Плащаме дългове за парно, ток и вода до 3 г. назад

Монополистите могат да търсят неиздължени сметки за ток, вода и парно само до 3 г. назад, реши Върховният касационен съд, постановявайки 3-годишна давност за битови плащания.

Обратно в новината

Коментари - Плащаме дългове за парно, ток и вода до 3 г. назад | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абсолютно си прав! Сега търговският уред, по-който плащат всички общо в дадена топлофицирана сграда (или вход) е ТОПЛОМЕРЪТ в абонатната станция, който е собственост на доставчика (ТД)! Съгласно Европейска Директива 32/2006, касаеща подобряването на енергийната ефективност, измервателните уреди, по които се отчита потрблението трябва да са при крайният потребител - т.е. при физическото или юридическото лице, което е потребител на да дения вид енергия! Предложението ми е топлинните разпределители (чиято масова смяна прдстои) да станат единствените търговски измервателни уреди, по които се отчита потреблението в дадено домакинство! Това може да стане само законодателно - това да се опише в изменен Закон за енергетиката, в който да отпаднат текстове като "дялово разпределение", топломерът в абонатната да стане технологичен уред; а не търговски измервателен...Такива неща - но трябва в МИЕТ някой да мисли различно!

Крайно време е тия от Топлофикация да си го набият в главата, че давността си е давност и, че това са ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ!!!! Нема кво да се мотаме повече!

не патко ще ти търсят за ТРИ

А защо когато Костов бе на власт нямаше сградна инсталация, сметки Мощност и топлинни счетоводители?

Добра новина.. Имам над 12 000лева към Топлофикация и над 3 500лева към Софийска вода. Към ЧЕЗ не става, защото спират тока. Връщам 3 години назад и какво излиза - около 3000лв. на Топлото и около 800лв. на водата и съм чист. Печалба - над 11 бона.

На 20 м от сградата ни прекараха газови тръби, за ден-два го прекараха и затвориха отгоре. Попитахме ги ще има ли отклонение през улицата и към панелните, казаха - не. Това е истината - мутренско монополно разпределение на основна битова услуга по райони, гарантиращи кражбите от потребителите, а не комунална клиентска услуга.Просто държавата е мутрясала до самото си ядро, затова се старае да дискриминира едни свои енергоконсумиращи клиенти за сметка на чисти и нерекетьорски отношения с други.Навремето така разпределиха доставките на цигари из страната, така се разпределят и районите на доставките на едро на храни и прочее. Никаква истинска пазарна икономика нямаме, само чист мутро-държавен монополизъм от картелен тип.

Личи си че не си от тука, хич не си наясно с положението

Докато не се премахне измислената сградна инсталация с която се ограбват неправомерно гражданите и това закрепостяване до гроб да си им спонсор щеш не щеш,няма да има оправия! Когато се поставят хоризонтални тръбите за парното и се постават уреди за измерване на енергията на топлина пред всеки домополучател,за да се знае колко и какво употребява, тогава може да се съди отказващ да си плати сметката употребена.А сега ни грабят и манипулират прогнозно!

"Сградна инсталация" ще има винаги. Дали ще е включена в цената или ще се заплаща отделно - няма голямо значение. Все ще я има. Някой трябва да плати топлината която се отделя от централния за входа топломер до жилищата. И това няма да е производителят. До колко са обосновани цените - това е съвсем друга тема. Но "безплатен обяд" няма!

А бе селяндур загубите по зградната инсталация трябва да се заплащат от тези които ползват основния продукт ,а не от тези които на които ползваш безплатно собствеността или по точно сградната инсталация за която имаш претенция. Бандитите от топлофикация и бандитите с черни тоги от съда умишлено разпределят загубите и кражбите на всички които не ползват за да се размива вината за кражбите извършвани от самата топлофикация и такива като теб защото не е все едно дали ще разпределиш тези кражби на определен тесен кръг от ползватели на парно или на цялото население имащо нещастието да го изнудват.

