Шотландия гласува дали да е независима от Великобритания

Шотландците гласуват днес дали да останат част от Обединеното кралство или да създадат своя собствена държава.

Обратно в новината

Коментари - Шотландия гласува дали да е независима от Великобритания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първи резултати от Шотландия: 53% за оставане във Великобритания, 47% за независимост. Агенция Ройтерс предаде резултат от изследване на IPSOS със седалище в Париж 53 процента от гласувалите до около 11 часа (13 часа българско време) са пуснали бюлетина NO на референдума за независимост на Шотландия, което означава, че предпочитат да останат в Обединеното кралство, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от IPSOS, международна агенция за публични проучвания със седалище в Париж

ето, че можело с референдум да се променят граници в Европа. какво реваха толкова идиотчетата за Крим?? очакваме скоро и в америка същото.

Като си толкава разбирач,знаеш ли какво ще стане АКО Шотландия повлече крак и стане European free aliance, т.е всяка автономност да поиска независимост,а знаеш ли че и ОМО Илинден е там и има претенции за отделяне на Югозападна БГ други части от страната ни заедно със северна Гърция? Да не пееш друга песен тогава.

Е, а защо реши, че Югозападна България е "автономност"? И къде изобщо имаме такава административна единица? Така че сравнението ти е неуместно...

Има ли някакви временни резултати от гласуването? Някой нещо да е разбрал!

Ето как мисли един български демократ от Илиенци живеещ в панелка но дава акъл и мнение."При всичките й декларации за демократизъм, най-недемократичната империя в света НИКОГА няма да допусне отделянето на Шотландия, с цената на фалшификации, заплахи, обещания и увещания. За жалост той мисли че всички хора по света са като българси политици.

"Фалшификации, заплахи, обещания и увещания"? Е, а кое те кара да смяташ, че това е патент само на нашите дебили, по неясна (поне за мен) причина наречени "политици"?

Това, че имам очи и виждам, и мозък за да мисля.

Как патриотично пишете господа, да бяхте такива патриоти наистина и за БГ. А какво ще кажете за Украйна трябва ли и независимост?!

Българите са патриоти, вие тролове на омразата сеете омраза към българите, към шотландците, към руснаците, към католиците, вашата мантра е омразата!

Какви хейтъри, каква омраза.Попитах какво ви е мнението за Украйна,трябва ли да е независима както Шотландия?

For freedom ya bastards!

на келтски шотландски , нали искаш отделяне от Англия :-))))

Само не ми казвай, че си учил "келтски шотландски" в училище и че сега ако той ти го напише на този език, ти ще вземеш та ще го разбереш .... !

нито една част от Обединеното кралство, в която католиците да са мнозинство. Да, най-много са в Ирландия, но и там не са най-голямата религиозна група. А тук става въпрос за Шотландия където са по малко дори от атеистите.

ясни са ми големия процент тролове тук. Нито името на държавата знаят, нито етнически, нито религиозен състав, но са давачи на акъл.

Напротив вие изпускате нещата от контрол, вече демагогиите ви изобщо не минават! Виждате как се сурвате по урвата на забвението и много, много ви боли! Ама нещата са си такива свободата и доброто рано или късно побеждават с божията помощ! Тази вечер ще отворим една бутилка да празнуваме свободата на Шотландия, а след някой друг ден ще празнуваме и свободата на на България!

мерси, че ми говориш на вие, но аз съм един човек и съм българин. Нямам никакъв контрол над нещата във UK. Просто се дразня от неграмотници, а такива напоследък в България са мнозинство.

Браво ! Присъединявам се към тазивечршния празник с удоволствие !

Сега Scotch, а скоро и по едно ирландско Tullamore Dew

Нашите тролове и роби не можещи десетки години да се отърсят от комунизма и крадливите политици и от монопола беднотията, тръгнали да искат свобода на демократичните шотландци ,където стандарта им на живот е класи над нашия .Хаха

Българите не са роби и никога не са били, защото българите обичат свободата и се борят и за своята свобода и за тази на шотландците! При теб омразата към българите е есенцията на твоя живот!

Говоря само за вас тролове, научи се да четеш!

Като ви кажат истината се чудите как да окаляте човек и да направите от мухата слон, царе сте на това!!

Глупаци ще ви се да ликвидирате българите и България потрошихте маса пари и време и накрая се провалихте отново сте на нулата в изходна точка. България е недосегаема поради следните прости причини: - НАТО и ЕС се налага да се правят, че ни пазят ако не лицемерничат и другите бивши СОЦ държави ще ги ритнат - Русия има сериозни интереси в България - Всичките ни съседи са тантарела и не щат да си имат проблеми - "Запада" е в криза и няма много ходове - Българите са във възход, започват да се осъзнават като народ и да се обединяват - Потенциалът ни за самозащита е сериозен Духате супата!

И цяла Шотландия и Ирландия е католическа. Плюс по-голямата част от християнският свят.

Стига писахте глупости . Само 16% са католиците в Шотландия.

Неудобните истини боцкат ли боцкат по розовите дупенца!

Англичаните са по-опасни като приятели, отколкото като врагове.

да се отърват от Англия. Представете си само от колко време тайните и служби внедряват агенти в избирателните комисии.Агент 007 е във всяка една от тях,фалшификацията е неизбежна.На шотландците най-вероятно няма да им достигне около един процент за да посрещнат свободата.

От ЕС много реват, че референдума в Крим бил незаконен, нелигитимен. Защо сега не крещят така и за този? Защото не могат да командват Шотландия както Украйна?

Щото този референдум е много шум за нищо. отдавна е добре поткован резултата и това което се наблюдава е добре режисирано фиаско....

Голямо желание на троловете запада да се разпадне ,за тяхна жалост се разпадна само СССР, защо така??!!

Не събра ли достатъчно постове против СССР, Путин и Русия не заработи ли вече надницата, щото този пост аз лично го чета в една тема вече твърде много пъти? И какво общо има това с независимостта на Шотландия?

Не съм на надница,пиша истини.Към руския народ нямам нищо против мам приятели даже,живял съм 7 години с руснаци..имам против вас и руските крадливи политици също олигарси като нашите и защото сте зомбирани и манипулирате хората

1/2 от шотландците са прост народ. Юрнаха се по Алекс Салмонд-овите глупости. Нормалните хора не могат да повярват на това, което се случва. Имаме над 10 фирми - активни бинес партньори в Шотландия. Никой от тях не иска да чуе за тази глупост. Всеки шотландец (средностатистически работещ човек) с който съм говорил казва, че това е голяма глупост. Хората тук (UK) и Шотландия сравняват това с феномена на Фараж - икономическата стагнация се използва, за да се манипулират масите. В UK има много имигранти, ЕС налага правила за това - Фараж просперира. В Шотландия е още по-лесно - направо си има Англичани, които да бъдат обвинени за стагнацията и спадащият стандарт на живот (който спада глобално, но това е друг въпрос, тук наистина е много очевидно последните 3-4 години). Така наречената YES кампания не дава отговор на нито един от поставяните икономическии въпроси. Хората като Салмонд са свикнали когато има истински проблеми за решаване това да става в Уестминстър, много по-лесно е да критикуваш нечие решение, отколкото да взимаш решения и да носиш отговорност сам. Това е гледната точна на много Шотландци, с които работя. Просто исках да я споделя. С времето стана и моя гледна точка.

много точно. Все пак демокрацията търпи различни мнения и свобода на словото. Разликата между цивилизованите държави и някои евро-азиатски уродливи страни от тайгата.

Шотландците, българите, руснаците и прочие народи осъдени от вас "богоизбраните" да бъдат наричани прости, нефелни, незаслужаващи свобода, просперитет и самоопределение, а защо не ни питате нас "простите" какво мислим за вас и какво искаме ние за себе си?

пита този, който да научи, който има стремеж към знанието... от прост човек няма какво да се научи, затова и няма да се допитваме до ниско образованата ти фамилия.

Приятел, не съм казал, че всички са прости, спрях се на 1/2 :) Иначе сериозно: извинявам се за думата прости, имах предвид по-скоро простовати и лесни за манипулиране.

Папата е наместник на Господ, каквото каже той това става, папата иска независимост за Шотландия!

Кралицата е глава и на църквата в Обединеното кралство , къде се слагаш ?!?

Кралицата е глава на англиканската църква, но не и на католическата там.

Този така наречен референдум е мижай да те лажем. Интересно ми е какво ще пишат след референдума в Каталония, ако ли разрешат да се проведе.

Да живее католическа Шотландия, с благословията на Папата Шотландия ще получи независимост!

Мен ме кефят англичаните - че ви дадеме повече пълномощия, ако не се отделяте от нас.

Явно има директива защитавайте отчаяно колониалната ни майка Англия, че се тресе от старческо слабоумие!

Свобода за Шотландия!!!

