Предприемачите у нас - застрашен вид

Заради страха от банкрут все по-малко българи се решават да развият самостоятелен бизнес, пише германският в. „Виртшафтсблат”. Предприемачите в България са изчезваща раса.

Обратно в новината

Коментари - Предприемачите у нас - застрашен вид | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами обяснението е просто - непосилна данъчна тежест, липса на оборотни средства, липса на преференции за страртиращ бизнес, липса на капитали за рискови инвестиции, липса на държавни помощи. Вместо с осигуровките ми да издържам ромските семейства, защо не се направи законова промяна, по силата на която всяко новосъздадено предприятие да не заплаща данъци и осигуровки до постигане на определен оборот? Защото като теглиш чертата се оказва, че точно в началото, когато е нужен капитал за реклама и производство, всеки "предприемач" се бори с разходите си....

Всеки, който мисли, че "държавата" трябва да му помага да прави каквото и да е било не е годен за предприемач. Предприемача е точно човек, който се захваща и се справя ВЪПРЕКИ всичко, въпреки малкото пари, въпреки държавните пречки, въпреки монополите подкрепяни и от закони и от политическо лоби. Предприемача е човек, който намира РЕШЕНИЯ. Колкото повече проблеми има, толкова повече ниши има за реализация на решения. Ако човек чака някой да му дава, да му помага, да го оправя, да го носи на ръце едва ли не, той е дисквалифициран още от старта.

1) употребяваш думата "предприемач" като подлог и й дължиш пълен член -ЪТ! 2) поради горното, едва ли ще вденеш, че държавата е длъжна да НЕ ПРЕЧИ на малкия и среден бизнес и да НЕ толерира само едрия капитал. Едва ли ще осмислиш факта, че едрия капитал у нас е създаден с мръсни пари и това превръща държавата в бизнес офис на мафиоти.

Не се товарете бре!Майната и на държавата.Радвайте се ако някой велик състезател де върне от Лондон без патерица.Какво ви пука?Все ще се намери някоя коричка хляб.

Първо в България предприемачество не е имало никога. Бившите директори преди 1989 и ченгетата от ДС станаха модерни бизнесмени. Куфарчета с педесетолевки пресно напечатани се раздаваха тогава по партийна линия за стартиране на бизнес. Малкият бизнес никога не е бил толериран от държавата. То не бяха мутри, застраховтели и държавни инспектори които го рекетираха постоянно. Никой нормален човек няма да си заложи къщата да прави бизнес при такива условия.

Стига сте се косили , в България има един "бизнесмен" - Б.Б€, той ще закрие всичко и ще остане да юмручи парцалите останали от т. н. държава България/вече все още географско понятие/.

Как да има предприемачи като 45год. ни учиха че частника е изедник, кръвопиец и т.н. Същите тези хора които ни учиха на това / или техните наследници/ са в държавната администрация и контролират дребния и среден бизнес /големия е техен и зор не си дават/ как да има бизнес тогава.

Че не е ли така!?!?!

От 15 години имам малка фирма. До преди две години поддържах 2 работни места. Случайно или не с идването на ГЕРБ на власт всичко тръгна главоломно надолу - глоби, такси простотии за щяло и не щяло. В замяна съсипани нерви. Скоро моя позната, която от 2004 е трайно безработна мина да ме види и да ми се похвали че била на почивка 1 седмица в Банско, а преди това отскочили до Гърция на море.. Не ми се коментира повече - докато управляващите толерират сивия сектор ще е така и по зле ще става...

те това е герб шайка от рекитьори

Как "изчезваща раса"? Как ще изчезне нещо, което не го е имало?! Целта на демокрацията беше да се създадат условия, за да излязат наяве капиталите на номенклатурата от преди 90-та. Никакви малки и средни бизнеси! Ако всеки може лесно да си захване свой малък и среден бизнес, от къде ще се вземе наемна работна ръка за големите предприятия? От Германия ли? Целта на членството в ЕС е да се предостави евтин обслужващ персонал в Европа. Че, кой ще тръгне да сменя памперси в Германия, ако можеше да се изхранва у дома си със своя малък или среден бизнес?! Никой, който не е получил "куфарче", който не е реститут и не е финансирал парламентарна партия не може да мисли за бизнес. Какви предприемачи, какви 5 лева?!

напълно съм съгласен

Партията идпълни заветната си мечта - капитализъм от китайски вид... Смазана е мисълта да се бори човек с партийните фирми, започнали с куфарчета и подставени търгове, борбата с многобройната администрация, работеща по социалистически, консуртантските трикове по министерства, които на всяка инициатива, договор и разрешителни слагат свои бонуси...Дори и вдлъбнат данък да приложат, тук няма място за рисковете на предприемачеството, което ако вземе кредит не се знае при какви условия ще го връща. Е..партията доведе българина до неизбежния изход да и се моли за работни места, чиито боляри кътат за осигуровки на близки и роднини..или за мечтите по близкото минало - държавна заплата и осигуровка. Кой в такъв случай ще служи за гръбнак на истинската пазарна икономика ?

.....Ричард Ран и Роналд Ът, нали!!!!

Така ще е, защото държавата ни е един паразит, а паразитите винаги са късогледи - не съобразяват че като умре гостоприемника и те загиват. Реално погледнато това е една страшна констатация. Защото в съвременното общество предприемачите са двигателите на икономиката. Няма ли ги тях няма кой да изкарва парите, да създава работни места. Реално това означава, че кризата една започва... Ама ББ магистрали гради ли гради... а през това време хиляди иновативни предприемачи бяха отрязани от достъп до европрограмите заради тромави процедури и корупционни-консултантски схеми...

Не знам как е в Австрия, ама в Германия не е по-добре. И там дребния бизнес е на изчезване. И там няма млади, дето да се захващат с бизнес. Това е нормално, това е глобализацията.

Така ще е докато търтюфите (законотворци ) творят закони за цигарата пред поликлиниката и фаровете на колите . А никои не го е еня за между фирмената задлъжнялост във всички сфери на икономиката и за тарикатите които се смятат за недосегаеми понеже няма закон -по които ако не си длъжник на монопола да те накарат да си платиш

за убиване на средния и дребния бизнес дойде от Световната банка. С помощта на "ракетата-носител" Бойко Борисов, към чуждестранните шпиони декисаха и Симеон Дянков. Всичко е с умисъл, разваляне на характера на държавното строителство (свободата) и налагане на РОБСКАТА система на Новият световен ред - NWO. И както всяко начало има край и на NWO краят му се вижда. "Парадът на планетите" ще го ознаменува, а Човечеството ще се отдъхне от терора диктуван от паричната система.

Да правиш бизнес не е като да даваш акъл по форумите.

Аз правих бизнес, затова съм сега по форумите...

дребния бизнес е винаги бил в услуга на голетовемите.сега големите лапат повече в криза и натискат повече малките.затова няма развитие на малките.малките фирми си отиват,но винаги ще има балаци да почват сами.......затова малкия бизнес ще го има винаги.........