Тя припомни, че през април Европейският съд е започнал наказателна процедура срещу страната ни заради това, че все още у нас не са приведени в съответствие с европейското законодателство регионалите системи за управление на отпадъците, не са премахнати и много от старите сметища.

Министър Василева инспектира хода на строителството на регионалното депо край старозагорското село Ракитница, която ще обслужва населението на 12 общини и ще осигури 64 нови работни места. То трябваше да бъде готово до средата на юли догодина, но срокът се удължава до края на 2015 година.

Ръководителят на проекта Георги Трингов увери екоминистъра, че обектът не е сложен, строителите разполагат с нужната техника и новият срок ще бъде спазен.

В момента в страната се изграждат 21 регионални системи за управление на отпадъците и на много места има забавяне, главно заради продължаващи обжалвания на процедурата, съобщи още министър Василева.

Тя посочи като пример за забавяне строящите се депа в районите на Самоков, Ямбол и Бяла, Русенско.

Заради това екоминистерството е изградило система за строг контрол, мобилизация на силите и помощ при изграждането на тези обекти.

Разплащането на вложените средства ставало 2-3 дни след обработката на предоставените в министерството документи.

Депата се изграждат с пари по оперативната програма "Околна среда" на Европейския съюз.

За програмния период 2007-2014 г. за България бяха предвидени 830 милиона лева, за следващия програмен период до 2020 г. по същата програма за страната ни са налични 524 милиона лева за надграждане на регионалните системи за управление на отпадъците.

България е готова да осигури и свои средства за ускорено закриване на старите сметища, за да навакса забавянето в изпълнението на европейското законодателство, увери Ивелина Василева.

Тя каза още, че до края на годината междуведомствената работна група, която бе формирана със заповед на премиера Бойко Борисов след последните наводнения, ще излезе с предложения за промени в Закона за водите.

Предколедно Василева обяви, че екоминистерството осигурява 253 хиляди лева за Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора.