Учени ще правят ток от сероводород в Черно море

Екип от учени ще отплава утре на експедиция в Черно море с научноизследователския кораб „Академик“, писа „Преса“.

Обратно в новината

Коментари - Учени ще правят ток от сероводород в Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво, похвално ! Нека сега се съберът учените и да направят море от Черно море. Що то сега е една фекална яма.

Звучи добре за опазването на морските видове, но прозивеждане на ток от H2S, ми звучи като произвеждане на ток от пръдня. страхувам се, че "академиците" от бан са прекалено напред с технологиите, хехе

Корабът "Академик"пълен с академици (а-къде-ми-е?) ще осигури тяхната лятна почивка за чия сметка? - не е ясно от писанието!

4SH + 5O2 = 4SO2 + 2H2O А какво ще правите с милиардите тонове отровен газ SO2. 2SO2 +O2 = 2SO3 + 2H2O = 2H2SO4(Сярна киселина). А какво ше правите с неЯ! Е, по-голяма тъпня отдавна не бях чел!!!!!!

Аз пък ще направя от пръдня боя !

водорода гори, но какво ще правят сярата??? Може да произвеждаме димен барут за димки!!!

Тия комунисти с какви тъпотии са се занимавали и още се занимават. Строили кораби, развивали научна дейност. Мислили по проблеми от екологичен характер - как хем да произвеждаме, хем да опазим море. Пълни кретени. Я си внеси батко неколко тона течен газ от САЩ и да ти е мирна главата и да ти е хем топло, хем евтинко и приятно. На нас наука не ни трябва. Имаме нужда от самолети да се пазим от руснаците, че искат да ни анексират. Ужас просто.

Аз

Домъкнала се по някое време свинята Иречек и моментално осмърдяла на кочина. Нормално...

Да спечели изборите, за да може Боце да пререже лентичката!

ТОЧНО ТАКА, ТА ОТ УТРЕ КАТО ПОСКЪПНЕ ТОКА И ПАРНОТО, НЯМА ДА СЕ ОБВИНЯВА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ И ВСИЧКИ КУПЕНИ ПО ВЕРИГАТА, А ЩЕ ОБВИНЯВАМЕ ТОКА ДОБИВАН ОТ ЧЕРНО МОРЕ

За да има някаква полза за всички граждани на България, много е важно, чия ще е собствеността на добива и кой ще продава тока. Някой знае ли, как стои правно въпросът? Не може ли тази електроцентрала да си остане собственост на БАН, нещо като производствено предприятие към институт? Държавата може ли да финансира подобно нещо? Какви ли ще са отношенията с БЕХ, НЕК, билдерберга Валентин Златев, Газпром, Шеврон, Мариците, Уестингхаус и пр. енергийни "лъвове".

...дагиева и учените... ...изтърваха питомното,ще гонят дивото... ...още малко и от лайна ще искат да правят ток.. ..къде бяха ,когато се спираха без време енерго блоковете от "Козлудуй"... ...Когато днес в Беляне трябваше да имаме ДЕЙСТВАЩИ МОЩНОСТТИ... ...строителството на които (ако бе от български фирми) щеше да усигури дългосрочна,високозаплатена работа на десетки...стотици хиляди работници... ...независимо от капитоловложенията (които нарастнаха няколкократно в процеса на разстакаване)...щяха да бъдат разсрочени далеч...далеч във времето от порядъка на 50-60-70 години,когато днес никой от нас не е в състояние да прогнозира какви ще бъдат нивата на цените на ел.енергията...най-вероятно десотократно по-високи.... ...искаме енергийна независимост...можехме да я имаме с построяването на нова АЕЦ и доизползването ресурса на "Козлодуй"... ...нищо ,че е ел.енергия...можехме да развием промишленост изискваща електроенергийни мощностти ,а не да изнасяме само енергия... ...трябвада се мисли и с перспектива,че след 10-20-30 години,най-вероятно автомобилния транспорт ще тръгне на ток и алтернативни горива,като водород например,за чийто добив също е потребен много,много ток... ...но какво повече да кажа ,...АЗ СЪМ САМО ЕДИН ПРОСТ,БЕЗРАБОТЕН ,БЕЗПАРТИЕН...СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БЪЛГАРИН С ВИСШЕ ИКОНОМИЧЕСКО,ТЕХНИЧЕСКО...ПРИНУДЕН ДА СЕ СПАСЯВА В ...СИВАТА ИКОНОМИКА...

