Велика събота е, месят се козунаци и се боядисват яйца

Днес Църквата чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Днес се месят козунаци и се боядисват яйца.

Обратно в новината

Коментари - Велика събота е, месят се козунаци и се боядисват яйца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

може би удивителната, нуждаеща се да поправя всички с обърканите си задмисли, по своята простотия ще ни обясни, къде са зайците, снасящи кокоши, боядисани яйца, като една кукувица в кукувичето гнездо и колко всички са те вредни в библията.

до удивителната от снощи: вижте сега, имате ли някой стих, къде се пекат козунаци и се рисуват яйца с бои? имате ли стих по повода, който да казва, че: и тогава Иисус рече: боядисвайте яйца с купешки бои! а козунаците си ги плетете на плитки. гледам те вчера бая си затънала в собствените си противоречия, но се имаш за върховен вожд, нали?

Повода за празнуване е малко странен, но Великден е най- многоцветния , красив , пролетен, християнски празник. Рано сутринта сварих яйцата успешно( без пукнато при варенето яйце)., боядисах ги и станаха с много свежи и красиви цветове. Аромата на домашно приготвените козунаци изпълни дома. На всички празнуващи, много радост и любов в сърцата, светлина в душата, разбирателство и надежди за възкресяване на доброто в хората и страната!

А какъв е поводЪТ и кое е странното за теб?

на някои все не им става ясно за какво говорят хората. да ви поясня, удивителна, която си позволява не само да коригира хората, без да ги разбира, но и ги цензурира със същите права.

Това е най-големия празник за всички православни Българи, да го дочакаме със смирение, покаяние и надежда. Някой в коментарите по надолу се опитват да опетнят българската православна църква и я свързват с инквизицията. Такива престъпления е правила държавата Ватикан, папата и тяхната пирамидална структура на управление. Православието винаги е било миролюбиво, всеки народ си има своя църква, църквата изповяда словото божие и защитава народа и държавността. Вчера на разпети петък по ТВ7 на живо в предаването "Къртицата", имаше състезание в което карат ХОРАТА с уста да пренасят червеи на един кантар. Потърсен и згрозен съм, това са хора! Така да ги унижават на най-тъжния ден в православието, това не трябва да се причинява никога и никому, особено не на разпети петък. Весело посрещане на празника съфорумци.

Още със създаването на българската държава през 681 година[1] се оформят два основни етноса славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система. Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия божественият произход на всяка земна власт и непротивенето на земните владетели. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите.ПОКРЪСТВАНЕТО СТАВА НАСИЛА ОТ ЦАР БОРИС! Покръстването на помаците от 1912 и 1913 г., известно още като кръстилката, е масово покръстване на българите-мохамедани от Родопите, Западна Тракия и Източна Македония, извършено под ръководството на българската православна църква (БПЦ) в края на 1912 година[1] и в първите месеци на 1913 г. Започнато в разгара на Първата балканска война, то цели приобщаване на помаците към останалите българи чрез приемането на християнството. Покръстени са общо около 200 000 души[2] с методи, определени като принудителни от разследващата комисия на Карнегиевата фондация за международен мир.[3]

Древните Зороастризци боядисвали яйца за Новруз. Тази традиция съществува от преди повече от 2500 години. Скулптурите на стените на Персеполис показват хора, които носят яйца за Новруз.

Религиите като цяло са нанесли повече вреди отколкото ползи за човечеството!И това важи с пълна сила за България.

Клише, което не е вярно! Дай пример!

Не ми е работа да ограмотявам когото и да било, но все пак - първи пример - средновековната инквизиция с цялото си величие спира за дълъг период развитието на Европа;втори пример - при покръстването на българите са избити по - голяма част от болярските семейства - цветът на нацията. За исляма - за всеки е очевидно и не е нужно да давам примери, защото цензурата ще изтрие коментара ми.

Ти не чети глупости и фaнтaсмaгории, aми вземи нaучи кой е нaписaл Епопея нa зaбрaвените, и в чaстност Левски!

Урaa, пичът е победил Aдa! Знaчи вече нямa Aд! От кaкво дa се стрaхувaме тогaвa?

Исус не е бог. Той е син божий .......

Комшията Божидар ли се е казвал?

на гладно не е много велика събота.

Нали имаш Интернет, където дасе похвалиш за това...

Не знае защо се месят, защо се хапва агнешко и се боядисват яйца. Плод на здравия работническо-селски съюз цели 70 г. Но това не пречи на бившите и фамилиите им да се кръстят със свещичка в ръка с вид на хрисими крави. Точно те са най-ревностни "християни" днес. Тъжно. Гнусно.

Кaто не знaят, кaкво? Между другото, повече се знaеше преди, отколкото сегa. Преди беше модерно, зaщото беше чaстично зaбрaнено

Днес по случай празника дядо поп ще и има ли компания с момченце?

Разпнат ,оплют обругат,умира босяка смирен,а вред фарисейската сган ,празнува възкресния ден !

По комшийски, aз месих козунaците нa комшийкaтa, a тя ми боядисa яйцaтa.

Със сифилис ли ги боядиса?

Пичът (пю) се е опитал да внесе весела нотка и забележи, нищо нецензурно, само малко тънък хумор между редовете. Ти пък даде грозно тълкувание, не бива. ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Що плaшиш хорaтa бе? Мaй искaш дa се възползвaш от стрaхa им ?

Нас трудно вече може нещо да ни изплаши. Човека просто призовава да бъдем по-добри. Какво толкова?

Няма лошо да сме по-добри. Ама да ти казва - прави 1, прави 2, прави 3... и ще станеш по-добър... Не ти ли идва отвътре - забрави!

Ама ти щом се плашиш,значи не ти е чиста работата?!Гузен не гонен бяга.хахах

Егaси митологиятa, a после кaзвaме "Гръцкa митология", и не и вярвaме. Aйде до неделя, тогaвa ще си поговорим пaк зa религии и чудесa.

Включа тв-о-попове кузонаци и яйца и исус...Включа радиото -попове кузонаци и яйца и исус..Включа компютъра-попове кузонаци и яйца и исус..Включа кафемашината-попове кузонаци и яйца и исус..Като оная реклама където мацето надига дупето 1..2..3..4..5 стига още?!?

Ми то за мацета има специални сайтове и канали щом това представлява интерес за теб. Правописът ти е точно като за планетата Пионер . Може да се качиш на масата и да врътнеш един кючек.

А бТВ"Трътки" от екипа на Кикимян тропат на вратата на "Еврейска къща", тази сутрин...на Мария Капон, без да ни предупредят, коя беше тая тлъста, мазна дебелана, и с какво толкос се е прочула, зер? Не беше ли от тия, дето Христос изгони от храма, а те го распнаха ? Тъй беше , май, ама като не ни учеха на вероучение, пробутват ни ги разни? баба Тодорка

Че къде се е чуло и видело бог да умира?

Той затова е възкръснал, защото е Божият син.

глупако синът божи и человечески разпнат и ВЪЗКРЪСНАЛ какъв бог е умрял