"Златна лаврова клонка" е най-високо отличие на Министерството на външните работи.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на Уейнрайт за подкрепата и изрази убеденост, че и за в бъдеще сътрудничеството ни ще продължи така добре, както досега.

Цветан Цветанов, който също присъства на церемонията, посочи, че Уейнрайт е отворил структурата Европол към всички държави членки и трети държави, които са стратегически партньори в борбата с трансграничната организирана престъпност и тероризма. Цветанов отбеляза някои съществени операции, реализирани с Европол, с държави членки и с държави извън ЕС и подчерта и дейното участие на Уейнрайт в документирането и събирането на доказателства при случая с терористичната атака в Бургас през 2012 г.

Роб Уейнрайт благодари за отличието. Всички успехи, които Европол е постигал в борбата с трансграничната престъпност, организираната престъпност и тероризма, се дължат на нашето добро сътрудничество с националните органи и власти на ЕС, коментира той.

Искам да оценя приноса на България, защото тя помага не само на работата на Европол, но и на всички институции на ЕС, когато те трябва да се справят с предизвикателствата и опасностите, пред които сме изправени днес, отбеляза Уейнрайт. Има много предизвикателства пред Европа, с които трябва да се справим, но съм сигурен, че на базата на доброто сътрудничество ще постигаме успехи и за в бъдеще, допълни той.

По-късно Цветан Цветанов проведе работна среща с директорът на Европол.
По време на разговора двамата са дали изключително висока оценка за съвместната работа между България и Европол, съобщиха от ГЕРБ.

Цветанов е благодарил на Уейнрайт за неговата отдаденост и висок професионализъм в работата му като ръководител на службата. Директорът на Европол е заявил, че винаги е работил с лекота с представителите на българските служби и оценява високо техния професионализъм.

Цветанов и Уейнрайт са подчертали изключителната важност на Проекта на многогодишното програмиране на Европол за периода 2019-2021 г. в борбата с трансграничната организирана престъпност и тероризма. Двамата са се обединили около извода, че специално място в програмирането трябва да намери темата за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани.

Цветан Цветанов е заявил, че европейското бъдеще на региона е от изключителна важност, за да потвърди проевроатлантическата ориентация на тези страни, защото те не са съседи на Европа, а са част от нея. Не трябва да допускаме тези страни да останат бели петна в картата на Европа, защото в против случай този вакуум може да бъде зает от други геополитически играчи, е посочил той.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и директорът на Европол са обсъдили и утрешната среща на Съвместната група за парламентарно наблюдение на Европол, на която се очаква да бъдат приети процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент.