Войнишки мемориал сменя паметника пред НДК (снимки)

Паметникът “1300 години България“ пред НДК ще бъде преместен. На негово място ще бъде възстановен мемориал на войниците от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Обратно в новината

Коментари - Войнишки мемориал сменя паметника пред НДК (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Живея срещу градинката на НДК. Всеки ден заобикалям тази камара бетон и залепените за нея уродливи неща. Вече 37 години поне два пъти дневно проклинам наглите мошеници изтъпанили това грозилище пред НДК. Най-после след толкова години решиха да го разрушат и това е единственото нормално решение. Некадърника и наглеца Старчев да върне парите (над 250000 лв.) които е взел за това нещо, а освен това да плати разходите по разрушаването. Може да го подведем под отговорност за нанасяни нематериални вреди на хиляди граждани в продължение на десетилетия. Такива нещастни мошеници нямат право да кичат с името скулптор и творец! А специално Старчев винаги е бил много далеч от изкуството и произведенията му нямат никаква стойност. Авторски права имал нещастника, като имаш сега да платиш разходите по унищожаването на този боклук!

Цялата работа е да не си спомняма за древността на държавата ни :-)

цялата работа е да не си спомняме тези, които са дали живота си за България..

"Паметникът 1300 години България пред НДК ще бъде преместен" Махат 5-тохуйни_а ! Ах, тази 'прекрасна' творба на комуно-гения, любимец на студентките-провинциалистки, професора байтошовец Старчев, ще престане да ни радва пред НДК ! Вижте снимката- каква прелест ! Че и закътаното й подножие бе 'хотела' на влюбената, пушеща, пиеща и смъркаща младеж ! Единствена утеха- истуканът ще мигрира навярно в Южен Парк :-((

Паметникът на войниците от Първи и Шести софийски пехотен полк беше много красив. Не знам, съхранен ли е някъде. Ако да, трябва той да бъде върнат. Ако не и ще се прави нещо ново, то нека предварително да го сглобят някъде, софиянци да го видят и ако го одобрят (с референдум) да бъде монтиран на пъпа на София. А паметникът "1300 години България" е най-добре София да подари на Плиска. Все пак там е основана държавата ни преди 1333 години.

Мистър Бийн има по-развито чувство за творчество от това недоразумение, което са го изплякъли в центъра на София и е там от толкова много години!

НЯКОГА ГО НАРИЧАХМЕ-"ЧЕТИРИЪГЪЛЕН ПЕТОХУЙ" !!! :-)

ние му викаме петокрил шестохуйник

Експерт

Да, това е името!

1. Страшно е да минеш през български град... Паметници, паметни плои, възпоминателни плочи, други паметници, некролози, некролози, некролози 2. Повечето от загиналите дечурлига по фронтовете са били измамени и загинали за уж туй, уж онуй... А техните родители са сменили дете за парче ламарина без стойост. Наполеон е рекъл... Дайте ми достаъчно медали и аз ще спечеля всяка битка... Което ще рече, че сме идйоти загиващи за парче метал... 3. Няколко стотин хиляди за смяна на памтеника, други много стотин хиляди за нов... Вероятно ще стигнат н милион... За какъв чеп ще фърляме милони за глупости... Нима живота на 5 деца спасени с тези пари не е по ваежен от кретенски строежи на символи... Да се строят символи дето объркват хорицата винаги има пари, има пари за телевизии, има за всякакви неща дето залъгват раята... за хляб, здраве, образование... няма Странно

Не си първият, задавал тези въпроси, от многото отговори ти избрах един, издържал теста на времето Но що паднахте тук, деца бурливи? За трон ли злат, за някой ли кумир? Да беше то - остали бихте живи, не бихте срещали тъй горделиви куршума... Спете в мир. Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха И твойто име само кат мълвяха умираха без страх.

