Не са само шотландците

Шотландците гласуваха срещу независимостта от Обединеното кралство. Силните сепаратистки настроения не успяха да надделеят.

Обратно в новината

Коментари - Не са само шотландците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Много северноиталианци смятат, че Средна и Южна Италия пилеят трудно спечелените от Севера пари." По същия начин югозападна България, в това число Пловдив влачи на гърба си останалата част от страната, най-вече северозапада.

Важното е не с войски и трепане, а с добро - референдум, след обсъждане.

:)))

Не са само шотландците! И Варна, а и цяла северна България, иска независимост от София!!! София - нещастието на България! Стига!

Чии го държите тогава в София целогодишно като е нещастие? А? :)

ами като се отцепим и един човек повече няма да виждате! нали това искаме де - взаимно! ама не пускате кокала! останете си сами и това село София моментално ще се разпадне!

...............Кой народ се отказва доброволно от суверенитет ?!............

трябва да се помисли за референдум, за федеративна южна българия със столица пловдив/филипополис/.

Така е,майна - Пловдив в южна, Варна в северна България като столици,а София да бъде оградена с мрежа или по-добре стена,за да не влиза никой дървен шоп от софийското гето в благословената българска земя на север или на юг! разделението на северна с южна България е факт именно поради централната софийска политика цели 70 години вече!!!И затова трябва референдум за независимост на тия две части на България от София!

Референдум за отделяне на Шопландия!!! Кой е за? Шопи има лиииии? :)

да бе , та пак да влизаме с визи в София.

Очакват се референдуми и във: 1. Амурска област 2. Архангелска област 3. Астраханска област 4. Белгородска област 5. Брянска област 6. Челябинска област 8. Иркутска област 9. Ивановска област 10. Калининградска област 11. Калужска област 12. Кемеровска област 13. Кировска област 14. Костромска област 15. Курганска област 16. Курска област 17. Ленинградска област 18. Липецка област 19. Магаданска област 20. Московска област 21. Мурманска област 22. Нижегородска област 23. Новгородска област 24. Новосибирска област 25. Омска област 26. Оренбургска област 27. Орловска област 28. Пензенска област 29. Псковска област 30. Ростовска област 31. Рязанска област 32. Сахалинска област 33. Самарска област 34. Саратовска област 35. Смоленска област 36. Свердловска област 37. Тамбовска област 38. Томска област 39. Тверска област 40. Тулска област 41. Тюменска област 42. Уляновска област 43. Владимирска област 44. Волгоградска област 45. Вологодска област 46. Воронежска област 47. Ярославска област

Шотландците избраха разумно да останат във Великобритания.....главно по икономически причини.Иначе щеше да им се наложи да премахнат английската лира,да излязат от ЕС с всичките последствия от това - въвеждане на мита и оскъпяване на всичко за износ-скъпоценното им уиски ставаше непродаваемо.....

съгласен съм, че статията е повече от тъпа! Това направо си е един пасквил, но авторът си е взел хонорара. Какви са поуките, след прочитането и? некой да може да сподели?

По-тъпа статия не бях пел. Що нищо не казвате за България. София иска да се отцепи и казва Софияндрия. Варна и Добрич ще станат Гагаузоандрия. Кърждалииска област става Туркгария, а Сандански става столицата на Българодиния. Врачанска област и тя иска референдум за отцепване на источна Шопия. Те така звучи статията ви.

Поредната статия на Путкинофил да дава надежди и пяна на злобните путкинофилчета.

Македония и Лудогорието. А ако Ромите решат да имат тяхна си република?

Тексас иска самостоятелност. Статията говори май само за ЕС, но и онзи случай не е извън интереса към изброената серия. Аз лично смятам, че ако се дава повече относителна самостоятелност на области, конкуренцията ще освежи гражданите на цялата държава. Местните ще се сафирясат да се постараят повече, ако са на опашката. По-сложно е, отклкото да плампаме тук, но като че ли уравниловката кара нациите да западат и да се изявяват такива сепаратистки уклони.

нее само тексас - и калифорня също

Tова в Kаталуния ня ма да се случи.Tе ще поведат хорото.

