Момиченцето получи множество травми и разкъсвания на тънките черва, след като бе засмукано от помпа в джакузито на хотел "Адмирал" в събота. Заради погълнатата вода Изабела разви и респираторна пневмония. Детето претърпя две животоспасяващи операции във варненската МБАЛ "Света Анна", а лекарите я поставиха в медикаментозна кома.

Днес по обяд детето е било изведено от нея, а медиците са пуснали за кратко в реанимацията баща му Христо. Рискът за живота на 4-годишното дете, чиято майка е англичанка, обаче остава, допълниха медиците, цитирани от "Труд".

Спасителят без сертификат

Спасителят в басейна на хотел "Адмирал" е работел без сертификат от БЧК.

Направихме проверка и установихме, че не сме издавали нито един сертификат за тази година на спасител за „Адмирал“. Във вторник сутринта експерти по водно спасяване посетиха затворения хотел, но от там отказаха да ги допуснат вътре“, съобщи председателят на Областния съвет на БЧК Илия Раев.

Вчера майката на Изабела - Никол пък разказа, че помпата на джакузито нямала предпазна решетка, а в момента на инцидента спасителят бил в съседно помощение.

„Изискали сме цялата документацията за джакузито, но досъдебното производство е натоварено с фактическа и правна сложност и въпреки усилията ни няма как да приключи светкавично“, коментира Десислава Йотова, говорител на Районната прокуратура във Варна, която ръководи досъдебното производство по случая.

Според нея преди Изабела да се стабилизира няма как да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която да установи степента на нанесените й поражения.

"Рискът от подобни трагедии се увеличава през лятото, когато във Варна и курортите отварят над 300 басейна, но само половината работят законно, след проверка от междуведомствената комисия на общината, РЗИ и БЧК", предупреди Илия Раев.

След инцидента на Златни пясъци е направена спешна проверка на 29 търговски обекта с 38 джакузита, съобщиха от Държавната агенция по метрология и технически надзор. 5 от водните съоръжения нямали задължителната маркировка и инструкция за монтаж и експлоатация на български език. Издадени са две заповеди за спиране и 5 акта.