Агенция АФИС съобщи вчера, че докато през миналия месец очакванията са били за около 50-55% избирателна активност - или близо 3,5-3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до едва 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Пред журналсти днес министър-председателят коментира, че където и да отиде човек, темата за изборите е "в устата на всеки".

"Достатъчно е да се види какво се случва зад граница -  създават се 427 изборни секции, нещо, което не е било досега. Аз мисля, че много хора си дават сметка, че тези избори ще бъдат акт на потвърждаване на привързаността към демократичните ценности, а на тази основа те ще направят и своя политически избор", подчерта Близнашки.

Според него събитията от последната година показват, че гражданският дух в България е жив, в състояние е да се изправи срещу олигархична власт и да отстоява политическата си съдба.

Затова той смята, че тези избори са от огромно значение за справянето с множество тежки проблеми, пред които е изправена страната.

"Вярно е, че атмосферата беше отровена в значителна степен, и до ден днешен има медии, които продължават да поставят под съмнение и протеста, и всичко, което се разгърнаха през последната година", добави премиерът.

По думите му основната задача на служебното правителство е да се върне към базисните ценности на демокрацията. И подчерта, че не можеш да управляваш, без да си получил доверието на собствения си народ, каквото се наблюдавало през последната година.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 5 октомври?