Ще поискаме Сюлейман Гьокче да бъде отстранен от България, защото неговото поведение нарушава всякакви дипломатически норми, той се меси във вътрешните работи на България, мотивира се съпредседателят на "Обединени патриоти" пред Нова телевизия.

Реакцията му идва след вчерашното интервю с посланика, който заяви категорично, че Анкара не се намесва и не застрашава националната ни сигурност.

"Това ми напомня за едни мрачни изявления от "Работническо дело" - че Турция е враг, че се намесва във вътрешните работи на България, че е заплаха за националната сигурност, обединиха се в един хор за твърдения напълно манипулативни и политическото ръководство трябва да спре тази лудост, не е добре да се напада вашият приятел, съсед", каза още Гьокче.

Запис с тези негови думи беше пуснат в студиото, на което Симеонов реагира бурно:

"Искам да ви благодаря, че спряхте тази лудост, тази наглост, това безочливо отричане на факти. Тоя същия обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия. Тоя същия участваше пряко и косвено в предизборната кампания, не веднъж. Техните министри призоваха да се гласува на изборите у нас за ДОСТ.  На тоя същия президента му чертаеше карти на духовната свързаност на Турция на Балканите”.

Запитан как обаче ще управляват заедно с ГЕРБ, при положение, че Бойко Борисов е много по-мек в отношението си към Турция и се съобразява с Реджеп Ергодан, Симеонов отговори:

„Какво означава да не се съобразяваме? Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Нашата държава е много по-стара от Турция. За моята родина се лети реки от кръв. Мястото на България е тук, тя ще бъде независима държава и по никакъв начин не трябва да се огъваме в името на добросъседството”.

Той все пак призна, че това е деликатен въпрос, защото имаме обща граница с Турция, изявленията на Патриотите обаче били премерени, просто патриотични.

Симеонов настоя също да бъде отзован и посланикът на България в Турция Надежда Нейнски.

"Още при подготовката на изборите тя тръгна на обиколки при изселническите организации, за да ги подтиква да подадат заявления за максимален брой изборни секции, което въобще не е нейна работа. Има документи за това, показал съм ги на Ради Найденов (служебния външен министър - б.р.), защото това е съдействие на турската намеса във вътрешните работи на България", заяви лидерът на НФСБ.

Той съобщи и "добра новина" - денонсирано от наша страна е споразумението за сътрудничество между религиозните ръководства на Турция и България.