Няма да отменят забраната за пушене

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че забраната за тютюнопушене на обществени места няма да бъде отменена, съобщи Нова телевизия. Днес в големите градове в страната обаче ще се проведе национален протест срещу забраната за пушене в заведенията.

Обратно в новината

Коментари - Няма да отменят забраната за пушене | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Естествено,че е е ненормално хората да висят на улицата при минусовите температури!Това ли ще намали заболяваемостта?!Или всички клиники ще се напълнят с болни от пневмонии и туберколоза?Къде са тук лекарите,които са уж загрижени за здравето ни?!Нали уж под този предлог обикаляха телевизиите,ще отговорят ли?Вредата от цигарите не е доказана безспорно,но последствията от закона ще бъдат!

Според мен, едно добро нещо направихме и под натиска на улицата и на шепа ресторантьори пек ще се отмени... Макар, че съм пушач, съпругата ми не пуши и вече спокойно ходим във всички заведения заедно с децата.

Браво! Така трябва, който иска да се трови, да го прави, но да запази отровата за себе си! На обществени места, където има всякакви хора НЕ трябва да се пуши! Заведенията ще фалират, защото са прекалено нагъсто, сложили едни убийствени надценки и барче до барче, за всеки има хляб. Логично е да понамалеят малко, но няма да се свърши светът с това.

Честито на непушачите. Сега очаквам да напълнят всички заведения. Ние вече минахме на частни партита и купони. За справка - понятието "купон" се появява по времето на Вълко Червенков, когато е имало криза с продуктите и цените и всеки е носел, кой - каквото има. Един носи сиренце, друг саламче, от трети ракията...

Голям кеф е да отидеш вече на заведение... преди изпитвах отвращение... дори тогава и пушех отвреме на време, прибираш се и трябва всички дрехи да ги переш щото вонята е безумна... все едно отиват там да се покажат, че могат да изпушат по 2 кутии наведнъж.

Много добре, само така трябва. Как в другите страни от ЕС се изпълнява тази забрана, а при нас обратно, това което е забранено е най-сладко.

всички пушачи в белене - тоталитаризма се завръща кой го интересува какво иска народа ако не се подчиним 40 000 полицая ще излязат срещу нас но ние сме милиони от какво се страхуваме?????

Забраната за непушене на работните места изключва разрешение за пушене в заведения. И там работят хора. Просто и логично.

Освен, че не трябва персонала да пуши на работното си място той е длъжен да диша отровите, които пушачите пускат от цигарите. Бил съм сервитьор и знам за какво става дума. Един зимен ден за малко не си хванах чукалата, едвам си взимах въздух, а хората почти не се виждаха от дим. И това са все млади хора, всекидневно тровени, някой мисли ли за тяхното здраве???

Стига с тази изтъркана тема.

Радвам се за това решение.

ПРЕДЛАГАМ пушачите да плащат 3 пъти по големи осигуровки ,защото по често ползват медицински услуги,и пълна забрана. Цяла АМЕРИКА МОЖЕ ние не. БАЙ ГАНЬО СЕ НА ОПАКИ--а стига!!

Те пушачите плащат повече, колко още да плащат. Всеки пушач внася годишно в бюджета само под форма на акциз около 1000 лева. Пушача също така умира по млад, след като цял живот е внасял същия процент осигуровки като непушача, но не живее за да си харчи пенсията... в този ред на мисли пушача, умрял малко след като се е пенсионирал, е от по голяма полза за бюджета на нои, отколкото непушача който живее по 40 години след пенсия и само харчи пари :D

Правилно име си си избрал-Д..е и си точно такъв,голям злобар!Не дразни съдбата с това,кой умира по-рано!Познавам хора,които починаха ,горките,а не бяха запалили цигара в живота си!Всичко е в Божите ръце,но такива като теб ще пукнат от злоба!

ти си адски тъп...........

Пушачите са слаби, но нагли хора! Те нямат смелост и сила да се борят с порока си. Но са нагли, защото вместо да се борят с проблема искат да го натрапят на всички останали.

Чета коментарите по долу и се учудвам до къде може да стигне един човек в простотията си. Да в заведения в които хората предимно се хранят, пушенето е нежелателно... още преди да въведат забраната, съм посещавала няколко такива, в които още тогава не се пушеше. Влизаш обядваш и излизаш. Пушач съм, в компания на непушачи винаги съм се съобразявала, сядали сме в зони за непушачи, не съм си тормозила приятелите. Съществуват обаче и специализирани места. Например наргиле бар.... защо трябва да ми го отнемат банда малоумници. Какъв подяволите е проблема да си съществуват специализирани заведения в които да се пуши... ей това не мога да го разбера .... както и не мога да разбера, едно специализирано кафене, в което си пушиш, щеш наргиле щеш лула, или там каквото решиш, с кое точно уважаеми НЕпушачи ще ви пречи, и защо ми коментирате как щяло да мирише вътре и как щяло да увреди нечие здраве........ чуждото здраве не е ваша работа.... това е лицемерие..... в едно специализирано кафе за пушачи - пълнолетни хора, направили своя избор, вие непушачите нямате работа.... това заведение изобщо не би следвало да ви интересува.... Защо е проблем неговото съществуване ?!?

