Лабораторията на Костов: Не ни трябват нови мощности за ток

България не се нуждае от нови електроенергийни мощности, сочи прогноза за електроенергийния баланс на страната ни до 2025 г.

Обратно в новината

Коментари - Лабораторията на Костов: Не ни трябват нови мощности за ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

проекта белене може да се реализира и да бъде наи евтината и качествена аец в европа....но трабва да има контрол на разходите,да няма изкуствено завишаване на цените и източване на средства по реализирането му....

естествено,че ни трабват мощности,за ток,а пак,ако е в повече тои може да се продава бе костов.проекта üжен поток също ни трябва затова сме си донесли траби,за да си ги заварим бе костов....

2138 година край Перник: - Иване, на Пешо му паднала дървената оградата! - Нищо чудно, то преди 150 години Костов засял дръвчето, от което е направена оградата. ...

Като министър на финансите и след това и министър-председател Костов успя да оправи икономиката на страната в резултат на което същата беше унищожена и доста предприятия бяха приватизирани и унищожени.Сега ръководената от него лаборатория се е захванала с енергетиката която също ще бъде оправена по неговите методи.

Като говори командира вземете листче и химикал и си записвайте

Не забравяйте после да изгорите написаното!

Искаме енергиен ЕС и да го духат монополистите, няма да ни смучат

Според Костов не ни трябваха и Кремиковци,и национална авиокомпания...

трябва ни проекта белене сас 100% руски инвеститор,гарантиращ обратното изкопуване на отработеното ядрено гориво.....

ако вкарат западен инвеститор българя много вероятно ще бъде манипулирана като ще трябва да доплаща огромни,суми за изкопуването на отработеното ядрено гориво.

на балгария не и трябват,защото в краен случаи ще си купим ток от турция,да им налеем малко парички щото са "много бедни".....

И немците са умни-купуват си атомен ток от Франция-тя да му мисли за последствията и перспективите на АЕЦ-овете

Цигането има фотоволтаици.Ако се построи нова мощност след години мангала ще духа супата на Любо.Преди година и нещо Костов каза че се оттегля от политиката.Ама КТБ фалира и манги зе да се показва всеки ден по Тв.Сега спря щото казват че за избрани лица банката е отворила двери!Демек сигането пак е в плюс.Ама сега пак го гледаме в медиите,щото фотоволтаиците искат поле за изява.Ама ако съградим една АЕЦ манги пак е на сухо!ЕЕ Костов ли си мостов ли си внимавай щото приибаваш народния интерес и да не стане пак така някой да гони хубавата(пфуу уубратнууу) Елена в Драгалевци:))))))))))))

В последните 25г единствения държавник е Костов. Когато говори Костов, цялото комунистическо крадливо племе започва да реве, колкото да произведе ток за една централа. Като добавиш и обикновените тъпунгерим стават почти 6 милиона.

няма нужда от държава. И я унищожи.

Трябват ни НОВИ МОЛОВЕ,нали другарю Костов!?

"Постепенно икономиката ни ще се доближава до средноевропейското ниво на енергийна интензивност, което предполага намаление на потреблението в енергийния сектор и на загубите в преносната и разпределителните мрежи" По-глупав анализ не съм слушал скоро. Той срива всички напъни на политиците за инвестиции в производство и нови работни места. Това няма как да се случи с едновременно намаление на потреблението, колкото и ниско енергоемко да е то. А загубите в преносната и разпределителната мрежа просто няма как да намалеят със съоръжения от преди 40г. Това може да стане само с обновяване, а при този опоскан бостан не виждам как това ще стане. Така че глупости.

да...щом др. Костов го казва -така ще е.Ние нямахме нужда и по времето когато последният продаде ТЕЦ3 и подписа за ТЕЦ1 с ошфорката 3С...И понеже нищо вече няма да му се налага да подписва(освен показания ,надявам се) поюна да излиза с убийствените си премъдрости и умозаключения.....

Щом го казва Костов, значи лъже.Интересно ми е обаче, къде ги БЪЛГАРСКИТЕ индустриални предприятия,които се нуждаят спешно от много ток? И отделно, в територията Бг живеят не повече от 7 млн.човека,6 млн. от които пестят, а 1 млн. не плаща ток? То вече български картоф не можеш да си купиш, няма вече българско земеделие, а за българска индустрия да не говорим.Има чужди предприятия, работещи на ишлеме.И за това не е виновен Костов.