АКО НЕ СИ ПЛАЩАШ ТОК, ВОДА 3 ГОДИНИ ТЕ ИЗКЛЮЧВАТ ОЩЕ НА 2-3 МЕСЕЦ! ДА МЕ ИЗКЛЮЧАТ И ТОПЛОФИКАЦИЯ :)НЕЗАКОННО Е ДА ПРЕДЛАГАТ ТАКАВА ГРУПОВА УСЛУГА ПО ТОЯ НАЧИН ! ИМАМ 3 СПЕЧЕЛЕНИ ДЕЛА СРЕЩУ ТОПЛОФИКАЦИЯ ! АКО ИСКАТ ЩЕ ГИ ОСЪДЯ ЗА 4 ПЪТ!ДА НЕ МИСЛЯТ , ЧЕ НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА НАМЕРИМ "ВРЪЗКИ" :) НАПРАВИХМЕ ГАРЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ...ОСТАНАЛОТО СЕ СЕТЕТЕ САМИ...

нищо не излиза на линка ти. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нека се потърси отговорност и от Мадридския комарджия, който през 2002 въведе и сметката Мощност, таксата Сградна инсталация, както и Топлинните счетоводители...

Не зная къде сте подавали жалба , господине, но на мен ми опростиха старите дългове само с молба към Топлофикация. Ставаше дума за наследствен апартамент на леля ми с изключено парно и натрупани сметки горе-долу за нищо.

Просят си .... Съденето ! ...Ако не у Нас -- тръгвайте нататък по Пътеката ; Успех !

Ма не бре, Дир.бг ! ... Аз-лично за дължимите-мен-лично Давност нямам . Че и не си помислювам да давам ; Че и лихвите и приведените допълнителни разходи Взисквам ! До наностинка !!

ма недей така-- ще вземеш да си искаш пари и от банки...немой, виж - гора зеленее, млади фиданки на ветър са кланят.

Взимам си ги, Колега/жке . Стандартно -- до наностинка и с лихвите . ....Е, къде со-кротце-со-благо ... къде шамарената фабрика бележи Ново Познание . :-) (Ветровете, казват, са Сериозна Работа ; Истинските, не имитациите . )

ако отворите чичко Гугъл и напишете: "знаем ли правата си" - ще намерите доста интересна информация още в първия резултат от търсенето!!!

Ето малко интересна информация: link

Заглавието е МАНИПУЛАТИВНО. Не е вярно, че вече няма да плащаме и старите си дългове. Единствено и само който заведе дело срещу монополиста /плати си на ДОБЪР адвокат/ и спечели, само той ще се възползва от правото на 3-годишна давност. Давността не се прилага автоматично - тя трябва да се докаже в българския съд - това струва много пари и време...

карат монополите по твърдо да си приберат вересиите сега, от тези, които ще платят и предишния обяд на някой друг.

Това винаги го е имало в Закона, но монополчето Топлофикация никога не е спазвало нито Законите нито Конституцията и не признава нищо освен да цица всички безнаказано. Кога най-после ще бъдат изгонени завинаги. НЕ ГИ ИСКАМЕ. ДОЛУ ТОПЛОФИКАЦИЯ

От подбраните коментари под статията е ясно, че админа е от Топлофикация, не му пука че е залят с коментари против монопола, той намерил някой техен защитник и хоп на чело. АЛО НЕ ИСКАМЕ ТЪПИЯ ТИ МОНОПОЛ ТОПЛОФИКАЦИЯ ВРЕМЕ МУ Е ДА СИ ХОДИ, а ако ти е толкова мил, ходи си и ти с него.

Глупаците въдят паразити! Злоупотребата с неплащане на сметки е умишлена!

Може би си права. Не зная случай обикновен потребител на ток да го чакат три години. Идват и му прекъсват тока след един месец ако не е платил. С водата е същото. Явно се чакат определени потребители три години за да не плащат. Тези, които плащат- плащат и за тях.

В България не е май нито би. Все си туй за ...

Всеки има право на свободен избор на мнение, а нали е прав или крив си е за негова сметка !

Именно заради твоя начин на "мислене", т.е. да подмяна намесатат на причина и следствие, хубавата идея насоциализма се провали като експеримент. А тези 22 год. се върви с още по-голям "успех" в тази насока: унищожаване на малкото останало почтенност и здрав разум у българина.