Той искаше свобода,за да не им онождат жените,това време мина сега всичко е ОК

първия ти учебен ден? Един ден когато пораснеш може и да разбереш какво е свободата

Време е наглите англи да си платят за стотиците години тарикатлъци....

Такива животни, като "англи" няма. Има евреи. Това е истината, неудобна за някои. Тогава започват плачове за етническа нетолерантност.

Ще получим поредното потвърждение на максимата - Не е важно как гласува народа, а как се броят бюлетините.

Няма друго какво да кажете,това са ви опорните точки

И кой сме ние?

Нека първо стане, пък тогава му мислете последствията.

Излезнаха ли първите резултати? Нещо като продажбите в проценти на двата основни вида шотландско уиски?

Ако зависеше от нашите политици, въпросът на референдума щеше да бъде "Дали сте против Шотландия да е независима страна или сте за това тя да е в съюз с Англия" ;) Всъщност в простият изказ се крие успеха в управлението...

Съюзи при които едната държава е по голяма и се опитва да доминира над останалите не издържат дълго - пример рухването на СССР

Да не искаш да кажеш, както американците създадоха Косово, или както англичаните разделиха Индия с Пакистан?

Искам да кажа това което съм написал

Краварник който ще се разпадне!!! Там има латиноси негра бели жълти секви!!

Може да се случи, но само в мокрите сънища на комунярите

300 години малко ли ти се струват?

Georgi

Веднага да задам един въпрос: Шотландците ако искаха независимост, щяха ли да спрат да се борят за такава след Уилям Уолъс, м? На едно допитване проведено миналата година на въпроса "Do you speak Scottish?" само 17% от хората са отговорили "Ауе", всички останали са казали "Yes"... Шотландците са нещо като нашите шопи...не ги е еня много за прогрес...важното е те да са добре...няма да изпадам в подробности за да няма обидени но приликите са много..... И не на последно място. Преди около 2 месеца един колега англичанин ми каза, че шофьорските инструктори се молели на кандидат-шофьорите, да дойдат поне на изпита си трезвени за да ги допуснат до него...

Това се опитвам да обясня на троловете, ама те си знаят своето

Гаврите се с шотландците, гаврите се с българите, гаврите се с руснаците и като ви отговорим със същото отвращение и омраза се правите на много изненадани и възмутени - вие сте жалки лицемери и псевдо демократи, вие сте фарисеи!

Georgi

Аз не съм демократ! Нито лицемер, нито мразя някого. А твоето мнение не съдържа нищо смислено! Аз поне изнасям факти, а ти спамиш!

Англичаните също са прочути трезвеници.

Georgi

Имаш 10 + от мене :-). Тоя колега е млад...може и да не пие като останалите Англичани :-) А знаеш ли как се пие тва дето е в името ти?

Същите биха били и резултатите в Украйна. Ако ги питаш 83% ще ти отговорят "ДА" и 17% "ТАК".

Georgi

Статията е за Шотландия!!! Къде са сега модераторите на дира? М? Украйна е нещо коренно различно...И колкото и да ме предизвиквате, няма да си кажа мнението за Украйна.

Добре де добре, вижда се, че поне историята им не познаваш, за друго не знам! Но за историята мога да те светна малко, та шотландците са се борили за независимост и преди Уолъс а и след него и то доста преди него и доста след него! Нещо като нашето 5 вековно робство все едно да кажеш, че преди Левски е нямало борба за освобождения а след него пък хич! За другото дето пишеш не знам ама и там имам разни съмнения!

Абе без шопи тая държава нямаше да я има.... Ама карай бе кой ти търси признателност от продажници и предатели... А моите лични впечатления са други... За англичаните нищо хубаво не мога да кажа........ А шотландците са пичове, поне тези които аз познавам де......И са по-близки до Българския манталитет отколкото си мислите...... А и още нещо нали знаеш, че за предателите има специално място отрдено в Ада......

Дънкан Маклауд да се готви за крал на Шотландия. И двамата с Путин ще са несменяеми и безсмъртни, ха, ха, ха... Големи дружки ще станат...

Толкова си прост, че надали са те взели дори в нпото на президентския парцал иветка добромирова.

Колко зле трябва да е човек, за да пише за Путин в коментари за референдум в Шотландия.

Абе колега иначе нема плата, плащат му на на пост против Путин и Русия, ти да не сакаш гладен да ходи човека?

Защо ли не го приложат и на простите мързеливи и некултурни говеда в Бг?...

Така, така подсигуряваме надницата по темата: "За България или лошо или нищо". Трябва някак да я прокараш пропагандната темичка гадна жмуда!

