Дълги опашки от автомобили се извиха на ГКПП "Дунав мост", "Капитан Андреево", "Кулата" и "Калотина", съобщиха БТА и БНР. Временно бе затруднено и извършването на регистрация и пререгистрация на МПС на гишетата на КАТ в цялата страна.

Началникът на "Пътна полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев обясни, че причината е временен технически проблем, тъй като "информационната система е централизирана, а сървърите се намират в София". Движението през ГКПП "Дунав мост" е преустановено в 10.30 ч.

Час по-късно е спряно и преминаването през ГКПП "Капитан Андреево". Служители от „Гранична полиция“ обясниха, че нямат връзка с централния сървър в София, което ги поставя пред невъзможност да прегледат нито един паспорт.

Същата е ситуацията и на ГКПП "Калотина", където изнервени пътници чакаха системата да проработи.

"Седим тук. Казват, че сървърите не работят. Никой нищо не знае какво става с тази граница. Eдни сърби пред нас казват, че дори и на аерогарата не работели компютрите", каза слушател на националното радио, който е на граничния пункт.

От летище "София" обаче съобщиха, че при тях няма проблеми с граничния контрол.

"Има частични технически затруднения при обработването на документите при граничния контрол. Предприети са мерки за своевременното им отстраняване, както и за по-бързата обработка на пътникопотока с цел облекчаване на трафика", съобщиха от МВР.

По-късно от пресцентъра на ведомството съобщиха, че около 14.30 ч. техническият проблем е отстранен и възстановен нормалният режим на работа на граничните пунктове и на гишетата на КАТ.

Въпреки това затрудненията при преминаването през граничните пунктове продължават. 4-километрова колона се е образувала от ГКПП "Кулата" до село Марино поле, съобщи кметът Костадин Хиджев, цитиран от "Фокус". По думите му имало много спрели товарни автомобили, които допълнително затрудняват трафика.

Внезапна проверка на автобуси и камиони за нерегламентиран превоз на пътници и стоки от фирми без лиценз бе проведена на ГКПП „Капитан Андреево” днес. Министърът на транспорта и Ивайло Московски и представители на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” присъстваха на проверката, която започна в 4 часа сутринта и приключи около обед.