Парното може да поевтинее от юли с повече от предвиденото

Ако цената на синьото гориво бъде намалена допълнително, то ще се понижат с по-голям процент и цените за топлинна енергия за отделните топлофикации. Върху по-високата цена на тока влияние оказва "зелената енергия", а е налице бум при соларните паркове.

Обратно в новината

Коментари - Парното може да поевтинее от юли с повече от предвиденото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Семерджиев скри си неприятната физиономия да не дразниш хората с те-зи увеличения.10% за тока-малко ли е бе.Колко комисионни вземаш от ЕРП-та

Как може цената на соларният панел в Германия да е три пъти по евтина от България ,закупих си панел с доставката от ибей за 29 евро а тука на Илиенци е 180 лева!!!!!!!!!!!!

вИЖДАМ ПО-НАДОЛУ, КАТО ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИТЕ, че KGB-то се е развихрил... Хубаво е да си отговори на въпроса, добре ли е за България НЕК да изкупува енергията от соларните паркове за 800 лв./МВтч.?(за сключените преди 2-3 години договори...) Ако да, защо да е лоша БелеНЕ, с цената си 400 лв./МВтч.???

"След като испанското правителство взе решение да ореже и в крайна сметка да спре субсидиите за възнобновяема енергия..." Значи МОЖЕ да се спрат ГРАБИТЕЛСКИТЕ за населението "субсидии" за соларната енергия! Щом испанците могат, можем и ние! Борисов, не чакай, веднага ПРЕМАХНИ всякакви субсидии за зелена енергия. Вятърната вече е достатъчно евтина, който желае, да инвестира и да продава НА СВОБОДНИЯ, БЕЗ ГАРАНТИРАНО ИЗКУПУВАНЕ, ПАЗАР произведената енергия!Такива инвеститори са добре дошли! Другите, от КОМУНОИДНИТЕ ОБРЪЧИ, да се гътват в КОМУНОИДНОТО инферно!

Разбира се, че ще има "бум" на соларните паркове! Фирмите от "обръчите" на мръсната КОМУНОИДНА ПАПЛАЧ, получили по втория начин възможност да "дерат" крайните потребители с изкуствено завишените цени за изкупуване, узаконени с подписаните договори, са завършили строителството на соларните паркове и започват производство на електроенергия. При средна цена на тока 15 ст./кВтч., на тези МАРОДЕРИ НЕК ще им изкупува произведената енергия за 80 ст./кВтч... Да ни е честита КОМУНОИДНАТА зелена енергия. Това, впрочем, такова загробване на държавата, е възможно единствено в България, ОГРАБЕНА и ОКРАДЕНА от ПРЕДАТЕЛИТЕ като Р.Овч., ГОЦЭ, СерГей, Доган и царя!

Мерудии много, месото е на привършване. Вечер онзи специалист ще е на конгрес на БСП, там ток ще има.

Стига се гаврихте с народа с това убииствено парно и ток.Вече не се издържа.

за мен проблема не е в самите соларни и ветро паркове а в хората които ги постояват и експлоатират, 1- перат се пари като се влагат в нещо полезно ,изключително цинично 2- през инверторите преминава не ток произведен от зелени източници а ток от промишлената мрежа ,нека се сравни при какви климатични условия ,колко енергия е произведена ,веднага ще лъсне кражбата и още много други фактори

... но много съществена. Изведнъж КПД-то на Бг ветро и соларни паркове далеч надминава рекламните такива, които по принцип са неосъществими. И за да неприличам на депутат от БСП ще ви го кажа простичко: Черпиш ток от мрежата за уж други нужди и го продаваш неколкократно по-скъп като екологичен, произведен от вятърната ти мелница или от фотоволтаиците, които са само камуфлажни. Бившите шумкари са си отгледали достойни наследници. Мандри вече няма, или ги пазят добре.

1. България изнася ЕВТИНИЯ ток, а ползва скъпият от соларните инсталации. 2. В същото време соларните инсталации унищожават плодородната земя и държавата губи и земеделска продукция. ЧУДЕСНО - ПРЕКРАСНО, ВЕЛИКОЛЕПНО..... прекрасно защитавата интересите на гражданите и държавата....

