Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът Валери Симеонов. Днес ще стане ясен доклада на МВР за дружеството и дали ще му бъде върнат отнетия лиценз.

Преди дни работници от "Емко" протестираха пред сградата на МС.

Мога да подчертая, че резултатът е негативен от конфликта на държавата и тази частна фирма. Този въпрос не трябва да се говори толкова публично. Не трябва да се говори за тези военни сделки, тази информация стига до клиента купувач и до Русия като основен наш конкурент на пазара за оръжия. Не искам да говоря толкова, колкото някои мои колеги, заяви Симеонов, но не уточни за кого става въпрос.

По думите му подобно говорене за технически параметри на произведените оръжия е самоубийствено и противодържавно. Това се отнасяло както за политиците, така и за медиите.

Всичко изнесохме от кухнята. Виновни са и управляващи и медии, и всички, каза Симеонов.

Според Симеонов основните проблеми са два. Над 4000 души и техните семейства могат да останат без препитание и голяма оръжейна пратка все още стои на пристанището в Бургас, без да е ясна нейната съдба.

Така както прати качулки на КТБ, властта прати качулки и на ”Емко”. Министърът на икономиката лъже, той излъга за лиценза. Той лъже как е инициирана цялата атака срещу ”Емко”. Това пък заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Според него търсенето под вола теле чрез производствена дисциплина и съхраняване на боеприпаси е беззаконие.

Там се извърши операция за пране на пари. Защо не са се самосезирали, че фирма "Виафот" прехвърля дългове на държава. Това Борисов не го ли знае?, попита бившият министър.

Твърдя, че лица и групи с частни интереси използват държавната машина, за да постигат своите интереси. Продукцията приета от Кинтекс с протокол, казват, че сега не може да се експедира. Това е фрапантно беззаконие. Възмутително е, че премиерът не отделя внимание на това. Не съм чул какво казва вътрешният министър, който е специалист по беприпаси. Главният секретар пък казва, че има опасност от тероризъм, което не е работа на частната фирма, а на самата държава, посочи още Ноев.

По думите му нищо няма да приключи. Лицензът ще се върне или не, но продукцията остава на пристанището. Договорите са върнати. Това, което става с "Емко" и "Дунарит", това напрежение, което се струпа в държавата, няма да ни доведе до добро, заяви бившият военен министър.