”Лукойл” започва да строи новия си завод в България

Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов се срещна с Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев.

Обратно в новината

Коментари - ”Лукойл” започва да строи новия си завод в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Секач, хайде почини СИ. Днес не си във форма - така си мисля, като ти чета Разпалките дето ги пишеш. С Добро Чувство.

Pesh0

Лукойл Нефтохим Бургас .... тегли кредит за нова инсталация , след 10 години работа , на загуба , при руснаците . Добре е да изгоним всички чужденци работещи на загуба в България . Да ги освободим от това бреме и нефтохим и ЕРП та та . Стига сме ги мъчили . В краина сметка на нашия завод се пада честа да заложи , не знам си какво , за не знам си каква инсталация . Защото Лукоил , няма пари.

Плевнелиев е вреден за Държавата, незабавна оставка.

Pesh0

Най-голямото дружество в България по приходи "Лукойл Нефтохим Бургас" е получило кредитна линия в размер на 420 млн. евро, или 576 млн. долара, от няколко европейски банки. Това беше съобщено от Италианската експортно кредитна агенция (SACE) и от международните информационни агенции. Кредитът е за модернизацията на рафинерията посредством изграждане на инсталация за хидрокрекинг на гудрон, която трябва да повиши ефективността на производството на горива в Бургас. Проектът е на стойност 1.48 млрд. долара и беше започнат през 2012 г. Съоръжението трябва да бъде завършено до края на 2014 г. а през 2015 г. за започнат тестовете.

Pesh0

Италианската връзка Синдикираният заем за рафинерията е за 10 години и ще бъде покрит 95% от Италианската кредитна агенция SACE. Банките, осигуряващи кредитната линия, са Societe Generale (действаща като координатор), ING Bank, BNP Paribas и UniCredit. Няма детайли за лихвени нива и какво допълнително обезпечение е предоставила рафинерията.

Задължен съм Ви за Данните, Колега ! ... Бихте ли упътили Срещу-Какво/Как се отпуска тази линия ?

Голям ефект ще има тази рафинерия, особенно върху здравето на хората от Бургас, просто се чудя защо не я построят в морската градина. Между другото всяко второ новородено в Бургас е със някаква малформаця

Не обвинявай руската бюрокрация - тя с нищо не е по-лоша от европейската. Впрочем аз работя и с руски фирми повече от десет години и смело мога да заявя, че поне тези, с които имам контакти, са много коректни. Стига обаче да не започнеш да им играеш номера - но всъщност никой не обича номерата - каквато и откъдето и да е фирмата. И е жалко, че истински "номера" са ми играли не руски, а...френски фирми - и то такива, каквито не съм и помислял, че може да съществуват...

Ами такова ни е геополитическото местоположение :( Не разполагаме с кой знае колко природни ресурси. Но трябва да се възползуваме от обстоятелствата. Малко са държавите в света които могат да бъдат абсолютно самостоятелни /ако изобщо съществуват такива/. А какво имаш предвид с това "като пуснат тръбата до Гърция"? Бургас - Александрополис ли визираш? Това какви последствия ще има върху ЛукОйл? Нали идеята беше по него да се транспортира само суров петрол? Или греша?

Нова руска рафинерия може - нов руски АЕЦ не може ?- Почему?

Не искам да "доя" никого :) Просто ми стана интересно откъде видяхте европари в руска компания?

Макс, специално за стандартите не виждам нищо лошо. Стандартите са хубаво нещо. Все пак бяхме в някакъв "съюз" и е нормално нещата да са уеднаквени/стандартизирани. И нормално е да се използуват стандартите на "най-големият" в този съюз. А да не говорим когато работиш за външен пазар/контаргент - естественно е да работиш по неговите стандарти. Иначе кашата ще е пълна. Да не политизираме технологиите.

Ето няколко факта без коментар: 1. "Новината" е стара. КПТО се строи от почти две години..... 2. От българска страна в строежа участват като подизпълнители фирми от Сливенско и Ямболско с почти 100% ромски състав. Заради изключително високата им квалификация и съвременната техника техника се наложи фундамента на инсталацията два пъти да се разрушава и прави наново. Италианците от Technip икономисват от всичко. Много съм любопитен как ще спазят сроковете и как ще заработи инсталацията. 3. КПТО ще преработва най-големите боклуци. Тук изобщо не говорим за преработка на истински нефт, а за най-гадните остатъци от суровия петрол. Екология ?! 4. КПТО е "нулева" серия т.е. в света няма подобна инсталация, което ще рече, че рисковете с нейната експлоатацията са големи, а ефективността и неясна......

