От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че най-много огнища на болестта има в Югоизточна България, съобщи БНР. Болни животни обаче са открити и в Шуменско. До момента от "син език" са умрели 80 животни.

Същевременно практикуващите ветеринари протестират, тъй като държавата драстично намали парите за профилактика на животните.

Според ветеринарния лекар Мирослав Първанов, заболяването вероятно ще засегне цялата страна, тъй като се разпространява изключително бързо, а засегнатите животни биват убивани.
Първанов обвини Агенцията по безопасност на храните, че манипулира общественото мнение.

"БАБХ иска да изкара така, че практикуващите ветеринарни лекари отказват да работят и че те имат вина за сложната епизоотична ситуация, защото проблемът тепърва ще се усложнява. Не е въпрос само за синия език, става въпрос и за туберкулоза, става въпрос и за антракс. Върха на всичко е идеята, служители на Агенцията да изпълняват мерките в извън работно време, за което щяло допълнително да им се плати", заяви ветеринарят.

Председателят на националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров предупреди, че от конфликта във ветеринарния сектор загуби търпят не само фермерите, а цялата държава.

"Тук не става въпрос за пари, тука става въпрос за конфликти между колеги, но нас това не ни интересува. Нас ни интересува да се спре тази болест. В момента пазарите са спрени. Ние сме потърпевши от това нехайство, от това безхаберие , от тази престъпност, бих казал", заяви Чилингиров.

Земеделският министър: Апокалипсис няма

Според земеделския министър Димитър Греков, държавните ветеринари имат ресурс да се справят с проблема.
По думите на Греков, още преди две седмици са взети всички необходими мерки за овладяване на разпространението на "син език", като от бюджета на МЗХ са отпуснати 400 000 лева, съобщиха "Фокус" и БНР.
От днес започва и борба с насекомите, разпространяващи болестта в някои от областите на страната.

"Няма апокалипсис. И днес екипи в Хасковски, Кърджалийски и в Шуменски регион извършват дезинфекция. Защо трябва да наливаме още средства, като може с държавни средства, с държавните ветеринарни лекари да извършим дезинфекция? Отправили сме искания и към ЕК за допълнителни средства. Засега щетите от болестта са малки, само в Кърджалийска област има умрели няколко животни", категоричен бе Димитър Греков.