тези Умни и предприемчиви Българи. Българите сме божия нация,независимо трудностите които ни е отредил всевишния...ние доказваме през хилядолетията потенциала и духа който има в НАС БЪЛГАРИТЕ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

Само не си мечтайте че ще ви се подобри благосъстоянието по някакъв начин. Това е все едно обикновения руснак да заживее по-добре заради полезните изкопаеми на Русия. И тук както и там си има хора с правно икономическо и финансово образование които няма да допуснат да ни се подобри живота !! Всичко постигнато от нас или нашите учени е за тях.

Иречек, стига с тази Русия бе. Ти май си най-големия фен, само за нея говориш.

Дано резултатът е убедителен! Така човечеството ще има още живот на тази планета.

ЧУК

Значи,аз така го разбирам.Експериментът ще бъде успешен,ама няма да има политическа воля да се направи там електроцентрала ли ще е ,добив на водород и преносът мукак ли ще станеИначе образно казано,да викаме булдозерите да събарят АЕЦ-а,там разните му тецове,и почваме от говна да правим водород!И с сигурност ще направим нещо ама май само -първото!

А бе "Попов", защо не се обърнеш към почетният председател на сдружението "Българско водородно общество", Меди Доганов? Или към д-р Константин Тренчев се обърни, относно "брауновият газ" /Илия Георгиев Вълков 1922 - 1998/. Това, за което пиша, е в интернет. Обаче, сега на мода са фотоволтаиците и "вятърните перки".

ЧУК

Ааамеда не го доближавай даже до мен!

ЧУК

Централата в Морето ли ще бъде?

Еей, страшни диванета тук, учените! Абе, сероводород ли имаме в излишък, или лай*а?! Ако направите ток от ония меки работи, дето Бареков и тия като него ги използват за мислене, ще изнасяме енергия за Европа и северна Африка бре, келеши с келеши!

Моля ви, спрете това. Искаме си рублите от АЕЦ Белене и Южен поток- ако има по-евтин източник от къде ще вземем пари за нужните ни последен модел S class и скъпи коври?? Моля ви...

Тази новина е 10 пъти по-важна от плюнченето на комуноидите в НДК.

Ето това е енергийна независимост. А не да псувате Русия и да чакате брат Джон да пусне тръба или да ви направи на решето плодотворната земя.

Лошото е, че Иван и Джон нямат сметка от нашата енергийна независимост, а политическата класа е роболепна и се подмишква ту с единия, ту с другия.

Този газ идва от земните недра и като почнат да друсат за шистов, още повече ще започне да се утаява на дъното на морето.

Дори да е с малко КПД (или както там се нарича излишъка след компенсиране на енергийните разходи) - ако това тръгне Черно Море има шанс да оцелее.

Брaво успех

Идеята е добра и много стара, но попитахте ли "ГАЗПРОМ" и родните ни природозащитници дали ще ни разрешат да ползуваме евтини природни ресурси и то Български?

Туземните рашофилистичета дращат минуси ? Анатема генетични посредстфеничета.

Като знам, че ченгето Бешков ще е основен човек, разбирам, че отново ще се усвоят едни пари. Само след 1 г. всички ще са забравили за бъдещата електроенергия, а някой ще си купи още един апартамент.

имам неприятното усещане, че нещо ще се случи с тази експедиция. Или сега или по-късно всички участници ще претърпят някакви ''инциденти''... А естествено единственото решение на проблема ще дойде от бтв - фракинг, шистов газ, а Черно Море най-добре да бъде пресушено, та и там да дупчим на спокойствие!

ЧУК

И при мен има такива усещания!

Сероводородът е силно токсичен и запалим газ ( запалим диапазон : 4.3-46%). Като по-тежък от въздуха, той има тенденция да се натрупват в долната част на лошо вентилирани помещения. Въпреки че е много остър в началото, тя бързо се притъпява обонянието, така че жертвите могат да бъдат наясно с присъствието си, докато не е станало твърде късно. Сероводородът е бил използван от британската армия като химическо оръжие по време на Първата световна война . Той не се смята за идеална газова война, но, докато други газове са в недостиг, тя е била използвана на два пъти през 1916 година През 1975 г., освобождаването на сероводород от експлоатация на нефтени сондажи в Denver City, Тексас , уби девет души и причинила щатското законодателно да се съсредоточи върху най-смъртоносни опасности на газа Газът, произведени чрез смесване на някои домакински съставки, е бил използван в самоубийство вълна през 2008 г. в Япония.

