Хората в Мизия са обезверени, забравени и оставени да се справят сами. Домовете на над 1200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

Днес те отново ще протестират, както и вчера. Заплашват, че ще струпат ина главния път и ще запалят покъщнината си, която не става за нищо, предаде БГНЕС.

"Допреди 25 дни имах къща, децата и внуците ми идваха, а сега нямам нищо. Би трябвало държавата да помогне. Не се знае кой е виновен"
, коментира една от потърпевшите и допълни, че ходят и спят по приятели, предаде Нова телевизия.

Хората казаха, че нямат застраховки на имуществото си.

"Не го правят, защото нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ",
коментира кметът на града Виолин Крушовенски.

Той добави, че данъчната оценка на къщите е ниска. Тя е не повече от 4-5 000 лева, а за тези пари не могат да се строят нови къщи, нито да се плати на майстори, допълни кметът.

Според него хората са сърдити, защото им е станало ясно, че данъчната оценка на имота ще е единствената помощ, която ще получат. Градът е заринат с тонове боклуци, защото нито една фирма не иска да ги извози без заплащане.

В момента работят шест камиона и четири багера, които извозват боклука и мисля, че ще се справят. Полицията и жандармерията охраняват града и засега няма сигнали за влизане на вандали в къщите, каза още Крушовенски.

"На кого да съм ядосан? На държавата, която я няма от 20 години. Няма да гласувам. Никой не работи за държавата и за решаване на проблемите на хората", беше категоричен един от жителите на Мизия.

Повечето хора казаха, че ще бойкотират изборите, а един местен дори се закани да бие всеки, който отива да гласува.

Хората бяха категорични, че ще отстояват правата си. Всичко е унищожено и ние не сме виновни за това, споделиха още те.

Напрежението може да ескалира. Идва и първият учебен ден, предупреди кметът на града.

Служебният премиер Георги Близнашки призова хората в Мизия да не бойкотират извънредните парламентарни избори, а да участват в тях и да изпълнят гражданския си дълг, предаде БТА.

Във връзка със ситуацията в Мизия служебният премиер Близнашки заяви, че кабинетът е действал много енергично, призовал е за подкрепа, отделил е средства за Мизия.

"Нека и местните власти да побързат с оценката на щетите, за да могат да се изплатят средствата",
добави Близнашки.

Вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Йордан Христосков коментира, че след като гледал вчера репортажи по медиите за Мизия, направил опит да се свърже с областния управител и кмета на Мизия, но не отговаряли. Той изтъкна, че хората в бедстващия град не са забравени и че авансово на община Мизия е осигурена помощ от 1 млн. лева.

"Почти всички хора, които имат право на еднократна помощ, са я получили, има единични случаи, на хора, които имат друга адресна регистрация, но живеят в Мизия, които не са си получили помощта. Наредил съм и те да получат помощ, но се извършва проверка дали те нямат фирми или други имоти, ако отговарят на условията, ще получат помощ", посочи Христосков.