Лично той ликвидира българската икономика и казваше. че е добре да работим в сферата на услугите, без да има производство!

Siol_En@

За съжеление не е отчетено че: 1. Едно малцинство се увеличава в геометрична прогресия, а то тока го бере направо от жиците - т.е. загубите ще се увеличават в геометрична прогресия; 2. От точка 1. следва че и жиците ще намаляват в същата прогресия, което значи че авариите ще стават все по-чести, възможно е ток да липсва изцяло в селата; 3. Тъй като Костов гарантира % печалба на ЕРП-тата и на Марица Изток 1 и 3, то потреблението ще е само нагоре, ако трябва зимата да се пускат калорифери на площадите ...

АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 2013г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата. Заради удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и приналежащият им специален корпус. Това се казва в съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката, изпратено до медиите днес. Повод е информация на агенция "Фокус", според която плащането е било на стойност над 7 млн.лв. и е било свързано със споразумението с американската компания за изграждане на нов, 7-ми, блок на атомната централа. То беше подписано от предишното правителство по предложение на тогавашния икономически министър Драгомир Стойнев, а след това партията му - БСП, обяви, че решението е взето, без да е даден политически мандат за него. Общата стойност на договора, по който е направено плащането, е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г., уточняват от Министерството на икономиката и енергетиката.

Това роди на пазара две водещи "теории на заговора", свързани със саудитците и предполагащи, че те опитват да увеличат пазарния си дял, разказва Financial Times. Първата е, че те са се договорили със САЩ да играят срещу Владимир Путин като ударят печалбите му от износ на нефт, даващи половината приходи в бюджет, разчетен през 105-107 долара за барел за 2014-2015г. Понеже с тази цена са вързани и приходите от газ, ударът евече е по две трети от приходите от целия руски експорт. Втората теория е че всъщност Саудитска Арабия играе срещу САЩ, за да направи нерентабилен износът на северноамерикански петрол от нетрадиционни източиници. Както IEA, така е преди това анализатори, посочиха, че при разходи за добив над 80 долара за барел, той става нерентабилен. Според Morgan Stanley това не е вярно - себестойността на новия петрол от САЩ и Канада е в рамките $34-67 за барел и разходите продължават да намаляват заради по-ефективни технологии. Това означава, че всеки опит да бъде "наказан" този сектор би излязъл доста скъпо и със съмнителен краен резултат.

БATKO

Я тези велики "експерти" на костов да кажат защо трябва да загробим десетки милиарди лв за енергийна ефективност и саниране, като имаме "излишни" мощности? А има ли икономически анализ преди да се хвърлят тези десетки милиарди? Не е ли ясно, че ако ги хвърлим тези милиарди в бездната и намалим потреблението на ток наполовина, ще спрем евтините централи (АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2) защото те нямат договори за задължително изкупуване, както останалите? Така цената на тока ще се увеличи три пъти, и излиза, че хвърляме десетки милиарди, за да плащаме по-високи сметки за ток.

Първо-един от"великите експерти" на Иван Костов се казваше Иван Шилешки!! Ако някой е забравил нека си го припомни! Второ и по важното е че колко повече икономисваме и намаляваме потреблението на ток толкова по скъп ще става!! Това е очевадно!! През 1997-8 г- НЕК спря да работи на загуба!! Спомнете си цената за населението и за промишленоста. ТОГАВА СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ В Р.Б. 36 до 40 милярда квч. Сега цената е два пъти по висока, а НЕК с ДУПКА милярд лв.Е какво???????????

БATKO

Костов продаде на американците ТЕЦ Марица 1 и 3 като задължи държавата да изкупува задължително прескъпия им ток. В следствие на това сега българите са принудени да плащат много по-високи сметки за ток. Това обаче не му стига, но иска и след като изтече 15-годишния срок на договора за задължително изкупуване на ток, той да продължи да граби българите. За тази цел той иска да няма евтини централи, като АЕЦ Белене например и така цената на тока да се увеличи драстично. Така Костов и американците ще могат да грабят българите още повече. Т.е. за да прикрие предишното си престъпление с ТЕЦовете и да го продължи, той прави още по-голямо престъпление, каквото е драстичното увеличение на тока, което ще последва от липсата на АЕЦ Белене и спиране на АЕЦ Козлдоуй.

