Пред журналисти в парламента Каракачанов коментира:

Реакцията на НФСБ е по-емоционална, нашата е по-политична. Един човек, който е кандидатура на партия, която има тесни отношения с Ердоган да стане зам.-министър на отбраната, е неприемливо и за двете формации.  Това по никакъв начин не може да развали отношенията в коалицията“.

След срещата с премиера Бойко Борисов преди два дни се очаква до седмица той да даде своя отговор за назначението на Исмаилов, след което коалицията НФСБ-ВМРО ще вземе решение дали ще оттегли подкрепата си за кабинета.

От самото начало обаче по-остра позиция заемат от НФСБ, докато Каракачанов неколкократно повтори, че не са поставяли ултиматум на Борисов. Затова се заговори, че между двете партии има разнобой.

По-рано обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира пред медиите, че отношенията в коалицията са чудесни.

Днес той също отрече да изнудват премиера. По думите му от ПФ доказали, че са последователни, а не рекетьори и не знае откъде на журналистите им е хрумнало "това за изнудването". Може би медиите визирали някоя друга политическа сила, допусна той.

"Аз мисля, че даже и без Патриотичния фронт, в момента по много въпроси има мнозинство, така че няма драма. Много често ДПС подкрепя ГЕРБ, много често БДЦ ги подкрепя, много често има мнозинство по основни въпроси. Между другото, нормално е да има едно непостоянно мнозинство и да се търси съдействие - това го има в много парламенти. Само в България сме свикнали едно мнозинство желязно да налага своята воля. Това не мисля, че е нормално", коментира още Симеонов.

Корман Исмаилов: "Патриотите" показват зъби

Междувременно лидерът на Народна партия "Свобода и единство" на Корман Исмаилов коментира пред БНТ:

"Сега ще се види доколко премиерът зависи от гласовете на националистите. Аз не искам да ги наричам патриоти. Те изкарват напред едни ксенофобски и лъжливи твърдения".

Той определи случващото се като "показване на зъби" от страна на ПФ

Исмаилов добави, че ще бъде жалко, ако кабинетът се разпадне заради това, че зам.-министърът се казва Орхан Исмаилов, а не Иван Иванов.

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?