Ученикът от Американския колеж починал от миокардит

14-годишният ученик от Американския колеж в София е починал от миокардит вследствие на тежка вирусна пневмония.

Обратно в новината

Коментари - Ученикът от Американския колеж починал от миокардит | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каквато и да е била причината, действията са абсолютно неадекватни. Отказали са линейка, закарали са го с частен превоз в близка клиника, която едва ли е приложила необходимите реанимационни процедури. Прав е доц. Иво Петров, като иска дефибрилатори на рискови места. Асо в Американския колеж, където родителите плащат много пари за обучение, медицинската сестра е била обучена и е разполагала с дефибрилатор, ако детето е билло интубирано навреме, изходът не би бил смърт!

въпросната частна клиника е на 50 метра от колежа. И аз да съм на мястото на учителите бих го закарал там, отколкото да чакам линейката да дойде през разораните улици в Младост

Да почива в мир детенце. Господи, година по-малък от сина ми. Спрете се малко бе хора!!!

Не мога да повярвам на какви коментари от ваша страна ставам свидетелка! Не мога да проумея как смеем да твърдим че имаме сърца, души? Как може повечето коментари тук да са свързани с материалното, власта и парите като цяло а не с ЛИЧНАТА трагедия на определеното семейство? Как смеете да пишете и въобще да си мислите за това в момента? Как спите вечер, как гледате хората в очите? Не може да слагате всички ученици от Американският колеж под общ знаменател, защото не всички са еднакви. Вие не заслужавате да живеете и въобще да имате привилегията да съществувате!!! Не може да се гаврите със смърта на едно 14 годишно момче! И после говорите как ние заслужаваме да живеем? Това е най-голямата лъжа която някога съм чувала! Замислете се над всичко това и колко сте жалки всъщност, защото когато го направите вече ще е късно!!!

едно цигане не би се дало да мре в американско училище от час по физическо. америка не прави така. шматки.

речи!!!

Господа от Дир.бг. Какви са тези надписи на руски език след статията? Да не би да ви е купил някой руски сайт? Аз мисля, че все още съм гражданин и на РБ БЪЛГАРИЯ и НАСТОЯВАМ надписите и в мрежата, и по заведенията, и по магазините да са на чист БЪЛГАРСК език. В противен случай ще бъда организатор на движение за обявяване на турския и английския езици за също така официелни в БЪЛГАРИЯ.

Вижте какво.. Главата ми не го побира как може българите да са паднали толкова. Вие, прости хора, изкарвате преподавателите в колежа убийци. Учителката по спорт направи всичко възможно момчето да бъде спасено. И той можеше да има шанс, ако линейката не беше философствала и искала да говори с българин. Е, извинявайте много, ама работата в болница абсолютно задължава служителите си да знаят ПОНЕ английски.. Това, че някой от болницата знае само един език, след като е задължен да знае и английски, не прави учителите убийци. Does this make any sense? Исках да кажа, че ако линейката не беше закъсняла с 30 минути, чудейки се къде ли точно се намира колежа (защото е невероятно трудно и изисква хиляди мъки да се напише в интернет "Адрес на Американския колеж в София" ) , момчето можеше да има шанс. Но не, вие "мили" , "образовани" , "осведомени" хора решавате да критикувате колежа и да наричате хората, учещи в него "богаташчета" и да им пожелавате най-лошото възможно... Говори прекалено лошо за вас. Нищо лично, наистина. Само се чудя как може да има толкова хора, които не се опитват да мислят нормално, дори не правят жалък опит да използват 1% от "интелигентния" си ум и мозък, равняващ се на едно орехче по размер. Айде да се стегнете малко, да размишлявате логично и да оставите колежа на мира. Защото вие нищо не знаете и нямате идея за нищо. Аман от прости хора. Момчето ще липсва завинаги, няма да бъде забравено. Почивай в мир, приятелю.