И това ще им е скъпо на българите - и слънцето им е скъпо, и вятъра, и газ да добиват им е скъпо; само съветският ток им е евтин - ако можеше тези сероводороди да ги купуваме от Путин, щеше да ни е много изгодно, ама да си ги добиваме без да плащаме на Кремъл - скъпо е!

Добре, така да е. Аз съм стиснат и безпаричен и искам да си купувам "съветски" ток от АЕЦ-а по 4 ст/квт. А ти си купувай от "американски (или европейски, все тая) ток от вятър и слънце по 80 ст/квт. И всички ще са доволни...дали?

Абсолютни шменти-капели ще е това и точене на средства за лични джобове от някакъв бюджет!Държавен бюджет или европейски фондове!?Проблема, както каза някой по-долу, е проучван още от 50-тина години насам и няма решение!Количеството разтворен сероводород в дълбочинните води е такова, че да унищожава всичко живо и от друга страна, абсолютно недостатъчно, за да се отделя от водата и да се произвеждат печелившо, достатъчни количества сяра и водород, през промишлени инсталации!Изобщо употребената енергия, за някакъв производствен процес, ще е като финансова стойност повече, отколкото добитите количества водород и сяра!А иначе, спасението на Черно море е, международно, желязно законодателство за замърсяванията, които реките вливат в морето и жестоки санкции за нарушителите!?Река Дунав обаче се замърсява от десет европейски държави и в нея се вливат петдесет други по-значителни реки!?Кого да изкараш виновен!?И едва ли някоя черноморска страна, всяка от които водена от себични интереси, би подписала ограничаващо я, природоопазващо и мореопазващо, международно законодателство!?Надежда всяка, за спасяване на Черно море, тука оставете!Колкото и да е болно да се каже!?

УСПЕХ! Това е най-хубавата новина за Българската наука, която съм чел някога. Важното е да опитват дори и да не стане от първия път. Дано имат бюджет и ресурси. А тия политически кометари за партии южни потоци и не знам си какви нямат място в тази статия. Много малък, но изключително прост народ сме като ви чета!

Енергия от сероводород от морето? Като да направиш от пръдня боя!

А КАКВО СТАНА С ЮЖЕН ПОТОК ??? УНГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ ГО ИСКАТ И НЕ ГИ Е ЕНЯ КАКВО КАЗВАТ В Е.С.САМО НИЕ СЕ МЪЧИМ И НАКРАЯ ЩЕ НИ НАДУПЧЕТ ЗЕМЯТА ЗА ШИСТОВ ГАЗ ! И ВОДАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАМНЕ И ТОКА НИ ЩЕ БЪДЕ БЕЗ ПАРИ!!!!!!!!!!!

Аз

ЮП ще го има и ще минава през България - това е факт. Спорният момент е дали трасето ще бъде Русия-Черно море-България-Европа или Русия-Черно море-Турция-България-Европа, както стана вече със Син поток. Имайки предвид тенденциите в политическата ситуация в Булгаристан, по-вероятен е втория вариант.

pmotikov@abv.bg

Трета световна ще има, но патокът нема, забий си го в тъпата глава и си измий мръсната, сплъстена брада.

Предлагаме членовете на трите най-големи партии да бъдат строени в каре, нахранени с бобфасул и оставени да отделят селоводорода и метана. Ако газовете след това колективно пърдене се уловят в събирателни станции и превърнати в енергия, нуждата от шистов газ отпадат автоматически. За идеята си не искам патент, а я дарявам на агент Бяда от ДС.

бе що се харчат пари за проучвания бе, друго си е магистралка, МОЛ или арена

Идея от преди повече от 50 г.

Най-после! Поздравления и дано успее!!!

ЧУК

Електричество за помпите-дизелгенераторите на Академика ли ще произвеждат?

Прочете статията на Акад. Александър Садовски: Водородът енергия за България, списание Екологично инженерство и опазване на околната среда, No 3, 2011, с. 53-58.

Аз

А казва ли се там водород откъде да се вземе, че и да е евтин?

При висока температура сероводородът се разлага. H2S --> S + H2

Колко е импект фактора на това списание, или е колкото на жълтата преса.