Явно, че не съм способен да тия обясня моята гледна точка... Явно е, че е по добре тези пари да се дадат за нещо смислено, като паметник и още един паметник и още един, отколкото за такива глупости, като болница, училище или програми за развитие... Някога имаше един филм с Тодор Колев, как политиците го изпращаха на битки, как се връщаше все по/оскатен, неговите дечурлига бяха все по/гладни а жена му работеше и ревеше//. Та нито една от битките не беше негова... Ясно е, че строежи възпяващи смъртта са по/добри от онези подпомагащи живота Само да им сложим едно знаме и да надуем едни зурли, тъпани и пропаганда и да се зарадваме, че Той паднал ка герой за Делото

някой нормалник ти е писал минусченце ! а това не е паметник дори ! паметника е нещо което трябва да напомня на поколенията за някакво събитие . а това нещо не надживя дори строителите си !

а аз викам да направим от софийските гробища един модерен европейски луна парк! ша е много интересно! може и истински вампири да се появят, а? страшно супер за децата!

Не оспами ли достатъчно темата? Една четвърт от коментарите тука са простотии изходени от тебе. Относно гробищата - КОСТИТЕ НА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ ЛЕЖАТ В БРАТСКИ МОГИЛИ. ОСТАНАЛИ СА САМО ИМЕНАТА ИМ И ПО ЕДИН ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ ЗА СИНА, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА ВИДЯТ! Пред ТЕЗИ имена са се клели във вярност младите войници, пли тези плочи са идвали майките и децата на загиналите, да запалят свещичка, защото както казва дядо Вазов "Къде им е гробът, днес никой не знай" . Ама ЗАЩО ли се хабя да обяснявам на такива като тебе - тилови плъхове!

аз съм авангардист, затова така!

но що признанието не е пред очите на народните ни представители? да оставят цвете, свещ да запалят. те не са ли деца на загинали за да са такива. или са други и чужди. ще правим паметник да зяпа моди по музика и танци..кое му е достойното? бе то, ко но е не преживял нашия войник...не му дават и да си почива в мир и още. странни хора сте, не дават да са псува щото...

...работих известно време в ателието на този скултор..за този паметник цувах че е вземал ...хонорар от...250 хил. лева...страчна сума за онова време..ако греча някоъ да ме поправи...извинявам се няма кирилица..пица от цужбина..!

Притеснявам се, че отново ще построят нещо набързо, което ще започне почти веднага да се разрушава и отново ще се чудим как да го махнем. Най-добре да има една ливада, че най-лесно се поддържа.

Подкрепям идеята на Столична община за смяната на паметника пред НДК. Сегашното творение на нечия фантазия в делириум е уродливо грозно, лишено от смисъл и символика, и изглеждащо като кръпка в центъра на София. Войнишкият мемориал е чудесна идея - всеки народ трябва да почита героите си. Чисто концептуално и визуално, мемориалът също е подходящ. Конкретно на това място би било глупост да се издигне нов грандиозен паметник, "състезаващ" се по височина и колорит с НДК.

преклонение пред мъртвите - но с миарка и на подходящи места! иначе е психически проблем!

Като гледам, единствените с психически (и с естетически) проблем в този форум са защитниците на сегашната ултра грозна "скулптура". Тъй че леко с квалификациите!

По-добре да издигнем паметник на отново развилнялите се гербаджии!

Идеално ще стои на центъра на столицата на една загиваща държава!

Загива 16тата република и се възстановява България, точно както соц изродът на Старчев загива и се възстановява българският войнишки паметник:)

Идеално ще стои едно гробище на центъра на столицата на загинала държава!

Съвсем наскоро посетих Лондон за първи път - хората имат дворци, катедрали, които изглеждат по същия начин както са били построени преди векове. А тук имаме един смешен паметник, скалъпен набързо и се чудим да го махнем ли, да го завърим ли?

а в лондонските гробища и мемориали правят ли конгреси, симпозиуми, концерти, срешат ли се влюбени и т.н.? а? или около нашит мъртви може да се прави всичко, а около лондонските - не?