humfry

"И той можеше да има шанс, ако линейката не беше философствала и искала да говори с българин." Ама в този колеж българи няма ли? А не смяташ ли нормално все пак в чужда държава да знаеш и малко от чуждия език, а не да си арогантен и да мислиш, че всички са длъжни да знаят английски? Все едно аз да отида във Франция и след 5 години да изисквам всички французи да знаят български. Според кой закон работата в българска болница задължава служителите да знаят английски? В Токуда сами са осигурили учител по английски за сметка на болницата, защото част от пациентите са им чужденци. Срамота е в училище, намиращо се в България, където учат много българи, да се правят всички, че не знаят български. Също така е срамота, учителите от това училище, да не са научили грам български за толкова години. И не е само срамота, а проява на висша простотия и форма на арогантност. И разговора не мина ли през телефон 112? Там не може да не знаят английски! Защо линейката е искала да говори с българин, след като си бил на място?

"Българино,знай своя род и език!"

Отворко, кога стана калайджия, кога ти почерне гъзо. Щом са в България трябва да знаят елементарен български. Ако бяха германци на немски ли трябваше да говорят лекарите или на испански, на португалски? Те не са полиглоти, а ЛЕКАРИ! Тия учители като са дошли от "любов" към България да учат български деца защо не са научили стотина думи български за да могат да провеждат елементарен разговор или ние сме нищожества и трябва да им се покланяме да земята? Жалко, много жалко за детето, на годините на моя син е. Лека му пръст! Но тези компетентни даскали са отказали линейка, а тия от частната болница да си скъсат дипломите и да стават сервитьори.

Трябва! да знае на рожденния си ден колко е платила държавата за образованието му и здравето му. Да си има уважение при нещо тежко и да уважава държава и да изисква от служител на държава! Децата искат да са полезни и уважавани. Но не си знаят цената. Тази от всички нас. Ние даваме на тях, не Тошо или Бойко или... Не да мият чинии другаде. Не знаят колко струват и не се оплакват. Като това дете починало болно и в час.

Ще натоварим бюджет със сметки? Минусар - колко деца се самоубиват? Като си болен и в час..какво е? пиша ти го- ЛИПСА НА САМОЦЕННОСТ! Държавата да покаже, че ги цени! Скъпа ли е картичка на дете за рожден ден? Колко скъпа? не трябва да е електронна..а фактура писменна с надежда. бах ви идиотите, съучастници в убийства на деца.гадини нещастни. минус ще ми пише боклука, а другото ще трае. колко струваш ти човече на години на държавата? ако не можеш да се премериш с дете? минус ще ми пише. ................ обичта към децата научих от член на БСП. Същата партия, която ги изгони. От болката и самотата му се научих.

Почти всяка година или през година, има подобни случаи на починали деца от сърдечна недостатъчност!На всеки български град се пада средно, през дванадесет-петнадесет години, да стане по един такъв трагичен случай!Обикновено, по време на час по физическо възпитание или самостоятелни физически игри!Необърнато внимание на вроден или придобит сърдечен проблем!Виновни: родителите, че не са наблюдавали здравословното състояние на детето си и здравните власти, пряко имащи за задача, да следят и опазват здравето на подрастващите! Навреме да установяват и лекуват, установени увреждания при децата!?Страшно е такива млади души да си отиват от живота толкова преждевременно заради здравословни неща, които установени навреме са лечими на 98%!Поне родителите, когато записват децата си да тренират в някакъв вид спорт или след прекарани от децата, тежко протекли, вирусни заболявания, са абсолютно длъжни да посетят с детето си кабинета на детски кардиолог, който може да улови навреме опасни болестни развития при сърдечния мускул на детето!

humfry

Разбира се, хубаво е родителите да са запознати с всички дебнещи опасности, но за съжаление това няма как да стане, понеже те не във всички случаи имат необходимите познания, подготовка и квалификация. Затова има държава и здравна система, която е длъжна, поне по мое мнение, поне няколко пъти в годината, а и след прекарани определени заболявания, да извършва пълни здравословни прегледи, за да може да се установяват подобни състояния още отрано и в начален стадий. Има държави, например Канада, Великобритания, където периодично в годината получаваш писмо, че трябва да се явиш за задължителни безплатни прегледи. Ако не го направиш, има солени глоби, защото по този начин увеличаваш риска нещо да ти се случи и съответно да вкараш здравната система в по-големи разходи за твоето лечение на един по-напреднал стадий. Превантивността е от огромно значение.

