ЦИД: Има свръхвисока корупция в държавата

Свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата отчита годишният доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Обратно в новината

Коментари - ЦИД: Има свръхвисока корупция в държавата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

продължаваме напред!

бря! язе ги сметах да са къде 146000 па то кво ? ми то май безкорупцени сделки май нема , а ? бая напалм ше требе .

Много защитници на корупцията дращят тука...явно няма спасение за България...

Новина ще е, ако има некорупционни сделки през месеца.

Щом американския посланник казва, значи е вярно. Нали така?

И това е ала-бала. Кой им плаща за тия недоносчета. Назовавайте фактите поименно! Иначе и това е манипулация, не зная от кого.

на тези изследователи и издръжката на този център? В този свят нищо не е безплатно и ако нещо в момента не се заплаща с пари се заплаща с други неща, но винаги се заплаща!!!

Османската империя и социализмът направиха от българите хора с робска психика. Затова ни използват и свои и чужди и ни крадат колкото си искат

Започнете с времето на покръстването ни от Борис и преминете през всички по-крупни събития в историята ни и на края завършете със сегашната държавна политика.

Робът се ражда с робска психика и доброволно си надява робския хомот, и ако го попиташ защо го търпи сърдито пита: ами какво да направя? Робът твърди, че от него нищо не зависи. Българите не са придобили робската си психика от робството(5 века турско+2 века византийско) а са ставали роби заради начина си на мислене и ценностите си. Тези българи които искат да променят това биват предавани и избивани от тези на които искат да помогнат. А предателите им след това стават народни водачи.

Българи юнаци

КОРУПЦИЯТА си е ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ЦЕННОСТ.В Америка -лобизъм,в Европа още се уточняват правилата/справка-ЮНКЕР/.За по нагледно филма,,Брюкселски бизнес,,.

Тук нещо не се връзва! "За година стават общо 1 896 000 корупционни сделки", излиза, че всеки втори в трудоспособна възраст, т.е. работещ, е корумпиран! Тъй като сделката е минимум от двама, излиза, че за година цялото трудостпособно население, над 3 792 000, т.е. 152% участвуват в корупционните сделки! Му-ха-ха-ха-ха! При минимална работна заплата от 340 лева? Му-ха-ха-ха-ха!

А не е ли възможно половината население да участва в 3-4 корупционни сделки на година, или една десета от населението да го прави всеки месец?

Може ;) И е така! Към това причисли и т.н. чужди инвеститори, дошли тук да си икономисат над 60-70 % и да ги харчат по напенски т.н. експерти ;) Хахххх

Geschäft (гешефт) на германски означава сделка, а гешефтар на български - вие си го преведете...

Пак няма нито едно име! Според мен ЦИД и неговите ръководители са корумпирани за да изнасят неверни данни. Без никави примери и никаква практическа стойност. Има пряка връзка между нивото на корупция и цената на труда. Тук при смешните сойности на МРЗ и средна заплата, далаверите и корупцията стават почти задължтелни за оцеляването. С честен труд не е възможно да се живее добре.

Следователно, ако държавната и общинската администрация се съкратят наполовина, половината корупция ще изчезне. А може и цялата, щото който остане ще трепери да не си изгуби работата и ще работи по-усърдно и по-съвестно.

Ей, нашите соросоиди, като им дадат нишан от US Aмбасадата и равни нямат на селе си, бе! Я да посмятаме. Според тях излиза, че за година стават общо 1 896 000 корупционни сделки. Това прави някъде по около 7 500 - 7 600 сделки на ден, бе! И това само корупционните, щото все пак и некорупционни сигурно има, а?! Алоооу, в България има 320 000 фирми, бе. 94% от тях са с до 9 човека. А повече от половината от по 1-2 човека. Колко са спящите от тях, бе? Колко сделки слючват на година те, бе? А колко са тези по ДДС, бе? Ей, аман от простотия! Да де - ако като си купуваш билетче за трамвая го броиш за сделка, сигурно ще им излязат сметките!

