Кметът на Солун: Македонците са българи

Кметът на Солун Янис Бутарис, чийто роднини са от Крушево, заяви, че не съществува македонски език, а съседите от север са българи.

Обратно в новината

Коментари - Кметът на Солун: Македонците са българи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-сетне.Да се дойдем на думата.И то грък да ни го каже.Къде сте политици?

Ей богу, виждал съм македонци на опашка за българско гражданство и, нека кой каквото иска да каже за мен, но след като понатрупах впечатления, почнах да си мисля, че колкото и свидни жертви да сме дали за Македония, Господ си знае работата като я е оставил извън нашите предели. След като видях т. нар. македонци, стана ми ясно, че имало и по-големи простаци от нас българите. Нека се именуват македонци, така поне няма да им берем срама.

това в Тел-Авив ли ти го казаха?

Не съм бил в Тел-Авив. Чел си много Никола Николов.

Най-сетне, докато чакахме нашите политици, един грък да ни даде акъл как да постъпваме с измислените македонци и измислената им държава. Абсолютно прав е гъркът, това са си българи, езикът ни е един и същ, с малко диалектични разлики, религията ни е еднаква, да не говорим за история и традиции. И не трябва по никакъв начин да се лигавим с тях, така както досега. А както са тръгнали нещата, при тях съвсем скоро ще има много повече албанци и мюсюлмани, отколкото македоно-българи. Така че, драги наши сънародници на запад от Кюстендил до Охридското езеро, вразумявайте се и се прибирайте при Майка България!!!

Абе, тези македонци са такава беля, че изобщо не ни трябват! Да се самоопределят, да правят каквото искат и да оставят съседните народи на мира с нахалството си.

абе краста - с братята македонци трябва да се отнасяме като към малко дете или в пубертета.Като ги подкарат албанците да видиш няма ри да хукнат към БГ, можекъм Сърбия но както върви работата сърбите може да останат без обща граница с Македония.

Не можеш да накараш никого на сила бъде българин, грък или македонец. От една страна макетата требва да направят своя избор но от друга този избор не трябва да е за сметка на други етноси като гърци или българи. Нека си измислят ново име и националност и да си бъдат такива.....ама като немат история а от историята иде самосъзнанието, ще им е много трудно!

Това с името Македония е заиграване и отвличане на вниманието вече над 20 години. Проблема е че уса а и Турция не са решили още или подготвят генерално решение какво ще с правят албанците, вече 30-40% от населението на Р.Мак,Косово и въобще с част от т.н. Западни Балкани- това те го измислиха. Вече приеха Албания в нато! и обмислят генерално прекрояване на картата. в краен случай може да ни дадат 1/2 от Македония ако слушкаме и папкаме и не се сдушваме много със сърбите.Славомакедония -0 ако имаме дупе я да направим една нова Югославия с Мак,Сърбия,Ч.Гора и Босна които са сръбските помаци, но тогава може да бомбардират отново Белград и София като през 1943/44г.

През 1990 г. Граждански комитет от Македония предложи на ЖЖ да помогнат Македония да се самоопредели към България. ЖЖ уведоми американците и те ни отрязоха, за да направят Македония албанска.Това е ролята на великия демократичен президент на България !! Нямахме човек като Путин да свърши работата в наш интерес ?!

Никакъв граждански комитет не е предлагал нищо такова, атакистче глупаво. Айде у лево! Нали знаете: чемадан, вакзал, Масква!

Пиринска и Солунска Македонии да се анексират от България.Проблемът се решава веднага. Но пари нема, иска дупе, ама не даваме.....

.....прав е и точка. Съвременните македонци не са никак "древна нация". Древното население на тази област, включително и в гръцка Македония се е наричало македоНИ.Те се родеели както с тесалийците в Северна Гърция, така и с някои тракийски племена като едони и пеони.Друг е въпросът, че след Александър, Македония става изведнъж...гръцка.Преди това Демостен в своите "филипики" нарича македоните варвари.Но историята не признава емоциите , тя е студен и безпристрастен съдник.Минавали векове, тук оставяли кръвта и семето си много народи - римляни, готи, власи/особено в Северно-гръцка Македония/, славяни и...старобългари. Първите след романизоването им се нарекли "ромеи". А, забравих и турците след 14-ти век. Така че, да твърдят че били македонци от хилядолетия и преки наследници на Александър Велики е смешно и няма място дори за спор!В ранното средновековие, тези области са наводнени от славяни и за Константинопол те са известни като "славиниите". След превземане на Сердика, Крум приобщава към нашата държава и южните славянски племена, сиреч, тези, които са населявали ОБЛАСТТА или "ТЕМА" Македония. Така тази област векове наред участва във формирането на българската нация и е неделима част от българския народ. Но ми прави друго впечатление - гърците имат характер и дух за разлика от нас!Борят се за опазване на интересите си! Първо не признаха Македония и не им пука дали ще са скарани.Не признават и името и.Сега им казват в прав текст кои са! А нашите "евроатлантици" ?!?....Желю Желев направи най-голямото зло, като побърза угоднически да признае една измислена от Коминтерна "нация". Затова сега ще берем горчивите плодове.Защото новото поколение там се смята за "македонци".

