Това каза лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов по Нова телевизия.

„Помолих Цветан Цветанов да предаде на г-н Борисов това, което ще изнеса в медиите след ден-два. Чухме се снощи с Цветанов. Аз го попитах дали е бил информиран Бойко Борисов и той ми каза, че го е информирал преди това. Не трябва да се губи време, защото има обществено напрежение по въпроса за правителство и сигурността му“, коментира Симеонов във връзка с предложението си от вчера за съставяне на широка коалиция между ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“.

По думите му министър-председателят и лицето не е толкова важно.

„Трябва да спрем да робуваме на личностите, опарихме се неведнъж от Иван Костов, царя и, ще ме извинява - г-н Борисов“, добави Симеонов.

"Не сме устремени към властта на всяка цена и няма голяма драма, ако тази коалиция стане и без нас. Ние не се изживяваме като ключови играчи. Най-доброто за България е коалиция между ГЕРБ, БСП и Патриотите. Това е моя стара идея, още през 2013 г.”, каза още той.

Симеонов разказа, че през 2014 г. лично се е обадил на Борисов и му предложил за председател на Народното събрание да издигне Михаил Миков, за да няма конфронтация вътре в парламента. Моето поведение е последователно, това е поведение на патриотично мислещ човек, подчерта патриотът.

„Не е много перспективно да има едно нестабилно Народно събрание, да се крепи една година и вън да марширува опозицията, а вътре да не може да се събере мнозинство, за да се проведе заседанието”, аргументира се лидерът на НФСБ.

Относно коалиция между ГЕРБ, Патриотите и ВОЛЯ на Веселин Марешки, Симеонов коментира, че няма доверие на третия играч, който, по думите му, е „неясен” и още от сега с претенции за министерски постове.

Според него трябва градусът на напрежение да падне, да няма противопоставяне и озверяване един срещу друг.

„Геополитическата ситуация не е добра. Вече сме съседи не на една развита икономика и светска държава, а на една мюсюлманизираща се държава, която залита към диктатура. Доскоро, по времето на ДПС, Турция се намесваше във вътрешните работи на България чрез тяхното вътрешно разузнаване и през лидера на ДПС. Сега нещата са ескалирали. Турската държава директно се намесва чрез своите министри във вътрешните работи на България и създава политически продукт, а именно ДОСТ”, заяви още Валери Симеонов.

Той изтъкна, че се гордее, че са спрели ДОСТ по пътя й към влизане в парламента.