Ами ако само една десета от всичките фирми правят по една корупционна сделка на седмица - ето ти ги. Мисля, че това число е доста занижено, защото ако добавим и физическите лица...

Ти сигурно не работиш във фирма. Тези "данни" могат много лесно да се проверят - сключавт се по Закона за договрите и т.н. Има и застрахователи - застраховат се сделки и т.н. Ако реално имаше толкова много сделки (корупционни или не), това щеше да означава, че икономиката кипи и работи. Но, просто няма такова нещо.

Ако вашата теория, че само комунистите са корумпирани беше вярна, трябваше в последните 10-15 години корупцията като цяло да намалее именно поради естественото намаляване на лошите комунисти. Само че корупцията не само не е намаляла, тя се разраства и обхваща все повече аспекти от живота: правосъдието, административни услуги, но вече и образованието, а дори и здравеопазването ! Е, какво, вместо да остаряват и умират, изглежда че корумпираните 'комунисти' се подмладяват и се увеличава броят им ? :)))

Не зависи от нас ,но още малко усилия и ще станем първенци :)

На обед, момичето от кварталния магазин ми даде топъл хляб! Младо момиче, ама аз отдавна съм пенсионер и за мен всички под 60 са млади и ми стана едно хууубаво... Бях си купил ябълки от пазара и извадих една и я дадох! Прибирам се вкъщи и гледам на компа пише "158 000 корупционни сделки на месец" Та са чудя, мен дали са ме преброили?

Човеко, благодаря ти за високата оценка на поста ми :Р Той все още се вижда... Доживях да ме "цитират" ;) ;)

На обед, момичето от кварталния магазин ми даде топъл хляб! Младо момиче, ама аз отдавна съм пенсионер и за мен всички под 60 са млади и ми стана едно хууубаво... Бях си купил ябълки от пазара и извадих една и я дадох! Прибирам се вкъщи и гледам на компа пише "158 000 корупционни сделки на месец" Та са чудя, мен дали са ме преброили?

От сърце Ви благодаря за този коментар! :)

Най-голямата кражба - КТБ и дълг на нашите гърбове .Забавянето в обявяване в несъстоятелност с 6 м. даде възможност за прехвърляне на активи и да се каже на народа -"куче влачи ,диря няма".Хора,това не може да остане без реакция. ГРАБЯТ ни " най законно".

Kaкво правим когато гражданин подаде на полицай 20 лева. Това е корупционна сделка, какво правим ?

Колкото е по-голям хаосът толкова са-по добри условията за корупционна печалба! Идеята на неолибералите за контролиран хаос са илюзия. Всъщност след определен момент хаосът става напълно неуправляем и срива напълно икономиката, социалните институции и политическия елит. Нещата в БГ са вече много близко до точката, от която контролът върху ситуацията се загубва!

Хаосът и корупцията сриват всяка власт!

хаосът вече срина държавата.Няма нужда от избори,затова до 1989г бяха задължителни.Важно е да се казва коя МАФИЯ коя сменя

Знам какво си мислите: "Колко гадно, че не съм в тази схема!" Но на глас: "Рибата се вмирисва откъм главата, долу, уууу"!

Ststar

Не знам как ги правят тези изследвания но това прави по 900 сделки на час (работно време). Какво се разбира под сделка? Как се разбира, че става въпрос за корупция? Ако е с питане, не съм съгласен с достоверността на данните. Ние българите все се оплакваме, че някой все ни иска рушвет, ама ако трябва да кажем кой веднага замълчаваме. А да не говорим, че в много от случаите сами търсим начин да предложим нещо за да ни се свърши работата. А има и случаи, когато се разпространяват слухове, че се плащат рушвети.

еми да заплата 150 евро , и милиони от ЕС , незнайно къде :)

страна, на която членството и в елитния европеиски съюз и пречи...