Веднага спирам да плащам каквото и да било!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Че трябва да се плаща - трябва. Тука спор няма. Въпросът, че ВСИЧКИ СМЕТКИ са надписани - вътре са включени топлинните загуби по трасето, спукани тръби, секретарките на шефа и прочее и прочее. Никой не плаща САМО за РЕАЛНО консумирана топлина В БЛОКА! Плаща се за отоплението и на къртиците и плъховете.

Е, при това положение трябва ли да се плаща, я си помисли малко

Написаното беше в контекста на ревящите, че тия дето не плащали били паразити, а тия дето плащали били върха. Тц! Всички са преебани, просто някой могат да си платят исканото...

Това е, крадлива нация ! Кражбите унищожиха социализма, а не партийните другари на бай Тоашо ! Сега кражбите ще унищожат и псевдодемокрацията !

За един апартамент се спрени и свалени радиатори през който минават една тръби в банята топлофикация Плевен ни иска всяка година по 350 - 370 лева за през зимата. Никой не живее там през зимата, само ако някой мине през лятото от роднините за седмица две. До сега плащахме, но вече взе да ни писва за услуга което не искаш и не се ползва да ни изнудват адвокатско топлофикаторски мафии, а печалбата им да отива с благословията на ДКЕВР на Сейшелските истрови, там прехвърлиха собственистта на дружеството! Да ни съдят и знам че ще ни осъдят с това законодателство което ни закрепостява към изнудвачи, ще им ги платим ис лихвите, но поне ще знам че сме се застанали против тези престъпни мафиоти, а не сме им внесли доброзолно пари за да тормозят тези дето са от по-рано в лапите на изнудвачите. Те би трябвало да ни плащат за тази тръба! Или поне да си намалят сумата за "откуп" тези изнудвачи. Мафия със съдебна закрила и това си е

в сащото положение сам.не ползвам пармо, заявила сам го, не живея в бг в момента. при празен апартамент от миналата година маи месец до април тази година имам ш50лв сметка!!!!!!!маика ми им отваря винаги да от4итат тя не живее там. нулеви стоиности от4итат и вапреки това всеки месец по 50-60лв подгряваня.това чудо го няма никаде!

Купуването на недвижима собственост не е като да вземеш две кила картофи от пазара... Трябва да се внимава за акт 16, достъп до комунални услуги, канализация, места за паркиране, дали наблизо има магазини, детски градини и прочие. Никой не е виновен на малоумни собственици, които си купуват кофти собственост (ама нали е по-евтино) без да проверят за какво става дума. Илиана трябва да си плати сметките със все глобите и лихвите - глупостта не е извинение за неплащане на сметки иначе половин България да живее без пари.

ТОВА Е ИСТИНАТА - БРАВО ! Vibudhi ( регистриран ) Монополистите са извън закона - незаконни!,защото стратегически важни за страната услуги са продадени на чужди посреднически фирми!Остарялата система за отопление се мъчи да забогатее на гърба на бедния български народ, поддържана от управляващите- избрани от същия народ! Ползва - не ползва, всички да плащат! Време е за Обединяване на България напук на пропагандата сини срещу червени, зелени и т.н..! Нека има нормални Българи а не зомбирани от медиите и от глупави политици настроения срещу онези или тези групи от хора! Време е да се събудите от кошмара на разделението! "Дойде време ставайте, от сън се събуждайте! Стига робство и тиранство....!" е казал народа! ДА ОТХВЪРЛИМ ТИРАНИЯТА НА МОНОПОЛА !

Ако не си разбрал - начинът да не го ползваш е да живееш в сграда без централно парно. Близко е до ума, нали?

А какво ще стане като всички не искаме парно и според теб кой ще ги купи тъпите панелки с парно, за да живеем НОРМАЛНО, хайде продаваме ти ги на теб умнико. НЕ ИСКАМЕ ПАРНО

Ама вие ги купувате за да не ходят зян ли? Тва като циганките дето раждали деца "за държавата". :-DDD Ми айде опитай се да откажеш сметоизвозване примерно - кажи "не щем ви услугата" и не плащай. Или живей в центъра ама кажи "искам данък като за Люлин". Или купи апартаментче в затворен комплекс ама не плащай поддръжката, кажи "не искам да ми косите тревата, да плащат тия които я искат". Аз може пък да не искам да ползвам услугите на НЗОК, откъде накъде ще плащам здравни осигуровки, а? Ама плащам, нали! Що сте толкова прости бе, маамустара... Айде позамислете се защо ви ухажва просташката ни държава

Още ли не сме измрели глупаците, които си плащаме редовно? Както виждате, уважаеми, полза от нас има, но уважение и правила - не!

Ама не сте ли?!

прав си, данъкоплатец. И аз спирам да плащам. Досега не съм чула и видяла някой осъден за неплатени сметки

Този текст е изцяло в услуга на малцинствата. Не я мислете вие Топлофикация - загубите й пак ще се избият за ваша сметка. Ама че прост народ.

"синигерче" малцинствата не ползват услугите на Топлофикация!!!

Не е честно да има давност само за битовите плащания. Трябва да има и за данъците, и за глобите на КАТ, и за банковите кредити, и за некоректните работодатели, които с години не плащат заплати. Иначе сме поставени в условия на дискриминация и ще се обърнем към Страсбург.

Има такава давност!

По повод поста от 11:45 - в нашия вход хванахме един съсед, който крадеше парно чрез втори комплект радиатори и от тогава всички го поздравяваме със "Здравей, крадец!" Не му е много приятно, но нищо не може да направи.

Едно време нямаше такива разправии. Кой умник направи тази "перфектна" система. Сигурен съм, че при включването на всички клиенти, цената ще падне. Другия момент е с топломерите. Т'ва са глупости.

Много правилно отбелязахте. Топлото е проектирано да се ползва от всички. Тогава е евтино. Но и да не забравяме маймунките наредени на клона, наричащи се топлинни счетоводители. Само те колко натоварват сметките за топло. Също така се забравя, при това много удобно, че ТЕЦ-овете произвеждат ток, който пак ни го продават, а парата е боклука от това производство и никой, ама никой не може да ми докаже, че един отпадък ни го произвеждат специално за да ни топлят, както ни се натяква от Топлофикация. Да, за поддръжка на инфраструктура да се плаща, но само вижте в какво състояние е тази инфраструктура. Не може нещо да е ефективно, след като повече от 20 години не е вложена и стотинка за ремонти.

Глупости, ама някои си напълниха джобовете от тях! И ще продължават.

-Преди няколко дни имах дело със Топлофикация... -Подадох коректно молба за разсрочено плащане, три срещи със "юристките" им. -Докато се се разберат, към коя от тях е делото...срокът изтече!? -Явих се на делото с адвокат, от страна на топлофикация се яви юристконсулката им! -Дело , като дело, сачо че при въпрос, че признавам задълженията си и съм внесъл три четвърти от задълженията си.... -Въпросът на съдийката бе: -Госпожо, какво правите!? -След 3 месеца се надявам на справедливо решение!? -P.S. Адвокатският хонора на въпросните юристки от "Топлофикация" , дето ме размотаваха е 200 лева на дело... -Честито на печелившите...Егати шибаната държава!!!!!!!!!

сметките на монополистите и данъците. Само така ще се освободим от тях и овластената мафия.

+ 1

Преди години спрях да плащам ИЗМИСЛЕНИ сметки на Топлофикация-Сф. Миналата година започна тормоз от яки мъже-съдии изпълнители. Обадих се на познат адвокат - той ми каза, че ако искам мога да заведа дело, но трябва да платя и хонорарите на тези съдии-изпълнители, който високо оценяват труда си. Ако спечеля, би могло да ми се опрости по давност сумата с над 3-годишно забавяне, но ще трябва да платя и лихвите, които бяха над 950 лв. Реших и платих цялата сума. Беше безпредметно да губя много нерви,време и пари за да имат работа корумпираните съдии...

По цял свят, този, който ползва или присвоява чужда вещ или услуга без да плаща се нарича крадец. Чудно ми е защо голяма част от пишещите тук защитават крадци?

Топлофикация е най-големия крадец, провери си сметките.