Забраната за непушене на работните места изключва разрешение за пушене в заведения. И там работят хора. Просто и логично.

Има доста по рискови работни позиции от това да работиш в заведение в което се пуши .... Законодателството има нужните способи за компенсиране на рисковия труд... Знаеш ли какво се случва със здравето на тютюнопроизводителите? Виждал ли си тези хора... техния труд е 10 пъти по рисков от риска за един служител в заведение с изградена вентилация. Защо тогава субсидират тютюнопроизводството?? Защо увреждат здравето на хиляди хора в този отрасъл? Защо не ги преквалифицираха още преди години, и не произвеждат нещо друго /само не казвай че няма какво/.......... Защо изнудваха собствениците на няколко пъти да правят вентилации и системи??? Защо не я въведаха още преди 3-4 години, да не се набутват собствениците с инвестиции??? Една държавна политика трябва да е предвидима и да е за десетилетия напред, а не днес тъй утре инак, за други ден още не сме го измислили .... Години, години наред променят законодателства и въвеждат новости последните 2 седмици на декември, но в сила от 1 януари... години наред правят хората на маймуни.... И НЕ МИ ДРЕМЕ ТОЛКОВА ЗА ПУШЕНЕТО, а за това как се случват нещата! Всичко това са щуротии отвличащи вниманието от важните неща които се случват.

Също така е абсурдно в условията на световна криза, да застрашаваш отрасъл, който навсичкото отгоре ти е национален приоритет. Да има и заведения с посетители, но има и доста такива които са на издихания, абсурдно е при тази безработица ти да застрашаваш още хора и да произвеждаш нови безработни .... Такова сериозно решение, не се взима от днес за утре, както в нашия случай, а е дългосрочна политика, с дълги гратисни периоди и т.н.т, за да може нещата да се случат плавно, а не безработицата да скочи с 20 - 30 % в рамките на този сектор. Не това е начина. Иначе против самата забрана нямам, но не това е начина, това са преходи които се случват в рамките на десетилетия, а не в рамките на 3-4 месеца

По твоята логика трябва да разрешим всеки да кара колкото си иска бързо по пътищата защото колкото по-бърза е колата толкова повече гориво се купува и е добре за икономиката... Трябва да се гледа общия ефект - разходи за здравето на клиентите и на персонала, разходи за климатизация/отопление, за поддръжка на уредите в тези заведения, разходи за почистване на заведенията, разходи на хората за по-честото пране и т.н. Една "пушеща" икономика е много по-неефективна от една икономика в която проблема пушене не съществува.

А защо не криминализират пушенето ?!? Защо прибират 2 милярда годишно от джобовете на пушачите, само под формата на акциз, и си го залагат в бюджета като приход?! Криминализират пушенето и проблема и парите в бюджета изчезват и толкова....

Тезата, че системата със зала за пушачи и такава за непушачи е била идеална и равнопоставяла пушачи и непушачи,е изцяло фалшива. Такива зали и то с различни размери, имаше само в големи ресторанти. Всички малки ресторанти, барове, кафенета и т.н. работеха САМО за пушачи.Няма да забравя, как едно семейство с 2 деца не беше допуснато в нито един ресторант в центъра на Драгалевци да обядва, защото всички ресторанти наоколо бяха само за пушачи, а там бе забранено да влизат деца. Изобщо плачът на собствениците, че икономически не са добре е смешно да се прехвърля за сметка на спирането на тютунопушенето. Да подобрят качеството на предлагания продукт и обслужването и наистина добрите ще преуспеят. А останалите нека отпаднат и без това са прекалено много.

Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.

Нищо няма да направят протестиращите. Пуша но не бих излязла да протестирам за цигарения дим. Ние не можем да направим един нормален протест за нови работни места ,за по-високи заплати,та за едни цигари. Дрън,дрън ще е пак.

всички пушачи на сапун

Какво да кажа - СУПЕР. С удоволствие ще ходя на заведение и ще се прибирам без неприятна миризма и без сълзи в очите от тютюневия дим. Супер

"ще ходя на заведение", абе льохман ти от 01. юни не си излизал ли?