...пропуснах да отбележа - има една книга, която за съжаление никога не е превеждана на български. Американският историк Бенджамин Уилер в своята книга "Александър Велики" от 1892г. говори за Вардарска Македония като област населена с българи.Той не използва определението "македонци" - тогава такова не е имало изобщо..В книгата му има снимки на местни хора с носии, които са наречени българи от област Македония.

Фердинанд, противно на постановките на нашите революционери договорира разделянето на Македония на сръбска, българска и гръцка.Това е предателство сдрещу Българския народ в Македония. Със Сърбия се скарваме за спорните и безспорни зони по този договор.Най-голямото престъпление на Ферзинанвд е Междусъюзническата война. На Техеранската конференция Сталин-комуниста помага и запазва България в границите и.Чърчил и Рузвелт предават Вардарска Македония на Тито, шеф на антифашистка коалиция,както Солунска на Гърция, докато България е фашистка държава.За да избяга от това Г.Димитров подписва Бледското споразумение, създаване на Федерация на Южните славяни.Столица София, 7 югорепублики с 1 глас и България с 1 глас.Македония-да се самоопредели.Това е мечтата на Левски,Ботев, Каравелов и пр. Ми 6 чийто агент е Тито обаче пише провокативно писмо на Сталин.Сталин трови Г.Димитров, но Тито като англ. човек не отива. Тито пуска веднага УДБА в Пиринска Македония, учители и започва смяна на имената и граждансдтво макевдонци.Това е истината за Македония !!

Не знам какво е бил виновен Фердо за нападението В ГРЪБ от страна на нашите "съюзници"? Нашата армия -при Одрин- "съюзниците" почти в София! Румънците- почти в Бяла Слатина. Гърците- почти в Горна Джумая. На времето е имало и марш по темата- "Съюзници-изменници".

Най-после гърците започват да разбират, че ако преди 100 години ни бяха подкрепили в справедливите ни претенции към Вардарска Македония, сега нямаше да имат АМА НИКАКВИ проблеми с името Македония. Нещо повече, при една умела политика винаги е можело да извлекат ползи от една силна и голяма България. Вместо да претърпи малоазийската си национална катастрофа през 1922 година и да загуби огромни територии в Мала Азия, населени с 2 МИЛИОНА ГЪРЦИ, при един съюз със силна България сега Гърция щеше да бъде страна на два континента и да държи цялото западно крайбрежие на Мала Азия. Естествената цена за този съюз е била България да вземе цяла Тракия. Но на Балканите винаги е било така: двама се карат - трети печели!

Абе хора, трябва да я кръстят Куберова Македония, така хем гърците ще са доволни, хем "македонците" хем и ние :))

Дай да инициираме : "Национален Конкурс за име на Македония" Награда от конкурса - Титлата - "Баш Комита" Както Слави с такъв конкурс си кръсти балета "Магаданс"

да бе знаеш ли колко макета са тамоколо 8-10% другото е сърби и шиптари първите са врагове отхиляда години.

арнаути ме по-кефи от шиптари!!

Тодор Александров: "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин ще му отрежа главата! " & или в по-характерен за областта вариант: "Ако некой ми каже, дека не съм македонец, ке му отрежа езикот! Ако некой ми каже, дека не съм българин, ке му отрежа главата!"

През 1968 година на една среща в Рим Ванче Михайлов казва: Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме Вътрешно-македонска революционна организация не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!

Ролята на Тито в заграбването на нашата българска Македония - район като Шопско, Тракия, Мизия и тн - е повече от гадна. Тито е името на хърватски пленник от Австроунгарската армия в Русия. Тито е присвоил документите на този пленник и е влязъл в кожата му на човек с леви убеждения. Вмъкнал се в комунистическото движение, той през целият си живот го е цепил. Истинският човек зад името Тито е хърватски буржоа с финни маниери, умение да свири на пиано, да говори езици. Един пролетарий по онова време не умее такива неща. Тито не е единственния провокатор в левите редици - нашият Тодор Живтов - печатарски работник, е агент на Никола Гешев, управлявал по тази начин България 50 години. Тито изпълни мисията си на червей в ябълката - Македония е в безпътица и ще падне в нечия градина като гнил плод.

