Предложенията бяха направени от правосъдния министър Христо Иванов, като поводът беше изтичащата давност за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Проверката срещу ексминистъра от кабинета "Орешарски" беше по сигнал, че в периода септември 2004 - май 2005 година  е получил 15 000 евро от френската социална система, декларирайки, че е трайно безработен. 

И предложението за Динев, и това за Бецова обаче бяха отхвърлени с 16 гласа "за", един "против" и 6 "въздържали се", предаде "Правен свят".

Това стана, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против. Той изрази съмнения, че предложенията на Иванов нарочно са внесени точно в този момент, когато Боряна Бецова пледира по делото срещу Христо Бисеров.

Цацаров попита и дали предложението на Иванов не е продиктувано от факта, че именно Бецова отказа да образува досъдебно производство по сигнал на "Протестна мрежа" и настоя Иванов да каже пред всички членове на съвета за връзката си с тази организация.

"Прокурор Бецова не е толкова черна, колкото си мислите. Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала. На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил", заяви категорично Цацаров.

Преди това самата Бецова заяви пред журналисти, че не се притеснява и опроверга предположението на медиите, че е изчакала да изтече давността на деянието и тогава е прекратила преписката на това основание.

"Надявам се проверката на ВСС да установи фактите, защото едно се пише в медиите и то невинаги съответства на онова, което е в кориците на делото. Според член 37 на една международна конвенция, който е получавал заплата до 70% от предишното възнаграждение, може да получава обезщетение при определени условия", добави тя.

Според нея именно такъв е бил случаят на Иван Данов и подчерта, че във Франция в продължение на години не са образували дело.

След като тя отказа да образува проверка срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков по сигнала на "Протестна мрежа", а поиска данъчна проверка на четирима от активистите на организацията, посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан попита "Боряна Бецова каква ябълка е?". Самият той стана известен с думите си за "гнилите ябълки" в българската съдебна система.

Името на Христо Динев пък за последно се появи в публичното пространство като част от един от записите, изтекли по "Яневагейт".

В него бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева разказва, че е отказала да предостави на прокуратурата секретния регистър на СРС-тата, който се съхранява в съда, както и че в него има информация за посолства. Думите й се:

„...И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате, щото имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах - вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър? И казвам - аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататък информация…“.