В съвременна България корупцията е толкова широко разпространена, че едва ли с един план ще се ликвидира! Още повече пък калинките и мутрите от герб имат воля да се борят срещу корупцията, та тя е стихията им, в нея те са силни! Трябва цялото общество да премине катарзис и едва тогава има шанс да се спре тази масова и несанкционирана корупция. Това обаче ще стане с време, то е процес. Дано по-скоро стартира този процес в съвременна България!

след албания е българия, точно си е на мястото в класацията:))

докато не се посочи достоверен източник на информацията и начина на събирането й не вярвам на нито дума от тази новина

Мецо, това не е новина. Това всички го знаем.

Всички знаете, че "През последната година са станали около 158 000 корупционни сделки на месец"???? Е, аз не знаех! Не че не може да е вярно, но дълбоко се съмнявам да има достоверен начин за събиране и потвърждаване на подобна информация!

ТИКВАТА ОРЕШАРСКИ. ДА БЯХА ГО ОСТАВИЛИ ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА. ТОГАВА ЩАХМЕ ДА СМЕ АБСОЛЮТНИ РЕКОРДЬОРИ ПО КОРУПЦИЯ В СВЕТА.

Много ми е интересно по какъв начин изчислиха корупционните практики. Ако са присъствали, значи са съучастници, ако са анкетирали на когото попаднат, правете сметка каква е истината. И от къде се научихме на корупционни практики?

Корупцията ти е наследство от 5-те века турско робство. От тях я знаем.

На всеки булгаристанец падне ли му,ще плати,за да изкяри!Не ми се правете на света вода ненапита!Познавам ви много добре!

Интересно ми е какъв ще е този "антикорупционен" план, който магически да подейства, след като това се случва и развива години наред. Преди "демократичните" промени работих на сравнително висока длъжност в министерство. Каквито и проблеми да решавахме, не си спомням нито някой да ми е предлагал, нито през ум да ми е минало да поискам нещо, за да свърша работа. Сега нещата са стигнали дотам, че все едно да помолим микробите да се посипят с антибиотик, за да се самоунищожат. При тази съдебна система - едва ли нещо ще се промени. Уличават някого в нещо, той намира аргументи да се измъкне и така до следващия скандал.

Значи казвате, че никой не Ви искаше "услуги", Вие не дължахте "услуги" на никого и Вие нито пратихте, нито при Вас един път дойде "човек на някого". Чудя се къде ли сте работили.

И да се чудиш, така беше, поне в моята работа. Не че и тогава нямаше "гнили ябълки", но не бяха чак толкова много, колкото сега.

Вдясно на Дир.бг се вижда коментар на Цв. Василев, бивш банков бос на КТБ, и кого той обвинява за КТБ и защо? Все пак като бос на банка той има представа за какво говори тук в Дир.бг.

Таз Година 3-ти , НО Догодина ПЪРВИ !ДАНО , ВСС остане и ще имаме НЕБИВАЛ УСПЕХ , КРАСИ -ЧЕРНИЯ да е Ментор ! ТоЙ ще ни Изведе до Върха ! Помощници Христо Бисеров И Цветан Василев също и Делян и тн ...

Това е главната причина България да в жалкото си състояние днес...За съжаление ,българите винаги са били корумпирани,мошенници на дребно още по онова време,а с идването на демокрацията,на най-големите тарикати им се предостави широк фронт на действие. И вместо да мислят за благото на държавата,всеки мисли за собственото такова...и... всичко се разсипа,едва ли има оправия.

Само толкова. Мисля, че парламента трябва да приеме закон при тази дейност поне данъци да плащат. Така ще вържем бюджета и ще имаме излишъци за училища, магистрали, 3000 евро минимална заплата, скоростни влакове, космодруми

"158 000 корупционни сделки на месец" от общо 158 000

Само това могат. Що не вземат да се поучат от гърците от италианците или от испанците? В Италия с нейните офицзиално признати 4 мафии (!) да не би да има по-малко корупция, а? Ами в Гърция дето има 500 милиарда задължения да не би с кротуване и стриктно спазване на законите да ги е натрупала,а? Ама да сте чували или виждали някъде да реват като добичета, че корупцията им е много? Ревете, плюйте, ама на гърба на народеца пада. След като сам се оплюваш и обливаш с помия няма кой отвън да те пожали!