ДО DON-DON-БРАВО МНОГО ТОЧНО КАЗАНО.АБЕ ПУШЛЬОВЦИ ВИЕ ДЕЦА НЯМАТЕ ЛИ?КАКЪВ ПРИМЕР ДАВАТЕ?ЩОМ ИМАТЕ ПАРИ ЗА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ ЗНАЧИ ЖИВОТА В БГ Е НОРМАЛЕН.УТРЕ ПОКАНЕТЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ ДА ПУШИТЕ ЗАЕДНО.

Не виждате ли какво става. Правителството настройва народа един срещу друг в случая пушачи срещу непушачи. И колко удобно ,вместо да стачкуваме, да протестираме за пенсии, да тръгнем да сваляме правителството ще си разменяме обидни реплики. Това е отвличане на вниманието от действително важните неща. Когато има заведения за пушачи и непушачи, всеки избира къде да влeзе. В противен случай, нарушавате човешките права на всички пушачи. И не ми излизайте с номера за здравето и цивилизованите страни. Дишаме въглероден двуокис, ядем химия и ГМО, пием химия. Като ми подсигурите стандарта на живот на цивилизованите страни, тогава ни сравнявайте, че то иначе като в приказката-видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. ПЪЛНАТА ЗАБРАНА НА ТЮТЮНОПУШЕНЕ Е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ПУШАЧИТЕ. ЗАЩО НЕ ЗАБРАНИТЕ ПРОИЗВОДСТВОТО И ВНОСА НА ЦИГАРИ?

В цивлизования свят не се пуши никъде , на обществени места има едни определени места за пушачите, не са забравени или дискриминирани , а само са изградени клетки ,така че дима да нее трови въздуха за останалите хора. Такива клетки има в Германия и дори са изградени от цигарените кмпании като реклама. В USA си пушат в колите или в къщите ако искат или в двора си.

О кей!

предлагам и забраната за продажба на цигари на деца да падне и да може и те да си пушат на воля, особенно децата на пушачите ;) съгласни ли сте мизерници?

В България заведенията никога, ама никога не са били празни. Дори и през Виденовата зима. А сега изведнъж се опразниха, защо ли? Не се лъжете че е заради кризата. Бойко изгони хората от заведенията, сега хората ще изгонят него на изборите!

А кой изгони сивото вещество от манерката ти?

няма как да изгониш нещо от празна стая

На едно младо семейство им се родило първо дете. Решели да го гледат като писано яйце. Не давали прашинка да падне отгоре му. Всичко дезинфикцирали, изварявали, хигиенизирали. Биберони, вилици, дрехи. Нямало и прашинка в дома им. И така расло детето в стерилна и здравословна среда. Веднъж обаче се наложило да излезе на улицата, майка му се заплеснала и детето докоснало някакъв предмет. Пследвали много болести. Просто детето нямало имунна защита. И така драги непушачи, ако една сдмица има 168 часа, и вие прекарвате 5 часа от нея в задимена и нездравословна среда, това само ще усили имунната ви система!

Stephan

Личи си, че си нямаш и грам понятие от човешкия организъм, но нека те светна, че ако човек СПОРТУВА по 5 часа на седмица вместо да диша цигари, ще подобри своята имунна система няколко милиона пъти повече. По твоята логика всеки асматик да ходи в някоя 60м^2 кръчма, където се изпушват по 50 цигари всяка минута и по този начин ще подобри дробовете си значително? Направо изумявате с тъпотията си.

Напротив, ако спортува е по по голяма вероятността от болести! Доказано е че , когато организма е във върхова форма, човек се разболява много по лесно. И апропо, защо се ваксинираме, можеш ли да кажеш? Нали знаеш, че ваксината е зараза! Ако ясеш много кисело мляко, което е здравословно пак можеш да хванеш алергия. Както е на Запад с фъстъченото масло! Така, че от всичко по малко и с мярка, даже да си мислиш, че е много здравословно!

Бъркаш замърсена от микроби среда с отровна среда. Докато срещу първото може да изградиш защита, второто неминуемо ти я руши.

И така, какво направихме с тази забрана за пушене на закрито? Изкарахме пушачите на улицата, минават деца и гледат как голям брой мъже и жени пушат цигари. И питат майки те си "какво правят тези хора"? Стана безплатна реклама на цигарите. Преди поне се пушеше на закрито и не беше разрешено на деца под 18 да влизат в заведението! Сега не можеш да минеш по тротоара от пушачи и всички духат в лицето ти! Боже как смърди! Заради двама трима непушачи вътре, трябва да страдат всички пешеходци! А как стои въпроса със затворите? И тях ли ги пускат да пушат на тротоара отвън?

Stephan

Искаш да кажеш, че със забраната за пушене в обществени заведения децата ще бъдат зле възпитавани, защото ще виждат как по улиците хората пушат ? Колко мъка има на този свят. Предполагам въпросната забрана е основна причина и за глобалното затопляне, слънчевите бурии, разширяването на вселената, магнитните бурии в слънчевата система и военния конфликт между Израел и Хамас ?

