Почина Валери Петров

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров.

Обратно в новината

Коментари - Почина Валери Петров | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хей! - чух непочтителен вик, но щом се обърнах назад, разбрах, че един ученик бе викнал към своя познат... Но нищо! Макар побелял, не ща да съм старец почтен и всякое "хей!" бих желал да може да бъде за мен. Валери Петров

Бог да го прости! Голям преводач и публицист, макар и с недостойни прояви на младини - възхвалата на т.нар. "народен съд". Да почива в мир!

ЖИВОТ НА ЗАЕМ ДАЛ НИ Е ТВОРЕЦА ЩАСТЛИВИ ЛИ СМЕ НИЕ ОТ ТОВА, ЧЕ ВРЪЩАЙКИ МУ ГО ОБРАТНО СМЕ ПО СВОБОДНИ СЛЕД СМЪРТТА

Жалко, много жалко - в това бездуховно и очалгарено време той ни е много нужен!!! Прости ни и почивай в мир!!!

Почивай в мир, Поете!

ПОКЛОН

Едни и същи помияри се подвизават из форумите и си изливат насъбраната злоба. Комплексирани некадърници, подминати от талантливите хора, това са тези, които пишат лъжи и мърсят форумите.

бездарен слагач, "поетът валери пише и трепери"/р ралин

Не сте възпитани добре. Простака заля културните средища. Научете се! За току що починал човек, не се говори лошо. Изказват се мъка и поздрав към близките. Другото си го премълчавате за себеси. И като мине време си говорете каквото ви хрумне. С груби глупости и простаци се изпълни всеки форум и форма на дискусия из мрежата.. Кретения!

пълна глупост!!! може да се говори каквото искаш. ПРОСТАКА СЕ КЛАНЯ ОЩЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА.

Пълна глупост е баба ти .. Не е кланяне да се държиш прилично . А не ти знам тоталитаризма. За мен Копче за сън; Меко казано и мога да изреждам доста са малкото ми любими български творби въобще. А ти се учи.. или то вече късно.. лекувай се там нещо.. дано ти помогнат.

добър римотворец. И бате Недялко бургазлията е такъв

/Д-р Маркова иде! Разчитам на вас!!!/

В ранните си комунистически години Валери Петров има отвратителни призиви за насилие по време на Народния съд и като говорител по Радио София е допринесъл своето за ужасните последици. Това само доказва, че тоталитарните идеали не прощават никому ни на гения, ни на селския скотоложец.

хазарска му работа! баща му е бил ционист, масон и убиец на българи!

до "така е": мога да посоча и други аргументи, но ме е страх, но меже да се сетиш сам.

Само като влезеш в обувките на гения, тогава можеш да кажеш какво му е простено и какво не. Но на малките хора не им се отдава, така че, по-скромно я карай ...

демокрация не значи да се кланям пред тоталитаризма и неговите угодници ?

Не цитираш, а лъжеш по най-противния начин. Ще ти вярват само тези, на които това им е угодно! Валери Петров е пример за висш морал, но ти пък какво ли разбираш от него.

Имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта. В самия себе си човек трябва да влиза въоръжен до зъби.

но трябва ли ОЩЕ да се прекланяме с пред лъжите на тоталитаризма и неговите кабинетни избранници?

и 5 ст. няма да дам за тоя

То от такива уроди тъпи като теб никой и не ще!Простако!

което значи, че си малък и жалък. а ми кажи що тогава се силиш? На гол тумбак, чифте пищови? Ма ти, ничтожнии и тумбак нямаш. какво си тогава? Еманация?

Правилно! Дай ги за една ракия в Син Сити и не сезанимавай с буламачи.

пия САМО вода !!!! :)

Не мога да повярвам. Пред гения се сваля шапка. Някои, напротив, горили са им книгите. Това ли искате безпросветни мутри. Еми горете ги, до там ви стига плиткоумието, милиционерска сган.

нямам какво да горя , защото не чета буламачи. въпрос на вкус !!!!

Абсолютен и отвсякъде завършен глупак. Като не ги четеш, от къде знаеш че са буламачи?

Бог да го прости! Гениален творец! Относно преводите на Валери Петров на Шекспир - нямам думи!

Жалко никой няма вече да пише повече за 3Н, защото този некъдърник наш с глава от алабаш днес е вече политик и бизнесмен всепризнат и утвърден... Поклон!!!

Мдаа, Някой Некадърник Наш:) Ня тук не всички ще го разберат, уви.

Върти ни този свят на смени, гнети ни в кръг ожесточен, до невъзможност пълен с мъки, от светли радости лишен. Блажен е гостът, бил за кратко в него и поел на път, а недошлият на земята е още много по-блажен.