как ще падне цената на тока след като всичко от което се прави ток в бг е продадено на някой или е спряно. много проекти за ВЕИ беха блокирани, въпреки че имаше вкарани ин вестиции. такава малоумщина като в бг няма никъде. хората стимулират и подкрепят такива проекти а ние плюем върху тях и неистово се надупваме само за шистовия газ защото там някой друг ни казва да го правим. жалки сме- много жалки а даже не сме и смешни вече

Много сте зле. Електроенергията добита по класически начин, т.е. от ТЕЦ се изкупува на цена малко над себестойността си на около 90-100 лева за MWh, докато за прехвалените от Вас ВЕИ, народът плаща от 600 до 700 лева за MWh и никой не иска а и не може да задължи производителите да докажат себестойността й. Обаче договорите са за 6-7 пъти по-високи цени от класическите...

Не си прав!Изкупните цени от ВЕИ са намалени повече от 3 пъти.

Добре е да се образовате по темата за ВЕИ преди да плюете. По-рано трябваше да се спрат проектите, сега и EU взе решение да ограничи субсидиите след като установиха кражби из всички държави.

8901

А дано успеят и цената на тока да падне. Само да не продадем лиценза преди да сме произвели и един ват енергия...

ЧУК

Има едни пари за крадене и малко слъневи бани на борда на Академика.После всико ще утихне!

ЧУК

С киловатите е ясно!Ами с сярата какво ще правим?

А ми в АТЗ - Стара Загора, какво правехме със сярата? А в "АСЕНАЛ/Фридрих Енгелс" - Казанлък, какво правим със сярна киселина?

Процесът на извличане на сероводорода от морската вода е изключително елементарен. Просто се спуска тръба на 150-200 м и започва да се изпомпва водата към повърхността. С изпомпването и към повърхността налягането намалява и газта сама се отделя (както при отпушване на бутилка шампанско). На принципа на скачените съдове е необходима много малко (почти никаква) енергия за изпомпването на водата.

Кат е толкоз елеменарно, защо никой не го е направил до сега?

Аз

Щото тоя сероводород го има само в Черно море, а край Черно море има само 1.5 държави.

Инженере, трябва ли всъщност да се изпомпва? При разликите в налягането, ако сложим дълга тръба, която да стига до дълбините, водата няма ли да почне сама да излиза?

Аз

Ще започне. Ако тръбата е куха, обаче. Или - пълна с въздух. Тогава водата ще започне сама да се изкачва по тръбата и когато стигне до ниво, равно на околното ниво на морто, наляганията ще се уравновесят и самоизпомпването ще спре. Това, което Инженера не е казал достатъчно, е следното: енергийните разходи за изпомпване на вода от повърхността на морето са същите, като за изпомпването й от каквато и да било морска дълбочина. Думата "морска" е много важна, щото това категорично не е вярно за дълбочината на кладенец, например.

Просто е за простите хора. Щом дълбочината е 200 метра, значи е като изпомпване от 200 метра. Какви скачени съдове? Ако бяхте инженер, щяхте да знаете, че газът е съществително от мъжки род. Независимо за какъв газ се говори - кислород, азот, природен газ...

Аз

За газа си прав, ама за помпенето - не. Изпомпването на вода от дълбочина в морето не е същото, като изпомпването от кладенец. Чети по-горе!

Благодаря инженере! Това беше първото смислено нещо от всички писания. Има резон, а и си прав, че след първото изпомпване на вода от дълбочина, ако я връщаш пак там неабходимата енергията ще е много по-малко. Но си остава проблема с транспорта до брега

Аз

Транспорт на какво?

Това перпетуум мобиле сам ли го измислихте?...

Проекта е невъзможен от политическа гледна точка.

Аз тоя лаф "Поживем увидим" го чух за пръв път на Тауър Бридж в Лондон от един дебел руснак с още по-дебела златна верига около врата, когато някога за втори път пътувах в чужбина! Поживехме и увидехме :D

По партийна линия ли пътувахте, другарю? А другарят с веригата, да не е бил грузинец, украинец, или имаше печат 'московчанин' на чЕлото?

Повече по темата: Google->В. Бешков: Сероводородът в Черно море може да задоволи енергийните ни нужди за 200 г. Явно в Турция също се разработва такова нещо.

Е, енергията от слътцето ще ни стигне за повече, ама........ Питам за принципа на добив и пренасяне. "учените ще изпробват установка на Института по инженерна химия към БАН, чиято горивна клетка за добив на енергия от сероводорода" Не казвам, че някой лъже, просто ми е интелесен процеса

Чете ли интервюто? Прави се инсталация в морето, която изпомпва вода от неговите дълбини. Електроенергията се произвежда на борда на тази инсталация, и после се пренася до брега. Така го разбирам аз, но чесно казано химията и изобщо тези технологии не ги разбирам много много. До колкото знам сероводородът гори при досег с въздуха, но как и дали трябва да се отделя от водата незнам. Хубаво е че имат медиина подкрепа, дано не стихва. Това е нещо много хубаво, което се случва у нас.