Знаеш ли, че си прав, въпреки иронията! Преди поне пушека минаваше през климатика, а сега направо в атмосферата! Аз като съм нервен, паля цигара и се успокоявам, а вие като не пушите налитате на бой, както правят много мои приятели не пушачи! И за рекламата - хайде каци ми като рекламираш нещо, не го ли правиш на улицата, не раздаваш ли флаери или слагаш табели! Дааа, няма по добра реклама за пушенето от изваждането и на публично място! Все едно да пуснеш болните от инфекциозното, за да не разболееш лекарите и санитарките вътре, защото работят в нездравословна среда и може да се заразят!

си ти та да решаваш бре гусин премиер ? Нещо като референдум чувал ли си ?

не се kосете пушачи,не пушачи всички на едно и сущо място ще отидем никои няма да хврукне

Единственото смислено нещо което ГЕРБ направиха до сега е да забранят пушенето. Като ги знам какви са хлъзгави дано не се отметнат пак под натиска на кръчмарите и цигарената мафия!

Stephan

Хората по света водят протести с цел опазване на световния ред, а хайка български наркоманчета тръгнали да променят законодателството, защото зависимостта към цигарите ги е довела до неспособност да могат да се веселят, ако не пушат. Проблема е във вас ! Научете се да се забавлявате, когато сте в публично заведение, без да пушите. Ако не можете, стойте си във вкъщи и правете каквото искате, боклуци изветрели.

Не разбирате ли, че така се засягаат цигарените босове, какво им дреми,че заради тази отрова годишно умират хиляди хора.

Аз пук искам да протестирам против моловете и големите туърговски вериги да бъдат затворени.Никой не ми влиза в магазничето.

Тук нещата не опират въобще до похарчени пари в заведенията, а до умението да изпитваш удоволствие. Не е необходимо хората да се самобичуват с отрови/ цигари и да си мислят, че изживяват някакво си удоволствийце...

Не виждам къде е драмата?! Аз като ходя на заведение излизам да пуша навън. Нямам проблем с това. Хубавото е, че не ми се умирисват дрехите и мога да ходя с децата си на вечеря в заведение. Намалих посещенията по заведения, не защото не се пуши, а защото цените ми станаха високи. На кривата ракета космосът и е виновен. :-))))

Принципно съм съгласен, но не всички пушачи са равни. Имам интелигентни познати които пушат - преди забраната те се съобразяваха и не палеха докато другите ядат. След забраната пак не пушат на масата - за тях няма особено голяма разлика. А лошия матр'ял протестира на площада...

Вие непушачите само пърдите и стоите на топло в заведенията и си стоите на една минерална вода по няколко часа, как мислите, че ще оцелеят търговците? Като фалират след време, ще си стоите у вас и ще трябва да си плащате отоплението. Търговията не е социална грижа. Е, може да ползвате услугите на пенсионерските клубове, там има лимонада, табла, шах и не се пуши. Буклуци.

Не, не си познал. Ние непушачите работим, а не си клатим краката като теб с цигара в уста!

Ти ли работиш? Знак как си зарязвате работата до където сте стигнали като направите 8 часа. Аз работя повече от 12 часа в офиса и за вкъщи си нося. Боклуци непушачи.

1chovek

Коментара ти е писан в работно време. Аз нещо не успях да се убедя колко съвестен работник си, сори...

А как това, че ти стоиш на 1/2 кутия цигари и 1 кафе по няколко часа ще спаси заведението от фалит, бОклук?

Ако ти пушиш за да оцелеят търговците, по-добре като стигнеш до заведение оставяй по 5 лв на входа... Ако пък наистина ти се пуши, то кенефът в твое присъствие е неприкосновенна територия и можеш да се удовлетворяваш както си искаш...

Мдааа. Даже снощи го гледах на живо на съседната до нас маса. Четири жени - една бутилка бяло вино, две газирани води, две салати, четири пилешки пържоли с някаква гарнитура и две къси кафета. Всичкото това - два часа и петдесет минути лаф моабет. Ресто до стотинка. Познайте колко им беше сметката. Ние бяхме трима, пушачи, сметката ни беше 130 лв. общо плюс 10 лв. бакшиш. Ядене и пиене. А излязохме само да се почерпим леко. И периодични разходки за по цигара.

Ами дамите толкова могат да консумират, те просто не са зависими от количества - количества храна, алкохол, цигари и... всякакви боклуци, които да намятат в телата си. Били са там да се забавляват, да общуват, да говорят, не да Консумират неконтролируемо (което се случва със зависимите и болни хора) Тук нещата не опират въобще до похарчени пари в заведенията, а до умението да изпитваш удоволствие. Не е необходимо хората да се самобичуват с отрови/ цигари и да си мислят, че изживяват някакво си удоволствийце...