Това за задължителните пълни прегледи и глоби в Канада и Англия де го чу? Няма такова нещо. Митове и легенди. Някой фелдшер от индийски произход ще те прегледа за 5 минути. Един колега, пак българин, два пъти припада в офиса, наскоро летя до България за някакъв скенер ( не ги разбирам медицинските уреди ). В Монреал безплатно му дадоха час за след месеци, а платеният струва много. В България срещу 300лева го е прегледал професор. Добрето в случая е, че няма нищо.

Всеки има в семейството си случай на съученик починал в класа по физическо. Добре де, ако родителя не прояви самоинициатива дали личния лекар ще му даде направление за кардиолог? Колко родители не знаят за сърдечните проблеми на децата си? Ами ако ще е такова натоварването в часовете по физическо възпитание, прегледа на сърцето на всички деца да е безплатен.

humfry

Самоинициатива и грижа от страна на родителите е нужна винаги. Нужна е и грижа от страна на здравната система. При различните сърдечни състояние, различно натоварване е от значение. Понякога и отиване до тоалетната или качване на стълби са проблемни. Вижте какво съм Ви отговорил по-долу.

Дефибрилацията има съвсем други индикации и изобщо не може да помогне при миокардит!

Напълни се със специалисти, като чета коментарите надолу... Циганска работа, ама от БЪЛГАРИ... едни обвиняват учителите, едни родителите, едни линейката, едни докторите... специалисти по-всичко... Лека му пръст на детето. Да изчакаме официалното разследване !!!

нямаме никакви права. Учим, учим до последен дъх. Не се оплакваме, не хленчим спасяваме други деца. И пред дискотеките. Слушаме всички, и дилъри дори. Слава на нашия другар. В Америка и паметник ще направим на дали живот за свободата. Салют за жертвите на дъртите!

Пак натровени деца от гнусните пилета в ученически стол СПРЕТЕ ДА ИНЖЕКТИРАТЕ ПИЛЕТАТА С ХИМИКАЛИ

Хранителната индустрия използва всякакви химикали или ГМО в храните, за да осъществява по-големи печалби. Пилетата се тъпчат с арсен, тъй като той спомага тяхното по-бързо развитие и общо казано ги кара да мутират. Истината за храненето на пилетата с арсен се знае отдавна, но Агенцията по храните и лекарствата упорито отказваше да го признае, защото се смяташе, че химикалът се изхвърля с изпражненията на пернатите. Страховитият факт обаче е, че това не е така. Отровата остава в месото на пилето, а оттам навлиза и в тялото ни.

Ламтиш за евтино месо, и получаваш съответното качество.

Физическото възпитание трябва да престане да бъде задължителен учебен предмет! Отдавна е установено, че часовете по физическо възпитание повече вредят, отколкото помагат на децата! Бог да прости загиналото детенце!

humfry

И часовете по математика вредят. А най-вече вреди като цяло образованието, защото насилва мозъка на индивида. Най-правилно би било да се правят медицински изследвания на всяко дете, от които да се прецени дали е годно за физическа активност, дали има нужда от по-леки натоварвания или дали трябва да избягва като цяло физическото натоварване. Във всички останалите случаи нормалната физическа активност е полезна, защото доставя богата кръв на кислород до всички органи, помага в растежа на костите и мускулите, спомага за по-здрави ставим, намалява риска от остеопороза, укрепва организма, намалява холестерола в кръвта, намалява затлъстяването, намалява риска от сърдечен удар, намалява риска от диабет от тип 2, както и някои видове рак, намалява кръвното налягане, понижава броя удари на сърцето в минута (сърдечния ритъм).

така е, но и на моето дете установиха лека аритмия, но прегледът си бе по моя инициатива и без оплаквания от страна на детето. Все се оплакваше, че се задъхва по физическо, но го приемах за нормално. Не знам дали тези кардиологични излседвания не трябва да са задължителни. И хубаво- откриха му лека арития, но само лека и дори личния лекар не го записа никъде.