Ти сега да не би да искаш да кажеш ,че комунизма е пропаднал заради провокатори като Тито и бай Тошо.Коминизма и фашизма като отношение към хората са едно и също нещо.

Македонците и тракициите са чисто Гърци, писали са и говорили на гръцки език, ние идваме в тези земи около 700 сл. Хр

Точно толкова, колкото и племената населявали днешна Румъния са Римляни! Племената обикновено имат език ,но нямат писменост. Поради това често възприемат писмеността /а от там и езика/ на завладелите ги други народи. Поради тази причина и Румънският език се доближава до Италианския и Френския.

да а пък всички на запад са италиянци , защото ползват латиница . или руснаците и монголите са българи , защото ползват кирилица .

Господа, другари, Македонците не са виновни, че се цепят. Всичко е икономика - когато сръбската държава е икономически по-силна, тя десетилетия наред налага своята култура над местните. Имах приятел - сърбин, който ми казваше, че не разбира езика на македонците в Скопие, че това е български език. Струва ми се че 25 години лелеем празни надежди братята ни да се върнат при нас. Страната ни направи крупни грешки заради царе, царедворци и тъпи политици, сега не можем да поправим стореното. Не си затравяйте очите с дясна упоритост и не правете грешни планове - онези до нас вече не са българи. Когато ние в България станем втора Швейцария, те сами ще дотичат...

всички да върнат на Македония заграбените територии. да се основе: централно-балканска българска държава или централно-балканска македонска държава.... или южно българска държава или Кубрат-ова България

Македонците имат проблем с итендитетот. Нямат история и затова присвояват древната гръцка и средновековната българска.Имат проблеми със всичките си съседи. С Албанаците , тъй щото полвилната са албанци, с българите заради наглата кражба на история, с гърците заради името и кражбата на античната гръцка история и със сърбите, защото те не признават афтокефалността на църквата им. Нека си пишат историята след 44 година. Тогава са създадени и никой няма да им я оспорва. направили си език/сбирщайн/ от араичен български и много сърбизми.Имат си територия, ок ,но нека да не крадат история. Те са нация на 70 години и толкова. Любчо Георгиевски им го каза.

Не се радвайте - той в смисъл, че не ги брои за хора го е казал.

македонска славяния не става ли?

Виновни са болшевиките в лицето на Сталин и българския национален предател Георги Димитров, който насила прекръсти българите от пиринско на македонци. Явно руската империя страда от комплекси за малоценност, защото половината им територия е съставена от стари български държави и кирилицата сме им дали и християнството и наши държавници сме им изпращали да ги учат на законност и държавност и наглостта им стига дотам в техните учебници да пишат, че Кирил и Методий били руснаци, и че руснаците ни били дали на нас кирилицата , та на центъра на Москва бой водих с Грузинци , за да им доказвам кое е правото и докато не ги накарах да бягат като зайци не се успокоих.

Че даже и патриарх Киприан сме им дали.

Да премине към България ,като автономна република ,с името Българомакедония.

Барабар с етническите малцинства ли?

те в албания

"Да не забравяме, че са българи. Не съществува македонски език. Всичко това създаде Тито, казал ще Бутарис" Изнесеният от уважаемият г-н Бутарис факт, разбира се е истина, но не е новина- знаем това от край време, ние, т.н. "македонци" и самите гърци, особено живеещите от поколения в северна Гърция българи. Единствено битите от всичките си Юго-съседи сърби и техните "македонски" лакеи се правят, че не знаят историята !

Никакви българи не са македонците!Историята го е доказала.Не се заблуждавайте!На гърците им изнася да твърдят това.Македонската нация е съществувала много преди българската!

Колкото и Шопската нация?

Исторически сигурно си прав за македонската нация. Явно обаче не си разбрал, че сега става въпрос за БЮРМ, а не за някогашната Македония. Не съм историк, но си мисля, че БЮРМ е била част от Българската държава, говорили са български. А наистина дали са българи по националност, не съм сигурен.

Ой ти луно,луно, землю Македонска

Виновни са великите сили за сегашното положение с македонците. Не ги съдете толкова настървено, на всички е ясно, българи са, но са прокудени от България. Всеки от нас има роднини в Македония.

Виновна е СССР, с нейния коминтерн, който трябваше да съсипе България. Уклона , даже, беше, че в България живеят траки, мизийци и т.н. Щели са да затрият България.

