"По отношение на внушението, че сме правили Изборния кодекс, а защо пак са така секциите – ами просто за 35-те секции това беше компромис, на който се съгласихме, когато се водеха преговорите за промяна на ИК с партньорите ни от управляващата коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок.

Трябваше да отстъпим. Иначе ние си бяхме и сме за провеждане на избори в Турция само в посолства и консулства", коментира за Агенция "Фокус" лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов.

Пред bTV той каза, че коалицията „Обединени патриоти” ще преговаря с всички български партии, но има теми, по които националистите няма да допуснат никакви компромиси и една от тях е ограничаването на вота от Турция.

Симеонов обясни, че ОП са „за” преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция – само в дипломатическите мисии. „Виждали ли сте как ентусиазирано гласуват в Турция, как без да разбират какво правят, променят мандатите в Народното събрание?”, запита председателят на НФСБ.

Той посочи, че е очаквал по-висок резултат на изборите, но определено сблъсъкът на големите партии, който е обсебил медийното пространство, е изтеглил от другите партии електорат.

"В това отношение, въпреки че имам информация, че малко хора са изтеглени, но все пак е загубила като коалиция", добави Симеонов.

Той подчерта, че категорично е убеден, че акцията на границата е повлияла положително.

"Иначе резултатът щеше да е още по-зле. Може би всъщност това беше причината "Обединени патриоти" да загубят най-малко. Привлякохме вниманието на широката периферия и получихме подкрепата на над 80% от българите, както показаха изследванията в петъчния ден преди изборите“, каза още Валери Симеонов.

АНКЕТА: Кои партии очаквате да сформират кабинет?