Сравнението и намеците за Лондон са ни в клин ни в ръкав, защото Лондон никога не е бил сполетяван от бедствието на комунизЪма. Не е бил заробван и не са му били унищожавани светините - все едно на Трафалгар да махнат колоната на Нелсон и на негово място да турят социзрод на Старчев. Това в историята на Лондон го няма :(((((

до метро на цариградско шосе има две уникално тъпи, уникално грозни, уникално скъпи и уникално вредни постройки. едната е наклонена а другата е обратна. кога ще ги взривите и тях? или щом е от социализма - да се гръмне? щом е от демокрацията - да се пази? няма ли кои да оправи този развъдник на дебили?

Другарю, тук става дума за унищожен паметник на герои на България и на негово място цвъкнат изрод. Все едно да разрушат черква и да защитават построената върху нея джамия. Ама това няма да го разбереш, защото не е доказано, че червените боклуци имат българско самосъзнание.

Най-добре ще бъде, мястото да се възстанови с парково пространство. Все едно, че не е имало паметници. Както стана с мавзолея.

И ти не си българин и нямаш от родата си загинали за България. Или може би си от шумкарско потекло :)

Махнете тази грозотия от центъра на София ! Градът ни не заслужава това грозище на фона на красивата Витоша!

Не съм сигурен, доколко и войнишкият паметник ще бъде на мястото си ако се възстанови. Когато е съществувал на мястото на НДК е имало казарми.

Войнишкият паметник на героите паднали за България е нещо свято за всяко българско сърце и ще си тежи на мястото. Искаш да кажеш, че НДК няма да хармонира с него ли :)))))))))))))

Да. Не съм против войнишният паметник, но мисля, че не е там мястото му. Паметници се слагат на мястото на самото събитие, а в случая това не може да се приложи. Центърът на столицата, повече или по-малко, има национално значение. Пространството трябва да има друг смисъл, далеч не на паметник.

ниама да е на мястото си там защото е там е миасто за увеселение и срещи и официални мероприятия! и хората които унищожават София го знаят и затова го правят по вредния и грозния и подигравателния за нас начин!!!

Аман от безродници :(

Южния Парк не е сметище за отломки ! Той е Нужен Парк !

Най-после този идиотски "паметник" ще спре да дразни естетичните чувства на нормалните хора, браво! И не ми говорете, че не ценим 1300-та годишната история на България, защото не е това е начина да изкажем благодарност на нашите предци и създатели. Необходими са разбираеми и логични паметници, на градителите на нашата държава, като хан Аспарух, хан Крум, цар Симеон Велики, цар Калоян, цар Иван Асен I и т.н., а спрете да ми плачете за "пентокрилия х.й", защото той беше пълна подигравка с великата ни история! Казах!

Най умния коментар до сега от мен имаш +

браво!!! подкрепям с две раце! като потомственна софянкая,помня воинишките паметници,кадето беше пушкома на 22 гимназя на пеиките наоколо! свирехме на китари и пушехме нелегално цигарки- ама не трева! ))) паметничите бяха величественна и красива гледка-вдухваха родолиъбие и важищение! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Червените боклуци поругаха войнишкия паметник на падналите за България и за да е гаврата още по-пълна, неговото място зае кичозния седмокрил представител на ЦоциЯлистическия ШИЗОреализъм....

Петохуйника и да не го бяха махнали нищо - май е потрошен та се налага де. Те да махнат паметника на окупатора - на червената армия - тогава ще повярвам, че сме почнали да прогонваме съветската власт оттук.

тоя паметник, нали смело бутнахте България! Много важно, че я имало над 1300 години. То и Римска империя е имало ама няма паметник хххх г. империята на Рим

Теб не те ли е срам от тоя паметник, щото мен ме е срам, щото ако ме пита някой, за какво е тая руина, ще се чудя, как да му обясня, че това е паметник по случай 1300 години България. То бива хора с ниска артистична култура, ама това вече не бива!

искам да го бутнат , щото и мен ме е срам, че е изоставен за четвърт век все едно столицата е превзета от талибани и няма българи в нея да го поддържат и после ...грозен бил!