Само едно бих допълнил. Костов не е сам в "борбата" си за енергийния ни кошмар. Нека не забравяме "приноса" на Р.Овчаров за това руския газ в България да е най скъпия във вселената. По скъп от немския. Да не забравяме Сергей Дмитриевич и неговия принос към ВЕИ делото. Както и най велигия хидро-инженер - Сарайски. С "чудото" Цанков камък. Въобще, ред знайни и незнайни юНАЦИ.

Преписват всичко от в. Капитал.

Дали господата от тази измислена лаборатория знаят как и къде се произвежда тока? Дали са наясно дали е по добре да имаш възможност да произведеш ел.енергията или да я внасяш? Знаете ли какво е "Цикъл на Ренкин" и как му определихте степента на РИСК???

Разбира се, че не. Колегата по горе ти е подал жокер - преписано от "Капитал", а Прокопиеф на какви енергийни "мощности" е собственик?

Абсолютно прави са! Статистиката е, че 40% от водата и 30% от тока са загуби! При положение, че растежът на икономиката ще е около 1-2% на година, евентуално, а ние ползваме едва 50% от мощностите, не виждам никакъв смисъл през следващите 20 години да увеличаваме енергийните източници, освен логичното модернизиране.

Вярно е, вярно е уважаема. Хипотезата предполага, че мургавите кърлежи, припознали ДПС като нов родител, ромите имам в предвид, ще трябва също да си плащат ток и вода. А дотогава - "загуби". Не можеш да ги пребориш, тези "утечки" дето плащат "гласоподавателната" активност. Някой виждал ли е ромски коптор със спряно енергоподаване? Аз не, всеки случай.

Аман от "ЕКСПЕРТИ"!!! Същите тези експерти като "вуйчо Ваньо" направиха така че до 26.02.1992 г. България да прилича на ДИСКОТЕКА с дисководещ в Бояна. Пак ли ще ни учат???? Как анализираха риска на нашите ТЕЦ-Варна, ТЕЦ-Бобов Дол, ТЕЦ-Русе, за които трябва да искаме разрешение от ЕС да ги пуснем да работят и да произвеждат ел.енергия на цена, която хорана не могат пда плащат. А защо ли трябва да плашаме тока и замърсяването на "енергийния" бос Ковачки? Може би заради Косьо самоковеца?? Защо ли продължават на никого непознати "експерти" да ни промиват мозъците?? Може би това са само риторични въпроси.Или както казват някои- "питам и отговор не искам"!!!

Май визираш периода в който пуснахме АЕЦ Козлодуй - 1981-1991 г. Да прочете нещо за тези тецове, които си изброил? Я пак се върни и чети Пенчо, не продължавай да бъдеш пълан тъпак.

Чак сега видях тоя "изблик" на мозък долу. Значи...я да видим, 12 милиарда дълг ...дължим на АЕЦ Козлодуй? За какво бре, уважаеми?

Не знаете ли господа че АЕЦ Козлодуй е започната да се строи 1968 година и работи от 1974 г.

Къде бяха тез енергийни корифеи когато дойде ХАМЕРИКАНЕЦА от УЕСТИНХАУС и каза, че ако не се построи 7 блок на казлодуй ще има режим на тока????????????????? КЪДЕ бяхте да го ОПРОВЕРГАВАТЕ по всички медии от сутрин до вечер???????????????????

Хамериканеца не каза ли след 2030 г.? Щото тука се визира периода до 2025 г. Ае бегай на село сега.

костов да не се занимава с глупости, а да си озапти кучето Рамадан.

Бълхария не се нуждае от СКЪПИ енерго източници!!, защото няма смисъл от тях!! Но кой казва, че руските А-енергоблокове са нерентабилни? Козлодуй до преди няколко години произвеждаше ток по 6 стотинки за киловат/час. Но така не може. Еб#ме ммат-а на енергетиката си, и сега разни духль-овци ни разправят врели-некипели. Превозните средства след 10г. би трябвало наполовина да са електрически. С рапица ли ще ги караме, или с люцерна.

Абе, кратуно, колко струва АЕЦ Козлодуй никой не знае, там сметката е платена и затова струва 6 стинки! Явно тоя тъп и прост народ не иска модерни и екологично чисти централи, по-важно му е вместо 23 лв. да плаща 22.50!!! Червени чукундури, защитавате някаква теза, само защото вашите са ви я спуснали! Цял свят се опитва да си намали разходите, а ние ще трупаме заеми, за да увеличим производството, преди да сме намалили загубите и разходите!

