Пред журналисти той заяви, че причината за това положение е, че още при планирането на приходите те са силно надценени, за да могат да се правят свободни харчения по бюджета и от тази гледна точка има надценяване на приходите с близо 2 млрд. лв., предаде "Фокус".

Това към днешна дата е много опасно защото навлизаме в изключителна част от годината. Има и допълнителни усложнения, които дойдоха от намаляването на средствата на централните ведомства с по 5%, за да се осигурят онези знаменити 225 млн. лв. за Здравната каса. Това обаче натовари администрацията и навсякъде има недостиг на пари, включително и невъзможност да се осигурят средства за заплати до края на годината, ако не нарастват приходите", добави проф. Близнашки.

Той подчерта, че ако искаме да останем в рамките на този бюджет до края на годината, разходите ще трябва да се минимализират с около 15%. Това означавало новите министри да правят преглед на всички звена и болезнени съкращения, където може. Едно служебно правителство не може да си позволи резки промени защото ще бъде обвинено в чистка, категоричен бе премиерът.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов беше категоричен, че няма да се мине без актуализация на бюджета.

Той подчерта, че има и големи проблеми и с приходите от НАП и Митниците, които определи като "разграден двор". Именно заради това взел решение за назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници”, което се оспорва от "някои среди".

"Трябва ми човек, който много бърза до подобри нещата и събираемостта, професионалист, защото просто нямаме време. Ако имах по-дълъг мандат, може би щях да постъпя по друг начин, но сега ми трябва изпитан човек, който да запуши каналите, от които изтичат приходи”, добави премиерът.

Той заяви още, че приоритет на правителството е да тръгнат плащанията по спрените европейски програми. По думите му за всеки лев, инвестиран от кабинета, от Европа за България по програмите идват допълнително 3, 4 или 5 лева в зависимост от разчетите. И добави, че това са свежи пари, които трябва да бъдат осигурени.

"Ако искаме да потръгнат нещата, до края на годината 900 млн. лв. трябва да бъдат осигурени за да се отпушат тези средства от Европа, които са от изключително значение", добави Близнашки.

Той коментира, че служебното правителство не е правителство на реванша, а малко или повече на протеста, защото ако една година нямало протести, нямало и да си отиде кабинетът "Орешарски".