"Патриотичен фронт" иска оставката на Исмаилов, когото нарече "турски агент", и ако това не стане, заплашиха с оттегляне на подкрепата за кабинета.

Пред БНТ съпредседателят на „Патриотичен фронт“ коментира, че никога не са поставяли въпроса за отстраняването на едно лице заради неговата етническа принадлежност или име.

"Ние сме против назначаването на г-н Исмаилов и сега, но медийната интерпретация, че сме против това лице заради неговия произход, това не отговаря на истината. Единствените съображения са били от гледна точка на държавната сигурност, тъй като той има политическата протекция на ДПС. Имаме много сериозни опасения за изнасяне на информация по посока на турското разузнаване", уточни Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

По БНР Симеонов каза, че предложението за Орхан Исмаилов е лично на Корман Исмаилов.

По думите на Симеонов, Орхан Исмаилов има шеметна политическа кариера, изцяло подкрепяна и подготвяна от ДПС.

Съпредседателят на ПФ добави, че "този вундеркинд на 23 години като млад лейтенант го взимат от Велико Търново, когато няма и един ден служба".

"Да не забравяме че този човек е предложен, без да е съгласувано неговото назначаване от РБ, лично от Корман Исмаилов, директно на министъра Ненчев и недейте забравя, че консултантът за дипломната работа на Корман Исмаилов, която той е завършил в град Коня, Турция е бил Давутоглу - външният министър (в момента Ахмет Давутоглу е премиер на Турция - бел.ред.)", добави Симеонов.

Той се усъмни вече в ценза на Исмаилов -  бил доцент, без да има изискуемия по закон тригодишен преподавателски опит.
ДПС защити назначението на Исмаилов за зам.-министър с декларация.

Днес ПФ ще имат среща с военния министър Николай Ненчев.

"Ще положим усилия да убедим военния министър за голямата грешка, която се прави с назначаването на Исмаилов", каза Симеонов междувременно пред БНР.

Ненчев вече обяви, че Исмаилов остава негов заместник и подчерта, че е проверяван стотици пъти и е професионалист.

На въпрос ще оттегли ли Патриотичният фронт подкрепата си за кабинета заради това назначение, Симеонов каза, че отговор на въпроса ще има след като чуят мнението на Бойко Борисов.

След това позицията за подкрепата или отказ за кабинета ще се вземе от съвета на коалицията "Патриотичен фронт".

По-късно Симеонов коментира в кулоарите на парламента, че няма да "тръгнат първосигнално да събарят едно крехко правителство, което едвам е закрепено в началото на зимата", предаде Дарик.

Премиерът заяви пред вчера в. "Преса", че няма да поиска оставката на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов въпреки ултиматума на ПФ.

„Няма да се поддам на натиск. Няма да позволя някой да застраши етническия мир. Единственото по-лошо от това да няма правителство, е да има подобен етнически конфликт“, каза той.

Самият Исмаилов каза, че е готов да подаде оставка, ако от това зависи съдбата на правителството.

„Продължаваме да подкрепяме кабинета, ултиматум не е имало. Поискахме разговор с премиера и го получихме", коментира междувременно пред Нова телевизия съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

На въпрос за протеста на ПФ срещу Исмаилов, Каракачанов обяви, че въпросът е принципен.

„Некомпетентни коментатори казаха, че ПФ е реагирал срещу Исмаилов само заради името му. Това изобщо не отговаря на истината", допълни той, като посочи, че ПФ са подкрепили Вежди Рашидов и дори са го защитили, когато е имало нападки към него.

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?