Топлофикация ползват нашите тръби и не плаща, а иска ние да й плащаме за това, по цял свят искат разрешение от собственика дали да му ползват собствеността, а тука никой не те пита. Учудвам се че все още има хора защитаващи крадеца Топлофикация.

Аз пък се учудвам, че смяташ, че Топлофикация ползва твоите тръби. Тя не ползва нищо. Доставя ти топлоенергията до абонатната станция. Оттам нататък можеш да си носиш топлоенергията с кофи от мазето ако искаш. Това, че парното минава през твоите тръби, е твое решение, а не тяхно.

Ти май хе си наясно с някои неща, не знам насила на някой да са вкарали парно,защото това се прави със знанието на всияки собственици при построяването на блока,атова че селяните дойдоха в града сие тяхна грижа,купувайте си апартаменти които не са ТОПЛОФИЦИРАНИ бе хора, никой не ви е опрял ножа в гърлото нали?

Също така по цял свят когато ти искат в пъти повече от реално изразходваното се нарича кражба и този, които надписва сметките лежи в затвора ! Защо такива като теб защитават крадците ? или си от тези, които паразитират от кражбите ? А ? Повечето хора не плащат не защото не искат, а защото не могат и закона не им позволява да си го спрат измисленото парно ! Когато си тъп - то това е за дълго !

Много хора познавам, които имат възможност, но не са плащали изобщо. Нима аз съм глупак, а те са умни за това, че не са плащали повече от 10 г??? Ако това стане истина ще осъдя държавата и ще искам да ми върнат парите, които аз съм платила за тези години, а останалите не са плащали и са им опростени!!!!!!

За тия дето критикуват неплащаштите граждани бих казал следното - давността не е просто начин за измъкване. Една от причините, които специално важат за Топлофикация е организираността на самия ищец - ако той не си е направил труда да събира плащанията навреме, да води перфектно счетоводство защо трябва да му се позволява да има "вечни" претенции? Топлофикация дори изрични договори няма с клиентите си (поне в София), без натиск от закона мислите ли че някога ще се въведе ред в тая фирма или тя винаги ще се използва за изнудване като сега? Случай: Служител от общината ползва задължения от преди 15 години, за да изгони наемател от общинско жилище (редовен платец над десетилетие) - кой може да каже преди 15 години наистина ли е бил длъжен или просто някой се възползва от липсата на стари документи?

Съвсем правилно, а и никой не спира редовно плащащите да си потърсят правата в Съда, като заведат дело срещу Топлофикация. Тъкмо ще разберат за какво иде реч.

Този закон го приеха управляващите, още като взеха властта. Никой от вас ли не забеляза? Тогава сума ти народ се възполва от него. Сега също. Това, че някои не са го знаели закона - незнанието не е оправдание. Този закон е и начин да се преметнат монополистите и да им се върне тъпкано за всичко, което са съдирали от гърбовете ни.

Монополиста те преметва тебе, плащаш тройно и четворно, а си доволен, не те разбирам.

Абсолютно съм против този пореден парадокс! Какво се получава - аз редовно плащам на съседа, който се топли много по-добре от мен и дължи тройно по-високи сметки, а след това му се опрощават от държавата пак за сметка на редовните платци. Където живея абонатната станция захранва 72 апартамента, 35 от абонатите дължат над 150 000,00 лева за сметки до лятото на 2011 г. , при положение, че се опрощават дължимите суми до 2009 година, означава че над 50 000,00 лева ще бъдат опростени на непукистите, а ние ще плащаме тези пари с поредното увеличение!

Не правиш разлика между парадокса и правото. Решението е абсолютно в полза на обществото

Ти добре ли си бе, що не отидеш на лекар, съседа ти, който си е свалил радиаторите трябва да те съди, защото ти като искаш парно, те му начисляват по 150 лв. на месец за зградна инсталация заради тебе и дори го съдят за това, а той се топли с ток и си го плаща без да иска от тебе и ти да плащаш солидарно както е с твоето любимо парно. Как не те е срам.

А ти добре ли си? Толкова обичате да мрънкате, а не си давате сметка дали в сграда в която няма парно, температурата в студените дни не може да бъде по-вече от 7 - 8 градуса, а където има парно никота не пада под 16 - 18 градуса??? А тези 150 лева не може да са сградна инсталация, защото включват и топлата вода!