Като чета какви просташки изказвания има се плаша!За това сме на тоя хал!Прекалено прост народ!Бог да го прости!Светла му памет!

5 пари не давам за тоя буламач

В България няма и скоро едва ли ще има друг творец, съчетал блестящи качества на поет, преводач и драматург като Валери Петров. Поклон, дълбок поклон пред гения и човечността му.

пак ще питам, къде са снимките на в. петров преди 89? .-. тури му пепел?

Нека всички простаци да знаят, че Хемингуей, Пикасо и много други творци на света за били комунисти. Това, че някой семпъл писач тук на форума не е комунист, това не го прави велик, а болен от омраза.

И това, че Хемингуей, Пикасо и Валери Петров са били комунисти не прави нито комунизма по-добър, нито тях по-лоши творци. Геният и талантът просто нямат отношение към политическите убеждения.

Да, всъщност Хемингуей е бил в списъка с америански агенти на КГБ след 1941...Трудно е да повярва човек, но факт. Явно заради екстремно дясната идеология на фашизма, комунизмът се е явявал някаква алтернатива, чиито не по-малко негативни последствия още не са били очевидни и смного творчески натури са се уличали по нея.

Много има за поливане. И все повече става. Японският филм На остров гол живеят двама и го поливат нощ и ден. Това е филма. Друго няма. И вий скучаете край мен. Жената, хвърлила черпака, е просва в хълцания зли. А вий се смеете във мрака на глупостта, че сте дошли. Защо? Нима сте духом голи подобно оня остров там? Ако е тъй, то за какво ли е трудиме над вас, не знам! Но на екрана, мълчалива, жената се изправя пак, за да полива свойта нива все тъй, черпак подир черпак. Сега вървете към вратите, шумете, смейте се на глас докрай, додето разцъфтите, ще мъкнем влагата към вас!

буламач

Писано е точно за такива като Вас. Коментарът Ви е много на място и засилва въздействието на стихотоворението.

Поклон и почит. Един пълноценен живот,оставил само добродететелност. Мир и покой на душата му.

а този кои е бил ?????????вазов че смирненски или вапцаров ???????????може би гео милев или алеко концтантоновб !!!!!!!!!!!!!!!!!син поет възвенчал упадака на родината!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ти си абсолютният връх. по-голямо от препинателен знак няма ........

"Този" беше голям човек. Много по-голям отколкото жалкото Ви същество на морско свинче може да си представи. Скрийте се в малката си хралупка г-н Cezarbg, и по-добре не показвайте вън дребната си, нищожна душица, за да остане малко повече чист въздух за човешките същества.

Не си Цезар,а си неграмотен,тъп галфон!А най-лошото е,че вероятно си на възраст,която предполага да си нашия бъдещ лекар,съдия,кмет,министър или президент!Горко ни,ако такива като теб са нашето бъдеще!

Валери Петров познаваше красотата и богатството на нашия език повече от всеки свой съвременник. И цялото му творчество бе проникнато с топлина и човечност, която няма да срещнем вече. Искам да кажа на невежите писачи, че комунистът Валери Петров остави изключително силни сатирични поеми, които критикуваха нашата действителност до крайния предел, който можеше да разреши цензурата. При това той беше абсолютно благонамерен и пишеше с болка за народа си, а не за да агитира някакви чужди /най-малко съветски!/ интереси и идеологии. Поетичното му дело може да оцени само поет. Мир на праха ти, Валери!

Бог да го прости,велик човек.

Поклон!

Всяка работа на тоя свят цапа човека със своя цвят: черни от въглища са всички огняри, бели-брашнени са всички хлебари, на този пък, който машините прави, ръцете са вечно от масло кафяви, а бояджиите са от боята шарени-марени като дъгата. И само онези, без труд дето лапат, единствено те своите пръсти не цапат и нямат от работа ни петно, нито знак. Но тяхната работа не е чиста все пак!

може ли някой конкретно да каже, защо сега има САМО старчески снимки на в. петров? изгориха ли ги, какво стана? чак пък и да му се кланям, НА КУКУВО ЛЯТО

тогава се поклони доземи на боко и мутри, серго и пасмина, ахмед и пасмина, височеството коронарните му утайки, циганина, другия циганин, третият, фюрера, журналиста и всички останали знайни и незнайни боклуци, които е народила майка ти българия. пфу

ама ти утива да бъдеш WC, сам се определяш

Не бива човек на се кланя на нищо. Но може да оценяваш хубавите неща, когато са хубави. А аз може ли да попитам, защо толкова търсите под вола теле с тия снимки. Какво толкова има на тези "ранни" снимки та толкова хора ги дъвчат във форума. Питам съвсем сериозно. Направи ми впечатление.