алооооо,загрижените умници.След 10 години като няма нито един ТЕЦ,няма "Козлодуй" -ще свирите на моя.............да не казвам,щото ще боли!! Ако няма и мощности от ВЕИ,ще плащате 400 пъти повече на другарите от Москва-толкова ли сте тъпи и безмозъчни и не разбирате че не трябва да мислите само за вашите задници,вземете и помислете за децата си малко бе.Затова сме на това дередже,аман от простаци в тая държава бе.Пълно с гадни завистници,еснафчета и хора без образование.Нямате 50 лв в джоба от мързел и от високи изисквания за работа и заплати,ама иначе имате кредит в някоя гръцка или австрийска,италиянска банка с което сте си купили ПЦ за да ръсите тъпотии по форумите.

Абе всичко тука дето реват срещу соларите-големи сте икономисти бре.Бах маа му и разбирачи....ми като толкова ревете срещу соларните паркове и като е толкова изгодно щото изкупните цени на тока били високи,пък лихите по кредитите много ниски.Ми направете си у вас бе,и няма да плащате един лев за ток.Айде де-направете си всички и стига мрънкахте и спамкате по форумите.Щото един смислен коментар няма,но сте големи умници иначе.Собствениците на соларни паркове точели джобовете ни......ми точете и вие бе,ей банки дават кредити на парче.Теглете и правете,пък после като ви се обадят от банката да питат що си не плащате по сметките.......пак ще ревете.Ах вие мръсни малки,злобни душици--никога няма да прокопсате вие с робското мислене,и винаги ще мрънкате.

Уважаеми, твърдите: "...един смислен коментар няма...", но Вашият съдържа обиди към другите пишещи, та и започва с псувня...

Аз не искам да консумирам "Зелена енергия" и "Щастливи яйца"!!!!! Ако цената на зелената енергия е по-голяма от невъзобновяемите източници, то значи още не сме развити за нея. И защо ни задължават със закон да плащаме по-скъпи неща, като ги има и в по-евтин вариянт? Това не е нормално. Ако не можеш да предложиш нещо на конкуретни цени, пазара те изхвърля и толкоз.

Нямаш проблем. Заминаваш за Африка или Папуа и Нова Гвинея. Там не само че няма да ползваш зелена енергия, но няма да ползваш никаква енергия. Там не само че няма да консумираш яйца от щастливи кокошки, там няма да консумираш никакви яйца. Даже канибалите могат и теб да изконсумират. Имаш и друг вариант - Сев. Корея. Там, освен че няма да можеш да консумираш нищо, няма дса можеш и да си кажеш приказката.

Само не ми е ясно защо ще има поредно увеличение в Русе.Когато се вдигаше газта,парното в Русе също се вдигаше,а ТЕЦ Русе работи с въглища.Сега газа пада и парното в Русе пак се вдига????

Обръщам се към хората, които могат да работят с цифри и калкулатор. Вземете последната си фактура за електроенергия, вижте разбивката по пера и сметнете какъв е процентът на добавката за зелена енергия отнесен към общата сума. Ще ви помогна - от 35 лева общо задължение зелената компонента е 1 лев. Сметнете 130% увеличение на този 1 лев и го отнесете към общата сума. Ще се получи под 3%. Къде отиват останалите 3%, които добавя Семерджиев (той твърди, че 6% от общо 10 се дължат на зелената енергия)? И последно - на какво се дължат останалите над 7% до обещаните 10?

Да поевтинее!? В Русе цената се вдига с 10%!

Да не говорим, че тези соларни паркове се изграждат върху плодородна земя. Ела те в добруджанско и ще видите върху равни полета панели. Е това не е също унищожаване на земеделието?

Защо премахнахме СОЦИАЛИЗЪМЪ и плановата икономика - за да създадем ПАЗАРНА такава като по-добра. КЪДЕ Е СЕГА ПАЗАРНИЯ МЕХАНИЗЪМ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО??? Ами след като го няма не е ли по-добре ДА СИ ВЪРНЕМ СОЦИАЛИЗЪМА???

Уважаеми, неотменно правило на социалистическият пазар е цената на стоката да се определя не от търсенето, а от облагодетелстван предлагащ тази стока. Този признак на социализма виждаме сега тук и не само тук. Щом признакът на нещо е тук, то и нещото е тук. Името му е социализъм и е мрачното настояще на народите.

