В съдебната зала стана ясно, че след като намушкал с нож момиченцето във врата в бл. 108 на к-с "Меден рудник", ученикът отишъл да играе на криеница и гоненица с приятели. В началото той не подозирал, че Никол е издъхнала, разбрал за смъртта й от медиите няколко часа по-късно.

Това разказа пред журналисти служебният му адвокат му Камен Кънев, пред когото Иван споделил, че не искал да убива Никол, а само да я "боцне". Не могъл обаче да каже защо е носел нож.

По думите на защитника всичко това се обяснявало с факта, че момчето било с развитието на 10-годишен и на много от задаваните му въпроси не давал адекватни отговори или отговарял с "Не знам".

"Момчето явно има проблеми, които аз очаквам да бъдат изяснени от една съдебно-психиатрична експертиза. Самото престъпление говори, че в тази личност има нещо сбъркано. Дали е въпрос на възпитание или начин на мислене и контакти, тепърва ще се изяснява. Факт е, че това е ужасно престъпление и мярка "задържане под стража" е напълно адекватна", призна Кънев, според когото спорът между момчето и момиченцето за наргилето бил само едно от обясненията за
случилото се.

Самият Иван отказа да говори пред журналисти.

Той е завършил осми клас и сега трябва да бъде в девети - в СУ "Петко Росен". Живее в „Меден рудник“. Баща му е пенсионер, а майка му работи в Слънчев бряг. С Никол контактували в социалните мрежи, като според адвоката момчето живеело като във виртуален свят.

Прокурорът обаче настоя за постоянна мярка за арест, защото доказателствата сочат категорично, че Иван е извършил престъплението. Според държавното обвинение - умишлено.

"Законът предвижда особени правила, когато извършителят или жертвата са непълнолетни. Едно от тях е гледане на делото при при закрити врата", каза още прокурор Ангелов.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Никол е имала 3000 "приятели" в няколко профила във Фейсбук и заявиха, че това говори за двойнствен живот. От държавното обвинение призоваха родителите де следят контактите на децата си в социалните мрежи.

"Всичко в тази държава е такова, оставете ме, не мога да говоря", промълви междувременно пред "24 часа" майката на Никол - Мария Ставрева, на излизане от жилището си на ул."Д-р Нидев" в центъра на Бургас. Тя беше подкрепяна от свой близък.

От Лондон към България пък е отпътувал бащата на Никол - Любомир Йончев, който е разведен с майката от години и от няколко месеца има втора съпруга, с която живее във Великобритания.

Утре е погребението на Никол.