Данните, послужили за започване на разследване срещу проф. Ваньо Митев, се съдържат в предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието. Документът обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г.

"Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", каза и вчера просветният министър Меглена Кунева, след като обяви, че внася в прокуратурата одитния доклад и сезира ДАНС.

Разследването започна и в момента се намира в своята активна фаза, съобщи на брифинг днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По нейните думи в доклада има "стряскащи данни за ръководенето на университета".

В момента в МУ са двама прокурори и трима следователи от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура. Изискват се документите, въз основа на които ще бъдат изградени правните изводи за престъпленията, за които ние сме започнали разследване, уточни Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Разследването е ориентирано в няколко направления.

Едно от тях са действията на бившия ректор във връзка с разрушаването на студентски стол номер 8, за който е установено, че представлява публична държавна собственост и предприемането на действия по отношение на този имот следва да бъде предприето след решение на Министерски съвет.

"Независимо, че няма решение на МС, което следва да промени формата на държавна собственост и за което обстоятелство Ваньо Митев е бил уведомен надлежно от областния управител на София, той е предприел открита процедура по избор на изпълнител за разрушаването на този имот. Това сочи за престъпление по служба, а към момента са настъпили немаловажни последици", поясни Арнаудова.

Друго направление в разследването са нарушения при трудовите договори и формирането на заплати на академичния състав.

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев е получил около 63 000 лева от хонорари на граждански договор през тази година, съобщи  още говорителят на главния прокурор.

Хонорари от университета са получили и съпругата, дъщерите и сестра му. Над 80 хил. лв. са платени на външни специалисти и юрисконсулти, въпреки наличието на щатни.

Съгласно данни от поименното разписание на длъжностите във "Факултета по обществено здраве" в МУ основната работна заплата за длъжността "професор" цяла щатна бройка е 1827 лв., а за половин щатна бройка е 1825 лв., сочат още данните от одитния доклад.

В същото време хора от администрацията и дори шофьор са получавали по-високи от професорските заплати. Ректорът е бил с основна заплата малко над 5000 лева, но бруто е получавал 8900 лева.

Според прокуратурата Митев е сключил и нерегламентирани договори за реклама за над 1 милион лева.

Предмет на разследването са и злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София. Освен това приемът е станал без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език.

На тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8000 евро.

"Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години, което е в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор ( ЗФУКПС)", сочи одитният доклад.

Прокуратурата разследва още екскурзии на бившия ректор до екзотични дестинации под формата на командировки - до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др.

Разследва се и закупуването на лек автомобил с висока проходимост  „Range Rover Sport 4х4“ през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

Предстои бившият ректор на МУ да бъде разпитан.

Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.