Много ясно защо има бум на соларните паркове-та това е гарантиран печеливш бизнес и то на гърба на обикновените хора! Завод за боклук в София защо не строят-защото боклука е златна кокошка за мафията.Спи, народе....

ergo: 10% ни вдигат тока заради хатъра на Костофф и американските му авери, заради 'зеленчуците' и 'конгрегации'. ндаааааам. А някой плаче, че пушачите му бъркали в джоба....

Дрън дрън дрън. Демек каквото и да става цената все ще расте, все някой ще паразитства на гърба на хората. Слънчевана енергия е абсолютно безплатна, а тъпата, абсолютно амортизирана соларна технология струва, уж, майка си и баща си. Отдавна съществуват много по-усъвършенствани безотпадъчни и чисти за околната среда технологии, но нямат интерес те да се използват масово. Както и отдавна откритите лечения за СПИН, рак, и др. Това е чисто и просто бизнес, и трябва да се изцеди всичко, което може.

Всички земеделски площи стават на соларни паркове...ще ядем ток след някоя година

що така бе шибаняци:далавераджии и изедници то че измамата е голяма ще стане ясно по време на "ПРОЛЕТНИТЕ"настроения а те неса далеч ВЕРВАЙТЕСИ....

Всъщност всички инвеститори на соларните парков инвестират за своя сметка, на свой риск, и всичко тяхно. Дали наемат терени, дали купуват земи, дали вземат концесии - те си плащат. Техниката си я купуват - с кредити или по друг начин. След което започват да произвеждат и да печелят. С всички рискове да бъде намалена изкупната цена. Какво искат защитниците на АЕЦ Белене? Държавата да даде гаранции за 10 - 11 млрд евро, както и да изгради инфраструктурата. Руснаците само да си пробутат боклуците - реактори дето никой не ги ще. Не само в ЕС - никъде, освен в държави като Иран, Турция и Китай. Даже и в Китай вече не ги щат. За Европа, САЩ или Япония и дума не може да става. Да инвестираме наведнаж за 10-15 млрд, а как ще си ги възстановяваме това руснаците не ги интересува. Ако се построят мощности за ВЕИ, просто няма да има нужда от допълнителни мощности за АЕЦ. Ето там ги "стяга чепика" червените кратуни и БСП. То и сега няма нужда от допълнителни мощности, а след мерките за енергийна ефективност и нови ВЕИ мощности - хептен. Те в БСП затова са против енергийната ефективност.

Предстои ми ремонт на мазето.Да ми кажеш как да го направя,защото явно от всичко разбираш ? P.S Мазето не е Руско.

На теб май някой ти плаща да пишеш тук - с какъв ентусиазъм само защитаваш добрите и загрижени за благото на народа хорица! Милите те - всичко си дали соларни паркове да ни построят, а ние - неблагодарници, не щем да плащаме скъп ток и това е!

неподготвен. Длъжни са да я изкупват-не си мисли,че Цветелинка е толкоз тъпа. А невъзвращаемите от де са?! нал си светна -кажи.

Соларните паркове - поредния законен начин да печелиш пари на гърба на народа.

ето това е истнска политика. ако герб успеят да подкастрят юнашката дружина на сашо дончев. само наивниците си мислят че цените които ни предлага овергаз са почтени. голяма и опасна е маймунската дружинка на ямболията, ако успеят да премахнат този злокачествен тумор от българската енергетика герб печелят по точки

Соларните паркове отдавна са хит в престъпния свят. При тези цени за изкупуване на енергията им, възвращаемостта на заема от банка е направо сравним с този при търговията с оръжие. Ако се публикува списъка на собствениците на соларни паркове, ще видите целия политически елит, обкръжението и роднините му. В нормалните страни срока на изкуване на съоръженията на вятърните и слънчеви централи почти съвпада със срока им на амортизация. Строят ги Филантропи с много пари, за благото на обществото, а не за собствена облага.