Не забравяй кой пръв призна независимостта на Македония. Нашия външен министър по това време, Стоян Ганев, от борда на правителствения самолет на път за САЩ.

Добро утро, какви да бъдат, освен българи?!

Kaкто има Дунавска България, Волжска България и др. Българии, така и Македонска България, македонците говорят на чист български език с лек диалект, който няма нищо общо с гръцки език. От къде накъде "Славяни" , нямат нищо общо със славяните , приличат на и са чисти Българи.

Наистина- "какви славяни" ?! Такива просто- няма ! А св.Паисий Хилендарски е написал "История СлавноБългарска", което се вижда на факсимилетата на този основополагащ труд. И да, писано е за "слОвени", т.е. вещи в писмеността/словото българи !

Пустите клисурци,станали московци, а панагюрци донски казаци. Простите Балканци до свършека на света ще спорят за тотални глупости. Абе байно виж че вече е 21 век,хората кацнаха на марс,той се взира в пъпа си та няма край. Нешастнни и тъпи хора. Това е.

Хей човече ти си прост! Хора все още не са кацнали на Марс.Е може да се окаже че на Марс тайно са кацнали македонци.

пуснете на всичките ни съседи песента на Излел е Дельо Хайдутин да им настръхнат мустаците, да им загорят мераците, да им пропаднат лошите мисли, защото тази песен е космическа...

Казват едни огромен брой хора/макита/подават документи за бг.гражданство.Дали е вярно?

лицемерие край няма. Македонците в Македония били българи и говорят български, за да ни въвлекат и нас в конфликта с тях, а пък в Егейска Тракия има едни славяноговорящи, дето никой не ги знаел какви са и нямало как и да се разбере, та им издадоха и речник даже. Древните гърци изобщо не са признавали македонците за елини. Чак когато Александър изпратил стотици товари злато и скъпоценности, откраднати от т.нар. перси, в Атина, ги признали за елини. Сега се правят на много чувствителни на тема Македония.

Защо се разправяте за глупости?Един ден,когато македония влезе в ЕС и Шенген,България ще граничи с Албания,Косово и Гърция,толкова е просто.

Благодарности и поздрави по случая на гръцките съседи с песента "Пάντα γελαστοί" (Винаги усмихнати). За останалите съфорумци ще поясня: по време на първите дни на турската окупация на Кипър един съвременен гръцки герой, Соломос Солому, е застрелян, докато се опитва да свали турското знаме от един пилон. Песента е посветена на него и на братовчед му, доколкото знам застрелян предишния ден.

Май слънцето е огряло и гръчко най-сетне

Видях коментарии с наредени съгласни, съгласни, без гласни между тях. Това е промяна, направена специално за тези територии от велик "српски", как се произнася, учен. Прочетете данните от допитването на Карнеги и тогава ще коментираме населението на тези територии. Това са българи.

не мойте се кара , всите сме турци !

ДАНС да не дойдат и у вас ?

няма да дойде . това го е казал горан брегович , не аз !

На Вас българите ви трябва малко повече национализъм, да сте единни, да се справите с корупцията и всичките ви съседи ще ви дишат прахта...

Не е нужно никой да диша прахта на другите. Бъдещето е в посока на единство, на съвместни проекти, на просперитет за децата ни. Да се чувстваме навсякъде у дома си, сред приятели. Както сега се чувствам като българин, когато посещавам Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. И се чувствам морално задължен към тези чудесни хора, живеещи в приятелски съседни страни. Дано и те се чувстват така в България.

jingiby

Както е установено в едно научно изследване: "Всички хора произлизат от маймуните, само македонците - от българите".

Шило

https : / /www .youtube -com/ watch?v =7pJxuve8tAg

"Земя като една човешка длан... но по-голяма ти не си ми нужна, щастлив съм аз, че твойта кръв е южна, че е от кремък твоят стар Балкан...." !!!България над всичко!!!

Моите роднини са от Егейска Македония и други части на тази "държава", съвсем отговорно заявявам, че съм българин, гордея с това, въпреки, че в годините се упорочи името на България, умирам и се раждам, и възкръсвам пак като българин, край точка!!!!

Какво ще стане с един македонец, ако го изкъпеш? Ами получава се чист българин. Интересното е, че това го казват...сърбите...

Това го казват и руснаците !

Шило

Доживях да чуя от грък такова признание!!!!

Прав сте ,но все пак има една поговорка /не знам как е на латински/ ,която казва: Бой се от Данайците ,когато ти правят подаръци!

