Вдига се минималната работна заплата

Минималната работна заплата от 1 януари 2013 г. става 310 лева. Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата се променя и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми и мерки безработни лица.

Обратно в новината

Коментари - Вдига се минималната работна заплата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

поредният ръст на мин.раб.заплата свидетелства за системен дефицит на професионално и родолюбиво насърчаване на българите да учат, да работят,деца да имат и да дочакат старините си тук.от това само цигани с вродения си мързал могат да процъфтяват тук.за тази елементарна истина не са нужни нито чужди дипломи,нито многобройни специализации по света - нужно е само аналитично мислене в полза родул

Не си много прав. Навсякъде по света капиталиста си прави сметка на парите и гледа да не плаща излишни пари на хрантутниците /малцинства, държ.служители и депутати/.На тези които му вършат основната работа се плаща достатъчно, а на приходящите по малко . Който иска по висока пенсия и по добро лечение си плаща сам в частни фондове - това е . Ако на теб ОЗ е 1000 лв. и от нея ти вземат 400лв. данъци и ги дадът на други , теб това какво те топли.Няма балък който да плаща на държавата пари а те да ги крадат

Ако те осигуряват на реалния доход, то при чисти 600лв днес и осигуровки на минимума, биха ти давали 500лв чисто. Работодателите никак не искат някой да има повод да ги гони, глобява или вкарва в затвора. Ако осигуряват на минимум, то е, защото могат за теб да си позволят примерно 750лв, а ти искаш да вземеш малко повече пари. В случая е жест към теб, колкото и странно да ти звучи- вместо на 65-70 да се чудиш дали ще вземеш пенсия, сега получаваш 100лв отгоре. Тъй като в една фирма с 10 работника няма как на един да плащаш 500лв при реални осигуровки, а на 9 по 600лв при минимални, накрая всичко сивее. И това е заради "малкия" размер на данъците- 26% осигуровки, след това 10% ДОД на остатъка. С ДДС, акцизи, мита, имотни данъци, винетки и т.н. накрая от 1000лв изкарани държавата прибира към 600 и нагоре, а ти купуваш стока за 400лв. Затова и хората просто бягат от плащането на данъци, както могат. Ако смяташ, че и в Германия не се прави, където може, то...

Поредната лоша новина. Докато минималната заплата се увеличава икономиката ще се възстановява по-бавно или изобщо. Защото частния бизнес е гръбнака на икономиката. И там, при положение че над 50% от работещите в България са осигурени на минимална заплата, повече от 2/3 от фирмите работят почти на ръбът без печалби или с минимални. Ако утре минималната заплата е 500 лв половината фирми ще фалира. Ако е 750 говорим за 70%. Това, разбира се, би довело до моментален фалит на държавата и началото на хаос. Хората не разбират, че е добре да се увеличават доходите, но не официалните доходи. Защото 3/4 от заетите работят за по-висока сума, не упоменатата в работния договор. И ако работодателя трябваше да плаща по-малки осигуровки можеше да плаща по-висока неофициална заплата на работника, от това той да увеличи покупвателната си способност и икономиката да се развива по-бързо. А сега парите отиват във заплата на държавни служители. Силно се надявам повече увеличения на минималната заплата да няма през тази година, иначе като цяло г-н Дянков е умерен министър който ни ръководи в тежки години на рецесия и икономическа криза в ЕС.

Минималната заплата трябва да е адекватна. Минималните прагове за всяка професия да се вдигнат! Най-сетне вишистите трябва да получават повече от хората без образование и неграмотните. Когато минималната заплата е малка - работодателите се хващат точно за това и не искат да дават повече пари или те принуждават да те водят на една сума по договор, а да ти дават друга. Но разболееш ли се, имаш ли да взимаш пари - забрави.

Сьс тези 20 дянка горница кво праим..Елате ни изберете отново, -няма кь да стане....

val55

Аааа, не съм съгласен за печатницата, защото все още сме в борд. Виж, ако падне борда, тогава леле мале....ЧНГ!

rado_7_6@

Така, докато съм още снощен да питам - при златния евро-дъжд и милиардите излишъци, защо 'социалистическата' машина не направи достойни пенсии от минимум петстотин евро и заплати минимум хилядарка? А вместо това въведе... Десет процента данък печалба Дами и Господа - крайно дясна капиталистическа мярка без прецедент в Европа. А? а?

в еспаа този данак вече е 20% *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не спряха да ги вдигат тези данъци и осигуровки . Умориха ни! Ще кажеш ,че не са българи!!!

И сега какво , мойта майка която е на 90 г. и получава 182 ,лв. пенсия като иде при GP -то ще дава 3,10 лв. такса. С какво се е подобрил нейния доход та да и вземете още ,40 ст. от мизерията????Досега казваше че дава 2 хляба и половина като ходи на доктор, а сега колкото 3 хляба. Кой министър ще ми отговори на въпроса как да живее тази жена като тока и е 30,лв. -само за 1 крушка и хладилник, 30- 40 лв. за лекарства.......убиици!

