Утре работният документ ще бъде готов и в понеделник ще бъде разгледан на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Според Близнашки трябва да се търси дългосрочната перспектива по темата, а не страната ни да се ръководи от кризисната конюнктура, съобщи БНР.

"И двамата сме на мнение, че става дума за един начален, работен вариант. Друг е въпросът, че използвахме различни изразни средства, за да изразим своето отношение към този вариант. Все пак нека не се забравя, че макар и служебен министър-председател, аз нося политическата отговорност за този документ. Затова след кратко обсъждане в съвета при МС той беше върнат за доработване", каза Близнашки.

Преди дни Министерството на отбраната публикува на сайта си документ  "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", с който обяви, че България е в информационна война с Русия.

С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев ще отидат на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември и ще представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса.

Документът трябва да е в унисон със Стратегията за национална сигурност, българската не е променяна от години и в нея Русия не фигурира като заплаха.

След като МО обяви документа премиерът Георги Близнашки оттегли предложената от военното министерство стратегия, в която се казва, че сме в информационна война с Русия. Президентът Росен Плевнелиев обаче я одобрява.

Премиерът Георги Близнашки призна, че някои текстове в документа са неприемливи и крайни, затова го оттегли. Междувременно стратегията бе свалена от сайта на МО.

"Има редица моменти, които най-вероятно ще останат и в окончателния текст, върху който се работи заедно с представители на Министерството на външните работи. Но бях много строг с тях и ги предупредих, че предварително текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не могат да се обнародват. Това са твърде чувствителни материи. Националната сигурност вълнува всички", коментира Блишзнашки пред журналисти.

Анкета: Смятате ли, че Русия е заплаха за националната ни сигурност?