Преди дни ВСС взе решение да си отпусне коледни бонуси - всеки член ще получи около 1000 лева, което прави общо 25 000 лева. Отделно премии ще вземат и всички магистрати, които не изтърпяват дисциплинарни наказания.

Вчера изненадващо съдебният съвет реши да направи спешна обществена поръчка за изграждане на нова централизирана система за случайното разпределение на делата, с което да реши проблема с възможността за манипулации. Това поставя под съмнение изпълнението на друга такава поръчка, но с европейско финансиране, за което ВСС вече спечелил проект.

Правосъдният министър обаче заяви, че незабавно трябва да бъде взето решение за временно внедряване на най-сигурния наличен продукт и цитира IT специалисти, според които това ще струва около 20 000 лева.

"Mоите заседателни, които не ползвам (за всяко заседание министърът имат право на хонорари - б.р.) и ако колегите горе (ВСС) се откажат от бонусите си, ще съберем тази сума", каза Христо Иванов.

Той допълни, че все още не се е отказал от идеята Министерският съвет да изготви софтуер за случайното разпределение на делата, защото в максимално кратък срок системата трябва да бъде сменена с по-надеждна.

"Решението на ВСС за незабавно стартиране на процедура за изработване на изцяло нов продукт беше взето без анализ на доклада на експертите и това е страшно притеснително и ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер. Освен това същите хора, които години наред отричаха наличието на проблема, сега ще правят нов софтуер и това хич не изглежда добре", добави министърът.

Междувременно Инспекторатът към ВСС (ИВСС) излезе с остро изявление срещу ВСС. В него се казва, че "във връзка с разпространяването на внушения от ВСС, свързани с работата на ИВСС, заявяваме, че ВСС не е възлагало проверки за случая с френските дружества" на "Белведере груп".

"Бихме искали ВСС и другите органи на съдебната система да действат със същата бързина и непримиримост и в други случаи на констатирани от ИВСС нарушения, в противен случай ще сме принудени да се обърнем към френския или други посланици за съдействие", заявиха още от ИВСС.

В съобщението се казва още, че инспекторатът е извършил две проверки на Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), чиито председател е съдия Румяна Ченалова, срещу която вчера бе образувано дисицплинарно производство. Един от поводите е именно делото, за което сигнализира френският посланик.

При първата проверка са констатирани нарушения, свързани с движението и приключването на дела, разпределени на Ченалова. Издаден е акт с препоръки, дадени на председателя на СГС Владимира Янева. Констатираните забавени решения обаче далеч не са най-драстичните за съдиите в СГС, посочват от ИВСС.