Ами тогава да приемем все пак идеята з ашистовия газ, а? Или поне пшроучванията за такъв газ. Хората ни дават 50 млн ей така, само да правят проучвания. Защото да знаеш какво имаш е първата стъпка на успешните преговори. Но явно някой не иска нищо друго, освен АЕЦ Белене. Затова е целият зор. Това е идеята на руското енергийно лоби. Всичко е лошо, освен АЕЦ Белене и Южен поток. Даже понякога ме учудва идиотизма на червените кратуни с каква страст защитават руския проект "Южен поток" и в същото време с комунистическо дръзновение отричат конкурентния проект "Набуко". От българска гледна точка е все едно кой проект ще се реализира. Но не и от руска. Както добре знаем родните комундета защитават само и единствено руските интереси. И дали ще плюят по соларните паркове и въобще по ВЕИ, дали ще протестират против проучванията на Шеврон за шистов газ, дали ще оплюват проекта "Набуко", са различни страни на едно и също нещо - защита на руските енергийни интереси.

И като го изкараш този газ какво правим? Както стана ясно цената на ток добован от газова централа е по-висок от този от атомна централа. Та кой и какво искал и не искал? Ще си разсипем Добруджа, ще изкараме газ и ще направим газова централа продаваща по-скъп ток. Мислиш ли че ми дреме дали руснаците или американците ще строят нещо в БГ.

точно тогава мисля да прескоча до Африка.

От юли до октомври ще е еФФФФтинко нали? После по старому ... Хахахахахаха Лайновози-популисти!

Урааа. Ще ядем слънчеви панели, защото земя за земеделие не остана!

БУМ! И Семерджиев го няма!

Защо не си е...е м.....а ти и цялата комисия. Докога ще се пълнят джобовете на монополистите. Аз не искам да плащам за зелената енергия на мутрите и чужди инвеститори. Крайно време е да се реагира на този геноцид към народа. Пенсии и заплати замразени, а цените на всичко се вдигат.

Вдигат тока, смъкват парното-какво правят???

се ползват хладилници и се правят аламинути. Пък и повечко се пере... А парното е на промоция.

В Германия цената на ел.ток с включването на соларните паркове през деня пада, а у нас се вдига по принцип, за да се обогатят някои хора с още много $$$$ , за сметка на скъсания джоб на БГ потребител

Нямам нищо против 'зелената' енергия, но защо: 1. Ще се изкупува задължително на двойни цени? 2. Ще ни я продават задължително на тройни цени? 3. Потребителят няма думата?

Питай KGB - всичко знае!

И от къде пари да се плаща този прескъп ток, г-да Знаем чии са тези паркове - Ваши! Ама това се нарича злоупотреба със служебно положение с цел лична облага и е подсъдно!

Ал

Няма по скъп и тъп начин за промишлено производство на ток. Този начин за производство НЕ е подходящ за промишлено производство и аз не искам да плащам "инвестициите" на Цветелинка и други некои си в такива соларни "паркове". Виждали ли сте колко е грозен такъв "парк"?

не просто е грозен, а направо престъпно вреден - между Карлово и Пловдив се простира върху декари плодородна земя.

Хайде да погледнем нещата от друга страна. Аз притежавам земя. Моя собственост. Не е ли мое право да определям как да я ползвам? Щом е законно никой няма право да ми казва нито какво да засаждам, нито дали въобще нещо ще засаждам. И, другари, все пак мисля че милиционеро-социализЪма свърши преди повече от 20 години. И честно казано по-добре соларни паркове върху пустеещи земи, отколкото само пустеещи земи. Нали сте ги виждали.

айде да не поглеждаме лобистките ти писания, ясен си ни...

По-евтино ли ще ти е да плащаш за лекарства за астма на децата си, ама явно не живееш в близост до някой ТЕЦ. Произвежда уж "евтин" ток, за който доплащаш после с здравето си...

Ал

Зелен, имаш ли и най-малка идея колко химикали се изразходват за да се получи необходимата чистота на полупроводника, от който са изработени соларните панели? А къде се изливат отработените химикали? А какво става със земята на която се разполагат тези соларни паркове? И накрая ТЕЦ-овете съвсем не са единствената алтернатива на тази глупост соларните паркове.

Мм и аз не искам да му пълна гушата на Вальо Златев, ама сипвам нали...

През юли напълно е възможно топлафикациите да обявят даже промоции от по 50-70-90%.

Бум е меко казано. Пътувам из целия ни окръг и мога да кажа, че има поне 30 централи. А окръгът ни е от малките.