Очевидно ти си тъпанара. Козлодуй и в момента си произвежда дори на 5 ст./кВтч

ТОЗИ САЙТ НАСКОРО БЕ КУПЕН ОТ ЕДИН АГЕНТ НА ДС И СКОРО ЩЕ ПИШЕ САМО ГЛУПОСТИ , А ТРОЛОВЕТЕ СА УЖАСНО МНОГО. ЧАО ДИР, РАЗДЕЛЯ МЕ СЕ. ЛЕКА ТИ ПРЪСТ

От една страна викат не ни трябва още енергия, а от друга казват да я пестим като се топлоизолиране, сменим си крушките, не купуваме мощни прахосмукачки и т.н. Или както е казал поета има нещо гнило тука.

Старите хора са казали "По-добре да мълчиш и хората да те помислят за прост, отколкото да се изкажеш и да го докажеш"

В смисъл - Костов е намерил начин да закрие и останалите два блока на Козлодуй.

Прочети пак какво пише кухарке!

Вярвам повече на делата, не на думите.

абе като се има предвид тая лаборатория за рисковете как прогнозира проблема с КТБ, ясно е колко може да се разчита на нейното мнение. Прочее беше редно да се допитат и до някой експерт. Специално за АЕЦ-а той не може да работи вечно. ТЕЦ-овете на въглища (а българските въглища съвсем не са най-добрите) са изпята песен, защото е въпрос на максимум 10 години ЕС да вземе решение да се затворят в контекста на "позеленяването", защото каквито и инсталации да им се слагат те си остават замърсител 1. А да не говорим мините Марица-Изток каква рана са баш у центъра на най-плодородната част от България. В тоя ред на мисли и тяхното време изтича според "зеленият" календар.

Пак кретен, който дори не е схванал написаното. Прогнозата е до 2025 г. Дотогава АЕЦ ще си работи, че и се очаква да поработи до 2050 поне. А ЕС след 10 години може и да вземе решение, ама това ще е след 2025 г. до когато е направена ПРОГНОЗАТА. А в мините работят десетки хиляди или казваш да ги застреляме директно да не се мъчат? Изобщо много тъп коментар в сил: Костов: -Времето до края на Август ще е слънчево и топло. Прост коментатор: -Не може да се верва щото няма вечно да е слънчево, през декември ще е облачно и студено

Абе, ти природно тъп ли си или си на "командно" мислене? Проблема с ТЕЦ-овете ще става и още по голям, заради трансграничното замърсяване. Остави колко е "изгодна" енергията им, но и санкции ще плащаме. Въобще, по нашите ширини АЕЦ - а няма конкуренция. В каменната епоха ли трябва да се върнем, за да прозреш несъстоятелноста на простотиите си? Ще разчиташ на неосъществен "газопровод" през милите ни съседи от Турция? Те и сега ти налагат секви транзитни такси, чакай да видиш като станеш зависим. Колко прост трябва да си, за да пееш тея измекярски простотии?

Добре!Възможно е на България да не са необходими допълнителни енергийни източници,които да се строят тепърва,като АЕЦ Белене.Но какъв договор е сключен с Уестинхауз за толкова много пари за един реактор/май че е повече от цялата нова АЕЦ/, а сего са преведени милиони за друг проект с тази фирма за реконструкция?Това не е ли било съгласувано предварително,а не само решение на Стойнев.Не виждам анализа на Костов по въпроса

Познавам г-н Иван Николаев Иванов, чиито корени водят до известен възрожденски род. Той е потомък на най-забележителния български Премиер д-р Георги Кьосеиванов френски възпитаник и отличник на Сорбоната, ненадминатият интелектуалец, държавник и дипломат! Та познавайки доц.д-р Иванов от десетки, десетки години, категорично заявявам, че той е рядко срещано явление - повече от ерудиран почтен гражданин, далеч от далаверите на лукавите и лицемерни, хитри и коварни депутати, винаги настрана от всякакво йезуитско поведение, независимо какво изкусително предложение е получил!! За Вуйчо Ваньо не желая да говоря, не искам да имам каквото и да е отношение към него, но съм приемам аргументите на г-н Иван Иванов, убеден, че те са верни и чисти - като неговата чиста личност! И съм повече от убеденЗатова си струва да се замислим върху казаното от г-н Иванов! Защо бе Майко Българио, не раждаш повечко такива Българи?!