Ако аз се топля на ток, в сградата няма парно, комшията не се топли, то следва ли комшията да ми плаща, тъпа ХХХХХ заспала.

а в ниските доходи, високите цени и крадците монополисти. Но най-големият проблем са тъпите гъски като теб, дето плащат без да разбират кой наистина ги краде.

На кого си платила? Тъй като е видно,че не знаеш аз ще ни кажа - Платила си на едни ПЪЛНИ И АБСОЛЮТНИ БАНДИТИ, НА ЕДНИ ДОЛНИ КРАДЦИ! Това че си го направила не ти дава право да ругаеш и обвиняваш хората, които не искат да плащат на тези бандити. Аз вече 12 г. не им плащам и стотинка, защото нямам радиатори, не ползвам псевдотоплата им вода и не искам да си имам работа с тези бандити и измислените им сградни инсталации. да си ги таврат където искат...Или си готова да ми кажеш, че Вальо Топлото е невинен ангел?

Ами Г-жо, да си се топлила-редовно си плащах докато не станаха неплатими сумите,а и Топлото изведнъж реши,че 50% -ното увеличение може да се изплаща от нас,но УВИ докато си правиха джакузита,спонсорираха тимове и си присвояваха ПАРИ и луксозни возила ...времето им мина и сега не мога да плащам отново 100%-ното увеличение,SORRY

Поинтересувай се какво плащаш. Може да усатановиш, че в абонатната станция цъка перпетуум мобиле, влиза вода на температура - 17 градуса Ц., а излиза на 98. А ако направиш сметка с колко енергия са ти затоплили водата, се ощипи по бузата - толкова прегрята пара гърми смъртоносно.

1chovek

Хора, защо се карате едни с други? Точно това е, което искат монополистите - разделяй и владей! Истината е, че и двата типа граждани са ощетени - и тези, които ползват и плащат редовно, както и тези които не ползват, но насила им се калкулират невероятни суми. Истината е, че трябва да сме обединени и да изискваме точно и ясно отчитане на всичко, което ни предявяват за плащане, както и регламент, който да третира хората като граждани със свободно право на волята дали искат дадени услуги или не. В мътна вода най-добре се лови риба, това предполагам го знаете... Точно това правят далавераджиите, които са се закачили за монополистите като кръвопийци - естествено става дума за широкомащабна корупционна схема, в която има намесени политици, олигарси, шефове на монополни предприятия и не на последно място - хора от съдебната власт.

...има и трети тип - ползват и не плащат! Аз съм от втория тип - не ползам "услугите" им

А ти добре ли си? Толкова обичате да мрънкате, а не си давате сметка дали в сграда в която няма парно, температурата в студените дни не може да бъде по-вече от 7 - 8 градуса, а където има парно никота не пада под 16 - 18 градуса??? А тези 150 лева не може да са сградна инсталация, защото включват и топлата вода! Към репликиращите: Никого не съм обидила и нагрубила за разлика от вас. Но бих ви питала, а вие на кого плащате в магазина - на същите монополист търговци, но разликата е там, че първо плащаш а после ядеш и мрънкаш, че няма работа, че няма пари и т.н. Аз съм пенсионер и имам време за да пиша и да отговарям на непочтените ви писания, а вие явно сте от мрънкащите!

Нещо много са ти премили мозъка, и при нас зградната е 150 лв. а няма топла вода, родителите ми живеят в къща и въобще не е така както ти казват, температурата е дори по-висока от тази на топлофицираната сграда. Осъзнай се, защитавайки Топлофикация ти работиш срещу собствените си интереси и срещу цял народ.

Когато влезете в магазина и разглеждате, пробвате, избирате, харесвате, не харесвате и в крайна сметка нищо не купите, пари искат ли ви?

Как са доказани като истински тези сметки, след като всеки месец, в един и същи сезон, цената на единица топлоенергия е различна, а замерванията се правят веднъж годишно?Затова не плащат хората, защото сумите в сметките са съчинени с участието на много неизвестни, пазени стриктно от узнаване от абонатите , тъй като уж били... фирмена тайна.