След референдума ще питам приытелите Шотладци-националисти и ще ви кажа те, какво мислят :) А до тогава можете да продължавате да си измисляте конспирации. Иначе е забавно да ви чете човек. Референдумите в Украйна - народни и честни, референдумът в Шотландия и Тексас фалшифицирани, а организаторите преследвани!!!

Това ли ти е днешната опорна точка олигофрен?

е определението за теб! От най-най малоумните и простите платени фекали тук:)

Англия е отдавнашен враг на България.

И болшевиките - тоже!

Доста си я втасал, щом пишеш за "болшевиките" под тая статия. Не си ли се замислял за специализирана помощ.

Да така е ,от тогава когато Чърчил ни продаде на болшевиките

Доста от по-рано - откакто Османската империя е съюзник на Англия срещу интересите на Русия.

Цигани ще вземат ли да им пратим малко излишен материал...

За какво им е на Шотландия да се маха от кралството при този добър стандарт на живот, това да не са украинците бедни зависими от рублите!!

Защото "кралството" само смуче от богатата Шотландия - от нефт до човешки ресурси. Почети преди да се изказваш.

Няма как роденият да пълзи трол и да бъде роб да знае и разбира какво значи СВОБОДА.

Какво робство бе Хахо ,ти си роб в бедна БГ ,шотландците в кралството не изтрезняват от прекрасен живот

Не е важно как ще гласуват, а как ще преброят гласовете. Аз предсказвам, че след преброяването, повечето ще бъдат против.

....так точна тав. Сталин...

Преди няколко дни един колега беше написал какви ще са опорните точки на руските тролове и позна на 100%: - Браво, ако има независимост, Европейският съюз се разпада и т.н. - Ако няма независимост, значи резултатите са фалшифицирани. Толко сте тъпи и предвидими, че няма накъде.

КОГА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ДАДЕ НЕЗАВИСИМОСТ НА СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ ????????????????????

А те поискали ли са независимост? Не съм чувал подобно искане да има.

По-скоро ирландците ще се обединят и изхвърлят обратно в Англия английските колонисти. Да живее обединена Ирландия!

Защо ли не го приложат в Уккраина?...

Ту украинците си го направиха техния референдум, затова вие руснаците пикаете газ.

Ами ако и щата Тексас тръгне да се дели от САЩ, какво ли ще им се случи на тамошните сепаратисти? Дали рейнджърите ще направят опълчение?Още по-любопитно е, Русия дали ще се намеси?

Ако европедерастите и еврокучките не се отстранят от управлението на ЕС, държавите в Европа ще започнат да се разпадат. Шотландия ще се отдели от Великобритания, Белгия ще се разпадне, Испания ще се раздели, България ще се напълни с нашественици от Близкия изток, Италия и Франция с африканци и т.н. Важната чиновничка в ЕС Сталинка си позволи изказвания в България, за които заслужава обесване.

Щотландия гласува за независимост,не за напускане на ЕС.Само идиоти не разбират ползите от членство в съюза.А идиоти в България-дал Господ

Досега сме внесли 5 милиарда и 144 милиона, а сме получили 4 милиарда и 790милиона!? За 2014 г. се предвижда вноската за ЕС да е в размер на 904.7 милиона лева, информира Зинаида Златанова!

Първия идиот сред тях ти си. На всичките дори и на идиоти им е ясно,че БГ след влизането в ЕС е окончателно се срина. ЕС е унищожил всички конкурентни предприятия в БГ, дори селското стопанство вече го няма.Обясняват това с несъответствие на европейски стандарти, а фактически това е нормална неравнопоставена конкуренция с малки и слаби държави, които елементарно се елиминират. И сега младите бягат в по-богатите държави и държавата се обезлюдява, а старите благополучно умират в бедност в родната си държава. Колко нещастни хора има, които се преструват,че нищо не виждат и не чуват до задника си.Идиот, светни лампата в собствения си мозък.

отпада от ЕС , но идиотите не го осъзнават. Не съществува договор между ЕС и Шотландия и този референдум не може да го създаде. Кое точно не ти е ясно ?

Да им теглят един шут на тези надути англичани.Иначе ще е излагация.Както България се излагаше докато беше 16-а република

България никога не е била 16-та република. България беше винаги независима и за периода, който се опитваш да преиначиш, родината беше от 8-15-то място по стандарт в света, сега се борим да сме на 78 -мо предпоследно място, че на последно. Ние искаме повече за България!