БATKO

Тоя морален урод Иванов е един от виновниците за смъртта на няколко самозапалили се българи, защото е виновен за високите сметки за ток. Той и неговия шеф костов са виновни за договорите за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, които загробиха българите със супервисоки сметки за ток. Но най-голямото престъпление на този измекяр Иванов и участието му в кампанията против АЕЦ Белене. С тази кампания изрода Иванов нанесе щети на българския народ от 300 милиарда лева, поради пропуснати ползи.

Някой ще ми разясни ли, как потреблението на газ ще измести това на ток? В смисъл ... в костовото зелено бъдеще, вероятно предпочитания източник на светлина ще е газената лампа? Само моля, не ми разправяйте как производството на ток от така наречените газови централи ще пребъде в България. Това е още по налудничево от "зелената" енергия. Всички виждаме цената на суровината. Костов да не очаква да открием находище като Кипърското в двора му в Драгалевци?

Понеже си явен кретен, нека заместя Костов, като те светна с това онова: Масово новите "електроуреди" имат ГАЗОВИ котлони и фурни. Отоплението в много крайни квартали, където няма парно, е на газ и при това в момента излиза доста по-евтино от отопление на ток. Нормално е, ако цената на тока поскъпва по бързо от цената на газа, потреблението на газ да измести потреблението на ток. Очакванията са за следващите 10 години, когато ще имаме собствен добив на газ който се очаква да покрива между 20-30% от нуждите ни, както и диверсификацията с доставки на азерски газ или пък Кипърски, както и увеличените прогнози в световен мащаб на залежите на газ и усъвършенстване на методите за извличането му, както и с транспортирането на LPG. И никой не твърди за производство на ток от газови централи, но и това е отправна точка за да схванеш, че Природния газ ще е по евтин от тока.

Защото си много "интелигентен" да те попитам това сам ли го измисли или го взе от предизборната платформа на ГЕРБ? Аз и сега съм на газ, и да ти кажа, очевидно ти си единствената куха лейка в околноста. Цената, само в объркания ти мозък е "по-добра". Това с очакването - само ако си спал в марулите на Ванга. За момента е само очакване. Азерския газ, не виждам от къде ще го добиеш в момента. И въобще, аман от разбирачи в енергийната област. Ако искам лозунги, ще отида да се "просветя" в некоя партийна централа. Особено на тема "ефтин" и "изгоден" шистов газ.

БATKO

Ти да не си лобист за Газпром? В момента тока от топлофикациите струва пет пъти повече от средната цена за страната, но подобно на американските ТЕЦове се изкупува задължително. По този начин се краде от българските електроцентрали, за да се финансира Газпром. Ти българин ли си или мекере на Газпром?

Колко ни е страх от истината. Знаят ли тези, които толкова мразят, къде сме в БВП на глава от населението? На последно място в Европа. Сърдят се на непутинците, че им казват истината. Единствено храната в хранилката на прасето е безплатно, за прасето.

Съвсем верно. Страшно е. Като си помислиш, ако не бяха боклуци като Костов, можеше и по голям да ни е БВП. Добре, че Костовата "приватизация" положи основите на "растящия" ни БВП. Както и енергийните му договори. А не ставай смешен моля. Не от малко сме на тоя хал.

Е като "боклука Костов " не е на власт вече 15 години нещо по-добре ли е станало или сме отново в 1996 година с мизерия и банкови банкрути.Или сме най-бедни и корумпирани в ЕС ? Щото ако не беше "боклука Костов " сега щяхме да гледаме Европа през крив макарон.

Бързо забравихте Ванко 5% !

Особено Мариците. Made by Kostv - по смешно четиво рядко може да се срещне. Накрая на това четиво, десетината българи които ще могат да си позволят ток се прегърнали и в уста целунали. Точно тоя лай..р дето подписа феодалните договори с Американците ли ще ми прави анализ?

Тъпунгер, няма никакви феодални договори, просто си доста тъп и това обяснява всичко.

Я потъни в дупката си бе, трол жалък.

Защо дразните народа ,като споменавате БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА ,...таварищ И.Й.Костов ?