ето това е герб и мутрата-наркотрафикант б.б.

Няма да дава 3,10 а пак 2,90.Защото таксата е фиксирана от 6 мес. и не се влияе от МРЗ.

Какъв боклук е произвело училището на Л. Живкова в горна баня, и рабфагоговските висши училища за таланливи деца, просто не е истина. Учех в Коньовица, и знам 5 езика, а тези надарени бездарници май се учеха само на глупости, затова с тях няма оправия. ЧНГ и дано им уврът празните тикви.

На хората на свободна професия им честитя новите по-високи данъци! Честито!

Управлението на ГЕРБ продължава да води изстрадалото ни отечество към невиждано благоденствие и разцвет и с всеки изминал ден благосъстоянието и щастието на българина растат с немислими темпове!

Изстрадалото ни отечество се радва на невиждано благоденствие и разцвет. С всеки изминал ден благосъстоянието и щастието на българинът растат, под мъдрото ръководство на ГРОБ. Също така и гробищните паркове растат като магистралите, с немислими темпове.

с немислими темпове ти ръсте простотията

Много лоша новина за безработните в БГ! Колкото повече вдигат мин. работна заплата, толкова повече им намаляват шансовете да си намерят работа.

Глупости! Почти никой не работи реално на минимална, тя се използва само за осигурителните вноски...

Истината боли а? Некадърници, крадци и мошенници се правят на бизнесмени и после някой им е виновен.

kgb777kgb

Много прости и злобни хора и много поръчкови писачи от Позитано !!! Вдигат заплатите - лошо било , вдегат пенсиите - лошо било , вкарват стандарт за месото - лошо било , вкарват стандарт за млечните продукти - лошо било !!! За вас е добре само ако серГейчо ви управлява с Доганя отзад !!!!

Какво Позитано бълнуваш, какви поръчки? Естествено че е лошо, защото с минималната работна заплата са обвързани редица такси, например за преглед, вече таксата ще е 3,10, което не е малко за един пенсионер, други такси също. И за твое сведение съм член на ГЕРБ, но това не значи че пея по цял ден химни за възхвала, така че не си мисли, че правиш супер услуга на партията, плюейки срещу останалите, няма да ти я пишат актив :))

kgb777kgb

Космически си прост Саше / извинете Лиле /, като се вдигнат таксите нали преди това се е вдигнала заплатата!? Ти ако си била на 290 при 2.90 такса , сега си на 310 при3.10 такса къде ти е проблема ? А сетих се , ти въобще не си на подобна заплата , а просто си пишеш щото нещо се е вдигнало ?! Ами много още неща ТРЯБВА да се вдигнат , но винаги първо се почва от минимална работна заплата , за да има възможност за другите вдигания !!! А колкото до ГЕРБ - жалко че такива прости парчета са членове на ГЕРБ !!! Аз не съм и никога не съм членувал в никоя партия , но такива като теб сигурно членуват защото очакват облаги ?! Предишното ти членство къде беше ??? Мога да позная - БКП , после БСП , после СДС , после НДСВ и сега хоп ГЕРБ ! А утре къде , може би Пръмова ???

3евзек

То бива, бива ама... Точно пенсионерите и преди, и сега плащат по 1 лв.

За всички фирми действат еднакви правила. "ВДЯНА ЛИ ......"

Аз Вдянах,а ти Вдяваш ли,че има разлика от фирма до фирма ? Едните са с политически чадъри и се бъркат в политиката,като си създават законите сами. А другите са най обикновени хорица,който са решили да пробват със собствен бизнес и са тъпчат от държавата. Не е тайна,че най големите длъжници на държавата са фирмите,които се покровителстват от самата нея и тях тези увеличения на осигуровки и заплати не ги бъркат. Как може едни фирми да дължат над 200 хиляди лева данъци и не внесени осигуровки при условие,че при закон ако задълженията на фирмата и тем подобни организации дължат на държавата над 5000 лв за данъци и осигуровки,то следва запор на фирмените сметки и отнемане на имущество. ? Как стават тези работи ? И искаш да ми кажеш,че тези правила се спазват от всички ? :)

Държавата отдавна не може да увеличава никакви доходи, ако няма работеща икономика, която да пълни бюджета.... Явно е кофти да си опозиция и да не бъркаш в "кацата с мед". . Един вид - плюем си на всичките декларирани възгледи и ориентация, само и само да се доберем до "кацата... в колко правителства участваха БСП досега??? не може разруха и яко крадене 25 години и за 4 години всичко да се управи с магическа пръчка... това са фактите ...не казвам че сега те са най добрите, но дайте алтернатива тогава ???.....

Да, но защо не създава промишленост??? В цял свят съществуват паралено частна и държавна промишлености. Ние разпродадохме всички печеливши държавни предприятия и сега да казваме, че няма пари е малко налудничаво.