Ех Андрешко,Андрешко-колко си радостен когато направиш дребна шмекерия.Като не искаш нещо или нямаш пари да го платиш-не го купувай/използвай/.

Не щем парно, махнали сме радиаторите и не щем да плащаме, за нещо, което не ползваме. Стига сте ни крали. Който иска парно да си го плаща, както ние си плащаме тока с който се топлим. Престанете да ни крадете

За щем/нещем се мисли като купуваш недвижимата собственост. Както не можеш да кажеш "няма да плащам за асансьор, ходя си пеша до осмия етаж", както не можеш да кажеш "няма да плащам почистването на входа, ще си влизам през терасата на първия етаж", както не можеш да кажеш "няма да плащам такса смет, аз не цапам", така и не можеш пост-фактум да се откажеш безнаказано от топлото в напълно топлофициран блок, понеже щеш не щеш си потребител на това топло и ако не плащаш ди ще трябва да плаща вместо теб съседа.

ГЕРБ опрощава дългове за да има кой да гласува за тях. ОЧАКВАЙТЕ И РАЗДАВАНЕ НА КЕБАПЧЕТА В ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА.

Точно това се случва, но андрешковците ще се скъсат да го благославят сега. Този текст е изцяло в услуга на малцинствата. Не я мислете вие Топлофикация - загубите й пак ще се избият за ваша сметка. Ама че прост народ.

Не ми е работа, ама тоя Пауновски си е голямо келеме. Познавам го лично и съм сигурен, че се е направил на "голямата работа". Това момче е страхотен комплексар и от няколко години си избива комплекса като кара тестови автомобили (и пише за тях).

Някои са си спрели парното, така е, те да си търсят правата за начислени сметки при спряна услуга. Става дума за онези дебили, които ползват парното "до дупка", но с години не си плащат сметките. И не защото нямат пари, а защото така им е удобно, да си живеят безнаказано от закона. А в същото време сменят дограмите на апартаментите си, купуват си нови коли и ходят по почивки. За тези тарикати става въпрос. Откъде накъде ще има давност за тях и ще им се опрощават дълговете ?!?! Те да не са по-умни от нас, дето си плащаме редовно, защото имаме морал и съвест ?! Щом ползват услугата ще си плащат, а не да се правят на "отрепани" и на много "отворени". Това е безумие и престъпление от страна на държавата към съвестните граждани, да не си търси парите от подобни мошеници !!!

+1

Това, че сме по-умни е видно от решението на ВАС. А за плащащите балъци остава мрънкането по форумите.

1chovek

Тук нацели много тънък и важен момент. Замисли се - а защо Топлофикация не им отрязва достъпа, след 1-2 просрочени сметки? Защото няма далавера. Ако не плащаш тока ти го спират, но парното не, защото това е добре дошло за Топлофикация - всяко килоджаулче енергия отгоре им е добре дошло. Колкото повече има за писане, толкова повече и за прибиране. Т.е. Топлофикация произвежда длъжници, хем за да търси и от тях пари, хем и за да има оправдание да търси и от плащащите - още повече пари.

+1

+100 Дори и в техните вътрешни правила е вписано, че се прекъсва след неплащане на 3 сметки. Самото неплащане е едностранно прекратяване на (несключения лично) договор м/у клиента им и тях. След като не предприемат такива процедури и дори не позволяват отказ от услугата им, значи я подаряват насила на хората. Де се е чуло и видяло да искаш да ти плащат цената на насила подареното ти!

В днешно време, когато купуваш ново жилище си избираш сграда, която може да е с ТЕЦ или без ТЕЦ. Така че ако си избрал с ТЕЦ не знам на кого се сърдиш? Ако сградата е от времето на соца... извинявай, но тогава си давал мило и драго за това общинско или ведомствено жилище, което впоследствие си закупил за смешно малко пари. И през ум не ти е минавало да се отказваш от ТЕЦ тогава. А си драпал да имаш собственост. На далавера си! Продай ми апартамента си на сената на която си го платил преди години, а?

Ти да не си му светил, та си толкова наясно с какво жилище се е сдобил Йордан?