Е тогава да ви е честита майката на корупцията ,сикаджията и пашата Борисов.

Евалата! "Честито" на всички мазохисти,които го върнаха на власт.

Не е нужно да си енергиен експерт, за да оцениш прогнозите като неверни и тенденциозни. Целта е да се осигури безалтернативен след време пазар на ел.енергията от Мариците, ВЕИ-тата, соларните инсталации и т.н. 2.Да се осуети реиндустриализацията на страната. 3.Да станем още по-зависими от наднационалните фактори. Нищо ново в политиката на "сините-десни" както и да се нарочат сега..

тИ СИ ГАДЕН ТРОЛ, ВЪН. ПРОГНОЗАТА Е ДОБРА, САМО БЪДЕЩЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ ДАЛИ СА ПРАВИ, НО СПРЕД МЕН СА ПРАВИ.

Да хванеш Костов пък да одариш Иванов ! Тези крастави магарета от къде се появиха , каквото и да кажат все е глупост ! Стайте си в тази лаболатория и не излизайте от там крадливи смърдели!

Господин многознайко, тук не се стои само въпросът за количеството, но и за цената на тока !! Не може на хора като мен които пренебрегват кюмюра и дървата, цапащи околната среда да ни прелагате скъп ток за отопление през зимата ! И не ми излизайте с малоумните номера, че потребяваме най-нисък по цена ток, при положение , че имаме евтин такъв от АЕЦ !

Това да не беше "оная" лаборатория, дето мощно управлява рисковете с парите в КТБ... Щеше да е иронично смешно, ако не беше тъжно, че на хора които не могат да управляват собствените си пари им дават да управляват държавни...

Той и Гаргамел имаше тайна лаборатория, в която кроеше планове за заличаването на малките сини смърфчета...

Иван Костов няма необходимият образователен ценз да ръководи подобно звено.

Те май повечето в този университет са така...

Аха друго си е да си майстор на шинелите или доктор по маркучознание. А тоя някакво си математическо, някакво си икономическо, че и даже две.

Освен икономика е завършил и математика....

Повечето, като прочетат името на Костов и всичко свършва-само упреци и заяждания.Според мен изводите на изследването са точни,както и в момента,като държава производител на селскостопанска продукция внасяме голяма част от чужбина заради по ниските цени,защо да не е вярно и че с електричеството ще стане така.

БATKO

Именно това иска костов - от износител да станем вносител на ток. С престъпния си договор с Мариците костов повиши цената на тока и го приближи към това да стане непродаваем. Добре, че е АЕЦ Козлодуй иначе отдавна щеше да се сбъдне мечтата на костов - да бъде унищожена българската енергетика, или поне износа и.

" Природния газ ще замести консумацията на електроенергия ." А, защо не обратното - евтина елекроенергия да замести вносния газ???

Съгласен съм, но за да е по-евтина трябва да е ядрена. Лошото е, че вече трябва да съхраняваме ядрения отпадък на наша територия. Та въпроса ми е къде да е това хранилище? Да направим местни референдуми къде ще го приемат, или да го направим там където е най-голямо - София. Предложения?!?

Всеки който има поставена цел - намира пътя до нея! Всеки търси прости и лесни решения,като внос ,наготово ,че по-лесно! По-лесното могат да си го позволят богатите страни - не набутаните в задния двор на Европата!

Евтин е тока от изплатеният АЕЦ Козлодуй, само че това ни докара 12 милиарда долара дългове през 80-сетте години. Виж статистиката при строежа и най-вече след пускането на АЕЦ дългът нараства многократно. Новите АЕЦ ще продават в началните 20-25 години на доста солени цени, докато се изплати огромната инвестиция. А простия пример е, че от газ се произвежда масово ток по света, като имаш предид, че КПД е около 80%, като сложиш транспортните загуби на ток и цената на 1кВтч директно от газ е два пъти по-ниска от цената на доставения чрез ток 1 кВтч.

БATKO

Не е вярно, че АЕЦ Козлодуй е изплатен. В момента се изплаща заема за модернизацията, който има същата тежест като заема за строителство на АЕЦ Белене, като се има предвид, че АЕЦ Белене ще работи 60 години, а не 10.

Не ни трябва!Ще внасяме от Турция и Румъния, които са по-глупави от нас....

крадеца....................