Аз пък искам тези "катапунци" да се отделят ...и когато икономическата криза ги стегне за гърлото да видим от кого ще искат независимост.Не им идва на акъла че смотаната им икономика зависи от много външни фактори. Сигурно се мислят за Швейцария ще сме малки и много богати...да ама не за това се иска много работа и акъл.

ЧССР се раздели цивилизовано без никакъв проблем. Националистите в Каталония са много по-силни от шотландските. Няма значение дали референдумът е законен според испанските закони. Според каталонските закони той е законен.

Чехословакия си бяха две отделни държави не бъркай нещата.Тя и Югославия бе федерация от отделни държави ама виж какво стана.

Чехословакай не е била никога Федерация! Както и ГДР- чак сега са вече във федерацията от 16 Републики /на които българите казват -ПРОВИНЦИИ, ха, ха ,ха. Провинции са Пловдив , Варна и пр.

Колко жалко, пак си останаха зависими! И пак англичаните с островното си мислене ще им прибират богатствата! Някои народи просто не могат да осъзнаят какво преимущество е да си независим ! ЕС е най-лошата идея за обикновените хора, един голям балон! Дано видим как се разпада!

Мими,спи спокойно..вашето село ще си седи свободно и независимо....само вие и овцете ще сте там

Тяхното село е зависимо от Бат Бойко, Доган ага, Дебелеевски и цялата сган...само тя си мисли че е независима.

Ти не се кахъри за шотландците... за разлика от теб те са си много добре. Пък и добре че не се отделиха сега спокойно ще може да се пътува до Шотландия.

научи а не да стой и да чака на тротоара и да си върти чантичката

Може ли Кърджалийски окръг да съществува като отделна Кърджалийска република. Там непрекъснато се навъртат турски политици и се поддържа от държават Турция. България е малка и това не трябва да става , ние си живеем мирно и съвместно. А може ли Източна Украйна да се отдели. Там се навъртат руски спец части и камионите с оръжие преминават границата всяка минута. А щом като Цар Путин иска , може и да стане - руснаците нали си живеят във феодализма.

И как ще ги спреш ако решат да го направят. С гол г.з благодарение на псевдодемокрацията ?

колко си ми прост андрешко.не трябваше да позволяват на чужденците да гласуват.българчетата дето учат безплатно там ги е страх,дали после няма да се наложи да плащат,дали ще им се признават дипломите в EC.

НЕ МОЖЕ Пипи "Сепуко". Преди повече от пет века турците са завладяли Българската Империя или българската държава, както искате го наречете СЪС ВОЙНА. След пет века ГУБЯТ ДРУГА ВОЙНА, Руско - Турската война, ТАЗИ НА ИЗГОНВАНЕТО НА ТУРСКИЯ ПОРОБИТЕЛ от пределите на БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ, и то мноого по-далеч от днешните граници на България. В резултат, една част от турците бягат от България, а тези които остават ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ им се ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ да живеят в мир със българите, А НЕ КАКТО ТЕ СА МЪЧИЛИ НАРОДА. Ако им харесва да тачат българското и да почитат българските закони И ДА СЧИТАТ СЕБЕ СИ БЪЛГАРСКИ ЛЮДЕ наши сънародници са. БИЛО КАКВОТО БИЛО. Ако ли не, прав им път към Турция. ДОСТАТЪЧНО БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ има днес в пределите на Турция. Стига им толкова и земя и българска кръв и друга свещена кръв пролята за освобождението на България. БОГ С НАМИ. АМИН

3 орки, не били съгласни да се разделят с атеистичните си възгледи ?! Всеки сам определя, какво бъдеще иска да има от днес нататък.

В ЕВРОПА СЕ ЦЕПЯТ , А КЪМ РУСИЯ ИСКАТ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ - КРИМ , НОВОРУСИЯ ....:)))

проблема си е техен.

Тъй,и чеченците и те са много искат да са там и другите "побратимени"народности......червендалест трол,що си не пиеш хапчетата и да си гледаш болното здраве ами на всяка манджа си мирудия???