Продадени бяха да, но това е по времето на друго управление, точно затова казвам че не е коеректно да се говорят само негативни неща за сегашното управление, не е лесно след толкова години крадене и разсипване само за това кратко време да се променят нещата, все от някъде трябва да се започне, в случая се изграждат точно неща които по малко ще съживят икономиката ни, по важното е това да се случва във възможно най бързи темпове...

Не бяха продадени.Бяха раздадени и подарени.

3евзек

Решение за създаването на промишленост ще бъде взето утре. Промишлеността влиза в сила след публикуване в държавен вестник.

Не знам от кой край си на България,но в Северозападна България,много хора ( не само роми) работят по 8 часа та и повече,а едва взимат 280 лв .. Може някой да не го вярва,но за съжаление е истина :( А познавам и работодатели,които от вдигането на минималната заплата и осигуровките направиха съкращение на персонала. Не само на обикновения човечец му е трудно и на работодателите да издържат бизнес в скапаната ни държава .Тези във властта и близо до нея са си най добре,защото при тях са парите.

така е при сергея тези работодатели направо ги отвличаха и изнудваха :д а при бб им подаряват/опс продават/ дюни :д мисля да върнем доганя,че е стар и други хонорари няма да му трябват

Като са часни фирми, да не би да са хванали господа за шлифера. Нали при капитализма всичко фирми са часни и трябва да плащат данъци и осигуровки, както е по закон. Аман от хленчещи часници!

Сегашните политици, особено управляващи знаеш какво могат да ти покажат... не искам да бъда циничен... сещаш се... Това включва и трите последни правителства.

Нали само циганите ще гласуват/ срещу съответно заплащане,разбира се/ за ГРОБ. Е ,нема такава държава-Слави

Срамно ниски суми! Да изметем кочината в Народното събрание и да се хващаме здраво за работа, защото иначе мизерията е сигурна. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

още около 12 години и сме цигания

elena_ole

Повишаване на минималната заплата и от там повишаване на куп разходи. Някой ще ходи на борасата за новогодишен подарък, ама нали и тя се вдига - всичко е наред. В тази държава освен завишаване на разходи и преразпределение към непроизводителни дейности друго не се прави. Всъщност прави се - унищожава се остатъка на малкия семеен бизнес, доколкото го е имало.

И ОТНОВО ПЪРВАТА ГРИЖА СА ЦИГАНИТЕ. ДРАГИ ПОЛИТИЦИ, ИДЕТЕ ПО-ДАЛЕЧ- СМЕНЕТЕ ИМЕТО БЪЛГАРИЯ С ЦИНГАРИЯ. ЗАЩОТО НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, КТАВАМЕ ВСЕ ПО-МАЛКО И СКОРО ЩЕ ДМЕ МАЛЦИНСТВО.

Айде честито дигане на данъците! Ха-ха и дейба кочината!

таксата за лекарски преглед става ли 3,10лв.

И какво сега? А моята ще се повиши ли? Ако не, значи ли, че всъщност като взимам малко повече от минималната заплатата ми се намалява! Моля обяснете!

Обяснявам: Няма да се повиши и няма да се намали! Ще си вземаш пак толкова!

Пак както винаги толериране на циганите. Така те никога ама никога няма да работят. Ядът с....рът и правят циганета за които българина трябва да плаща. Каква ти интеграция, ние ще станем цигани но те никога българи. Между впрочем те не са виновни, не е луд тоя който изяжда баницата а оня който му я дава ! !

С тия 6-7 % над 1 000 000 души вече няма да са беднии!А мангалите до кога ще ги дундуркаме!?Дайте им земя да работят,така ще се интегрират и вече няма да грабят и изнасилват..!Ние сме ги научили само на помощи и програмии..разни...!

циганин и работа,несъвместими понятия

Къде си видял циганин българин да храни?

И надпис:"Трудът ще те направи свободен!" ... за да се върнеш обратно в гетото. Омагьосан кръг. Докога ли ще е така? ДОКАТО ИМА ПАРИЧНА СИСТЕМА И ПАРТИИ, КОИТО ДА Я КРЕПЯТ СИСТЕМАТА.

Магарешки номера ба некадърниците от ГРЕП

повишават с цвли 20лв. сега ще станем с най-високите доходи в ЕС. БРАВО НА ГРОБ

Магарешки номера ба некадърниците от ГРЕП

По времето на Сергей минималната беше 1000, ама ББ ги смъкна на 200 Дейба и демагозите ви червени!

Какво си се загрижил за МИНИМАЛНАТА заплата; тя затова е минимална за да си стои минимална! Загрижи се за НОРМАЛНАТА заплата, защото както каза един по-горе, минималната заплата вече се е изравнила с нормалната, а в някои случаи дори я превишава! Защо да ти обяснявам елементарни неща; ти елементарен ли си? Навярно ще отречеш, но продължаваш да поддържаш лъжливите обещания и обяснения на гербавите! Не разбираш ли, че с тези популистко-измамни трикове си купуват избиратели и гласове, защото вече съзнават, че властта им се изплъзва от ръчичките!