Кандидат-студентите на предварителни изпити от януари

Университетите обявиха датите за предварителните изпитни сесии и така кандидатстудентска кампания реално започва до дни.

Обратно в новината

Коментари - Кандидат-студентите на предварителни изпити от януари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да разбера как може- средното образование да е на по-високо ниво от висшето? Влизаш висше в бг. Университет и нивото ти пада веднага. Изключвам специалностите в СУ- там все пак има някаква работа на международно ниво, но в УНСС, НБУ, библиотекарския, пернишкия и т.н. са заведения за купуване на дипломи.

видяла жабата че подковават коя и тя вдигнала крак. Та това за НБУ.

С "платеното" обучение Б-я се превърна в страната с най - тъпи висшисти!! Куцо, кьораво и сакато "стават" студенти?? За малка Б-я 54 университета??- Това е смешно!!!"Преподавателите" обикалят от град на град за хонорар - но КАЧЕСТВОТО навсякаде е под критичния минимум!!!

От нашето село всички тъпанари ги приеха студенти. И после като завършат не могат на две магарета да разделят купа сено, но се бият в гърдите че са с висше образование. Тъжно...

Абе, някой може ли да каже колко университета на глава от населението има в БГ?! Май са 2-3 пъти повече отколкото в Англия или САЩ :) А някой прави ли си труда да проучи последващта реализация на завършилите тези университети?

В САЩ ВУЗ- 2618 при население 300 милиона. В България ВУЗ-51 при население 7 милиона. Съотношението население към брой ВУЗове в двете страни е много близко.

и в сащ и англия е същият шит. университети колкото щеш. Масово излизат кухи лейки, които са "специализирали" само в една насока и другите като правописа, не са им важни. проблема на света е, че всички учим икономика и компютри в момента.

за университетите места има, а за детски градини няма.. странна работа

В публикуваното има много неточности, нещо което винаги ме е притеснявало когато чета други материали - доколко са точни. Работя в тази област и мога да видя грешките. Първо това не се прави за първа година. Второ това не е прием (класиране) за обучение във ВУЗ. Това най-вече помага на кандидатстудентите да проверят знанията си по даден предмет и да се ориентират за кой ВУЗ те са по-достатъчни. Класирането се прави след дипломирането и става по желание на кандидата.

Мда, така си е :))) научаваш 5 % и ходиш докато ти се падне, а преди се губеше цяла година, ако не успееш. :D

Да, за съжаление животът ни е един постоянен хазарт, игра на рулетка. А, за още по-голямо съжаление сами сме си го направили такъв. Може би не всички мислят така.

Абсолютно вярно :) Аз лично съм се явявала на тези предварителни изпити още преди 6 години... Така, че нищо ново не ни казва дира... Другата причина поради, която се правят толкова рано е заради онези, които не са успяли веднага след завършването на средното си образование да се запишат във университет....

Мисля, че тези търговски дружества, наречени университети,драстично да се намалят. Държава от висшисти никому не е драга, защото няма кой да работи в нея. Държавата и бизнеса трябва да поръчва броя на приетите студенти, а не да се изработват студенти на килограм.

ама нали така се издържа раздутата администрация на вуза

кой точно бизнес ше поръча философи? или политолози? или пък изследователи на теоретична физика или микробиология? Или според тебе тея науки са ненужни и треа да изчезнат, а всички дружно трябва да станем адвокати и счетоводители. Що всеки се напъва да дава идеи там, където не разбира нищо?

Значи, някой може да не завърши през май, но ще кандидатства през март за СУ. Браво!

Явно не знаете за тенденциите от последните години! В "малките" университети отдавна приемат и без защитени матури. После просто "помагат" за получаване на документа.

И после дипломи кат вестници...

Не просто вестници, ами такива на пироче в селски кенеф ;)

To пък едни студенти.:)))))))))))))))

Тази година стартира софтуерния университет на Наков, Телерик всяка година обучават стотици хора за професия софтуерен инженер - НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Жалко, че когато аз кандидатствах нямаше кой да ме насочи.

честно ти казвам като чуя софтуер, програмиране и комп инженер и ми се повдига. всички се превърнахме в въшки висейки пред компа по цял ден и убихме чара на професиите.

Не може ли държавата да ограничи местата за студенти. Не може при 65 хил. д. да има към 60 хил. студ. места. Примерно някаква квота 30-40% от бройката, която завършва. А така който не е поискал, той не е влязъл.

А как тогава ще се оправдае официално източването на системата!? Или Вие изхождате от позицията, че образованието има за цел да образова, а не просто да източва бюджета!?

Остана ли някой в България за да кандидатства ? Пълна пародия са тези изпити, накрая всички влизат. Местата са повече от желаещите.

Не мога да разбера защо се хабят да провеждат кандидат-студентски изпити изобщо. Да направят широко на входа и цедка на изхода, хем и за самите учебни заведения ще има по-големи приходи от учебни такси на първокурсници. Правят по милион изпита, влизат някакви полуграмотни мамини чада, които не знаят къде се намират и излизат същите илитерати, но с повече претенции.

Туй хубаво, но как ще си плащат всичките заплати и придобивки като само на едни "делегирани бюджети" лежат горките!? Как ще компенсират бюджетните пари от натирените некадърници?

За сметка на висока бройка първокурсници. Студентите в горен курс ще са по-малко за сметка на голям брой първокурсници. И общия брой студенти ще са пак толкова.

ВЪПРОС: Знае ли някой, защо само в България има приемни изпити за Университетите, докато в напредналите държави има само кандидатстване по документи? Отговор: Защото по неписано правило от много години, никой не вярва, че оценките в дипломата са реални. За сега това е положението....

Уважаеми Г-н Славчев, това з алипсата на приемни изпити не е съвсем вярно. Но е вярно, че има сериозна чистка след първи курс, а финансирането е не само по "делигирани бюджети", а и по бизнес и държавни поръчки, идващи от реални проблеми за решаване.

А къде е Батко (министЪр Даниел Вълчев)!? Парите следват ученика, а!? То туй нящу бизнесът ни било като ябълките, а висшуту ни било като баничарница!?

Естествено трябва да си осигурят бройките с малоумници. Нормалното и читавоте се е прицелило другаде. Тука кьораво и сакато вишист.

Не е толкова важно дали си виСшист или не, важното е първо да си грамотен, а след това да си позволяваш да изказваш мнение, оценка. Това е най-големия проблем в България - липса на грамотност съпроводена от самочувствие да даваш оценки.

хахах Може да е висшист- знае ли човек :)

Още по добре ще бъде,за да си попълват университетите, да започват конкурсите, още в ембрионално развитие.Примерно, след първия видеозон, определящ пола на нероденото!!

Браво!

А защо просто не прочетат Гогол, знаете коя книга.

нещо, което горе доле се слува във щатите в топ унитата пълни с "потомствени" студенти.