глупак е на маика ти сина.

южна българия със столица пловдив/филипополис/иска референдум.стига сме хранили шопите.

така е.шопа да си руча /както казват/полските зеленчуци и плодове и да им плющат ушите.

нелепо заглавие - нелепа "статия"

Ти даде определение на ДИР!

Съвсем си е на място информацията! Това ще бъдат основните новини, касаещи ЕС в близките няколко години.

Едва ли!

Глупаци!!!

Много разбирачи но никой не пише за бъдещето на Тюрмата на народите ( определението е на вожда и учителя на световният пролетириат другарят Ленин), азиатци, мюсулманите в Кавказ и юдеохазарите от московският хаганат!

Сега чакаме и статията на ДИР за сепаратистките настроения в Русия?

Добре, че Шотландия не се отдели, защото пак Русия щеше да го отнесе.

мурзилко, още ли имаш интернет?!

Наистина защо не са споменати републиките в руската федерация. и те ще искат освобождение от руско иго.

От тия изброените никой няма да се отдели. Като ги изритат от ЕС какво ще правят???

Пак ще ги приемат в ЕС - ако те сами пожелаят. Но, икономически развитите области с висок жизнен стандарт НЕ желаят да издържат мързеливи тарикати...

Абе ДИР къде са : Сибир? Карелия? Дагестан? Ингушетия? Курилските острови?? Къде са?

delly

A Вие прочетохте ли изречението, в което се уточнява "Кой още в ЕС се стреми към независимост?"

Чукча не читатель, чукча писатель! Той се бори за независимост на Чукотка!

Защо да се ограничаваме с ЕС. ДИР винаги са много заинтересувани от ставащото в Русия. Да напишат една статия и за сепаратистките настроения в Русия?

и за путлерстан де, са ще излезе, че само в белите държави не им харесва

Ти да не си желаещ да се изселиш в Сибир? Няма проблем, ще го уредим!

Никой няма да позволи на шотландия да се отдели, заедно с местодобива на нефт, който ще попадне под нейна юресдикция. Според проучванията капацитетът му е 10 години. След това, ще им дадът независимост, защото няма да са нужни.

О разбира се това е само началото. Референдум в Шотландия ще има скоро пак. Да се готви сега Каталуния.

Живеем във века на глобализацията и съюзите. Квебек който преди десетилетие беше на път да напусне Канадската федерация почувства последиците в последствие и беше на ръба на банкрута. Защо се получи така, защото американският и англофонският капитал си изтегли инвестициите от Квебек. Същото ще се случи и с държавите които напуснат успешните си съюзи с други държави.

Когато мюзулманите са заладели почти целия полуостров, Испания е била разцепена, такива сме били и ние когато турците ни заробват. И всичко това от алчност. Човек верно еммного примитивно същество, не се учи от грешките на предците си.

Определено е така. Сега Каталуня е с най-силна икономика и си мислят, че ще им е много по- изгодно да се отделят от Испания, но забравят, че преди 5-6 века Изабел и Фернандо, владетели на Кастиля и Леон - се справят с маврите и обединяват земите на днешна Испания, те спонсорират и експедицията на Колумб ... и така Испания се превръща в могъща сила !!!

Дойче Веле се изказват доста, ама доста, хм, йезуитски. Баските и каталунците били "потискани" при режима на Франко! Потискани били ахахахахахахаха! Ало, там имаше ГРАЖДАНСКА ВОЙНА в която загинаха половин милион души. Гражданската война беше водена между републиканците- комунисти, каталунци, баски, анархисти и републиканци, срещу фашистите на Франко. ЕТА убили 800 души за 50 години! Сериознооооооо? Само при една от атаките на "Легион Кондор"- подразделение на нацисткото Луфтвафе, през 1937 година е сринато цялото село Герника и са избити 1500 човека. Само при една атака. Кръвта на тези 500 000 души не може да се измие, няма как! СВОБОДНА БАСКИЯ СВОБОДНА КАТАЛУНИЯ! Смърт на фашизма, СВОБОДА НА НАРОДА! П.П. За сведение на Дойче веле, Баския е най-богатата, с най-висок БВП на глава от населението, провинция в Испания! След тях е Каталуния!