физическото трябва да върви със теория за здраве познание. час потене, час четене. така някои деца няма да се изсилват за оценки, за сметка на здраве, че и на живот. Спортните постижения трябва да са от извънкласни занимания при поощряване финансово на преподавател и ученик, при бюджет на училище. така и преподаватели здрави и ученици, по избор трениращи. ..дори при евтината борба..знаете ли колко се бяга? . повече от тенисист! При БКП държавата беше богата за гимнастички/ поздрави и почит деца, зарадвахте много хора/ , но не и бедна за борци и щангисти. Физическото е неотделно от зравно и полезно социално! възпитание, но натоварването трябва да остане за генетично възможните чрез поощрения на учители и ученици, и треньори външни, разбира се.. Дотук има две линии- на ГЕРБ с арени, и на ДПС с организация и награди смешни за борба и коне. а, и съсела с мотористи и малко фанати наркотици....мотористите помагали на полицаи, некви? съжалявам искрено, че детето е било претоварено и не издържало. искрено, защото ми се е случвало, и съм падал в коридор на болница при Тошо, изпратен от училищен лекар. трудно запомнях, свят ми се виеше, какво трябва да правя и се загубих, добре че в.. ..жени имаше само там и се събудих във легло. не бях пил, не пиех тогава алкохол. накратко, участвал съм тогава в състезания. здрав дух, здраво тяло..помнят някои. несправедливоста, хора, ще убие всичко, което правите за децата си. ние не сме животни, наши роби, защото сме социални със определени от история мерки. знаете ли колко време трябва на мишка да запомни правилен път в лабиринт? Мжете ли да я накарате да мине пак по грешен? КАК?

За такива като теб всичко е излишно, училището също............

За ТЕБЕ очевидно часовете по физическо са били вредни! Особено за мозъка ти - много са го увредили!

Искрени съболезнования за близките на детето! За съжаление има и ситуации, които не могат да се овладеят (повярвате ми, знам от опит)

вярвам. имам ли избор? дори на свестен застроховател при туй с КТБ? махнете вируса от държавата, тогава и ние здрави и вие платени. видите, съда не може. или теглете една на клетва тук в България. нали ще важи в Дубай например. какво толкова, докторе. нали важи...

...УМРЕЛИ БЪЛГАРЧЕТА ДО СЕГА... ...ЗА ТЕЗИ 24 ЧАСА ОТ КАКТО ВИСИ ТАЗИ НОВИНА... ...НИКОЙ НЕ ЗНАЕ...НИКОЙ НЕ ...КАЗВА... ...ЗАЩОТО НЕ СА ОТ ...."АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ"... ...ВСЕ ПАК СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ,НО НЕ ... ...ПРЕЕКСПОНИРАЙТЕ ...НЕЩАТА В ...ЖИВОТА!!!!... ....ДИРНИЦИ ...СМОТАНИ...

В американския колеж много много не признават болен бил. На едни познати детето им ходеше с температура на училище там, защото иначе лошо.

Пишеш глупости! Ако детето е имало повишена температура, ВСЕКИ личен лекар ще му даде болничен (задължен е) и ще бъде освободено от училище БЕЗ ПРОБЛЕМИ! Независимо дали е американски или занзибарски колеж! И никакво "лошо" няма да има!

Ако имаш лична информация кажи, ако не стига ръси неща от общ характер.

TИPAMИCУ

Има предвид, че там системата на обучение е доста строга и ако изтървеш преподаден материал поради някакви отсъствия е трудно да го наваксаш предвид ускореното преподаване. Визирам един дръг колеж, дори доста над нивото на злополучният Американски.

Означава ЛОШО, НАЙЛОНОВО, ПЛАСТМАСОВО, ФАЛШИВО ОТВСЯКЪДЕ! Единствено американската политика е античовешка! Единствено американската икономика е убийствена! Единствено американският мир е война и смърт!

Съболезнования на родителите! Явно има нещо много гнило в детското здравеопазване (ако изобщо има такова). Недопустимо е да умират деца от сърдечна недостатъчност или други усложнения след простудни заболявания. Очевидно е, че няма профилактика, няма превенция и въобще има още много "няма". За съжаление на никой от "отговорните" фактори - МЗ, НЗОК, БЛС, депутати (като приемащи закони във всички сфери на живота вкл. и здравеопазване) - не им пука. Просто нямам думи за финал.

