За 6 месеца отговорното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти свърши немалко, заяви от парламентарната трибуна Симеонов, чийто ресор е именно демографската политика, по време на разисквания около политиката за решаването на този проблем.

„Това е един от най-тежките проблеми на съвременна България. Не мога да приема някои упреци на представители на лявата част в залата, че едва ли не това се дължи на 6-месечното управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това просто не е сериозно. Няма как процеси, които се развиват и формират с десетилетия, да бъдат обусловени в управление от 6 месеца. Аз причислявам това към изказванията с политическа насоченост, на които не трябва да се обръща голямо внимание”, каза още вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

Той коментира изказването на Георги Гьоков от БСП, че негативните демографски показатели трудно могат да бъдат преодолени с мерки, взети в „джунглата на това управление”:

„Това е некоректна квалификация, защото в такъв случай срещу вас сега стои един звяр, излязъл от джунглата. Мисля, че нямате такова мнение за мен”.

Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен и не може пряко да се обвърже с доходите на населението, предаде БТА.

Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до повишение на раждаемостта. По думите му мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат. Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави.

Според него затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза, затова правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание.

"Ако през 1980 година естественият прираст е бил 3-4%, то през 1989 година той е 1,1%, каквато тенденция има и за годините на прехода", аргументира се Симеонов.

Той отчете и различните мерки, насочени към безработни, както със средства от националния бюджет, така и по оперативни програми.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обаче заяви, че у управляващите липсва разбиране на проблема и отново поиска оставката на Симеонов.

Вицепремиерът обаче заяви, че няма да му отговаря и добави:

"Въпросът с демографската криза е достатъчно отговорен, той трябва да бъде обсъждан, а не да бъде използван политически".

МС: Има надежда за смекчаване на демографския срив >>


БСП: Скоро може да няма връщане назад


"Трябва да сме наясно, че нацията ни се топи с всяка изминала година, с най-бързи темпове в света. Като народ имаме много проблеми, но най-големият ни проблем е демографска катастрофа. Даваме ли си обаче сметка, какви са размерите на тази катастрофа? И че много скоро връщане назад няма да има", заяви обаче още Георги Гьоков от БСП.

По думите му миграцията от селото към града води до промяна в поведението и начина на живот на милиони български граждани и още по лошо - променя ценностната им система, което пък се отразява върху бъдещия модел на семейството.

„България е сред страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост. През 2016 година без малко да отбележим исторически антирекорд за най-малко родени деца, откакто се води статистика", изтъкна той.

Гьоков подчерта, че България я е и държавата с най-висока смъртност и най-лошото здравеопазване в ЕС. И даде пример, че около 20% от населението нямат здравни осигуровки.

Според него не малък принос за обезлюдяването на България и застаряване на населението има и емиграцията - поради една или друга причина близо 2 млн. души били принудени да емигрират.

Социалистът изтъкна и концентрацията на население в шестте най-големите български градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, където живеят над 35% от българите.

Гьоков изтъкна, че трябва да се помисли и за етническата структура на българското население, защото през последните години близо 50% от новородените не са етнически българчета.

МС трябва да направи прогноза до 2040 г.

След дебатите депутатите възложиха на Министерския съвет в срок до 30 ноември да внесе в НС годишен отчет за 2016 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението (2012 - 2030).

До 31 януари 2018 г. пък кабинетът трябва да изготви и внесе отчет за изпълнение на дейностите по мерките по Програмата за управление на правителството за периода 2017 - 2021 г.

До 31 март 2018 г. правителството трябва да представи пред парламента и прогноза за демографското развитие на България до 2040 г.