„Снощи научихме, че има промяна в позицията на ГЕРБ, въпреки че преди дни се съгласихме за подписване на програма за отговорно управление. Не мога да кажа дали ще променим позицията си да не участваме с министри, въпреки че имаме решение да не участва с политически лица в правителството". Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Дарик.

Снощи в интервю за БНТ Цецка Цачева заяви, че желанието на ГЕРБ е Патриотите да участват в правителството, тъй като формулата за управление, която е успешна според ГЕРБ, е политически кабинет със споделена отговорност.

Симеонов коментира, че по време на разговорите ГЕРБ и ПФ са се били обединили около съставянето и подписването на програма за стабилно управление и той е малко изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ.

"Научих от медиите за това и все още нямаме отговор по този въпрос, тъй като решенията при нас се взимат колективно. Ако има официално позиция на ГЕРБ по този въпрос, ще преразгледаме нашата позиция по време на заседанието на политическия съвет в неделя", посочи той.

Симеонов подчерта, че на този етап ПФ е с решение да не участва в правителството с министри. Мотивът е, че едно директно участие в правителство на партия с мандат за съставяне на правителство, в случая ГЕРБ, може да бъде тълкувано като отстъпление от позициите на ПФ за собствено управление, каквото са изразили в кампанията преди изборите.

По думите му правителството трябва да бъде от експерти и тогава те биха предоставили специалисти за министри.

„По време на цялата кампания ние издигаме тезата за правителство от специалисти, което няма да бъде партийно оцветено, а ще бъде съставено от хора, които са специалисти в конкретната област и по възможност са минали през бизнеса. Нямаме претенции за личността на човека, който ще бъде премиер, както и за състава, когато се формира от партия, натоварена с отговорността да състави кабинет", посочи още Симеонов.

ГЕРБ и БСП ще проведат поредни разговори в неделя от 9 часа в Народното събрание.

Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?