Абе това пушачите сте като скакалците бе? Спасение няма, където минете - знаете какво остава - пустош.

Хелоуинския зеленчук че бере големи ядове на изборите. Чак ще пропуши и ще отмени закона, но вече ше е късно.

Ами той си пуши, поне до скоро беше на Кохиба.

Нали твърдеше по ТВ, че и пурите бил отказал вече. От Нова година още.

Не ям месо, не пуша, солта съм я намалил максимално, не пия газирано, нито сокчета, не ползвам микровълнова и замразени храни, пия рядко и то само качествен алкохол, избягвам всякакви консервирани неща. И с това нито дразня, нито преча на някого! Нося само радост на всички жени, с които се случва да спя, защото имам удивителна потентност! Изкарвам добри пари, защото мозъка ми е на 6 през целия ден, мога да отида където си искам по света без някакви крайности разбира се! Плащам си данъците съвестно и накрая какво... идва някакъв селяндур и ми диша отровата си в лицето, защото това било негово право! НЕ НЯМА ТАКОВА ПРАВО! ВРЕДИШ МИ и това, че отказваш да го разбереш е еволюционно профански синдром! А да караш хората да се делят на непушачи и пушачи е синдрома на простотията - аз съм простак и се гордея с това, ти ако не си си гледай работата! Слава богу, че има закони, защото желанията на хората не са най-доброто за обществото и здравето!

Абе кислород, да те питам с изгорелите газове от колите как се справяш? :D

kgb777kgb

Има ли някой НОРМАЛЕН ,повтарям НОРМАЛЕН , който без да пише тъпотиите си да ми отговори на един прост въпрос ? Има заведения за пушачи и за НЕпушачи - АЗ гадния пушач не стъпвам в твоето чисто заведение за НЕпушачи - къде ти е проблема ??? Ако си толкова тъп и искаш на всяка цена да се набиеш в заведение за пушачи , аз какво мога да направя ???? Е айде някой да ми отговори , до сега само тъпни пишете и никакъв НОРМАЛЕН отговор - ЗАЩО ЛИ ?????? Защото НЯМА такъв , само бла-бла комплексарски лай.а !!!

Няма да има такова разделяне на заведенията, защото някой мисли за твоето здраве вместо теб!!! И се дръж учтиво, моля, или абстиненцията ти пречи за бъдеш дори и възпитан?!?!?!

Освен коментара на Алиса ще добавя следното: Колко бара и дискотеки за непушачи имаше преди забраната? Половината ли бяха или по-скоро НУЛА? Сегрегацията не работи!

Проблема им е че в една средностатистическа компания 50 % са пушачи, и си отиват в залата за пушачи... а някои комплексарчета някак си не могат да вденат, че пушенето е въпрос на избор който не ги касае, и се опитват да се мешат в чужди работи от скука.... преди залите за непушачи бяха полупразни, сега заведенията са полупразни... ама някак си и това ги дразни..........

Забраната за непушене на работните места изключва разрешение за пушене в заведения. И там работят хора. Просто и логично.

Смешен плач на собствениците на барове и дискотеки. Създавали били работни места. Ами той и Хитлер, и комунистите навремето създадоха много работни места в концлагерите.

Ако можеха да се видят отстрани, да си осъзнаят проблема - на наркомани, пристрастени, на зависими, на проблемно живеещи и мислещи (тъй като, ако не пуши, един пушач не може да работи, да мисли, да действа)... щяха да умрат от срам за това какво излъчват за себе си и как изглеждат в очите на нормалния свят !!!! Да не говорим, че натрапват смраднята си на всички. Жалки, жалки, жалки зависими от порока си хора...

Не само жалки, а и са гнуси Отвратително е се целуваш с пушачи - устата им вони на кенеф. Отврат!!!

Като не искаш да целуваш, има решение - ще лапаш. Успех!

До преди влизане на забраната за тютюнопушене в пицария Виктория на бул. България в София беше невъзможно да си намериш маса вечер в салона за непушачи без предварителна резервация. В салона за пушачи винаги се намираше по някоя маса. Сега в момента вечер и в 2-та салона е трудно да си намериш маса, въпреки забраната. Не виждам какво толкова мрънкат собствениците на заведения. Хубавите и скъпи заведения са винаги пълни, въпреки забраната. Не така стоят нещата с малките и не до там хубави заведения, но никой не отчита икономическата криза, в която се намира страната и която е може би причина за лошото финансово състояние на заведенията. Магазините например, не са засегнати от забраната за тютюнопушене, въпреки това все повече от тях фалират. Малките заведения, това че ще се изпият 50 кафета с цигари вместо 30 без цигари няма да ги спаси от фалит. Защото 20 тези 20 кафета не са решаващи. Проблемът за отлива на хора е кризата.