Те докторите са се прокраднали там и са го убили. Ама че си плювалник нещастен.

истината е, за огромно съжаление на всички, включително и мое като родител, че децата стават все по-кекави и се застояват все повече в къщи (на умерена температура) седнали или легнали с часове пред компютри, таблети, телефони и т.н. при почти нулефа физическа активност. Все по-малко и по-нарядко играят навън с приятели, включително да тичат и да лудеят, което е физическа активност (при променяща се температурна среда) и при която се получава освен естествено "каляване" на организма, също така и редовно стимулиране на сърдечно-съдовата дейност. Съвсем отделен въпрос е, че ние като деца, не сме били изложени нито на такова количество отрови, нито на такова количество "джънк-фуудс", както го определят дори и презокеанските колеги, които имат далеч по-сериозен проблем в това отношение. Всичко това в своята съвкупност води до един относително ленив организъм, колкото и неприятно да звучи - отгледан като "цвете в саксия", който е особено податлив на простудни заболявания при най-малки климатични промени, които в съчетание с рядка, но усилена физическа активност (час по физическо) да доведе до такива последствия! За да не съм голословен и моят син на 13 от вчера е с потекъл нос и болно гърло след като отидохме за 3 часа сред природата...

Точно така! Това исках и аз да напиша! Много се радвам, че поне някои хора не обвиняват веднага всичко живо, а все пак разбират и собствената си отговорност за някои неща в тоя живот - като живота и здравето на децата ни. Лека му пръст на детето, и дано да поне някой родител се замисли дали е толкова важно детето да учи в скъпо частно училище на чужд език - с цената на безконечно седене пред електронните джаджи, или да се развива по-цялостно, пък с учението - докъдето стигне с по-нормални натоварвания ... И задължително движение и каляване - за цял живот!

Пневмонията и острият миокардит са остри състояния.При тях профилактичният преглед е безполезен.

Кога са уведомени родителите? Най-близката частна клиника била чи е оборудвана с необходимото? Или като е частно, значи е най-добро? То бива снобия, бива, ама... Може би Бърза помощ щеше да се справи по-добре. Често пъти в частните здравни заведения лекарите идват в определен ден и час и не винаги нужният специалист е на разположение. Язък за детето, горките родители.

Тук си прав. В частна болница не стъпвам и пари да ми дават. Толкова случаи има на родилки и всякакви болни с усложнения, набързо и тихо закарани до Спешното...

Не викай Мецо, да не се обади. Питайте примерно в Ямбол, като всички лекари напуснаха и отидоха в частната клиника.

Има заповед на министъра всеки спешен случай да се кара в най-близката болница. Иначе не се надявайте, че в държаванта болница ви чака специалист. Сума деца си отидоха по този начин. Конкретно се сещам детенце, което се задуши в Русе защото в цялата обляст нямало специалист, който работи с трахеоскоп. Бебе във Варна си замината защото в Св. Ана нямаше дежурен педиатър. Едно детенце умря по пътя от Кърджали до Пловдив, защото в Кърджали нямало педиатър. В Ямбол дете почина от висока температура, защото там всички специалисти напуснаха и отидоха в частната клиника в града.

