Пред чуждестранни кореспонденти той посочи, че повече от година е загубена при упрвлението на социалистите и сега има нужда от спешни реформи, предадоха Ройтерс и БТА.

"Затова ни трябва силно политическо управление, което да започне тези дълго отлагани реформи, понеже не можем, образно казано, да останем в посткомунистическото блато", каза той, като добави, че се надява нов кабинет да може да бъде съставен до 20 октомври.

По думите му трябва да предприемем тези тежки реформи, за да можем да се присъединим към другите бивши комунистически страни, които влязоха в Европейския съюз, постигайки ритмично устойчиво развитие.

България се надява на скорошно нормализиране на отношенията между Русия и Запада, заяви премиерът на служебното правителство в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС на срещата с членове на клуба на чуждестранните кореспонденти.

"Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще е за всички"
, заяви премиерът.

Той поясни, че страната ни е подкрепила санкциите срещу Русия, тъй като действията на руското ръководство не са били приемливи.

"Не бихме искали също обществото да се дели на русофили и русофоби, трябва да запазим добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, които ги застрашават", отбеляза Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос за газопровода "Южен поток" той потвърди, че всички действия по проекта в България са преустановени. "Ще следваме решенията на Европейската комисия, придържайки се към колективната гледна точка", каза премиерът.

Анкета: За кого ще гласувате на изборите?