Това обяви адвокатът на Цветан Василев Менко Менков пред Нова телевизия по повод правото на акционерите на КТБ да обжалват отнемане на лиценза й.

Менков призна, че ще бъде поставен в особено положение да защитава Василев в Страсбург, защото милиардите ще ги плащат децата и внуците му.

Според Менков най-важният въпрос е защо КТБ беше разсипана.

"Но никой не иска да знае и не се занимава с въпроса. Г-н Василев назова „една група лица", каза юристът, но отказа да посочи кои са „другите групи", които искат да разграбят активите на КТБ.

Ако някой отнеме лиценза ви за бизнес, как така няма правен интерес да се обжалва, попита той.

Според Менков прокуратурата следва да се самосезира след интервюто на Василев. Публикациите в пресата са законен повод да се самосезира прокуратурата и тя го е правила по други поводи, посочи той.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче обяви, че проверка на твърденията на Василев няма да има.

По повод заявеното от Василев, че е оставил на нотариус важни факти, които да бъдат обявени, ако той почине, адвокатът каза, че не знае за това, защото не е упълномощен. Той обаче заяви, че заплахите срещу клиента му продължават. Василев не можел да си дойде в България, защото сръбските власти няма да му позволят - заради европейската заповед за задържане.

Адвокатът категорично заяви, че Василев е готов да дава показания по конферентна връзка.

Като вид доказателство за намеса в работата на съдебните органи адвокатът извади вестник „Телеграф" с „притурка" „Държавен вестник".

"Изключително притеснително е да ти сложат лицето под заглавие „Грабежът на века" и да ти носят това заглавие наред с „Държавен вестник". „Държавен вестник" се чете и от много магистрати, които виждат и такива заглавия. Държавата, която издава „Държавен вестник", разпространява и частната гледна точка на дадена медия", възмути се Менков и припомни, че абонаментът се изпълнява от „Доби прес".

И вестникът, и разпространителската фирма са собственост на семейството на Делян Пеевски, който е в открита война с Цветан Василев.

Менко Менков защити и т.нар. SPV (придобиване на компании с пари на банката), които КТБ е правила, за да придобива дружества. Той избегна въпроса дали няма нарушение на законовата норма от до 25% финансиране спрямо собствения банков капитал за свързани лица с банката. Имало Търговски регистър, в който се вижда кой е собственик на българските предприятия.

"Искаме да се влезе в банката, да се видят показателите ѝ при поставянето ѝ под специален надзор и да се види след управлението на квесторите защо са толкова влошени показателите. Искаме международна експертиза и обяснение от БНБ защо банката не беше спасена", каза още Менков.

По думите му 500-800 млн. лева са били достатъчни още през лятото на миналата година.