До г-н М.Шоу,Правилно казвате че не бива човек да се кланя на нищо.... .Мир на праха му на човека,а отговор на въпроса Ви за старите снимки търсете от тези който величаят повечко от колкото е необходимо!?Те сигурно знаят нещо по въпроса но упорито мълчат защо ли?Ако беше жив днес Р.Ралин сигурно щеше да има ясен отговор на този въпрос.Аз също НЕсъм от любимците на комунистическата върхушка но като всяка власт/режим/ по света си има своите плюсове и минуси!Само че,нашите/новоизлюпени/демократи да не четат историята като дявола евангелието.Комунистите и техния народен съд имат много грехове спрямо народа но никога не са давили хора в шлепове това е присъщо на монархо фашиската власт в България.И накрая някой да е чувал да има в Европа и най вече в Германия да има такава награда"Аскеер"с изключение на България,няма да се учудя ако нашите творци и интелигенция измислят и втора такава"Башибозук".И нека същите тези творци да не забравят че,те също произлизат от този български народ който те си "позволяват"да наричат мърша.Защото същия този народ е казал че,рибата мирише от към главата!!!???

Валери Петров е пример за това, че голям творец може да бъде само Човек с голямо "Ч", човек с богата душевност. Имах честта да го познавам лично. Изключително фин и човечен. Той беше много земен и в същото време величав. С неговите книги израстнаха и живяха няколко поколения. Несъмнено те ще останат част от световното културно наследство. Светла му памет!

Вярно е че е нагаждач, но ако беше принципен нали щеше много отдавна да е загинал в комунистическите лагери, защото владеенето на западен език беше най-голямото престъпление до 1990 година, а той ползва цели четири западни езика плюс иврит . . .

Бас давам, че си гербаджия и твойта библия е Винету.

е паметник на червенокожия човек. Така мисля завършваше третата част. Какъв би бил той, ако съдбата би оставила да се развиват самостоятелно цивилизациите, но не би.

Тава е кръговрата на живота. Бог да го прости. Ще живее вечно с прекрасните си стихове и чудесните преводи.

Твърде много хора в България са пострадали от комунизма. Убити роднини, отнето имущество, опропастен живот. Те са склонни да мразят всичко свързано по какъвто и да е начин с комунизма. Не ги оправдавам, но се опитвам да ги разбера. Някои ще си умрат така - озлобени, жалко за тях, а други може да простят. А Валери Петров беше велик поет и преводач. Литературното му наследство ще остане дълго след като се помирим и оставим комунизма на историците. Какви недостатъци е имал като човек незная, но който е безгрешен да хвърли първия камък.

Има поговорка:Тъп но упорит.Толкова ли е непосилно да разбереш,че това дето е било преди 89г продължава и днес със страшна сила.Толко ли е трудно да се разбере че дефакто нищо ама абсолютно нищо не се е променило освен че тези които беха фактическите собственици на БГ преди 89г сега са и юридически собственици.Само синовете смениха бащите.ДА и преди 89г БГ си имаше собственици(макар без документ но комунистическата върхушка преди 89г беше собственик на БГ) щото такова жувотно като "държавна собственост" нема,просто нема.Ако си отговорите на въпроса кво е да си собственик на нещо ше се убедите колко много съм прав.Просто въпроса си има теория,която трева да се знае

Не съм оспорил нито една твоя дума и преди и сега. Съгласен съм с абсолютно всичко което писа и преди и сега. Не си единствения пострадал от комунизма. Това, което не разбирам (щото явно съм тъп и упорит) е: Какво предлагаш да правим? По специално, как да постъпим с Валери Петров?

Валери Петров беше патриархът на българската култура. Сбогом маестро на словото, почивай в мир.

Отиде си още един от духовните хора на България,които днес трудно се раждат в страната ни и остават все по-малко. Нека духът му отпътува към Светлината!

Нека почива в мир.

Гореща молба Дните есенни вече започнаха и ми идва наум старостта Нищо! нека се смесват на плочника жълто слънце и жълти листа. Още пръстите търсят писалката, още радва ме топлия ден, само дето смущава ме малката аналогия с други край мен. Млади хора, на помощ елате ми в една есен подобна на таз, щом напуснат ме сетните атоми на живеца, заложен във нас. Стоп! кажете ми, почнал е залезът, всички стихове вече да спрат. Докажете ми с точна анализа че е правилен вашия съд. Това дело е дело обществено и вий строги бъдете съвсем. Аз не ще ви послушам естествено, но това е отделен проблем.