Подкрепям забраната за пушене, защото съм ЗА здравословния начин на живот. Пушачите да престанат да хленчат, а да работят повече и качествено, за да може да догоним икономиките на тези страни, които постоянно се цитират тук в коментарите под тази тема! Каква работа и какво качество на работа се очаква от хора-пушачи, които са пристрастени към своя вреден навик и само той им е в главите. Такива хора не са креативни,за тях е важно да се изпаднат в никотинов глад. Не могат да вземат правилни решения, ако не са пушили. И сега няма как да го направят, защото когато някой се опитва да ги излекува от зависимостта им - те не го разбират!

Ами върви да живееш в някое планинско село на чист въздух .И стани от компа,че това предизвиква хемероиди Спри сладкото,мазното,месото,солта .Дишай филтриран въздух и пий преварена вода.Сложи си тампони на ушите и се разхождай със скафандър Аз с такива еко марули като теб общ език не намирам и затова искаме помещения СВОБОДНИ от екстремисти като теб

Такива свободни помещения си има всеки пушач. Това е собственият му дом. Да си стои у тях и да си пуши, колкото иска. А когато излезе навън и е сред хора, да се съобразява с останалите. Щом искаш да се тровиш, трови само себе си, а не и останалите!

Не ям месо, не пуша, солта съм я намалил максимално, не пия газирано, нито сокчета, не ползвам микровълнова и замразени храни, пия рядко и то само качествен алкохол, избягвам всякакви консервирани неща. И с това нито дразня, нито преча на някого! Нося само радост на всички жени, с които се случва да спя, защото имам удивителна потентност! Изкарвам добри пари, защото мозъка ми е на 6 през целия ден, мога да отида където си искам по света без някакви крайности разбира се! Плащам си данъците съвестно и накрая какво... идва някакъв селяндур и ми диша отровата си в лицето, защото това било негово право! НЕ НЯМА ТАКОВА ПРАВО! ВРЕДИШ МИ и това, че отказваш да го разбереш е еволюционно профански синдром! А да караш хората да се делят на непушачи и пушачи е синдрома на простотията - аз съм простак и се гордея с това, ти ако не си си гледай работата! Слава богу, че има закони, защото желанията на хората не са най-доброто за обществото и здравето!

1chovek

Аз съм пушач и в момента чакам една непушачка като тебе да си свърши работата, че да мога да си свърша и аз моята. Освен това професията ми е изцяло в креативната сфера - не съм забелязал пушенето да ми е намалило креативността (нито да го е увеличила) - просто пушене и креативност не са свързани, както ти се иска на теб да изкараш. Сори...

Напротив свързани са и то много, особено в тази държава. Времето, през което ти мислиш за цигарата, някои други мислят за нещо креативно...Да мислиш за цигари и за това да се тровиш не е изобщо креативно, напротив....трови ти здравето и на тези около теб, които се налага да те траят...

Интересни и медицински факти относно "вредите" от тютюнопушенето Изнесените данни на Австралийското статистическо бюро за 1989/1990 г показват обратен на очаквания резултат. Общото здравословно състояние на непушачите и отказалите цигарите е по -лошо от това на пушачите.Примери: Инфаркт са прекарали 11,4% от отказалите цигарите и 6,7% от непушачите ,сравнено с 6% от страстните пушачи.От повишено кръвно налягане( основен виновник -стреса ) най засегнати са бившите пушачи -16% непушачи -13,4% и едва 7% пушачи. Пушачите се оказват по склонни към бронхити ,но са значително с по-рядко страдат от високи нива на холестерол. Подобно е и положението със захарният диабет и затлъстяването .При заболявания на бъбреците не е отбелязана значима разлика между групите..От артрит по-често обаче страдат пушачите.Различията в здравословното състояние на децата на непушачи и пушачи е минимално. По отношение на сенилната деменция и синдрома на Алцхаймер: Доктор Джеймс Де Фанy (James de Fanu) публикува в TIMES (07.09.1993) изследване,според което пушачите имат с 50% по -малка вероятнст да развият синдрома на Алцхаймер. Данните са получени при изследване ,проведено с контролна група от 200 човека в университета в Ротердам. Норвежката агенция National Health Screening Service публикува резултатите от 20 годишно изследване на 51 000 мъже и жени на възраст от 20 до 34 години .Учените не откриват разлика между отказалите или намалили до 15 цигари на ден и страстни пушачи по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.Още по-интересно - жените ,отказали цигарите дори са по-предразположени !

