Днес Георги Близнашки проведе работна среща с областните управители и представители на ЦИК, на която е обсъдена подготовката на изборите на 5 октомври, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

За да няма никакви съмнения за безпристрастност, той е призовал губернаторите, които влизат в листите на която и да било партия, да предприемат стъпки за освобождаване на заеманите от тях постове.

Още през август, когато Близнашки смени поредните трима областни управители, заяви, че не могат да оставят например този на Разград - Стоян Ненчев, който стана кандидат-депутат на БСП.

В края на миналата седмица пък областният управител на Софийска област Емил Иванов сам се оттегли от поста, след като бе избран да оглави листата на ДПС за София-област. Той сам коментира, че го прави заради думите на Близнашки.

На днешната среща той е призовал областните управители да не проявяват никакви пристрастия в своята работа.

"Срещайте се с всички политически сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото", е заявил премиерът, цитиран в съобщението.

Той е подчерта, че целта е да се създадат нормални условия за произвеждането на изборите, за да се успокоят страстите след изминалата напрегна година.

По думите му при други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход и не трябва да се дава никакъв повод за нажежаване на политическите страсти допълнително.

Министър-председателят обърнал внимание на областните управители и за противодействието на купуването на гласове.

"Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът - също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш", е препоръчал Близнашки.

Самите губернатори са заявили, че необходимата копирна техника е налична и в изправност.

За да се преодолеят проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към преброителя ще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.

АНКЕТА: Да има ли оставки на областни управители за участие в листи?