Браво ! => Поредното доене на Наши европари от Москава.

Абе Секач, какво доене - фирмата е на руснаците, парите са си техни. Кой и от кого дои!? Ние можем да ги "доим" /и трябва/ за спазване на екологията! Ама къде тука виждаш европари!? Освен ако руснаците вече не са влезли в ЕС!? Проспал съм го ако е така :)

Ееее аман от руски фесове. То русняците или чифути или фесове други май няма.

Президентът Росен Плевнелиев заяви след срещата си с Вагит Алекперов, че изграждането на новия завод на Лукойл в Бургас, има положителен ефект за позиционирането на страната ни като износител на горива" Някой друг дали мисли, че БЪЛГАРИЯ, а не ЛУКОЙЛ ще стане износител на горива?

Кой ?! би имал такава 'мисъл'

Поредното доказателство че ако има някой от който може би е възможно да очакваме нещо положително това е само Русия!

Що приказваш глупости ангро?!

Мъ мноо ли Ви съ напълни джобченцету, А ?! (Вече, Тепърва ил Нонстоп ?)

от Дондуков 2 на продажника Плевнелиев.

И кого предлагаш да направим Президент, а ? Може би Пеевски , Бат Сали , Бареков , Сидеров

за да стане един български политик русофоб, трябва да има някакво тъмно минало което го прави кукла на конци дърпани от американските кукловоди, за съжаление винaги в ущърб на българия.

за да стане един български политик русоФИЛ, трябва да има някакво тъмно минало което го прави кукла на конци дърпани от РУСКИТЕ кукловоди, за съжаление винaги в ущърб на България. пп За сведение на руския агент varna, България се пише с главно "Б".

това има националният предател, войнстващ ястреб и офшорен мошеник - Плевела, та се лензи като идиот? То това му е естественото състояние, но на нормалните и интелигентните хора ни писна да му гледаме инфантилната физиономия и да му слушаме глупостите.

Извинете , но Вие едва ли сте от нормалните и интелигентните хора ,

bmaleev@abv.bg

Аз бях един от измамените който глауваха за пЛЕВЕЛа! Хамериканска подлога евроГей вън от Дондуков 2 !

Лукойл е наи големия МОНОПОЛ в БЪЛГАРИЯ,къде сте атакисти,независими.СКРИХТЕ се аааааааааааа.

най големия русофоб в българия президентът, се радва на руските инвестиции, сигурно му се гади. ако в българия имаше по малко русофоби досега щяхме да си живеем като в монако, само от руските инвестиции.

Пффуууу!

Много точно казано

По-добре голи,боси,гладни и бедни без Русия отколкото облечени, обути,нахранени, задоволени и с прилични доходи ,но с Русия.Да живее гладната, парцалива свобода-вън благосъстоянието.

Аз знаеш ли как мачка руския ботуш? Като американския, но с протриване на петата, за да няма възможност да поникне нищо после това. Зaщо си мислиш, че някой ще те нахрани и облече, бъларино? Ти нали си здрав и прав, разчитай на собствените си качества, другото е робство.

Човеко, няма значение дали този, който ще дойде в България с "инвестиционни намерения" е руснак, поляк, американец или занзибарец! Важното е да извлечем максимална полза за нас от тази инвестиция. Но обикновено политиците ни под "нас, като държава" разбират "тях, като персони". И затова и най-добрите инвестиционни намерения се превръщат в робия за обикновените българи - работят за жълти стотинки в сектори, които другаде са добре платени. Разликата в заплащането се прибира от политика, одобрил инвестицията, под формата на комисиона! Схемата ни е куца, а не намеренията!

Абе какви cа тея глупости бе! Говорите, че трябва да се намали руското влияние по отношение на енергоносителите, а нищо не правите и на всичкото отгоре позволявате на руски компании да раzhиряват дейността си тук и ревете, че южен поток трябва да стане. Що за малоумни политици. Защо не помислите върху следния вариaнт- прави се съвместно предпрятие с Гърция и Рома за изграждане на терминал за втечнен газ с интерконекторни връзки към БГ и Рома. Договарят се количества от Саудитска Арабия или Катар, не знам, където беше нашия прошляк на посещение и нещата тръгват. За какво ходи да убеждава арабите да дойдат тука и да `инвестират`, като ми купyват земята, която ме храни за жълти стотинки, когато реално можем да си бъдем много по-полезни като ние купуваме газ от тях. Направо имам чувството, че са ни поставили на колене и нашите, за поредната комисионна и обещано топло работно место ни разказват играта. Къде са експертите и хората, които знаят и могат да защитят националния интерес? Откъде изпълзяха тези боклуци, които за нищо не стават освен да продават собствения си народ?!