То паметника е виновен,че не се е самоподдържал,нали !А не са виновни тези, които забравят историята на България.

на шипка живи и умрели са се сражавали за независима България. и сега ша стане така умрелите ша станат да подкрепят живите да се свърши с кретенизмите на управлението.

И тази буква не е при теб. Щ

част от буквите са на свободен режим и идват когато им е кеф...

ндк в мемориал? дворец в гробище? концерти и конгреси и изложби в гробище? ..... кога ще се сложи краи на софиискиат кретенизъм?

Ти да не си от софийската партийна организация на БСП?

не! не позна! аз съм ултра комунист интернационалист екстремист атакист и т.н.

има и такава буква /Я/

прав си. но при мене я няма. факт.

петохуйник си заминава. той нищо не символизира. никакви чувства не индуцира у хората, у българите. МОЧА (Монумента на Окупационната Червена Армия) обаче внушава само негативи у българите, но за други е възхита, щото благодарение на ЧА са софийски жители и елит на столицата и за това Столична община следва да инициира референдум за бъдещето на на МОЧА

Сега само преведи "моча" на български от руски :D

Важното е да се махне петоху.ника....следва МОЧА,има и още !Простотията и чуждия ботуш не трябва да имат "паметници"в съвременна България!

Защо в нито една цивилизована държава не се рушат паметници мавзолеи гробници и пирамиди от отминали епохи? Това се случва само в България при смяна на режимите.Нормално е за умните градостроители да адаптира,, Войнишкият мемориал" към мемориала ,,1300г.България",в основите на който има капсули със земя от Тракия, Македония и Мизия напоена с кръвта на същите наши войници герои.Трябва малко акъл и визия ,която за жалост липсва в главите на нашите софйски общинари и правителство плувайки по течението към своето несъвършенство.

нацистите са сринати; паметника на Ленин го няма вече и в Украйна. Fake паметниците са обречени на забвение

Меморял се прави в гробищен парк, не в центъра. Същите демократи, кито разрушиха мавзолея с аргумента, че на гробището не му е място в центъра, сега ще въстановяват меморял. На това място трябва да има монумент на Хан Аспарух, великия основател на бългаската държава.

Като не знаеш да пишеш,поне чети,в статията е написано правилно!

koi ste vastonovi istorijatanaSofija

Много добре си го написал , подкрепям те напълно .Браво !

кои и колко плати на фъндъкова? кои, колко и кому другиму плати за това разрушение? * няма, кои да пита , нали?

коЙ,коЙ,коЙ

Kъде са отговорите?

Щото сме цъфнали и вързали,и имаме много излишни пари,само простотии се вършат.Явно някой ще си напълни джоба с пари от поръчки за безмислени смени на паметници.Пак далавери и нищо смислено-ГЕРБ+РБ.Нищо ново.

Разгеле доживях тая дивотия да се махне от центъра на София.

ако от София триабва да се махне всичко, което всички смятаме за дивотия и грозотия, то е наи-добре да викнем турците и циганите за да свършат онова, което не направиха преди стотина години! това ли искаш?, а?

Някой

Освен че пише неграмотно пишеш и глупости .този паметник от както е построен никога не е възприеман като символ на България ,просто не можа да се наложи не коментирам художествената ми стойност но не става за символ на България

паметникът е важен национален символ. унищожиха мавзолея, които съшто беше национален символ. аиде стига толкова унищожаване на национални символи - дори и гозни! съвсем ша ни затриете! ако ни ви харесва, то можете да по пооправите за да е по привлекателен но да рушите историята е вид предателство и триабва да се наказва съответно! наказва се дори за думи, а това е паметник - символ!

Също или съшто Трябва или триабва Гозни ша ни затриете:-)

да така е , но не важно в случая.

Това беше крайно време да стане!

той създателят на това нещо вместо да се скрие от срам, дори ще ми обяснява как тази гнусотия била произведение на изкуството. мамо мила.

Здравейте циркаджий.ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ да не барате

След всичко което се разруши в страната ми доиде ред и на малкото останали т.е. последните паметници. Жалко за 1300 / а според други и много повече/годишната ми РОДИНА.