Прегледах форума и се потресох - някои са сложили минуси на стиховете на Валери Петров, които хората са постнали в знак на почит към поета. Може да не го харесвате като човек, но надали сте го познавали, може да ви дразни, че е бил комунист, но нещо политическо писал ли е? Аз пък помня чудните приказки и стихове, с които сме израснали, които четох на децата си и, дай Боже, ще чета на внуците. По-добре комунистът Валери Петров, отколкото чалга и Холивуд и други светли примери от сегашната ни "култура" По-добре да има детство.

може и още как ! Простотията ни е сгабчила като октопод и няма спасение. Простаците, слагащи минуси, със сигурност не са чули за Валери Петров, а надали са и прочели това, под което сеят минусите си - еквивалент на недопустимата простащина. Този велик човек беше изключен от Съюза на българските писатели, а мисля и от партията, зарад отказа му да заклейми Солжиницин. Ама и това не е интересно за днешните компютърни драскачи ! На зле отиваме и от там, накъдето сме се запътили, връщане няма !

RIP макар и не християнин и българин,а български гражданин. Липсва биографията му тук както в стандартните и приети по света възроменателни некролози и човек трябва да чете коментарите и между редовете за да научи нещо. Завършил медицина през 1944г., може и да е бил на фронта през есента в т.н. отечествена война когато политкомисарите са застрелвали в гръб царските офицери....къде е живял и научил толкова добре английски и то от 16 век Шекспир, че и да го превежда- от иврит или руски! Не съм сигурен в светлата му памет но на тази почтена и достолепна възраст сигурно е стигнал до заключението, че "всичко е суета".

хайде първо да проучиш, да почетеш, пък после давай мнение!

Наистина, хайде преди да "дарим" един човек с такъв "ироничен" (според възможностите ни, де) пост, да знаем СЪС СИГУРНО, без може би е бил и не знам какво е правил, за какво по-точно говорим, пишем, плюем. Иначе по-добре да си мълчим, нали така!

Светла да е паметта му! Поклон! Благодаря за литературното съкровище, което ни остави!

Срамно е, че не е изпратена съболезнователна телеграма от името на президента на Републиката.

От този лицемерен мухльо може би е по-срамно да получиш.

Хм... Някои свидетели на "Народния" съд биха казали друго... Все пак, Бог да го прости.

На всичкото отгоре манипулираш. Направил е специално изказване: link

Президентът ни е зает да се бори с Русия! Тя Русия дали е разбрала?

Еех, дори и днес, без свян и срам тук се подвизават платените мижитурки, длъжни да оплюят поета. Не им обръщайте внимание, както вече писах, те са като пришки, дразнят те за миг, но после отиват в небитието. Не си спомняш за тях, дори и да искаш. Нищожества.

За щастието И както тече си на човека живота между три неприятности и два анекдота, изведнъж като някаква тържествуваща нота, като гръм от небето, като експлозив, от който светът става свеж и красив - Щастие! Щастие! И нов, непознат, сякаш целият град в това чудо невиждано взима участие, и си казваш: - До днес как живял си ти без щастие, щастие! Но както със щастие е изпълнен човека, той привиква със него, тъй че лека-полека това, новото, също става стара пътека и само нарядко за секунда едва поразява те споменът: - Какво беше това Щастие! Щастие!? Като нов, непознат, сякаш целият град в това чудо невиждано взел бе участие и, ах, как от днес ще живееш ти без щастие, щастие? Валери Петров

Да, Големите скоро ще свършат - остават шмекерите, лицемерите, подлогите, крадците, измекярите... Да не пропусна и моралните ни политици. И ще трае много дълго, запомнете! Лека му пръст.

Когато и бездушната Съдба, и хората ме гледат с неприязън, аз пълня свода с горестна молба и питам го, защо съм тъй наказан, и искам като тоз да съм богат и като онзи хубав и прославен, и виждам се лишен от благодат, онеправдан, отхвърлен и забравен. Но както съм готов да се меня, за теб си спомням и това ми стига, за да запея химни за деня със радостния глас на чучулига. Да, твойта обич дава ми криле и смяна не желая със крале! R I P

Бог да го прости. Значи не бил нито Валери,нито Петров..

Е И? Какво?

Светла му памет на този велик поет.За съжаление не останаха известни поети.Просто не знам кои ще бъдат неговите наследници. Май няма!

Поклон пред светлата памет на Валери Петров! Не сме ние тези, които ще дават оценка, пък и не му е тук мястото!

любимецът на живков , -. само снимките изчезнаха... в печката

Един от малкото истински дисиденти. Не като назначените от ДС на длъжност "дисидент". Той не прие да гласува срещу Пастернак, Солженицин, както правеха любимците на Тодор Сатрапа.