С тазгодишната сесия на Общо събрание на ООН започва нова ера за организацията не само защото Гутериш за пръв път ще излезе на подиума като шеф на ООН.

На едно от челните места в дневния ред и като част от глобална инициатива за промяна стои темата за реформа в ООН, каза Гутериш. Организацията трябва да се адаптира към глобални заплахи като ядрените оръжия, тероризма, климатичните промени и неравенството.

"Хората по света с право искат промени и очакват от правителствата и институциите да ги извършат. Всички сме на мнение, че ООН трябва да положи още повече усилия, за да се адаптира и да изпълни задачите си. Това е целта на предложенията за реформи, които това събрание ще обмисли", каза Гутериш.

Откакто бившият португалски премиер зае поста генерален секретар на ООН през януари, си създаде репутация на тих дипломат. През цялата си кариера е бил известен като хуманист, реалист и деен човек.

Когато бе върховен комисар за бежанците - длъжност, в която трябваше понякога да работи заедно с холивудската звезда и специален пратеник на ООН Анджелина Джоли - той прекара над 10 години, работейки по една от най-тежките миграционни кризи, които светът е виждал.

Когато отказа номинацията на социалистическата партия да се кандидатира за президент на Португалия в началото на годината, той каза в интервю за телевизия РТП, че държавните глави са като рефери, а той иска да бъде играч.

"Бих желал да съм на терена, постоянно ангажиран в боя", каза той. Като студент е искал да "промени обществото, изпълнено с несправедливости".

Гутериш със сигурност взе в няколко случая нещата в свои ръце, откакто пое поста.
Той бе домакин на вечеря в Ню Йорк с двамата съперничещи си лидери на етнически разделения Кипър, за да ги насърчи да постигнат напредък с мирните преговори. Гутериш пътува до Персийския залив в опит да намери решение на продължаващия от известно време спор с Катар.

Неотдавна той предложи услугите си на посредник за започване на преговори със Северна Корея и призова в писмо Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за бежанската криза в Мианма - първото подобно писмо, изпратено от шеф на ООН след 1989 г., съобщи самият той пред репортери на пресконференция преди откриването на 72-та сесия на Общото събрание.

Неговата встъпителна реч ще му даде възможност да дефинира как вижда ролята си, каза Майкъл Дойл, експерт по ООН в Колумбийския университет и бивш съветник на Кофи Анан.

"Гутериш е силно фокусиран върху дипломатическия елемент от ролята на генерален секретар, тоест превантивната дипломация", каза Дойл пред ДПА.
"Той е изключително предпазлив що се отнася до говоренето без заобикалки - това е отличителен белег на неговата същност на човек, решаващ дипломатически проблеми".

Но всеки, който си мисли, че Гутериш ще "се въздържи от прямо говорене", се лъже, каза говорителят Стефан Дюжарик.

Той е изказвал категорично мнението си за климата, бежанците, толерантността, човешките права и човешкото достойнство по начин, който се вписва в определението първокласен оратор, каза Дюжарик, когато бе попитан как световната репутация на Гутериш се мери с тази на предшественика му Бан Ки-мун.

В момент, когато избухват сблъсъци между САЩ, Русия и Китай в Съвета за сигурност, Гутериш се готви да заеме по-активна роля в превантивната дипломация.

"В днешно време е много трудно генералният секретар да бъде активен и ефективен - различията между Русия, Китай и САЩ не оставят много място за активна многостранна дипломация. Това са трудни времена за ООН по мое мнение", каза Дойл.

Дни преди началото на Общото събрание Гутериш обяви планове за още по-голямо засилване на посредническите усилия.

Гутериш ще създаде нов консултативен орган за посредничество, съставен от "18 световнопризнати личности, които допринасят към тази изключително важна задача със своите опит и умения, задълбочения знания и широки контакти".

Има обаче ограничения за това доколко практичен може да бъде Гутериш.
Когато Съветът за сигурност гласува за нови санкции срещу Северна Корея в понеделник, руският посланик в ООН Василий Небензя се оплака, че САЩ не са склонни да оставят генералния секретар да посредничи за връщане на участниците обратно на масата на шестстранните преговори.

"Едно нещо е ясно; посредничество може да има само когато всички страни по даден конфликт го искат", каза Гутериш, когато бе помолен да коментира думите на Небензя.

Гутериш обаче няма да гледа на това като на свой провал. Той иска да бъде "деец", ще бъде здраво стъпил на земята и не обещава утопия.

През 2002 г. е цитиран да казва: "Ако не страдате от мегаломания, знаете, че не можете да опитате да спасите човечеството. Не искам да спасявам човечеството, но искам да направя всичко по силите си, за да постигна подобрения".

Превод: Любомир Мартинов, БТА