Браво! Добре че България продаде фалиралия Нефтохим и сега ще сме една от седемте държави в света с такава инсталация. Освен това инвестициите в страната ще са много големи.

Pesh0

Браво , Ашкосъм , даже МАШШАЛЛА . Нищо че Костов не можа да сметне , фалиралия нефтохим, като го шътна за 130 милиона , за колко повече имаше преработено гориво по складовете .

Боже! Слез и си прибери вересиите - "фалирала рафинерия"!;о)) Абе, шматко, към момента на продажбата на Нефтохим на работещите там им викаха "петролните шейхове"! А заплатите им се изчисляваха в долари! Всеки бургазлия, който е имал нещо общо с този завод, може да го потвърди!

Рафинерията по онова време наистина изпитваше трудностти. Но те бяха свързани с доставките на суров петрол от Русия, с която същият този идиот Костов преди това успя да ни скара. Всичко си беше един "цирк" по сценарий написан от презокеанските ни "партньори".

защо няма в Русия?

Абе на тоя мистър Бийн не му ли се разчекна устата от толкова с...ки?

И за този проект ще има - Олеле! Със сигурност не е съгласувано изграждането на този завод със САЩ! А, това отдавна не е редно за една страна-колония разпределена между международните западни корпорации за източване, каквато е България!

И между другото,''нов завод'' е твърде,твърде силно казано..За пред медиите...И косвено признание,че щом сега ще изпълняват екологични норми,значи досега.....Бургазлии знаят.

А НОЩЕМ В БУРГАС УХАЕ НА...ПЕТРОЛ !!!

Този завод се строи вече 2 г. и повече и вече трябваше да е готов! Трябваше целият надзорен съвет на ОАО "Лукойл " да дойде на поредната си годишна обиколка по рафинериите си, че да се чуе за този завод. А екологията кой ли я пита, важното е да преработваме боклуците на целия свят.

Точно така-и го строи италиянският клон на френската TECHNIP!

И яко закъсняват със сроковете, което образува бръчки на Главния италианец;о))

Преди демокрацията Нефтохим достигна обработката на 14 млн тона нефт. Сега обработва 8-9. Новите мощности ще позволят да се обработва до 12 млн. тона. Все пак трябва да се има предвид, че това е единственото голямо предприятие от социализма, което почти е запазило обема на производството. Другото, голямо предприятие, Содовия завод в Девня, продаден на белгийци, работи с около 50 % от мощностите си. Изобщо не работят, или почти не работят Кремиковци, Химко-Враца, корабостротелниците в Варна (най-голямото машиностроително предприятие тогава), Бургас, Русе (частично), Химкомбината в Димитровград (частично),всички заводи за производство на електро и мото кари...

Забрави завода в гр.Златица-най големия производител на злато и мед.

bmaleev@abv.bg

Дънди прешас пребират златото без да плащат НИЩО!

Което е конкурентноспособно - работи. Което не е - не работи. Москвич що фалира? Щото даже и българският селянин предпочита опел пред москвич.

Абе малоумни тъпаци какво ревете хората пари дават да отиде лукоил да им построи завод у тех а вие .. Не мога да си обесня защо сте толкова тъпи. Браво на нашите още 10 завода да доидат да построят тука Руснаците, че то никои друг не идва... Само Русия и Китай. За тия дето вика Русия вън и т.н. само да спомена ВСАЩ Лукоил претежава над 30% от всичкипетролни,бензинови и газови доставки преноси и т.н. Също така за ужас на САЩ преди 12 години изкупи и 4-те най-големи вериги от бензиностанций в страната !!! Не виждам да са недоволни в момента. Ама ние нали сме тъпи не ги щем ...

По-лош от държавния монопол е само частния!

БЕЗ РУСИЯ БЕ, РАЗБЕРЕТЕ ГО БЕ!