Да имаш да вземаш - сероводородът е собственост на Руската федерация.

Аз

Човек като е тъп, даже и кретенизмът не го оправя. Все си е идиот...

не. на НАТО е.

"Електроцентралите обикновено се намират далече от консуматорите на електроенергия населени места, промишлени предприятия и др. Това налага за пренасяне на електроенергията да се използват електропроводи, чиято дължина често достига стотици километри. Този процес обаче е свързан със значителни загуби на енергия, които се дължат на загряването на електропроводите. От закона на ДжаулЛенц Q = RI 2t се вижда, че загубите могат да се намалят или като се намали съпротивлението R, или като се намали токът. Съпротивлението може да се намали чрез използване на по-дебели проводници, но това не е изгодно, защото и медта, и алуминият, от които се правят електропроводите, са скъпи метали. Затова се прилага вторият начин намаляване на тока. Тъй като мощността на произведения ток е фиксирана, от формулата P = UI следва, че намаляване на тока може да стане за сметка на увеличаване на напрежението, при което се пренася електроенергията. Пренасянето на електроенергия се осъществява на няколко етапа: първо, в електростанцията, чрез повишаващ трансформатор напрежението от генераторите (620 kV) се повишава до 200800 kV и се подава на електропровода. На другия му край, при консуматорите, чрез понижаващи трансформатори в градските подстанции и трафопостове, напрежението се намалява до 220 V" Не мисля, че сероводорода ще се улавя, отделя и изпраща на брега за преработка. Това не е сондаж за нефт или метан. Ако някой ЗНАЕ, нека пише.

"Ако някой ЗНАЕ, нека пише." Още в 1930 година, Никола Тесла създава електрозадвижвана кола, с енергията на пространството /стратосферата/. Виж ГРЪМОТЕВИЧНА БУРЯ, като доказателство за едно такова техническо изпълнение. Освен това, Никола Тесла чрез своята система за захранване на корабите по земното кълбо с електроенергия, сериозно засяга интересите на медодобива, нефтодобива, въгледобива и съпътстващите индустрии. За това Джон Пирпонт Морган, е изкупил от Никола Тесла патентите му, а трезорите на банката "JPMorgan Chase & Co", ги съхраняват надеждно. Има ли наивници, които да си мислят, че на човечеството ще се предоставят едни такива ЕКОЛОГИЧНИ и БЕЗПЛАТНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ за ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ?

Фантасмагории по български! Кога България е направила и осъществила голям и печеливш проект? Хммм... никога! :D

Аз

По време на соца. И кога да почнем да осъществяваме пак, според тебе?

Кой проект по време на соца е бил голям и печеливш? Кремиковци ли? Или Радомир? :D Почвайте да осъществявате! Кой ви спира? :D

Винаги проекта е успешен ,когато е осъществен с братската и безкористна помощ от Москва!! То не беше супер печелившото и екологично Кремиковци,то не беше Плама Плевен направен в нищото,то не бяха хай технологиите за сглобяване на модел Алеко на АЗЛК в Ловеч.Все успешни и рентабилни проекти.Та защо да не помечтаем за електричество добивано от дълбините на Черно море?? Щом може да чакаме 15 години ,за да започнем да взимаме дивидент от Южен поток...евентуално!!!!

Ама ти всъщност си много прав, знаеш ли!

Когато не се прави в интерес на всички , а само на малцина, няма никакво значение какви природни богатства има в държавата. Така или иначе на данъкоплатците им е отнето правото да решават какво да правят с тях. И свръх технологии да внедряват все същите скъпи сметки ще плащаме. Как иначе посредствените реваншисти ще се издигнат над другите? Те могат да демонстрират нищо друго освен финансови възможности, основата на кухото им самочувствие. По-скоро поза дори.

Това да не е Саудитска арабия като имаш дете държавата да ти даде 50 000 $ по сметката му. Тук е БГ злато продаваме - голи и боси ходим!

Аз

Там е работата, я - не продаваме, а подарихме.

Голи и боси, а с компютър и интернет и БМВ пред блока! :D Ами облечете се, бе!