Така наречения "мемориал" изглежда ужасно и само ще затвори голямото хубаво пространство пред НДК. Но виждам, че висчки плюха на над 1300 годишната история на Родината си. Що да им дреме, че това, което имат ще се затвори с бетона, който когато е по морето уж не обичат.

не всички! въпреки че от така наречената родина има кво да се желае, аз лично ниамам намерение да я оплювам прекалено! само си мисля, че например ако след старо-загорското клане бяха направили и софийско, сега със сигурност штеше да има по-малко глупости и в страната... но уви...квото ни е писано... това е....

Някой

Какво или кво Нямам или ниамам Грамотност

Сегашния паметник пред НДК чудесно би стоял като лице на някой от елитните квартали на София като символ къде са отишли и парите на държавата ни.От друга страна войнишкия паметник сякаш не би бил на място пред НДК превърнал се в нещо бързо отдалечаващо се от истинската култура.

Лошо няма да го махнат, лошото е, че пак Чапкънов, Чобанов и Диков ще си поделят едни огромни пари за поредния паметник, дано да не е идиотски като на бай им Ганю!

Отново грешка!Паметникът трябва да остане,да се ремонтира,да се обнови,но със същата идея-1300 г.България.Войнишкият паметник да бъде поставен на друго,също видно място.Не му е мястото до НДК.

Мястото му беше на това на НДК Комунисдтически плазмодий!

Българина е калпав човек и то поради многото години преживял под робство: религиозно робство, византийско и турско. На българина просто в главата му е всичко друго но не и това да има собствена държава и да я направи да му е хубаво в нея. След особождението на България от турско нашите деди с кръв са я създали тази държава. Сега нашето съществуване е поставено на карта. ДОБРЕ НА СОФИЯНЦИ ГИ ДРАЗНИ ПАМЕТНИКА А НЕ ИСКАЛ ЛИ НОВ ПАМЕТНКИ КОЙТО ДА ОВЕКОВИЧИ 1300 ГОДИНИ СЪЩЕСТВУВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ? ЗАДАВА И ДРУГ ВЪПРОС А ПЕМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПИЛОТИ БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ ХАРЕСВА ЛИ ИМ? ТА ВИЖТЕ ЕДИН ФИЛМ ОТ САЩ В НЕГО ПОНЕ 10 ПЪТИ ИМА ЗНАМЕТО ИМ?

За пореден път нещо ще бъде разрушено. Унищожено бе всичко, строено от родителите Ви за 45г. Посочете ми поне едно произвеждащо предприятие, построено през последните 25г. Вие, драги ми форумци, начело с детройта, ще работите като магистрални проститути, понеже не ставате за нищо друго!!

Aко турците бяха опожарили и взривили този развъдник на дебили наречен София сега нямаше да го има и този спор!

Ако не се беше родил във България щеше да има един кретен по малко.

...във България .... или ....в България ???

да вадя ли керестето

АЗ ЛИЧНО НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА ДА СЕ НАПРАВИ ПАМЕТНИК - КОСТНИЦА НА ИЗБИТАТА ЧЕРВЕНА МУТРО-БУРЖОАЗИЯ .. ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА - ПЪРВО - ДА ИЗБИЕМ ЧЕРВЕНАТА МУТРО НУРЖОАЗИЯ - ВТОРО - ДА НАПРАВИМ ПАМЕТНИК КОСТНИЦА ПРЕД НДК ЗА ДА СЕ ПОМНИ КВО СЕ СЛУЧВА СПРЕДАТЕЛИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

Ами аз предлагам да се възстанови работата на Гарнизонното стрелбище и да върнат ЗЗД. И да ги почнат всички комунисти начело с оня дето не си беше върнал партийната книжка и после всички покрай него.

най-накрая - да се маха тая соц грозотия от там! и преди разрухата беше от грозна по-грозна. 1300г исторя се помни с паметници на царе, ханове, нац. герои и събития!