Плювналиев довчера яростен критик на Русия, днес се ръкува сухилен до уши с шефа на Лук Оил... Не е лесно да си политик, обаче нашето президентче е живо посмешище.

И колко от ангажираните 3000 работници ще бъдат българи, г-н Орешарски - това уточнихте ли го с Вагинит Лешперов? Зашото сега в рафинерията работят под 1000 българи и то на неособено високи позиции. Останалият персонал са все високоплатени руски меринджеи;о) Има и някой друг чуденец за цвят, но те са временно!

A от тези които участват в изграждането ,повечето са поляци,латвийци,чехи,италианци..Нашенците са само абдали с лопати..

Именно, но ти виж руските поцелуйчици как изпаднаха в див възторг от това, че някой и друг зидаромазач и заварчик ще работят на големия проект! А беше време когато този завод хранеше 10 000 българи и семействата им!

Като във всяко продадено на "инвеститор" предприятие .... българите робуваме а чужденците си правят пачките ... но това е въпрос пак на държавна политика - но как да кажеш нещо на някой от който си взел нелегално пари ?????

Проблема не е в това колко и какви работници са в завода, а в това скотовете ни политици за колко и как ще продадат акцизите.

Ще ги продадат в зависимост от комисиона, който са гушнали;о) Но има значение все пак колко БЪЛГАРИ ще работят в рафинерията! А не да осигурява високоплатени позиции на руснаци по роднинска линия, както е сега!

Кой допуска това ? Пацо Виетнамеца да не се хили като Гаргамел , а да разкара руските натрапници.

Има ли вече екологична оценка за това инвестиционно предложение от МОСВ ?

България е за смях с посмешището Плевнелиев, докога ще го търпите.

на румнаджийското вузовското комуно - комсомолче с опашатите лъжи.

Какво правим с руските монополи !? Вън руските окупатори от България, вън!

Прави де, недей само да пишеш. Построй един нефтокомбинат като си ербап! Шел, ОМВ, БП имат тази възможност, но странно защо не го правят? Защо не инвестират в България няколко милиарда а предпочитат по-лесната и бърза печалба на покупко-продажбата!

Хайде и Орешарски да има с какво да се хвали. Въпреки че тази инвестиция няма нищо общо с него! Премиерът е спец по откриване на ресторанти във Виетнам

като чета какво пишете, явно твърдението че Лукойл е руска компания е някаква опорна точка, защото въпреки неяснотите е много спорно

Няма лошо в едно ново строителство , нови работни места . Нека не забравяме че завода е започнат 1962 г колко години иска се обновление на база нови технологии , както и съобразени в промени в предлагане и търсене . Нека ние българите да спрем да категоризираме , да не търсим под вола теле . Живеем в трудно време на криза не само за нас а това е факт и в чужбина .нека да подкрепяме тези които имат не леката задача да работят за нацията . Престанете с категоризация на политическа основа , май сте се превърналив полицейска страна , сутрин макар и в чужбина ако отворим интернет виждаме всичко е кои какво е направил , убил, окрал , извинете това ЛИ Е БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА . Няма ли хубави неща , живота не е само пари ,

Pesh0

В рафинерията очакват след пускането на комплекса в експлоатация, което ще стане след 37 месеца, рязко да се понижат вредните емисии в атмосферата, а остарели инсталации, между които Термичен крекинг и Газова сяра-2, да бъдат спрени

после като видим статистиката ще се окаже че Русия е най-големият инвеститор у нас....

"В строителството на съоръжението ще бъдат ангажирани около 3000 души. .." и от тях - 30 българи. Колкото бяха и на моста при Видин, на магистрала "Люлин" и др. такива. Нашата страна не е наша, а на "НАШИ хора". Даже и круши "наши" си вкарват от Китай "Нашите".

Абе, нали щяхме да ги пляскаме руснаците !?

Pesh0

Не можем да хванем ред . Сега Сащ са ги метнали , да ги пердашат. Показаха мусколи , преди гонга и после се скриха в публиката . Сега путин се оглежда сам на ринга и подсмърча , нещастно.

На този нали му пречиха руснаците? До вчера нещо с НАТО се гушкаха, а тук мазен хванал ръката на руснака...

Плевнелиев още не е в затвора?

А ти защо още не си си изпил хапчетата?

А дали си сложиха "водомерите" по складовете :)))) или това още е много трудна и непосилна задача?

Pesh0

е това е трудна задача , няма как да стане .