НЯМА ТАКЪВ СМЯХ!!! ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! 1. Дай източника. 2. Цитираш данни от преди 23 години, когато пушенето беше позволено навсякъде и когато реално започна истинския бум, когато цигарите бяха във всеки филм, дом, обществено място, офис, театър и т.н. доста време мина от тогава и доста неща станаха ясни и се доказаха!!! Да не говорим, че сме една ужасно болна нация и сме начело по смъртност и заболяемост и тутюнопушене, което е един от основните проблеми за здравето!

По имената и годините ще ги откриеш изследванията.Имам още много данни от преди 4 г (официални на Евростат),които показват че българия е на 17 и съотв. 36 място по белодробни и ракови заболявания.А на първо по белодробни е Ирландия (с най старата пълна забрана ) а по ракови Дания.Лъжат ви ,лъжат а вие вярвате ли вярвате....

Баце, аз съм същият. Пропуших в 8 клас . После пуших 25 години. От три години и половина не пуша. Започнах да спортувам. Здравето ми е на 6, парите в джоба ми повече. Не мога да понасям около мен да се пуши. Драйфа ми се от пушачите.

За тези които дават примери с други вредни за здравето навици: има една фундаментална разлика м-у пушенето и яденето на вредни храни и тя е че когато аз ям нещо вредно - вредя само на себе си, а когато някой пуши - вреди и на още много хора! Така че е безпредметно да давате такива примери - те само подкопават тезата ви.

и затова предпочитаме да си стоим в кръчмата за непушачи, където увреждаме само тези, които са направили същия избор... :)

Нямаш право да увреждаш дори себе си!!!! Както нямаш право да караш без колан! Кой после ще ти плаща??? ако ще е така, дай да се увреждаме, искам да плащам по-малко данъци защото не пуша!!! Не се чуди на 40 защо се задъхваш, защо често имаш бронхит и лесно се разболяваш, защото детето ти е с алергии, чести пневмонии и т.н. ! Не се чуди ако получиш инфаркт на 42 години! Чаткаш ли? И какво после аз и всички хора живеещщи здравословно да издържаме още един млад инвалид!!!

абсолютно съм съгласен

А да си чувал ,че термина "пасивно пушене" е измислен от нацистите и все още никой не е успял да докаже вредите от него?

страницата е link/wiki/Passive_smoking

и освен това някой упорито трие съобщения :) в общи линии доказателствата за вредата от пасивното пушене могат да се намерят пределно лесно - просто трябва да потърсиш в гугъл или в уикипедия и ще ги видиш... има стотици изследвания и публикации за това

Излагат се с плоските си опити да манипулират ситуацията в тяхна полза - с 10700 души била нямаляла заетостта през третото тримесечие - като че ли не им е известно че България е държава с 4 сезона и туризъм има основно през лятото?! Що не проверят с колко се е увеличила същата тази заетост през второто тримесечие или пък с колко е намаляла през Q3 на 2011-та ?!?

Това число е само за бранша, а не за цялата икономика.

Понеже доста хора говорят за права, ето ви малко гарантирани права от Конституцията на РБ: чл. 52 (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда. Тютюношушенето в затворени места нарушава конституционно гарантираното право на гражданите на здравословна околна среда и е съвсем нормално да бъде забранено. Със закона държавата изпълнява конституционното си задължение по чл. 52, ал. 3, да закриля здравето на гражданите. Нищо дискриминационно и противоконституционно няма в забраната за тютюнопушене.

Така ,ами да си чувал,че всички се раждат с равни права.За частната собственост да си чувал?За дискриминация по признак убеждение?Ами да си чувал,че основен законодателен орган е НС и никой няма право еднолично да решава кое ще се промени и кое ще остане?

А Вие да не сте се родил пушач? Доброволно сте станал такъв, нали?

Това за което говориш е криворазбрана демокрация! Демокрация има тогава, когато правиш каквото искаш без да вредиш или обиждаш останалите! ТОВА Е!!! Както аз не мога да се из*кам на твойта маса в заведението - нищо, че ми е лично убеждение!!! Помисли малко колко неща са забранени нищо, че са ти приятни! Например защо по закон е задължително ползването на предпазен колан??? Щото държавата поема отговорност за твоето здрава, никой не е длъжен да плаща заради твоята безотговорност!