ЗНАЕМ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НА ЧИЯ ХРАНИЛКА И КАК СЪС ВРЪЗКИ СИ УРЕЖДАТ ДЕЦАТА ПО БРЮКСЕЛ КАТО ДЪРТИ КОМУНИСТИ :))) .... МИНА АНДРЕЕВА - НОВАТА ГОВОРИТЕЛКА НА ЕВРОКОМИСИЯТА Е ДЪЩЕРЯ НА АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ - ШЕФА НА БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ :)))

Ей, все ще се намери някой отворко с гръмки лозунги. Остави романтиката на страна и ми отговори честно: щеше ли и ще има ли толкова бизнес и БВП на глава от населението в тези "супер напреднали и подтсикани" провинции, ако не са част от Испания, Германия, Италия и т.н? Нали се сещаш колко фирми ще останат във Великия Германски Тексас и кой ще работи за тях, ако се отцепи селото...Или Барселона ще се самоиздържа с туризъм... Смешки.

Това, което искам да кажа е, че една държава винаги има по-развити и по-западнали провинции. Но оставени сами за себе си всички ще западнат (не гледайте Монако и Сан Марино-няма да станат повече такива) :)

Ако не сега то другият път. Заблудени има много, което се използва от администрацията повсеместно. Ще дойде време колкото и да си заблуден ще разбереш че в сегашната си форма ЕС е уродлив, несправедлив и подтискащ.

Да ви кажа олекна ми. Нямаме интерес това да става мода и да повлече крак.

Говорех за резултата от референдума в Шотландия.

Началото на разпада на ЕС.

Голям пророк си,няма що...що не предвиди разпада на великия ссср който беше великан......на глинени крака,комуноидни пророци,като тия по TV7 :))))))))))))

абе я марш всички на работа.... човек им даде малко свобода те се качат на главата....

Според мен в бъдеще е възможно и в България да възникнат сепаратиски настроения в регионите. Една от причините е че забелязвам все повече хора си говорят на диалект без да се притесняват и по някое време вече няма да може да се рабираме.

много си прав, това общо взето лесно се прави, просто трябва да убедиш една част на населението че друга част/област го експлоатира и е виновна за неволите му и веднага имаш сепаратиско движение, без значение дали първоначалните обвиненя са истина или не, примерно софия екплоатира всички други в българия, защото парите се сабират от цяла бг, отиват в софия и след това в частините джобове на политиците, остава колкото за 1 хляб в софия и по една коричка за всички останали.

Просто в София са се събрали много кадърни хора от цялата страна и затова се развива. В повечето провинциални градове и села са останали само цигани, чалгари, пияници, некадърници и търтеи и затова са обречени да загинат!

Вежди Рашидов за президент на Кърджали! Делиормана - свободна територия! Лудогорец - национален отбор на свободната територия!

Къде забравихте обединението на Ирландия? Това е най-наболелия и възможен казус.

СОФИЯ СЪС СИГУРНОСТ НЕ ИСКА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО ЦЕЛИЯ ПРОВАНС Я ХРАНИ .... .... А ИЗБРОЕНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГИОНИ ХРАНЯТ ДРУГИТЕ РЕГИОНИ В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ .... ДАЖЕ ВЪВ ЛОНДОН , ДНЕС ДЕПУТАТИ ПОЧНАХА ДА ОБВИНЯВАТ КАМЕРЪН ЧЕ ОБЕЩАЛ ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДАНЪЦИТЕ СЪБИРАНИ В ШОТЛАНДИЯ ДА СЕ ВРЪЩАТ В ШОТЛАНДИЯ ( В МОМЕНТА ШОТЛАНДИЯ Е ДОНОР В БЮДЖЕТА - ДАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , ОТКОЛКОТО ПОЛУЧАВА ОТ БЮДЖЕТА ОБРАТНО

Виж малко цифри преди да пишеш глупости - провинцията била хранила София ... Само за информация - София произвежда близо 50% от БВП на България, а населението там е 30%. Виж още колко е Бюджета на столична община, сравнен с националния. В София повечето фирми си плащат по закон - и осигуровки, и данъци и всичко. Точно това отива за пенсиите, помощите и всичко останало в страната.

