Правителството прие проект за промени в Закона за управление на отпадъците.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че с поправката, която дава право на физическите лица да предават метални отпадъци е по препоръка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Поставя се обаче ограничение за възнаграждението.

Едно лице в рамките на година може да получи заплащане за предаване на отпадъци не повече от сто лева. Прилагат се всички разпоредби за проследяване произхода на отпадъците, деклариране на произход и контрол върху операторите, обясни министърът.

Физическите лица ще могат да предават отпадъци само от бита, но не и от критичната инфраструктура, предвижда още поправката.

"Стари тигани и тенджери могат да предават, но не може да си помисли за това да предава релси от железопътната инфраструктура, кабели от инфраструктурата, която е свързана с електроразпределението, мантинели, метални части от пътната инфраструктура, шахти. Това не е позволено"
, подчерта Василева.

Тя посочи, че се подкрепят и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората.

Ако приемат елементи от критична инфраструктура, операторите ще бъдат лишавани от разрешителни.

Въвежда се и ясен регламент за така наречените площадки за вторични суровини, като те вече ще се разполагат само в промишлените зони на населените места.

По думите на Ивелина Василева само общините имат правото да разполагат в рамките на жилищните райони такъв тип площадки. Целта е да се елиминират рисковете, които се създават за здравето на хората.

Има и промени в санкциите, които отразяват препоръките на КЗК.
Комисията излезе със становище, че в някои случаи те са прекомерни.

По препоръка на КЗК се прецизира практиката за едно нарушение да се прилагат няколко наказания - отнемане на банкова гаранция, отнемане на право за работа на оператора и налагането на имуществена санкция.

КЗК препоръча пропорционално действие от страна на контролните органи и  равнопоставеност на операторите на пазара.

Ще се санкционират и вандалските прояви, свързани с изгаряне и увреждане на контейнери.