Нли уж сравняваха корупцията с рака. Де сте чули рак да се лекува с реформи. Тук трябва да играе хирургически нож и изрязване на всичко гнило и болно. Боя рязане ще става. Само че, няма кой.

Да не се правим на щрауси за шистовия газ, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, цитиран от в. "Преса". Според него България била останала единствената държава в света, която си е наложила мораториум върху проучването за шистов газ. Добрев смята, че единствената алтернатива на руския газ е разработването на собствени находища.

Това момченце, както би се изразил колоритен политик от близкото минало, когато влезе в политиката, имаше тънко вратле и изглеждаше като недоспал тийнейджър. Сега заглади бузки, заобли двойна брадичка и се държи като крупен бизнесмен. Апетитът идва с яденето!

В сравнение с "времето на Тато",така наречения "комунизъм",КОРУПЦИЯТА по-малка ли е или по -голяма?!?!?! Не плачем за "комунизъма",но това са ФАКТИТЕ!Още ли смятате ,че "частното" е по-добро от ДЪРЖАВНОТО??? Г-да "ДЕМОКРАТИ",отговорете! Да,ние смятаме,че гореказаното е възможно но при СТРИКНО спазване на ЗАКОНИТЕ и ПРАВИЛАТА,което в България за момента е МЪГЛА!

Разбира се, че частното е по-добро от държавното. Виж Северна и Южна Корея. Източна и Западна Германия.

Частното, разбира се, общата отговорност е ничия отговорност!!!

.. се казва електронно правителство! Ама има ли воля и дупета за тая работа?

Добре, отчита се "има свръхвисока корупция в държавата" в БГ , това знаят абсолютно всички европейци за БГ. Лош имидж!!! Но защо Съдебната система не работи срещу корупцията? Никога няма да тръгне по европейски... Никога!

Съдебната система е най-корумпираното звено в цялата корупционна схема

Пълни глупости на неинформирани хора.

затова на всички ,,биографиите,, им в уикипедията ,,започват,, след ,,преходът,,!!! тогава са се ,,преродили,,!!!

Българинът е умен, креативен и работлив. Когато света те кара да съществуваш в корупцио-развиваща среда ние я развиваме до савършенство.

Това вече е не креативност, а кретенизъм.

При предното управление на Боце 90 % от евро фондовете отидоха в 5 фирми и подизпълнителите им. Все мили и драги Боцеву!

не съм по темата, но виждам, че използваш падеж:) Моля те, ако знаеш да ми кажеш как се изписва руската буква "иръй". Мерси, не е майтап.

Ы, ы (произнася се йеръй); дателен падеж е ползван... но какво от това, просто начин на изразяване... защо го правите на въпрос?

Масларова, ти ли си МА?

И кои са тези фирми?

снощи го каза по телевизията.

да видим как ,,корупционерите,, ще съставят ,,антикорупционен,, план??? както ,,барон мюнхаузен,, се измъкна от ,,блатото,, дърпаики се за ,,косата,,??? абе ,германците го могат!!! те са на първо място по държавна корупция към своите бизнес партниори извън германия!!! даже ,,американските,, лобисти са пропищяли от тях!!! там също няма ,,корупция,, има ,,лобизъм,,!!! доброто при ,,демокрацията,, е че на един проблем му сменяш името и тои ,,изчезва,,??? или на това което е наи смешно: на запад ,,милиардер,, а на изток ,,олигарс,,!!! страхотно!!! първият е ,,добър,, грижовен , филантроп а вторият -джо изкормвача!!! голяма разлика!!! остави ,че даже и думата е грешна!!! казва се ,,олигарх,,!!! да живеят ,,лобизмът,, и ,,гешефтът,, не на корупцията!!!

Ние българите сме едни от най-големите атеисти на света, няма какво толкова да се чудим защо сме на тоя хал...