Според македонците има три раси: азиатоидна, негроидна и македаноидна! Този Бутарис да реши от коя е? С дръпнати очи ли е или е негър? До къде стигна науката в Македония, а?:)

Бутарис = Bulgaris = булгарис Tози е българин! Hякои го е е писал грък, ама и тои не си верва..

Писах го на шега, но видях клипче в което патетичен македонски глас на фона на знамето им, го твърдеше това с расите! И пожнеже цялата им "история", която е на не повече от 50 години, с крадени личности и дати и от гърците и от нас, като нищо ще има и малоумници, които ще повярват на това с расите! Сами са си промили мозъците, но с помощта на Сърбия и с наше участие, под давлението на Москва! Това се знае!

Шило

Хахахха, стих се за един клип от македонска телевизия. Някакъв професор обясняваше, че Македония е съществувала от 7700 години, може и да са 77 000 г., като доказателствата за това бил надпис "Македония" върху някакъв фосил. Всичкото хубаво, ама надписът беше на азбуката, създадена от Светите братя Кирил и Методий. Че възникна у мен въпросът, кога все пак е създадена нашата азбука?

Прочети нещо за Линеар А и Линеар Б и ще разбереш цяла Европа + Гърция с какви буквички пишат ! П.С. Ако попиташ някой траколог дали траките са имали писменост, веднага ще ти отговори отрицателно. Защо ли !?

Мисля че Титомакедония е най-подходящото име за югозападната ни съседка. На туристите с намигане ще обясняват че са потомци на титаните, а ние си ги знаеме какви са!

Скопие и Атина се карат за Македония а всъщност местното население е българско. Ами само София значи играе ,,пас,,....?

Е ако София се включи нали се разбираш че и Белград ще се включи и тогава какво?

Белград е български град и сърбия е българска провинция крайно време е да си ги приберем в българската федерация.

Явно нямаш спомен! Българския президент Ж.-Желев пръв призна независимостта на акедония. Даже им подарихме стари танкове/ които те претопиха де/! За благодарност те пък започнаха да ни плюят! Гърците от самото начало, бяха против името и произхода на т.н. създател на Македония, Филип Македонски, което разбира се е кражба на история! Както е и "македонския" цар Самуил за нас!

вземи малко и по-назад чети от историята. Винаги България признава или македонска нация или македонска държава, но това никога не го е направила едновременно. Така че "според-зависи" :).. Много беше хубаво че това го направи България първа. Всички в Македония се радваха на този факт и това беше момента когато трябваше да закопаем лошите спомени и националистическите глупости, но се усрахме всички, както винаги.

Едно незначително уточнение: Македонският цар е СамОил

Македонците са Българи ама говорят на селски език и си мислят че е оригинален! Колко години Сърбите се опитваха да им променят езика и азбуката!!!

Шило

Серго, лошото е, че успяха да променят мисленето на много от тях.

ааааааа само не срещу русия....тя е наща гордост тя е наща висота.....всички в русия при путин тои ни обича

Иди и си премери главата! Ако тежи 2564 грама, от тях 4 грама ти е мозъка!

Ако желаете да пишете успешни коментари, използвайте следните три опорно точки: Македония е България, Косово е Сърбия и Крим е Русия. Приятен ден.

До какво падение може да докара човек желанието му да изкара някой лев с драскане

Oбъркал си се! Oпорната тока е една! целите балкани и всичкото около черното море е българска федерация-империя! Pазбра ли ме, а?

ти да не би против крим да говориш? против путин? простак

1. Македонците са българи защото имаме общ произход, история и говорим на един и същ език /верно, техния яко манипулиран/. 2. Македонците не са българи, защото не се смятат за българи. Идвете са верни. Второто е по-вярно от първото

солунския кмет нещо се е объркал - македонска нация е измислена от руската империя, а тито само се е възползвал от това. Мисля, че най-безболезнено за всички ще е сегашната македония да си стане част от РБ. Така ще се преодолеят исторически наслоените противоречия и спора за името ще отпадне от самосебеси.

А, бе каква Руска империя. Я си кажи, че напарво Путин я е измислил. Та съвсем да ти олекне.

Да бе, само и шъптъри ни трябват сега

Cледните имена са по-подходящи: българска Македония югозападна автономна българска Македония югозападна България централно-балканска българска държава.... B случаи на интерес - има и още имена.

Фиромци са толкова македонци,колкото и циганите са викинги.

никой не може да избяга от произхода си, както и никой не може на сила да накара някой как да се самоопределя

Аз пък се самоопределям като олимпийски бог!Хайде по твоята логика докажи че не е вярно и аз съм шумерски бог!

Гърците откриха топлата вода!!!

ама българите им подсказаха!