През събота и неделя в парка са умрели един як, три гаура и една камила. Клетките им са били в съседство, съобщи директорът на зоопарка д-р Иван Иванов, цитиран от БНР и "Фокус"

"Зоопаркът е затворен в 14.00 часа и няма да приема посетители, докато излязат първите резултати от взетите от умрелите животни проби, което най-вероятно ще се случи във сряда или четвъртък тази седмица", каза още д-р Иванов.

В момента се правят изследвания от ветеринарни лекари и екип на Агенцията по безопасност на храните.

От Агенцията по храните съобщиха, че според клиничните прегледи няма данни смъртта на животните в зоопарка да е причинена от болестта "син език". Все пак ще се изчакат резултатите от пробите.

По думите на д-р Иванов животните не са давали никакви признаци, че са в лошо състояние.

Той е пуснал заповедта зоологическата градина да бъде затворена за да предотврати евентуална зараза на другите животни и евентуална опасност за хората.
Токова е разпореждането и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Иванов увери, че в зоологическата градина редовно се извършва обработка на площите против комарите, пренасящи "син език". Такава процедура ще бъде извършена и по-късно тази вечер.

"Всички останали животни са добре и към момента няма причина за притеснение, че може да се стигне до масова зараза. Ситуацията не е прецедент", подчерта д-р Иванов, цитиран от БГНЕС.

Като профилактична мярка служителите от зоопарка раздават общо укрепващи антибиотици и витамини на животните.

Наскоро от зоопарка обявиха, че животните добре понасят летните жеги.