ли утре, Диф карастис..? бабичка бес више.

Наблюдаващия керкенез, Ни тури малкия си минус (-) Бошке, защо Герберастите си исбират, тъкъв пенис (?) бТТВ"Трътките", и Сиенс !

Как може всеки път да пишеш такива тъпи мнения. Вземи се откажи, не ти се отдава, то се видя. Не си нито смешен/смешна, нито интересен/интересна.

Или прасстой Примиер ? Лидачка, скажи меня !

добре е този път, че според джурналята планината не го е (по)-глътнала!

Слава Богу и благодарение на спасителите,са го открили,жив,с изкълчен крак.

Не са го открили, а са се свърьали с него по телефона. При сегашната прогноза за времето на Ботев не се ходи и не се разкъсва групата. Ботев не е за неподготвени. Дано го намерят днес.

четиримата са изоставили пострадалия?

Баир будалите да си платят за кефа.

А ти защо мислиш,че няма "Планинска застраховка" ?

Който тръгне по балкана посред зима, не трябва да го търсят. Нека си извади поука, която ще помни цял живот.

""Нека си извади поука, която ще помни цял живот."" - а ако изобщо няма ''цял живот'' след това ? "Поуката" ще му е за отвъдното ли ?

Не разбираш ти различните от теб хора, не на всеки му е фикс идея ракия, салата и кюмбе на дърва и въглища...