Интересува ме дали плащането на ежегодния данък върху превозните средства може да се счете за периодично плащане и дали попада в рамките на тази 3 годишна хипотеза или се прилага 5 годишната давност?

да ти еб. майката селянино прост

Май ти си простия!

1chovek

Данъците не са по реда на гражданското право (ГПК), а на данъчното. Ако не се лъжа давността е 5 години, но тя може да бъде прекъсвана при определени случаи. Абсолютната давност за данъци мисля е 10 години (вече независимо дали е спирала да тече или не).

И КАКВА СТАНА ТЯ - ВСИЧКИ СЕ ТОПЛИМ С ПАРНО, ВСИЧКИ ПОЛЗВАМЕ ВОДА, НО ПЛАЩАМЕ САМО НЯКОИ. ОСТАНАЛИТЕ СА ТАРИКАТИ.... ЗАЩОТО И ТОПЛОФИКАЦИЯ И ВОДОСНАБДЯВАНЕ,... ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, САМО ЧЕ УВЕЛИЧАВАЙКИ ПЛАЩАНИЯТА НА ПРИМЕРНИТЕ АБДАЛИ. НЯМА ДА ПЛАЩАМ ВЕЧЕ НИЩО!!!!!!!!!!!!!! КАТО СМЕ ТРЪГНАЛИ ДА РАЗРУШАВАМЕ ДЪРЖАВАТА - ДА Я ДОРАЗРУШИМ!

ПЛАЩАТ САМО ПЛАЩАЩИТЕ но и за неплащащите! И монополистите даже излизат на печалба и си раздават бонуси!

1chovek

Има и тарикати, но преобладават жертвите на монополистите - и от двете страни. От една страна изрядните хора, които ползват - защото плащат завишени цени, но от друга са потърпевши и хора, които не ползват дадена услуга, но закона им я вменява доживотно и насила. Например аз не ползвам парно, нямам дори радиатори, което не ми пречи да получавам сметки зимата, каквито получават хора с по 2 работещи радиатора. Така че - всички сме пре.....ни, бъди спокоен, и на Вуте му е зле :)

Ти си мислиш, че Топлофикация те топли, водата в тръбите на парното е 30 градуса лично съм я мерил, излиза май че съседа ти дето е на ток те топли, а ти плащаш на мошенника, пък и съседа ти го карат да плаща заради теб, излиза че ти си съучастник на крадеца.

Ами аз съм с демонтирани радиатори и спряна топла вода от 5 години и какво - някой от съседите платили ми тока за отопление през зимата, а от мен се иска да плащам за сградна инсталация наТФ1

Vibudhi

Тези които днес съдят, утре също ще бъдат съдени! Монополистите са извън закона - незаконни!, защото стратегически важни за страната услуги са продадени на чужди посреднически фирми! Ток, Вода, Отопление, пощи и телефони, ТВ и радиа и др. Остарялата система за отопление и Администрацията й се мъчи да забогатее на гърба на бедния български народ, потдържана от управляващите избрани от същия народ! Ползва - не ползва, всички да плащат всяка Всеки, който все още ползва услугите на Топлофикациите у нас работи срещу себе си и срещу другите свои събратя отказали се от нея! Време е за Обединяване на България напук на пропагандата сини срещу червени, зелени и т.н..! Нека има нормални Българи а не зомбирани от медиите и от глупави политици настроения срещу онези или тези групи от хора! Време е да се събудите от кошмара на разделението! "Дойде време ставайте, от сън се събуждайте! Стига робство и тиранство....!" е казал народа! Истината е, че дори тези 20% спечелени дела от топлофикация са поради невежеството на хората и не желанието им да ходят по адвокати и т.н..Скоро ще бъдат дадени на съд: "Комисията за Защита на Потребителите", ДЕКЕВР, Съдиите отсъдили в тяхна полза и нарушили Конституцията на НРБ и правата на потребителя!Нарушени са още Европейските норми на правата на потребителите в ЕС, които България е длъжна да спазва.

+ 1

"Конституцията на НРБ " - тя вярно е нарушена, ама пука ли му на някого?

+ 1