Само тока е достатъчно да ви спрем за д у мрете в столицата. После ще питам кво произвеждате. За това, че се унищожиха всики предприятия в страната и остана работа само в София не са ти виновни хорат извън столицата.

Влизал ли си в софийски магазин? Български хранителни - и не само - стоки се предлагат по изключение.

Имаше един виц от времето когато се свормираше ЕС. Та във вица се казваше..когато България стане председадел на ЕС и удобри членството на Сърбия ще се разпадне ЕС и ще се въведат визовите режими отново. Само, че обратно...Запада ще трябва да се реди на опашки за визи за тези държави които са игнорилали със същия този режим. Честито!

EC ще се разпадне и без да влезе сърбия.

Да не забравяме и американците със своя Тексас!

О- и Сибирската република с претенциите й за собственост върху газовото находище в Ямал, както и за всички газови руски/ в момента/ находища на природен газ в Сибир:)

Коя тази от 1918г. Или днешните искания на групичка от НПО, спонсорирано от САШ. Които искат федерализация в руската федерация. Дали могат да съберат 1000 подписа. Защото Тексас събра над 100 000 подписа. За петиция, съгласно декларацията за независимостта. Отговориха им, че вече не е валидна.

дира,не можете да направите еди превод от испански.не е каталония, а каталуня.на ваще преводачи от испански,бих им скъсал дипломите.не само тук в дира е така.при филмите е същото се получава,неточен превод.

за българия заснто не споменавате.тук също се надига движението за отделяне.

да, от еврогейския съюз докато педерастването и другите полови извращения не са станали задължителни.

Copy - Paste е по-евтино от преводач. Лошото е, като копираш и грешките.

delly

На български е Каталония, възможни са и вариантите Каталуня и Каталуния. На испански и каталонски е с "у".

ти ли ще ме учиш че 25 г. живея там.

да живееш, пак си гола вода, колкото и да не си съгласен на Бг е прието да се казва КАТАЛОНИЯ, както е прието да се казва ПАРИЖ, ПЕКИН, ВАШИНГТОН, СЕВИЛЯ, ПАЕЛЯ, ЛОНДОН, ЛОС АНЖЕЛЕС И ТН, И ТН, И ТН. На испански се казва кастейано и каталан, а на каталонски кастея и катала (ударенията си сложи знаеш къде нали си от 100 години там). Иди в Унгария и ще видиш, че там и на кока-колата и викат по друг начин. Да ви питам великите каталанци що викате Англатера на Инглънд или Ескосия на Ипа (Ипа е името на Шотландия на местен език)????

Интересно е, че унгарците, които живеят компактно в Трансилвания и Войводина не се чува да искат да се интегрират с Унгария, въпреки, че стандарта и възможностите в последната е доста по-висок.

При тях става дума за евентуално желание за присъединяване към друга държава, а не създаване на нова. Но, да, има такива настроения и при тях.

Мен лично ме интересуваше само резултатът от референдума в Шотландия.Когато човек прави бизнес в Лондон, се надява на предсказуема и стабилна бизнес среда. Ако резултатите ит референдума бяха други, това би означавало негативна промяна в тази бизнес среда. Не съм шотландка и британска поданичка, а българка и бг. гражданка и за мен въпросът с независимостта на Шотландия има други, чисто икономически измерения.

шарена....ако това ти е интереса значи пак си на неправилната позиция. При едно отцепване на Шотландия бизнеса в Лондон щеше да е още по як. Или теб Лондон те праща и ти плаща да мериш улици в шотландски градове и затова е бил под заплаха бизнеса ти?

Хихи.че ти си толкова простовато същество, че бизнес да правиш, това трудно ще стане. Пишеш и мислиш като бавно развито. Това като за помпане на самочувствие звучи.

колкото повече държави се обединяват в съюзи като европейския, толкова по-лесно тези държави ще се яхат. Само че на народите вече им писна.