8-15то или 8-108 :)

Беше тотално,абсолютно зависима от гнусния СССР.Никога не сме били напред по стандарт.Това е върховен кретенизъм и пълна лъжа.И това,че все още има съветофилски подлоги е просто отвратително.Не искате повече за България.Искате да си клатите крачолите на държавно и да взимате заплати колкото един кадърен лекар..Примерно..Ама няма

Колкото и да вият койотите Шотландия ще получи своята недзависимост!

Вчера ви казах, че шотландците няма да се отцепят и ми надраскахте минуси.Резултатите ще са 60-40. Има много причини да не го правят,защото пак ще трябва да влизат в ЕС ,икономиките им са зависими и най вече защото живеят добре в кралството, ако се отделят собствена им икономика ще е слаба,а трябва да минат към еврото, докато сега британския паунд е силен.Това не е едно време ,сега Шотландия е демократична и свободна държава с добър стандарт на живот. Виж Украйна е друго нещо,но украинците от Русия са видели само мизерия ,затова ще се махнат.

В момента целият свят знае, че англичаните и САЩ ще се скъсат да правят фалшификации, но ние вярваме в шотландският народ! Шотландия ще ръзцъфти икономически, когато вече не е подлога на английските и американските интереси! Колкото Шотландия, толкова и Англия излиза от еврото и от ЕС нали вече такова нещо като Великобретания не съществува, къде е казано че Полу Британия е член на ЕС?!

Точно това ти казвам,че ще им се наложи да влезнат в ЕС , докато сега живеят добре,а като е независима не се знае каква икономика ще имат..Ама май не сте на същото мнение за Украйна,така усещам!

То и ти цъфтиш като са ти направили д-то на майска роза, но не ни убеждавай колко хубаво е това. Ще цъфнела Шотландия :)))))))))))))))

Защо да чакаме референдума? Да признаем независима Шотландия още сега! Няма да е сефте...

МНого висок риск на снимките с е виждат само хора претъпкани със спец наркотици вкл маскирани като подсладители.Целта е ограбваща разработка с цел ликвидация на велика британия. Тези нарко добавки се активират от обикновенни обемни скенети маскирани като ,лични документи,банкови документи ,камери,телевизори,екрани,светодиодени лампи ,'енергоикономични лампи' и други..разработката е дело на обемно обсебени наркозависими американо езични/англо и латино/

Успех на скотите.Съмнявам се обаче,че ще ги оставят да се измъкнат,след задействане на цялата държавна машина...

каша с названията стана покрай референдума в Шотландия! Гласували били да излизат от "Обединеното кралство"?! Не е вярно! Те гласуват да се отделят от "Великобритания"! Не е едно и също. В Обединеното кралство влизат и Австралия, Фолклендите и десетки Тихоокеански острови! Щотландците продължават да признават Кралицата!

за уточнението, колега. Ако сте прав ще излезе, че те искат статута на Австралия и Канада?

Едно и също е. Едно време беше само Кралство Великобритания , после прерастна в Обединено кралство и сега точно това е името.

'GB' и "UK" въобше не са едно и също!

каша не е станала. Обединено Кралство = Великобритания +Северна Ирландия. Великобритания = Англия+Шотландия+Уелс.Това за което говориш ти се нарича Британска Общност.

Такова нещо като Обединено Кралство не съществува, това е остаряло понятие без капчица смисъл, Англичаните имат визи за Канада и Австралия?! Искаш да ни минеш с тъпи и смешни манипулации. Кой го............за разни бивши благородници, това е нахронизъм който изчезва и потъва в забвение.

спри да дрънкаш глупости

Да бяха поизчакали баба Лизабет да гушне букета, а то така камериерките в Бъкингам не смогват със смяната на памперсите! Макар, че уж им оставала за монарх, бабата си знае, че колкото в Австралия я вземат насериозно, толкова и штландците ще и се кланят! А идва ред и на Ирландия!!! Накрая принца Чарлз ще наследи май само островчето...

Да, само островчето ще наследи. Нали н атов аостровче са и Англия и Шотландия и Уелс. ;-)

FREEEEEEEDOMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Половината шотландци ги е страх да имат самостоятелна държава. Показателно!

Днес Шотландия, утре Уелс, вдругиден Ирландия, а на третия ден - Ченъл Айлъндц. Най-сетне свобода и независимост на народите, за да имат право сами да определят съдбата си!

Колко кръв се проля в Ирландия ,защото е окупирана ! А защо не и дадат свобода ...?