Тютюнопушенето не е убеждение, така както наркоманията не е. Значението на думата убеждение, според българския тълковен речник, е: убеждения, ср. 1. Впечатление, мнение; съзнание, увереност. Останах с убеждение, че работата не ти харесва. Моето убеждение е, че тя ще продължи да учи. 2. Обикн. мн. Възгледи, идеи, разбирания Тези 2 значения нямат нищо общо с избора да пушиш, защото това право на гражданите, упражняването, на което зависи от тяхното решение. Това право, обаче има определени граници - не може да се пуши на определени места и при при определени условия: болници, обществени сгради, заведения и прочие. Същото е и с агитацията за определени кандидати на изборите. Всеки може да агитира други лица да гласуват за определен каднидат, но в деня за размисъл и деня на изборите е забранена агитацията. Частната собственост няма нищо общо със случая, защото тютюнопушенето не е забранено в частната собственост, а определени обществени места. Колкото до това, че заведенията са частна собственост - това е така, но те са за обществено ползване и затова държавата е в състояние да налага някои ограничения. Същото е с убийството - въпреки, че апартамента ми е частна собственост и тя е неприкосновена , аз не мога да извърша убийство на нея. Аз всъшност мога, но ще бъда наказан. Идеята е, че чрез забраната за тютюнопушене не се нарушава неприкосновеността на частната собственост, защото нарушаване неприкосновеността означава някой да влезе в твоята собственост (казано грубо), а не да ти каже какво можеш и какво не можеш да правиш на нея. Защотот държавата ти казва, че не можеш да убиваш на твоята собственост, въпреки че е твоя. Същото е и със забраната за тютюнопушене в заведенията.

"Пушенето в заведение е допълнителна екстра за туристите в Сърбия EPA/БГНЕС Забраната за тютюнопушене у нас напълни сръбските ресторанти и хотели с български туристи за празниците, съобщи bTV. Така нареченият "тютюнев туризъм" ще увеличи потока на хора, макар че според туристическия бранш скокът няма да е драстичен. В Цариброд хотелите и заведенията отдавна са свикнали с българските туристи. Тази година обаче напливът е още по-голям, твърдят ресторантьорите. За празничната нощ на Нова година цените на кувертите са между 60 и 80 евро на човек, а пушенето на закрито е разрешено. " Това горе е цитат. Моята компания обаче също се присъедини /21 човека/ към този вид туризъм. Цените са в най-лошия случай равни на тези в БГ, но няма да имаме притеснения на празника. Всъщност, в последните два месеца сме редовно на плескавици, домашен хляб и страхотно червено вино у съседите. Е пак излязоха по-тарикати сърбите. И на времето, учителят на сегашния ни диктатор затвори границите "отвътре", а Тито ги отвори и пусна народа си да заработва и да носи парички в бивша Югославия. Трайният резултат е, че поне 60% от сърбите са на западноевропейски пенсии...а за нашите пенсионери знаете. Ако си извадим главите от задниците, ще видим ясно кой е постъпил правилно някога си, па и сега.

Спокойно, то да си селяндур винаги ще намериш начин да бъдеш!

Да, аз на обяд отивам до Белград да хапна и да изпуша една-две цигари. И уикенда съм там, нищо че хотелите им са тройно по-скъпи от нашите. Като ходя на море - пак в Сърбия. Също на ски курорт. А за селския туризъм да не говорим - в никоя ама НИКОЯ селска кръчма не дават да се пуши. А запалиш, а са те дали на прокурор... С две думи, само от мен БГ икономиката губи МИЛИАРДИ заради забраната за пушене. Сигурно жив турист не е останал...

Разбирам лекарите по белодробни болести да протестират, че им се намалява бизнеса, да ги подкрепим... Но към тези наглеци колкото и да го мисля, не мога да ги разбера какво точно искат. Нека ако може някой "интелигентен" пушач обясни защо трябва да подкрепим протеста?

Защото е дискриминационен закона .Защото убива малкия и среден бизнес.Защото е навеждане към Европа ,несъобразено с националните,културните и климатични особености на страната ни.

защото утре може да забранят и консумирането на пържени картофи в заведенията - те също не преливат от полезност... и защото и ти може да хукнеш да протестираш просто защото обичаш да хапваш пържени картофи, но си лишен от правото да ги консумираш легално в заведение, въпреки че всички ти обясняват - ами яж си ги вкъщи, щото миризмата на мазнина от кухнята ми осмърдява дрехите :) това е вкратце :)))

Божеееее на всеки полуидиот ли трябва да му се обяснява, че ВРЕДИШ НА ХОРАТА ОКОЛО ТЕБ като пушиш!!!! Я помисли колко милиарди левове отиват за лечение на псоелдствията от тутюнопушенето, не само лечението, ами загубата за семейството, ами инвалидизирането, ами загубата на работещ човек! Лицемери прости!

Ще опитам...искаме да не опушваме непушачите, да не ги притесняваме, да не им смърдим. Затова не желаем да споделяме едни и същи заведения/помещения в заведенията. Ако имаш още въпроси, ще отговоря.

Поставяте мързела да пушите отвън пред желанието да ядете и пиете с приятелите си непушачи. Малко асоциално според мен, но протестирайте си. В крайна сметка нека мнозинството реши.