humfry

Значи, според написаното излиза, че момчето си е било добре, чувствало се е добре, нямало е висока температура, болки в гърдите, кашлица, нее било отпаднало. Изведнъж, както си е играело физическо, вируса на пневмонията решава да го удари и го поваля за 10 минути. Така ли излиза или има нещо, което не съм разбрал? Пневмонията е тежко заболяване, което в много случаи изисква дълго болнично лечение и води до голяма загуба на телесна маса. Другият вариант е, да е бил прекарал пневмонията на крак, без никой да разбере за това, което е малко вероятно. В следствие на прекараната пневмония или инфекция с бета стрептокок да е получил увреждане на сърдечния мускул. Но отново ще е странно, защото това би било съпроводено с редица сърдечни проблеми и болки в областта на гардите, задух и прочие. "Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което може да бъде остро и хронично. Причини. Острият миокардит се среща най-често при заразните болести (грип, скарлатина, дифтерия, червен вятър, коремен тиф и други), остър ставен ревматизъм, пневмония, ангина, а също и при отравяне от олово, алкохол и тютюн, при малокръвие, общо изтощение, липса на витамини и други. Хроничен миокардит може да настъпи след неизлекуван остър миокардит, при хроничен алкохолизъм, нередовен живот, пушене, продължителна тежка физическа работа, силни душевни напрежения и възбуда, сифилис. Среща се повече у мъжете, и то към 40-годишна възраст и нагоре. Признаци. Острият миокардит протича различно в зависимост от степента на увреждане. Болните се оплакват от болки или тежест в областта на сърцето, имат сърцебиене, задух, особено при движение (сядане, ставане). Пулсът е непостоянен: той е учестен или забавен, неправилен, понякога сърцето прескача. Ако болестта е по-напреднала, болният е отпаднал, блед, кожата на лицето, както и слизестите ципи са синкави. Често температурата е повишена. Може да се появят отоци по краката. При хроничния миокардит болните лесно се запъхтяват, особено при движения и напрежения, имат задух, натиск в сърдечната област (подобен на железен обръч), който може да бъде продължителен или на пристъпи. Често болният се чувства слаб, изморен, продължително време има изтощен вид, бледо или жълтеникаво лице. Пулсът в повечето случаи е ускорен и неправилен. Обикновено температурата на тялото е нормална, но понякога може да бъде и леко повишена. Периодично могат да се появят подобрения на болестта. Усложнения. Острият миокардит е сериозно и тежко заболяване със сравнително голяма смъртност. Освен това може да премине в хронична форма. Често настъпват тежка аритмия и признаци на гръдна жаба. Предпазване. При заболяване от остър ставен ревматизъм, заразни болести, сифилис и пр. болните трябва да се лекуват сериозно, за да се избегне миокардитът."

Хъмфри, всичко ясно, ама ще ми обясниш ли като на лаик, какво означава нередовен живот? Ту съм жив, ту умрял, или как ?

humfry

Човешкото тяло има определен ритъм. Всичко, което го изважда от ритъм за продължителен период от време е "нередовен живот". А по-точно - нередовен сън, нередовно хранене, нередовна гимнастика /движение/, нередовно работно време. Всичката тези нередовност, която се характеризира като "нередовен живот", води до затлъстяване, диабет, психически състояние, и редица други заболявания.

Аз миналата година имах точно този проблем. Значи това е много опасно и аз почти имах инфаркт на 37 г. заради грипа, защото грипа както напада дихателната система може да нападне и сърцето. Според мен това не става за няколко часа, а за няколко дни, ако не се лекува. Според мен е възможно детето да е ходело болно на училище. Тамифлу е доста добро лекарство между другото за грип.

Свиквайте с подобни новини. При децата е много сложно положението със специалистите защото педиатър е най-поруганата специалност в България. Преди няколко месеца бях в окръжна и пулмологът и беше последния работен ден. Така тази огромна болница остана с един пулмолог. Не гледайте хилядарките на кардилозите. Педиатрите не изкарват и колкото продавачка в зарзаватчийница. От де този късмет хем да има пулмолог, хем пък и да е педиатър, хем пък и свободен час да има. Въобще разболее ли се дете направо си отваряйте акаунт в ДМС, ДариНа и какви бяха там сайтове да събирате смс-чета. Няма друга оправия.

Потресаващо! Поклон пред паметта на детето и жалко за родителите му.Съболезнования....

Колежа е източник на зло.

дълбоки съболезнования на семеиството за тази нелепа и трагична загуба. светла памет за това дете!

От тешка виросна пнеумония? Да повервам, ама какво прави да се поти в зала за каратисти? Да бее, да, ние не ядем домати с корените!

Да затворим колежа завинаги. Нямаме нужда от колеж за родоотстъпници и предатели.

абсолютно точно! до преди 10-и, тях ги пращахме на специализация в Москва!

Бе то и от колеж за тъпанари няма нужда, ама гледам си го завършил с отличие

Мир на праха му и много сили за близките му!