Това се случи часове след акция на активисти на партия "Да, България", които поставиха на надлез близо до летището "Чайка, вън от Европа!". Само час по-късно обаче той беше свален.

Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които Цацаров и Чайка ще обменят практически опит, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Г-н Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас (преди няколко месеца Цацаров беше в Москва - б.р.). Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми, уточниха от прокуратурата.

Самият Цацаров коментира по-рано пред журналисти по повод коментарите, че дори не се знае кога точно ще се състои срещата: "Ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество - имам предвид за взаимно обучение на прокурори, като мисля че първото мероприятие в тази програма е сътрудничество в областта на антитероризма. Можете да бъдете абсолютно сигурни, че всяка среща и всяка официална стъпка, която е в посещението на господин Чайка, ще бъде публична за медиите - тоест ще има съответни прессъобщения, ще има и съответни коментари и информации. Посещението в никакъв случай не може да остане скрито".

От руската прокуратура уточниха, че Чайка е на работна визита и че той ще се срещне още с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента Илияна Йотова, правосъдния министър Цецка Цачева и патриарх Неофит.

От прокуратурата пък публикуваха и подробна автобиография на Чайка:

Юрий Яковлевич Чайка е роден през 1951 г. в гр. Николаевск-на-Амур, Хабарски район. Отбива военната си служба през 1972 г. и постъпва в Свердловски юридически институт.

От 1976 г. започва стаж в прокуратурата, като последователно минава през длъжностите следовател и заместник-районен прокурор в Иркутска област. През 1983 г. оглавява Следствения отдел в Източно-сибирската транспортна прокуратура. През 1992 г. Юрий Чайка оглавява прокуратурата в Иркутск. През 1995 г. заема длъжността на първи заместник на главния прокурор на Руската федерация. От 1999 до 2006 г. е министър на правосъдието на Руската федерация.

На 23 юни 2006 г. с постановление на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Русия, Чайка е назначен за генерален прокурор на Руската федерация. Той се се назначава и освобождава от Съвета на Федерацията, по предложение на президента.

Юрий Чайка многократно е награждаван за заслуги. Притежава ранг на държавен съветник по правосъдие. Женен, с две деца.