Той направи това дни, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева заради неправомерно използване на СРС-та по разработката "Червеи".

Министър Христо Иванов лично съобщи за действията си пред журналисти преди днешното заседание на ВСС. На въпрос дали не се притеснява, че ще го обвинят във война срещу Янева, той отговори:

"Не се опасявам, че ще ме обвинят, защото знам, че ще го направят".

По думите му неговата настоятелност е да не си затварят очите за факта, че този важен съд не е осъществявал реално съдебен контрол по издаването на разрешения за СРС-та. Той посочи, че това е проблем на националната сигурност и на базови права на гражданите, цитира го "Фокус".

По-късно правосъдното министерство излезе със съобщениe, в което се казва, че отказът на ВСС не е пречка този въпрос да бъде поставен за ново обсъждане, тъй като има новонастъпили обстоятелства

Министърът е получил от председателя на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Бойко Рашков разрешенията, издадени от Янева по "Червеи", с което се потвърждават вече направените констатации, че съдебният контрол е бил "сведен до формална привидност, която не само е позволила пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но и е придала фиктивно правно основание, каквото не е съществувало".

До какви вреди е довело безконтролното приложение на СРС, дали са били накърнени права и кои са засегнатите лица, в случая е без правно значение, се отбелязва в съобщението.

Тежкото нарушение на служебните задължения се състои в превръщането на процедурата в симулация, която не почива на верни факти и на действителни правни основания, няма мотиви и противоречи на базисните изисквания за продължителност на приложението на СРС, се посочва в съобщението.

Поради това, в съвкупност действията и бездействията на г-жа Янева следва да бъдат квалифицирани като преднамерено противозаконно обслужване на конкретните органи на МВР и ДАНС, което противоречи на целите на закона, както и като реализирана висока степен на опасност за националната сигурност, допълват от ведомството.

Оттам подчертават, че разрешеното прилагане на СРС за срок по-дълъг от позволените 180 дни - в конкретния случай 300 дни, обосновават единствено възможния извод, че действията на Янева не показват незнание на закона, а недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните й задължения.
Това, според Христо Иванов, показва очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен пропуск.

Това е основание за ангажиране на най-тежка форма на дисциплинарна отговорност на г-жа Янева, а от компетентността на прокуратурата е да реши дали да я привлече към наказателна отговорност, заявиха още от министерството. 

Няма да разследват следовател Петьо Петров

Заради изтекла давност ВСС отказа да образува дисциплинарно производство и срещу следователя Петьо Петров. Предложението дойде след решението на Върховния касационен съд, който преди два месеца окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов. В мотивите си съдът обяви, че не те са му предлагали подкуп, а Петров ги е провокирал за това.

Петров подаде оставка като следовател след решението на ВКС, но тя не бе приета, за да може да понесе отговорност. Сега предстои ново гласуване.