Срещата става ден преди визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул за разговор с колегата му Йълдъръм заради мигрантската криза.

Срещата на Местан с турския премиер, на която не са били допуснати представители на медиите, се е провела в централата на партията на президента Реджеп Ердоган и е продължила половин час, според съобщения на местни медии, които не разкриват повече подробности.

От пресцентъра на ДОСТ посочват, че на срещата с премиера Бинали Йълдъръм "българската делегация подчертала, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но припомни че новорегистрираната партия е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата".

"Делегацията на ДОСТ изрази и своя респект от демократичната зрялост и култура на турския народ, който се противопостави на противоконституционния преврат, както и от общата национална позиция, която управляващи и опозиция са изразили. Те пожелаха на правителството бързо нормализиране на ситуацията".

Другата тема на срещата е била самата партия ДОСТ, която се ползва с откритата подкрепа на турското правителство. Местан "е запознал премиера с политическите цели на новорегистрираната партия ДОСТ, сред които задълбочаването и идентифицирането на всички аспекти в отношенията между България и Турция".

Лютви Местан, който е в Турция заедно с независимите депутати Шабанали Ахмед и Венцислав Каймакамов, е имал среща и с председателя на Великото Народно събрание на Турция Исмаил Кахраман, както и с Азиз Бабушчу, председател на Групата за приятелство между Турция и България във Великото Народно събрание на Турция.

Последната среща на Местан е била с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

"Домакините пожелаха на новата партия успехи в постигането на политическите цели.

Все още не е сигурно дали ще се проведе среща и с лидера на другата опозиционна партия г-н Кемал Кълъчдароглу поради това, че неговия конвой е обект на терористично нападение, което е причина за забавянето му в провинцията", съобщават от ДОСТ.

От там информират, че Лютви Местан и делегацията на ДОСТ ще участват в насрочената за петък официалната церемония по откриването на третия мост над Босфора. На същото събитие би трябвало да присъства и премиерът Бойко Борисов.

В същото време електронното издание "Haber Turk" публикува статия под заглавие "Българският премиер идва в Турция" и цитира думите на Бойко Борисов от вчерашното правителствено заседание: "Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“.